Észak-Koreának összesen huszonnyolc weboldala van
2016. szeptember 21. írta: lumens

Észak-Koreának összesen huszonnyolc weboldala van

Egy rosszul beállított névszervernek köszönhetően elérhetővé vált a külvilág számára az összes észak-koreai domainnév listája – ez mindössze huszonnyolc, önmagában nem különösebben izgalmas webhelyet jelent. Nem ez az egyetlen fursasága a diktatúra kapcsolatának a világhálóhoz.

Egyes Leszállópálya

Mindössze kilenc legfelső szintú tartományból áll a világtól elzárt diktatúra intranet-hálózata (az aldomainek listája itt érhető el) – összehasonlíthatatlanul alacsony szám a globálisan elérhető majdnem 335 millióhoz képest. A TLDR Project – mely a világ DNS-zónatranszfereit igyekszik listázni automatizálva – fedezte fel az egy téves beállításnak köszönhetően elérhetővé vált címlistát és azok elérhetőségeit.

A listán a kiszámítható propagandaoldalak mellett érdekes módon szerepel egy recepteket gyűjtő felület és egy nemzetközi filmfesztivál adatbázisa is. Nem meglepő módon rengeteg a Kim Dzsongun tevékenységéről beszámoló, illetve déli szomszédjaikat sátáni ellenségként beállító írás is. A „kiszivárgás” eredményeképp a nyugati világ kíváncsi felhasználói sikeresen elérhetetlenné tették a weboldalak jelentős részét.

Tilos az F

Idén tavasszal a legnagyobb helyi mobilszolgáltató weboldalán (is) megjelent a telekommunikációs minisztérium felhívása, mely szerint „meghatározatlan időre” elérhetetlenné tesznek több külföldi oldalt – külön megnevezve a Facebookot, a YouTube-ot, a Twittert, az amerikai kormány Voice of America nevű hivatalos, külföldieknek szóló híroldalát, illetve több dél-koreai weboldalt is. Emellett „szexuális és felnőtt tartalmakat” biztosító, valamint szerencsejáték-szájtokat is tiltólistára tettek.

A bejelentés büntetést helyezett kilátásba mindenkinek, aki „nem engedélyezett” módon próbálná elérni ezeket az oldalakat vagy „köztársaság-ellenes adatokat” oszt meg – ennek konkrét formáját azonban már nem határozta meg. A rendelkezések nagyon hasonlóak a Kínában tavaly nyáron bevezetettekhez.

Becslések szerint körülbelül kétmillió észak-koreainak van mobiltelefonja, de néhány kivételtől eltekintve csak a magasabb rangú hivatalnokoknak és technikai szakértőknek van internethozzáférése. 2013 óta lehetséges a külföldieknek  – helyi SIM-kártya használatával – a 3G használata.

Ideológia és hívószám

Tavaly novemberben az elzárt diktatúra egyik telekomszolgáltatója felsőbb utasításra kényszerült a sztenderd 191-es hívószámot 1912-re, Kim Ir Szen születési évére változtatni. A két legnagyobb észak-koreai telefonvállalat voltaképpen földrajzi törésvonalak mentén szolgálja ki az ország lakossának azon részét, akik megengedhetik maguknak a telefonálás luxusát: az északi provinciákban az olcsóbb Kangsung Net, délen a Koryolink népszerűbb – utóbbi kényszerül hívószámának módosítására. (A vállalatot egy egyiptomi telekomcég alapította, azonban képtelennek bizonyultak a profit kijuttatására az országból, és úgy tűnik, teljességgel elveszítették az irányítást a cég fölött a rezsim tevékenységének köszönhetően.)

Új telefonszámok Észak-Koreában

Az elzárt diktatúra egyik telekomszolgáltatója felsőbb utasításra kényszerül a sztenderd 191-es hívószámot 1912-re, Kim Ir Szen születési évére változtatni. A változtatás a külföldi lakosokra is vonatkozik. Mindeközben a rezsim jelzavarással igyekszik ellehetetleníteni a becsempészett telefonok külföldi kommunikációját, azonban ezzel egyes kínai telefonhálózatok tevékenységét is akadályozza a határ mentén.

Már csak azért sem egyszerű az észak-koreai telefonálók élete, mert a Kangsung Net csomagja alig 200 perc beszélgetésre biztosít lehetőséget – viszont a további számlákat legalább nem külföldi valutában kell fizetni, ami komoly tényező: egyre kevesebb helyen fogadják el a koreai wont az országon belül alacsony értéke és instabilitása miatt. Az észak-koreai taxisok is csak dollárral tudnak fizetni a benzinért, ezért felárat számítanak fel azoknak az utasoknak, akik wonban kívánják kiegyenlíteni a számlát.

Vörös csillag a számítógépen

A rezsim egyébként saját, Red Star nevű operációs rendszert alkalmaz: a Linux-alapú, saját fejlesztésű program egy 2011-es kernelre épül, fájlrendszerét és a felhasználó rendelkezésére bocsátott alapprogramokat tekintve – melyek a naptár és egy zeneszerző applikáció mellett többek közt egy módosított Firefox-böngészőt is tartalmaznak – a Mac OSX-re emlékeztet. Az operációs rendszer nem engedélyez semmilyen módosítást: amennyiben a felhasználó deaktiválná a vírusirtót, vagy a tűzfalat, a számítógép egy hibaüzenet kijelzése után leáll – ezzel időnként folyamatos újraindítási ciklusban ragadva.

A rendszernek saját fejlesztésű vírusirtója is van, mely egy – nem meglepő módon – Észak-Koreában található központi szerverről kap rendszeres frissítéseket. A szakértők elképzelései szerint valószínűleg azért készítették el, mert tartanak a hasonló nyugati szoftverekbe beépített „backdooroktól”. Szintén saját fejlesztésű a titkosítás is, az internet helyett pedig saját, alapszintű intranet-szolgáltatásukhoz csatlakoznak a gépek, melyen keresztül természetesen csak az állami médiát és néhány, hivatalosan engedélyezett oldalt lehet elérni.

 

Kelemen Luci

 

Kövessen minket a lumens.hu-n, illetve Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr4311732331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása