A kognitív lustaság, mint modern népbetegség
2016. május 09. írta: lumens

A kognitív lustaság, mint modern népbetegség

Kevés olyan művelt ember létezik, akiknek intelligenciaszintje hasonló mértékű, mint a racionalitása. E két tulajdonság – meglepő módon – nem garantálja egymást, habár az előbbi kétségkívül az ésszerű gondolkodásmód egyik nélkülözhetetlen feltétele. Ha már intelligensnek tartjuk magunkat, a tökéletességre törekvés érdekében tegyük félre sérthetetlen büszkeségünket, és vizsgáljuk meg, milyen mértékeket ölt gondolkodásunkban a racionalitás mindenkori ellensége, a kognitív lustaság.

Forrás: Pixabay

Lusta heurisztikusok

A kognitív lustaság jelenségét először Anuj K. Shah és Daniel M. Oppenheimer amerikai pszichológusok mutatták be. Megállapításuk szerint az emberek számos olyan technikát alkalmaznak, amelyek által csökkenthetik a döntéshozatalhoz szükséges erőfeszítéseket. Maga a kifejezés „gondolkodásmódbeli lustaságot” jelent, amely abból fakad, hogy az emberi agy az évek során elsajátított bizonyos problémamegoldó mechanizmusokat rögzítve, kizárólagos alapon használ, nem engedve teret más szemléletmódnak. Amennyiben egy külső erő nem kényszeríti az ellenkezőjére, egyfajta élő robottá válik, aki a monoton módon hozott döntéseivel determinálja önmagát, miközben szerény személyét akár a világ legracionálisabb teremtményének is tarthatja.

Akármennyire képzettek, jól informáltak, empatikusak vagyunk is, ha hiányzik belőlünk az „intelligens kíváncsiság”, előbb-utóbb a mentális stagnálás állapotába kerülünk, vagyis kognitívan lustává válunk. Ennek hosszú távú következménye, hogy a körülöttünk levő világot az előítéleteink alapján formáljuk át; emellett adott szituációkban az általunk is érzékelhető kognitív disszonanciához vezet, melynek feloldása a mi feladatunk. Ilyen határhelyzetekben hajlamosak vagyunk megvédeni a magunk kreálta preegzisztens eszmét, fogalmat vagy viselkedést.

A lusta heurisztikusok (vagy szélsőségesen kognitív lusták) világról alkotott képe meglehetősen szubjektívvá válik. E zártság oka, hogy az egyes jelenségek értelmezésekor bizonyos logikai lépcsőfokokat átugranak, hogy olyan eredményt kapjanak, amely az előzetes elképzeléseiknek, egy általuk idealizált valóságnak a leginkább megfelel. Ez egyfajta előítéletesség: ha eleve eldöntjük, hogy az osztrigának csakis rossz íze lehet, ezt a tapasztalat sem fogja maradéktalanul megcáfolni – determináltuk az osztrigát. A tévedés mégsem érzékelhető, hiszen a problémát egy – számunkra racionálisnak tűnő – magyarázattal feloldottuk.

Da Vinci és az engedetlen 21. század

Leonardo Da Vinci (1452-1519) – aki zseniként több szempontból meghaladta kora tudományát – hasonló felfedezésről számol be feljegyzéseiben: fogadjuk el, hogy egy adott problémával kapcsolatos első benyomásunk – a megszokott gondolkodásmódhoz ragaszkodva – nagyon gyakran elfogult természetű. Megoldásként azt javasolja, hogy a jobb megértés érdekében lehetőség szerint legalább háromféle szempontból közelítsük meg a felmerülő problémát.

Forrás: Pixabay

Egyre komolyabb kihívást jelent ez a fajta „megoldás” a huszonegyedik században – az emberi agy ugyanis nem alkalmas a modern technológia által elérhetővé tett rendkívüli mennyiségű információ alapos feldolgozására, melynek következtében az információszűrés ellehetetlenül. Nem csupán a nagy dózis miatt – hiszen az agyunk nem olyan szintű adathordozó, mint egy gép –, hanem a mi tudatos döntésünkből kifolyólag is, amellyel megakadályozzuk a sikeres és objektív információfeldolgozást; ez a gyorsolvasás.

A gyorsolvasás lényege, hogy minél rövidebb idő alatt olvassunk el és fogjunk fel egy szöveget. A felfogás azonban nem azonos az értelmezéssel: nem véletlenül teljességgel alkalmatlan e módszer például a szépirodalmi szövegek olvasása esetében, tekintve, hogy minden ember szubjektív világszemlélettel rendelkezik, így akaratlanul is a saját megvilágítása szerint tálal egy adott eseményt vagy jelenséget, így közvetítve értékítéletét. Az „átfutott” szöveg – még ha fel is fogjuk a lényegét –, megszűretlenül, a maga nyers állapotában kerül be a tudatunkba. Egy ilyen mentalitással bíró ember idővel elveszíti az identitását, világszemléletét, azonosulva más emberekével.

Hasonló jelenség figyelhető meg a szóbeli kommunikáció során is. Margitay Tihamér filozófus azonban ennek okát nem a lustaságban, hanem a feldolgozási kapacitáshiányban látja, amely miatt hajlamosak vagyunk nyilvánvalóan hibás következtetéseket is elfogadni. „Különösen akkor veszélyesek az ilyen elhallgatások, ha nem annyira a következtetés érvényességével van baj, mint inkább az állítás igazságával” – fogalmaz.

Mindennapjainkban egyre inkább nő, az információéhség, és egy ingerszegény környezetet büntetésként megélő ember számára „gyorstáplálékul” a tömegmédia szolgál. Bár a felszínen gyógyírként hathat, valójában arra szocializálnak bennünket vele, hogy – mivel ilyen mennyiség feldolgozására képtelenek vagyunk – kész tényként fogadjuk el, amit elénk tesznek. Dr. Hódi Sándor pszichológus szerint ez is a marketingvilág sikerének kulcsa: „az intellektuális lustaság következtében figyelmetlenebbül fogadjuk az ajánlatokat, nem vesszük észre a kockázati tényezőket”.

Funcs Fanni

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr808697818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.05.09. 13:14:22

Egy elemző írás arról, hogy hányféleképpen lehet okos vagy buta valaki, ki a zseni, a tehetség és a bölcs:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid038

(A legfelső sor a kép tetején, "Az értelem elemei". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ. Sokat lehet okosodni belőle.)

BobAlice 2016.05.09. 13:15:14

Ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a mélyebb értelmezést, analízist is elkezdték a gépek végezni. Az óriási adatbázisokon dolgozó deep learning algoritmusok olyan összefüggéseket képesek feltárni, amire egy ember képtelen.
A big data minden szektorban való elterjedése tehát szintén elkényelmesedést hozhat. Pl alkalmazzák a HR-ben az alkalmas jelöltek kiválasztására, az információkeresést lényegébben erre bízzuk (google) és a Facebook automatikusan ajánlott tartalmai is kognitív munkától igyekeznek megkímélni minket.
A fizikai után az intellektuális munka gépeknek való kiszervezésével hosszabb távon olyan világ jöhet el, amiben az emberi racionalitás kiiktatódik, és az ösztönök, érzelmek és az emberben lapuló evolúciós mechanizmusok lényegében közvetlenül a gépi vázban, a dolgok internetében válnak létkérdésekké.
Hogy ez jó vagy rossz, azt nem tudom megítélni.

Szelid sunmalac 2016.05.09. 15:45:31

@Tronald Dump: most akkor rettegjek a Skynettol?

JFK-alapítótag 2016.05.09. 17:57:34

"A kognitív lustaság, mint modern népbetegség"
Te is elkaptad.
"A gyorsolvasás lényege, hogy minél rövidebb idő alatt olvassunk el és fogjunk fel egy szöveget."
Marhaság!
Nem tudsz gyorsolvasni, de azért ítéletet alkotsz róla.

s 2016.05.09. 18:42:20

@Tronald Dump: Rossz. Viszont nem így lesz. Az ember lassabban gondolkodik, mint a gép, de a gondolkodás MINŐSÉGE más. Az utánozhatatlan.

s 2016.05.09. 18:45:09

@JFK-alapítótag: "Rész vettem egy gyorsolvasás tanfolyamon. Húsz perc alatt elolvastuk a Háború és békét. Az oroszokról szól."

Woody Allen

idegteke · http://1rem1.com/tag/idegteke/ 2016.05.09. 19:55:15

@Tronald Dump:

10 KOMPJÚTER "Internet:", HOLNAPTÓL
20 ISTENKÉNT "Agyal csak:"; SZÍVE, CSEND
30 KÉPERNYŐ "Szeme néz könnytelen"
40 ÜVEGSZÁL(VÉNÁJA, MEGFESZÜL)

Főnixtestével héjt repeszt
Míg hamvai letűnt tűznek, mi
Szilikoncsöcsöket markolunk
Lihegésünktől kódja nő

Énekes kedvünket megveszi
Míg hullanak offline-os gének el
Jogi személyként rád kopog
Genezis 2.0 jön el

trillió teremtő(mi:Leszünk) {
ő Nem.HIBÁZ: le.nemTép(almát);
mint (egyetlen, "nagy@teszi.ki");
mit.lelkünknekNyugodni(beígért);
}

<feltöltöm>dalomat<vakmerőn>
<!-­- Főnix, bár embrió, csőre vág -­->
<te érted="/és/jelented.tébolyom">
<ő tollzubbonyával="majd.kényszerít">

David Bowman 2016.05.09. 20:05:26

Az emberi értelem folyamatosan hanyatlik. Az okosabb nőknek ugyanis kevesebb gyereke születik.
Állítólag 2600 éve azért vették használatba a szanszkrit írást, mert az ind tudósok úgy vélték, hogy a folyamatosan butuló emberek már nem lesznek képesek hosszabb szövegek megjegyzésére.
Másrészt egyre többen vagyunk, így a haranggörbe jobb szélén is egyre többen lesznek.

JFK-alapítótag 2016.05.10. 01:01:04

@s: Többször, gyorsan és lassan is elolvastam a bejegyzésed.
---
"Rész vettem egy gyorsolvasás tanfolyamon. Húsz perc alatt elolvastuk a Háború és békét. Az oroszokról szól."

Woody Allen
---
1) Woody Allen nem azt állította, hogy
a) tud gyorsolvasni, /csak részt vett egy tanfolyamon/
b) hogy elolvasta, - hanem elolvastuk, - 20 perc alatt / hazugság, nagyotmondás/
c) tömören összefoglalta a művet.

Pont annyi maradt ki az összefoglalásából, mint amennyit te nem tudsz a gyorsolvasásról.

Úgy látom ez a kognitív lustaság nagyon ragályos. ;-)
Legközelebb próbálj vagy magad utána járni a dolognak, vagy autentikusabb ember véleményét magadévá tenni. / nem árt, ha az az ember tud gyorsolvasni./

s 2016.05.11. 00:48:18

@JFK-alapítótag: Aspie vagy? Akkor bocs.

Itt van neked még pár mondás, amit nem kell gyorsan olvasnod. Viszont jó lenne, ha értenéd.

"A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is."
Woody Allen

"Ezek az elveim. Ha nem felelnek meg, vannak még másikak is."
Julius Henry "Groucho" Marx

JFK-alapítótag 2016.05.11. 10:54:00

@s:
Érvelési hibákkal, a mások szellemes megjegyzéseivel sem bizonyítod jobban a hozzáértésed.
Igaz könnyebb, mint megtanulni gyorsolvasni és utána nyilatkozni róla.
Ezt hívják kognitív lustaságnak.
Azt nem tudom, hogy ezt a betegséget a cikkírótól kaptad-e el, de gyanítom: régi, idült betegséged lehet.
süti beállítások módosítása