Korea: északról délre
2016. július 06. írta: lumens

Korea: északról délre

Idén először történt meg, hogy egy észak-koreai menekült sikeresen teljesített katonai szolgálatot déli szomszédjuknál. Természetesen nem ő az egyetlen, aki elmenekült a diktatúrából – most áprilisban derült ki, hogy egy fontos pozíciót betöltő titkosszolgálati szereplő is elszökött a KNDK területéről, ahol semmi sem olyan, amilyennek látszik.

Forrás: Wikipedia Commons

Adj király katonát

A huszonegy éves férfi csak álnéven – „Kim” volt hajlandó nyilatkozni élményeiről a dél-koreai hadseregben. Az országban kötelező a katonai szolgálat, de ez nem vonatkozik az Észak-Koreából érkező menekültekre – egy 1984-ben hozott törvény azonban számukra is lehetővé teszik ezt. „Kim” volt az egyetlen, aki ennek ellenére jelentkezett a hadseregbe – mint mondta, Északon tíz éves a kötelező szolgálat, így az itteni, két évnél is rövidebb időtartam egyáltalán nem jelentett számára problémát – a légierő kötelékében szolgált, szökevény státuszát pedig titokban tartották bajtársai előtt, tartva attól, hogy ez negatív hatással lenne szolgálatban töltött idejére.

Négyéves volt, amikor szülei először szökést kíséreltek meg, azonban a kínai hatóságok elfogták őket, és visszatoloncolták őket Észak-Koreába. Tízéves volt, amikor végül Szöulban találták magukat. Állítása szerint semmire sem emlékszik a diktatúrában töltött idejéről, és nem is akar többet tudni az országról – az ENSZ számításai szerint több mint egymillió ember halt meg éhínségben akkor, amikor családjával együtt sikeresen elmenekültek.

Se kém, se pincérek

Áprilisban került nyilvánosságra, hogy jelentős pozíciót betöltő titkosszolgálati tiszt is a szökést választotta Észak-Korea helyett. A Yonhap nevű koreai hírügynökség szerint az illető már tavaly elhagyta ugyan az országot, de eddig sikerült titokban tartani ezt az információt – mely alig pár nappal került napvilágra, hogy tizenhárom éttermi dolgozó Dél-Koreába menekülése okozott külpolitikai kellemetlenségeket az északi rezsimnek, akik állítólag komoly nyomást gyakoroltak az általuk birtokolt és üzemeltetett, de Kínában található vendéglátó egység alkalmazottaira, hogy küldjenek haza minél több külföldi valutát.

Forrás: Flickr

A dolog pikantériáját fokozza az is, hogy a szökésben akár a kínai kormányzat is szerepet vállalhatott, akik egyre kevésbé tolerálják Kim Dzsongun pártfőtitkár tevékenységét. Egy tavalyi menekült állítása szerint a vezető egyre brutálisabb eszközökkel igyekszik fenntartani a fegyelmet az elit köreiben – talán ennek is tudható be az, hogy 2016 első negyedévében 17,5%-kal nőtt a délre menekülők száma a tavalyihoz képest, ami 342 embert jelent.

Északon még a net is más

Az információáramlás korlátozására többek közt egy saját, Linux-alapú operációs rendszert használ a rezsim. Red Star a Linux Fedora 11-es iterációjára és egy 2011-es kernelre épül, fájlrendszerét és a felhasználó rendelkezésére bocsátott alapprogramokat tekintve – melyek a naptár és egy zeneszerző applikáció mellett többek közt egy módosított Firefox-böngészőt is tartalmaznak – a Mac OSX-re emlékeztet. Az operációs rendszer nem engedélyez semmilyen módosítást: amennyiben a felhasználó deaktiválná a vírusirtót, vagy a tűzfalat, a számítógép egy hibaüzenet kijelzése után leáll – ezzel időnként folyamatos újraindítási ciklusban ragadva.

Van megoldásuk arra is, hogy az illegálisnak minősített médiatartalmakat pendriveokon és microSD-kártyákon keresztül juttatják el egymáshoz a lakosok: a Red Star a számítógépen és a hozzá csatlakoztatott eszközökön megtalálható összes dokumentumra és médiafájlra vízjelet rak, ezzel visszakereshetővé téve a különböző tartalmakat. A folyamatról a felhasználó nem tud, és azokat a fájlokat is érinti, melyeket meg sem nyitott.

A rendszernek saját fejlesztésű vírusirtója is van, mely egy – nem meglepő módon – Észak-Koreában található központi szerverről kap rendszeres frissítéseket. A szakértők elképzelései szerint valószínűleg azért készítették el, mert tartanak a hasonló nyugati szoftverekbe beépített „backdooroktól”. Szintén saját fejlesztésű a titkosítás is, az internet helyett pedig saját, alapszintű intranet-szolgáltatásukhoz csatlakoznak a gépek, melyen keresztül természetesen csak az állami médiát és néhány, hivatalosan engedélyezett oldalt lehet elérni.

Nem lehet tudni, hány ember használja a Red Start: egyre több számítógépet használnak Észak-Koreában, de a legtöbb gépen a most már majdnem tizenöt éves Windows XP fut. A diktatúrában a közelmúltban elindították saját Facebook-klónjukat is, melyet egy tizennyolc éves skót fiatal a „password” jelszó használatával szinte azonnal feltört.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr828869932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása