Offshore gyógyászat
2015. november 30. írta: lumens

Offshore gyógyászat

November 23-án, hétfőn a legnagyobb gyógyszeripari cégek között számon tartott Pfizer bejelentette konkurense, a dublini székhelyű Allergan felvásárlását. A 160 milliárd dolláros üzlet a valaha volt legnagyobb egyesülés lehet az egészségügy területén – ezzel a lépéssel azonban a new york-i székhelyű Pfizer mentesülhet az amerikai adósi törvények alól, és a sokkal kedvezőbb írországi adózási rendszer alá tartozhat a későbbiekben.

Mamutcég születőben

A Pfizer Inc. multinacionális gyógyszergyár az iparági cégek között 2015-ben a második helyen végzett a Forbes listáján, valamint a cég részvénye részese annak a harminc részvényből álló részvénykosárnak, amelyből a Dow Jones ipari átlagot számolják. A cég bejelentette egyesülési szándékát az írországi Allergannal – melynek legnagyobb sikerterméke a Botox, ám a Pfizernél mégiscsak nagyságrendekkel kisebb vállalat. Az üzlet hátterében az állhat, hogy az írországi adórendszer kedvezőbb az Egyesült Államokénál: ha a Pfizer papíron Írországot jelöli meg adósi címeként, akkor a cég által fizetendő effektív adókulcs a mostani 25% helyett a jövőben csak 17% lesz.

Forrás: Pixabay

Az üzlet értelmében a létrejövő vállalatot Pfizernek fogják hívni, a vezérigazgatói székbe pedig a Pfizer Inc. jelenlegi CEO-ja, Ian Read ül be. Brent Saunders, az Allergan vezérigazgatója elnök-ügyvezető pozícióban továbbra is a vállalatnál marad, valamint jelentős szerepe lesz a stratégia kialakításában is. Az egyesülés után a Pfizer jelenlegi tizenegy fős igazgatótanácsa mellett az Allergan négy fővel képviselteti majd magát. A Pfizer teljes korábbi igazgatótanácsa helyileg New York-ban marad, a cég azonban adózás szempontjából immáron Írországhoz tartozik. Az egyesülés hírére az Allergan részvényeinek értéke 3,4%-ot esett, a Pfizer pedig 2,6%-ot, miután a befektetők számára nyilvánvalóvá vált, hogy a költségcsökkenés alacsonyabb lesz a vártnál.

madás mindkét oldalról

Az amerikai politikusok egyöntetűen elítélték az üzletet, mert adóelkerülési lépésnek tartják – a további hasonló ügyletek megakadályozására azonban nem várható törvényhozási akció a közeljövőben. A republikánusok és a demokraták egyaránt adóinverzióról beszéltek, melynek következtében tetemes bevételtől esik majd el az állam. Nem ez az első ilyen eset: egyre többen választják adóoptimalizálásra a cégfelvásárlás módszerét. Csak az Egyesült Államokban nagyságrendileg ötven hasonló üzlet köttetett meg az elmúlt harminc évben – ezek, és az általuk bekövetkezett adókiesés kongresszusi kutatók becslése szerint húszmilliárd dolláros veszteséghez vezethetnek az elkövetkező tíz év során.

A demokraták kritizálták komolyabban a new york-i központú gyógyszergyárat: Hillary Clinton azzal vádolja a céget, hogy legális kiskapukat használva kerülik ki az igazságos közteherviselést, ezzel pedig ezt a felelősséget az amerikai adófizetőkre hárítják. Nyilatkozata szerint lépéseket fog javasolni arra, hogy a jövőben megelőzhetőek legyenek az ehhez hasonló adóinverziós tranzakciók – részleteket azonban nem közölt. Nem késlekedhetünk, fel kell lépnünk az adóinverzió ellen, mely tönkreteszi az adóalapot” – mondta nyilatkozatában a demokrata elnökjelölt.

Szintén ajánljuk: Új telefonszámok Észak-Koreában

Bernie Sanders vermonti szenátor a tranzakció megakadályozására szólította fel Barack Obamát. „Katasztrófa lenne az amerikai fogyasztóknak, akik már így is a legmagasabb árat fizetik a gyógyszereikért a világon, emellett pedig ismét engedné egy nagyvállalatnak, hogy a tengerentúlon rejtse el a profitját” – mondta. Az elnök hazafiatlan tettnek nevezte a Pfizer üzletét. Rosa DeLauro demokrata képviselő egy közleményben igazságtalannak nevezte a vállalatot, amiért az „a kutatás-fejlesztésre vonatkozó adókedvezmények segítségével, az államilag támogatott orvosi kutatásokkal, a fejlett munkaerővel és infrastruktúrával” érte el a sikerét, majd a megterment profitot pedig kimenti az országból.

Donald Trump egyenesen a társasági adó átalakításáért emelt szót, egy, a Business Insider-nek adott interjúban pedig „gusztustalannak” nevezte azt, hogy a Pfizer elhagyja az országot, ezzel óriási veszteséget okozva a munkaerő területén. Tom Price republikánus képviselő szerint a kincstári szabályozások nem fogják megfékezni az adóinverziót, csak az adóreform tudja sikeresen visszaszorítani a profitkimentést – a rendkívül megosztott amerikai törvényhozástól azonban nem várható egyhamar komolyabb átalakítás.

Anders Dahlbeck, az ActionAid civilszervezet adóigazságügyi politikai tanácsadója szerint mindez az üzlet csak egy újabb példa arra, hogy a nagyvállalatok hogyan igyekeznek kikerülni az adóbefizetést – ezáltal pedig a közteherviselést is. Véleménye szerint ez egy globális probléma része, melynek hatása elsősorban a szegényebb területeken élő embereken csattan, akik szegénységben élnek. Az adóelkerülés ezen módja az IMF becslései szerint körülbelül 200 milliárd dollárba kerül évente a szegényebb államoknak.

Nagyvállalati tendenciák

Nem mindenki tartja katasztrofálisnak a felvásárlás következményeit. Robert Willens adójogi szakértő például az adóinverzió-felvetéssel sem ért egyet – a tranzakció értelmében ugyanis a Pfizer rendelkezik a részvények 56%-val, míg az Allergan pedig a fennmaradó 44% felett gazdálkodik. Willens úgy nyilatkozott, hogy nem beszélhetünk inverzióról addig, amíg egy cég nem birtokolja a részvények 60%-át.

Forrás: Pixabay

A Pfizer vezérigazgatója minden bizonnyal számolt a heves visszhanggal, mert levelet küldött minden vezető szenátornak, melyben leszögezte, hogy a központjuk New York-ban marad, valamint huszonöt állam területén összesen 40 000 embert foglalkoztatnak, a keletkező profitot pedig jelentős amerikai beruházások finanszírozására költik majd.Nem tudni, mennyire nyugtatta meg a címzetteket Read levele – a közvélemény egyelőre nem áll mellettük.

Az üzlet jelentősége túlmutat önmagán: a létrejövő monstrumvállalat kiütheti a nyeregből a jelenleg piacvezető Johnson & Johnsont, melynek piaci kapitalizációja 277 milliárd dollár – a Pfizer és az Allergan egyesüléséből létrejövő vállalaté megközelítheti a 330 milliárdot is (a Pfizer 218 milliárd, az Allergan pedig 113 milliárd dollárral járul hozzá a közös értékhez). A Pfizer az egyesülésnek köszönhetően tehát nem csak egy értékes és keresett termékre tesz szert, hanem a kellemesebb adóklíma miatt 2019-re akár 3,6 milliárd dollárt is spórolhatnak becslések szerint – egyben átvehetik a vezető szerepet a gyógyszeriparban.

Márton Levente

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr228126414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása