Fegyverezzük fel a melegeket?
2016. június 14. írta: lumens

Fegyverezzük fel a melegeket?

Rendkívül amerikai választ kínál a Pink Pistols nevű szervezet az orlandói terrorcselekményhez hasonló események megakadályozására: céljuk az LGBT-közösség felfegyverezése. Az Egyesült Államokban csak idén eddig 133, legalább négy halálos áldozatot követelő lövöldözés történt – a közvélemény támogatása ellenére sem valószínű azonban, hogy érdemben változna az országra jellemző szabad fegyvertartási kultúra.

A szövetségi törvények alapján bárki vehet ilyen fegyvert az Egyesült Államokban. Forrás: Wikipedia Commons

Rózsaszín pisztolyok

A 2000-ben alapított Pink Pistols különös helyet foglal el az amerikai politikában: a szociálisan konzervatív, de a szabad fegyvertartás elkötelezett jobboldal ambícióit igyekszik kombinálni a társadalmi kérdésekben rugalmasabb liberális oldal identitásával. Az orlandói lövöldözéssel kapcsolatban számukra egyértelmű megoldás a fegyvertartás-pártiak egyébként is kedvelt érve: ha az áldozatoknál lettek volna lőfegyverek, ez az egész nem történt volna meg.

Az FBI statisztikái szerint a rasszizmus után a második leggyakoribb kiváltó indok a nemi identitás a gyűlölet-bűncselekmények listáján. „Soha egy másik kisebbségi csoportot nem festettek le annyira gyengének a közbeszédben, mint a melegeket” – fogalmazott egy jelentősebb meleg újságíró még 2000-ben, szintén a felfegyverzés mellett téve le a voksát. „Ez a lehető legjobb eszköz, ami a rendelkezésünkre áll” – nyilatkozta nemrég a Pink Pistols vezetője.

Nem ők az egyetlenek az országban, akik hasonló érvek mentén próbálják az önvédelem biztonságosságát propagálni – sikerrel. Az USA lakossága a világ 4,43%-át teszi ki, és övék a bolygón magánkézben lévő fegyverek 42%-a. A fejlett országokat nézve az Egyesült Államokban a legmagasabb a fegyveres halálesetek száma – az egyik legszigorúbb fegyvertartási szabályokkal rendelkező Egyesült Királyságban pedig a legalacsonyabb.

Lövések mindenütt

Az elképesztő mennyiségű fegyverhez elképesztő mennyiségű szomorú statisztika is társul. Az év eddigi 166 napján 133, legalább négy halálos áldozatot követelő incidens történt az Egyesült Államokban – és az orlandói tragédia csak egy volt az aznap történő negyvenhárom(!) lövöldözésből az országban, melyek további tizennyolc halottal és negyvenegy sebesülttel jártak.

Ha ez nem lenne elég, a statisztikák szerint a lőfegyverek okozta haláleseteknek csupán töredékét okozzák az orlandóihoz hasonló terror- és egyéb cselekmények. Az ENSZ adatai szerint az Egyesült Államokban Kanadához képest hatszor, Svédországhoz hétszer, Németországhoz tizenhatszor gyakrabban történnek ilyen tragédiák – még úgy is, hogy ez rekordalacsony értéknek számít odaát. A legtöbb életet azonban az öngyilkosságok követelik – a lőfegyverhez köthető halálesetek hatvan százalékáról beszélünk.

Mikor Ausztráliában egy tömeggyilkosság után betiltották az automata és félautomata fegyvereket, és jelentősen szigorítottak a fegyvertartáshoz köthető szabályokon, egy visszavásárlási programmal pedig az összes ausztrál lőfegyver ötödét semmisítették meg. A lőfegyveres öngyilkosságok aránya 57%-kal, a lőfegyveres gyilkosságoké 42%-kal csökkent az elkövetkezendő hét évben. Rendkívül valószínűtlen azonban, hogy hasonló változtatásokat hoznának az Egyesült Államokban – annak ellenére is, hogy bizonyos intézkedéseket még a fegyvertartás pártolói is támogatnának.

Átpolitizált golyónyomok

Minden egyes hasonló tragédiánál ideiglenesen fellángol a fegyvertartási szabályozás szövetségi szintű módosítása, ennek azonban nagyon komoly ellenzői vannak a jobboldalon. Az alkotmány második kiegészítése a szabad fegyvertartás jogát a lakosság ellen forduló kormány elleni önvédelem jogával magyarázza, és bár ennek valószínűsége és hatékonysága egyre megkérdőjelezhetőbb az idő előrehaladtával, minden egyes korlátozónak tűnő intézkedést erre alapozva látnak súlyos és elfogadhatatlan állami beavatozásnak a releváns csoportok.

Az NRA virginiai központja. Forrás: Wikipedia Commons

A 2013-as newtowni tragédia után tűnt úgy, hogy komoly esély lehet a törvényi változtatásra, azonban hiába állt be a Fehér Ház teljes mellszélességgel a reformok mögé, a részletesebb háttérellenőrzés ötlete nem kapta meg a szükséges hatvan szavazatot a szenátusban. Bár a lakosság nagy része – még a fegyvertartók is – támogatja az olyan, európai szemmel magától értetődő intézkedéseket, mint az automata és félautomata fegyverek civilek számára való betiltása, ennél is fontosabbnak tartják a fegyvertartáshoz kapcsolódó jogok biztosítását. Ebben nagy szerepe van a National Rifle Association (NRA) rendkívül hatékony lobbitevékenységének is.

Az orlandói történteknek egyébként várhatóan nem lesz különösebben nagy hatása a novemberi elnökválasztásra, mivel Trump szélsőséges megoldási javaslatai egyébként sem voltak különösen népszerűek a teljes lakosság körében, és még azt sem lehet pontosan tudni, milyen jellegű politikai diskurzus alakul ki a történtekkel kapcsolatban – a felmérések szerint Clintont találják megbízhatóbbnak szociális kérdésekben, a fegyvertartás kérdésében azonban a republikánusok jelöltjét.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr898808248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2016.06.14. 20:32:47

A fegyverlobbi amerikában erősen kapcsolódik a polgári önállósághoz és a fehér büszkeséghez.

Ha arabok+buzik+buzi arabok miatt változtatnak ezen, az megöli amerikát!

Vote TRUMP!

aeidennis 2016.06.14. 20:43:35

Minek ennél jobban felfegyverezni őket? Egy felfegyverzett homokos ölt meg 49 másikat Orlandóban. index.hu/kulfold/2016/06/14/gyakori_vendeg_volt_a_melegbarban_az_orlandoi_meszaros/

midnight coder 2016.06.14. 21:22:06

@aeidennis: Egy iszlamista terrorista ölt meg egy rakás homokost. Akiknél ha lett volna fegyver tudtak volna védekezni, csak gondolom nem fért el a rúzs melett.

midnight coder 2016.06.14. 21:27:32

A halálesetek fele ugye élből öngyilkosság. Ami kb. azt jelenti, hogy az amcsi főlbelövi magát, az európai meg a metró elé ugrik, vagy beszed egy rakás gyógyszert, vagy felakasztja magát. A végeredmény szempontjából ugyanaz: ha meg akarsz halni, akkor ebben nem a lőfegyver hiánya fog megakadályozni. Aztán persze azt is számításba kellene venni, hogy az egyéb eszközökkel elkövetett gyilkosságok hogy alakulnak. Az amcsiknál a hátrányos helyzetű pisztollyal öli meg a nyugdíjast hogy kirabolja, idehaza baltával teszi ugyanezt. Szóval, az ilyen összehasonlításoknál én elég óvatos lennék.

dunántúli gyerek 2016.06.14. 21:38:02

@midnight coder: Ebben az esetben még fegyveres őr is volt a klubban, de itt nem segített.

PannonBoy 2016.06.14. 22:06:12

@aeidennis: Ezt az érzéketlen hozzászólást jobb lett volna, ha megtartod magadnak.
Valószínűleg azért járt oda, hogy alaposan felmérje a terepet mielőtt mészárlásba kezd. Az exneje szerint mentális problémái voltak, majd egy Miamiban látott csókolózó meleg pár láttán kattant meg. New Yorkban született, afgán családból származott. Ennyit tudunk róla.
Az eset egyértelműen közösség ellen elkövetett terrorcselekmény.
A megoldás a szigorú fegyvertartás lenne, ugyanis pont azok jelenléte okozza agresszió esetén a halálos végkimenetelt.

dunántúli gyerek 2016.06.14. 22:17:07

@PannonBoy: Tévedés. A pasi régebben drag queenként dolgozott, legalábbis megírta a zujság, márpedig ilyet hívő iszlamista nem tesz, és a heteróknál se egy megszokott foglalkozás..:)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.14. 22:18:32

Iszlamista buzeráns liberális buzeránsokat öl. Legyen ez a homoklobbi belügye!

aeidennis 2016.06.14. 22:23:48

@PannonBoy: Ha egyszer-kétszer megy oda akár igazad is lenne, de ez a csávó rendszeresen járt oda. Lehet, hogy érzéketlennek érzed, de egy homokos lőtte le a többi homokost, tehát túl sok értelme nincs felfegyverezni őket.

Lattimer 2016.06.15. 05:38:25

A ratyik eddig is vehettek volna maguknak fegyvert, ha akartak volna.

Bicepsz Elek77 2016.08.05. 08:49:52

"a közvélemény támogatása" a tuggyukkik ujsagjaibol es TV-jebol is ez omlik!!! Gyanus eseteket hasznaltak fel az Egyesult Kiralysagban es eszerint Ausztraliaban is arra,hogy betilthassak vagy legalabb szigoruan korlatozhassak a tisztesseges emberek fegyverhez jutasat!! Az USA-ban is szamtalan gyanus eset van(mentalisan beteg emberek,akik persze "meghalnak" es nem kihallgathatoak(egyertelmu titkosszolgalati manipulacio). Nagyon probaljak kivenni a fegyvert az emberek kezebol. Mellesleg statisztikak kimutattak, hogy nincs kulonbseg a fegyvertartast tilto es engedelyezo orszagok kozott ha a gyilkossagi es egyeb statisztikakat nezzuk: pl. Svajcban es Kanadaban joval kisebb a lofegyverrel elkovetett gyilkossagok aranya, mint az USA-ban,Braziliaban,Mexikoban vagy Oroszorszagban, ahol tiltottak/korlatozottak, meg joval nagyobb. Sokminden fugg az orszag meretetol es helyetol is: egy zart szigeten,mint pl. Anglia vagy Japan,joval konnyebb betiltani es ellenorizni, mint a nagy teruletu orszagokban(USA, Kina,Oroszorszag stb stb.). Angliaban meg mellesleg a tomeges keselese a tisztesseges allampolgaroknak is-nagy divat,igy azokat iteli halalra a lofegyver betiltasa(egy felettebb gyanus lovoldozes utan kb 1999-ben).

Bicepsz Elek77 2016.08.05. 11:01:40

www.nationalgunrights.org/press/gun-rights-news/item/1131-great-grandma-fires-on-attackers

Wednesday, 03 August 2016 14:30Great-grandma, beaten and robbed, opens fire on family's attackers

font size   Print Email

 
Late Sunday evening, two suspects burst into an elderly woman’s home. Her foster daughter, great-grandchild, and 78-year-old neighbor were with her. They severely beat the neighbor and handcuffed her family.

The male suspect used a stun gun on the great-grandma multiple times, and hit her in the head with a gun. He shoved her to the floor, but she managed to make a break to her room where she kept a gun.

“You want to play with guns?” she asked as she pointed the weapon at the suspects, and then fired at the male. He fell against the refrigerator, and then they both took off.

Local news reports:

LORIS, SC (WMBF) — A Loris woman fought back after two suspected robbers barged into her home, handcuffed her family and nearly beat her to death.

Eleanor Ring, 75, of Loris, said she is thankful for her life and that her family was not hurt.

According to a Horry County police report, Ring shot a male suspect in her home. The report said the other suspect, a female, was rummaging through the house.
süti beállítások módosítása