A szivárványszínű zászló története
2016. november 29. írta: lumens

A szivárványszínű zászló története

A szivárvány színeiben pompázó lobogó apróbb különbségekkel számos csoport és kultúra jelképe. Közülük a két legismertebb a béke- és a melegmozgalom. Láthatjuk a kocsik antennájára rögzítve, erkélyekre akasztva, felvonulásokon a tömegben vagy megemlékezéseken is. A jelkép hamar kinőtte magát a zászló formájából: manapság rengetegféle ruha, kiegészítő és megannyi egyéb tárgy alakját öltötte fel.

Forrás: Flickr

Az alkotó

Gilbert Bakernek köszönhető, hogy a színes zászló a melegmozgalom jelképévé vált. Baker egy kansasi kisvárosban nőtt fel. Fiatalon tanult meg varrni, ugyanis nem engedhette meg magának azokat a ruhadarabokat, amiket igazán szeretett volna. A 70-es évek elején San Francisco városában élt, ahol különböző mozgalmak felvonulásaira készített plakátokat. 1972-ig ugyan a hadseregben szolgált, de leszerelése után a varrás és zászlókészítés vált a mesterségévé. Így kapta meg megbízásként Harvey Milktől, hogy készítsen a melegmozgalomnak egy saját jelképet, amit a magáénak tudhat. Harvey az 1970-es években fontos kormányzati vezető volt San Franciscoban, Baker jóbarátja nem mellesleg nyíltan melegnek vallotta magát. Fontosnak tartotta, hogy az emberek bátran felvállalják, kik is ők.

Mielőtt a megbízásra elkészült a színes zászló, nem kifejezetten létezett olyan jelkép, amelyet a melegmozgalom a saját szimbólumának tekinthetett volna. A rózsaszín háromszöget használták ugyan, de ehhez fájdalmas emlékek kötődtek: a náci koncentrációs táborokban használták a rózsaszín csillagot a meleg rabok megkülönböztetésére.

A készítés körülményei

2015 nyarán a new york-i Modern Művészetek Múzeuma birtokába került az első, Baker és számos önkéntes által, kézzel készített szivárványzászló. Ekkor készült egy interjú az ötletgazdával, melyben a lobogó elkészítésének körülményeiről mesélt. „Úgy gondoltam, hogy a zászlónak szüksége van egy szülőhelyre. Nem otthon készítettem, hanem a san francisco-i Meleg Közösség központjában. Birtokba vettük a tetőtéri művészeti galériát, óriási kukákat szereztünk be, amiket teletöltöttünk vízzel. Természetes festéket kevertünk össze sóval, és rengeteg pamutot használtunk fel. Kész katasztrófa volt, de az anyag gyönyörű lett, ráadásul organikusan készült. A központban szerettem volna elkészíteni, a barátaimmal. Igazi kapcsolatban kellett lennie a természettel és a közösséggel” számolt be Baker.

Forrás: Flickr

Az első zászló elkészítésében mintegy harminc önkéntes segédkezett Baker mellett. Rengeteg emberre volt szükség ahhoz, hogy a különböző színű darabokat összevarrják és kivasalják. Miután kivették a festékből az anyagot, rájöttek, hogy el kell vinniük a mosodába. „Tudtuk, hogy az összes gépen ott volt a jelzés, hogy ne használjuk festésre, ezért megvártuk, míg beesteledett, és egyedül maradtunk odabent. Az összes gépet használatba vettük, és a procedúra végén a szivárvány minden színében pompáztak. A végén fehérítőt dobtunk a gépekbe abban reménykedve, hogy a következő használó alsóneműi nem válnak rózsaszínűvé. Manapság már teljesen máshogy készítenek egy zászlót, de értékes emléknek tartom ennek az elkészítését. Csodálatos folyamat volt, és nagyon szeretem az összes embert, aki akkor ott volt” emlékezett vissza.

Az eredet és az ihlet

Az első elkészített zászló azonban több tekintetben is különbözik a ma használatostól. Eleinte nyolc különböző színű, vízszintes sávból állt össze: rózsaszín, piros, narancssárga, citromsárga, zöld, kék, indigó és ibolya. Minden egyes színhez saját jelentés társult, így a rózsaszín jelképezte a szexet, a piros a gyógyulást, a sárga a napfényt, a zöld a természetet, a kék a művészetet, az indigó a harmóniát és az ibolya a szellemet. Először a rózsaszínt tüntették el a palettából, ugyanis ez a festék akkoriban nagyon drága volt. Végül az indigót is száműzték, így páros számú sávhoz jutottak. Könnyedén ketté lehetett osztani – így elhelyezni a régi, szögletes, duplafejű lámpákra, a zászló egyik fele a lámpa egyik felére, a másik pedig a másikra. Így jutottak el a ma is használatos, hatsávos zászlóhoz.

Amerika 1976-ban ünnepelte fennállásának kétszázadik évfordulóját, így nagy volt a felhajtás San Franciscoban is. Mindenhol amerikai zászlók lobogtak, mindenki amerikai zászlós pólót, karkötőt, miegymást viselt. Akárhová ment az ember, az amerikai lobogóval találta szembe magát, így Baker is. Nem csoda, hogy olyan nagy hatással volt rá: azt gondolta, hogy egy zászló remekül jelképezi a mozgalmat.

A legelső zászló 30-szor 60 láb méretű volt és 1978. június 25-én lobogott először közönség előtt San Francisco-ban a Pride-on. „Amikor először felállítottuk és a szél végül is kivette a kezemből, eldobtam az agyam” fogalmazott később.

Variációk szivárványra

Az első zászló elkészítése óta a szivárvány szín rengeteg formára került rá, jelképezve a melegeket és az irántuk mutatott toleranciát. A június 12-i orlandói tömegmészárlás után világszerte megemlékezéseket tartottak, a tömegben szivárványszínű zászlókat lengetve. Az eset után a Facebook-felhasználók megváltoztathatták a profilképüket, hogy az szivárvány színben tűnjön fel, ezzel fejezve ki szolidaritásukat az áldozatok iránt. Párizsban az Eiffel tornyot is szivárvány színűre fényfestették.

A szivárvány zászló az LMBTQ-mozgalom mellett más kultúrák jelképe is egyben. Az Olaszországból eredő békemozgalom berkein belül 1961-ben tűnt fel először egy, a nukleáris fegyverek elleni tüntetésen. A legelterjedtebb változata hét színből áll lila, kék, azúr, zöld, citromsárga, narancssárga és piros , középen a PACE szóval, mely olaszul békét jelent.

Szintén a szivárvány színeit viseli az oroszországi zsidó autonóm terület, vagy az indiai spirituális mester, Meher Baba tervezte zászló is.

Varga Ágnes

 

Kövessen minket a lumens.hu-n, illetve Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr9512008534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2016.11.29. 14:28:34

Pedig rózsaszin zászlójuk kellene hogy legyen, nagy barna lukkal a közepén. Azzal vonulgatnának.
süti beállítások módosítása