Tovább erodálódik a hongkongi sajtószabadság?
2016. január 15. írta: lumens

Tovább erodálódik a hongkongi sajtószabadság?

2015 decemberében a kínai e-kereskedő óriás, az Alibaba felvásárolta az SCMP-csoport médiaérdekeltségeit, többek között a South China Morning Post nevű, 1903 óta megjelenő angol nyelvű hongkongi lapot. Az Alibaba csupán egy jól jövedelmező befektetésről beszél, a kritikusok azonban attól tartanak, hogy a színfalak mögött a kínai Kommunista Párt befolyása idővel ellehetetleníti a hongkongi lap eddigi függetlenségét, és hírszerkesztői elveit.

A South China Morning Post 266 millió dolláros vételi ára csekély költségnek tűnik az Alibaba évi 12 milliárdos bevételéhez képest – az eladási árnál azonban sokkal nagyobb lett a tranzakció politikai visszhangja. A kérdés az, hogy a kínai államvezetés mekkora nyomást fog gyakorolni az Alibabára a pozitív megítélésű tudósításokat illetően, illetve az, hogy ezért cserébe mit fog kapni a kereskedőóriás – írja a New York Times.

Az SCMP épülete. Forrás: Flickr

Pekingben sokan fellelkesültek, amikor megtudták, hogy az Alibaba felvásárolja Hongkong leghíresebb angol nyelvű napilapját – azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Kína külföldi megítélését a tudósításokon keresztül javítsa. „Ez egy remek dolog, egy kísérlet arra, hogy az ország képe megváltozzon” – mondja Wang Wen, a pekingi Renmin Egyetem kutatója, és a nyugati médiát sokszor kritizáló Global Times bulvárlap korábbi szerkesztője.

A médiaiparban dolgozók úgy vélik, hogy az SCMP online felületét elérő nagyobb számú olvasó megvédi majd a lap szavahihetőségét – ami feltehetőleg több lesz, mint egy, a kínai kormány által jóváhagyott PR-gépezet. Úgy tartják, a hírlapnak 349 ezer olvasója van, online felületét pedig havonta négymillió ember látogatja, amelynek kétharmada Hongkongon és Kínán kívüli.

Aggodalomra ad okot azonban, hogy a párt cenzorai Xi Jinping elnöksége alatt egyre intoleránsabban kezelik a belföldi média kritikusabb hangvételű riportjait. „Ha a kommunista párt szócsöveként fognak tekinteni az emberek a lapra, akkor nem akarják majd olvasni” – véli Mark Simon, a hongkongi Next Media Group egyik vezetője, akinek Apple Daily nevű kínai nyelvű lapját megvetik a párt hivatalnokai.

Perre mennek a „majom-szelfi” miatt

Az online reklámok etikája

Az Alibaba célja a lap felvásárlásával az, hogy az „igazságos és pontos” beszámolók a jövőben hozzájáruljanak majd az ország általános megértéséhez. Továbbá úgy véli, ezzel az Alibaba befektetői közvetlenül is jól járnak – mivel a Kínáról szóló negatív beszámolók a nyugati médiában csak rontják a cég részvényeinek értékét.

„Az Alibabához hasonló cégek, melyek beruházó tőkéjüket a kínai kormány üzenetének erősítésére használják, valószínűleg jó pontokat fognak kapni a politika irányítóinál” – mondja Chen Ping kínai médiabefektető és hongkongi üzletember. „Ezzel Jack Ma (az Alibaba alapítója és elnöke – a szerk.) nagyot fog nőni a Kommunista Párt szemében” – véli.

A kínai kormány régóta érzékeny a Nyugaton kialakult képével kapcsolatban. Az utóbbi években több módon próbálta befolyásolni a tudósításokat: különböző weboldalakat blokkolt, illetve nem adott meg vízumokat olyan újságíróknak, akik általuk negatívnak tartott hírportáloknál dolgoztak. Nagy erővel és rengeteg pénzzel dolgoznak az államilag irányított hírportálok (China Central Television, China Daily) nemzetközi terjesztésén is.

„A legújabb taktika a hazai cégek támogatásának megszerzése” – mondja Mareike Ohlberg, a kínai propaganda politikájával foglalkozó német kutató. A külföldön komoly tételben beruházó otthoni vállaltok lehetőleg kedvezőbb tudósításokkal akarnak találkozni, mivel a munkájukat akadályozó szabályozások szerintük a negatív sajtónak, és a növekvő gazdasági befolyás iránti gyanakvásnak köszönhető.

Jack Ma 2008-ban a World Economic Forum plenáris ülésén. Forrás: World Economic Forum

A SCMP felvásárlása egybeesik Kína több ambiciózus nemzetközi projektjével: a következő G20-csúcstalálkozó megszervezése szeptemberben Hangzhou-ban, egy új nemzetközi fejlesztési bank létrehozása, az ország katonai erőinek kibővítése – csupa olyan téma, amiben a kormány elvárja majd a pozitív fordulatot. Támogatóik úgy vélik, hogy Jack Ma célja az SCMP-vel a nyugati híroldalakkal szemben felkínált egyensúly biztosítása, ami ezzel külföldi olvasókat is be tud majd vonzani. Az Alibaba az SCMP online felületének fizetős korlátozását is meg tervezi szüntetni.

A SCMP-csoport – ami bevételének 68 százalékát hírlapkiadásból szerzi – 2013-as 223,7 millió hongkongi dolláros nyeresége 2014-ben 136,8 millióra (ötmilliárd forint) csökkent.

George Yeo – aki Robert Kuoknak, a lap korábbi tulajdonosának dolgozik – azt mondja, „a legtöbb nyugati hírportállal szemben az új SCMP olyan híreket nyújtana, ami nem ideológiai alapon írja le, milyen legyen Kína”. A SCMP – ami Hongkongban régóta a vezető helyi angol nyelvű hírlap – még mindig egyfajta értéket képvisel sokak számára. A cikkeket – amik több korrupciós botrányt és politikai fordulatot feltártak – hongkongi befektetők is olvassák, akiket érdekelnek a szárazföldi Kína eseményei.

„A kormánynak szüksége van egy nagy elérésű médiára”

Több megfigyelő Jack Mát az Amazon vezérigazgatójához, Jeff Bezoshoz hasonlítja, aki 2013-ban megvette a Washington Postot. A vételt széleskörű elismerés övezte, mivel Bezos felfrissítette az amerikai lapot, a tudósítóknak új erőforrásokat, és több újságírói szabadságot biztosított. A szkeptikusok úgy tartják, hogy míg Ma minden bizonnyal képes lesz több forrást biztosítani az SCMP-nek, addig az újságírói szabadság várhatóan csökkenni fog. Az Alibaba egyértelműen leszögezte: biztosítani fogja a szakmai integritást, és nem szól bele a napi működésbe. „Ez attól függ, hogy kiket alkalmaznak, milyen utasításokkal látják el őket, és mi fog történni azokkal az újságírókkal, akik a tulajdonos számára személyesen, vagy politikailag kényelmetlen cikkeket kívánnak megjelentetni” – véli David Schlesinger, a Reuters hírügynökség korábbi főszerkesztője, aki jelenleg a hongkongi székhelyű Tripod Advisors tanácsadó hírügynökséget vezeti.

Joseph Tsai, az Alibaba-csoport alelnöke úgy véli, hogy a nyugati mainstream hírportálok egy bizonyos szemüvegen keresztül nézik Kínát. „Abban hiszünk hogy a dolgokat olyannak kell bemutatni, amilyenek a valóságban. Alapelvünk a tények bemutatása” – nyilatkozta az SCMP-nek.

Álgyilkosság történt az interneten

Amióta Hongkong 1997-ben elvált Nagy-Britanniától, és különleges igazgatású területként visszakerült Kína fennhatósága alá, megőrizte saját gazdasági, jogi rendszerét és szólásszabadságát az „egy ország – két rendszer” elv alapján. Sok újságíró úgy gondolja, hogy ezek a szabadságjogok az utóbbi években erősen sérültek – sokszor öncenzúra által. A Riporterek Határok nélkül sajtószabadság-indexe alapján Hongkong 2002-ben a 18. helyen állt a világon, 2015-re azonban a 70.-re esett vissza. Az utóbbi években a média szereplőit ért támadásokat és zaklatásokat „aggasztónak” nevezte a szervezet.

A SCMP egyik, neve elhallgatását kérő újságírója szerint már az Alibaba-felvásárlás előtt voltak olyan szerkesztők a lapnál, akik elutasítottak vagy háttérbe szorítottak olyan anyagokat, amelyek feltehetőleg bosszantották volna a pekingi vezetést. „Úgy gondolom, ez az utolsó csepp a pohárban” – véli az eladásról. „Az egyik oldalon szeretnék fenntartani a hitelesség látszatát független hírlapként, de egyben a Kommunista Párt kedvére is akarnak tenni. Ez a kettő együtt nem fog működni” – tette hozzá.

Egy másik, az Alibabához közeli forrás úgy véli, a cég tisztában van a sajtószabadságot érintő aggodalmakkal, és szerinte nem sokat érne a cégnek a lap, ha nem tartanák hitelesnek az olvasók és a befektetők. Nem ez az egyetlen lépésük a média irányába: az utóbbi évben több különböző médiavállalatban is részesedést szereztek, például a China Business Networkben és a „kínai YouTube-ként aposztrofált Youku Tudouban is. Mindeddig azonban eddig a South China Morning Post felvásárlása volt a legellentmondásosabb közülük – írja a BBC.

Fürst András

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr158273946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása