Álegyetemmel fogtak illegális bevándorlókat
2016. április 08. írta: lumens

Álegyetemmel fogtak illegális bevándorlókat

A University of Northern New Jersey patinás intézmény benyomását keltette – de sem professzorai, sem megtartott órái nem voltak. Az egész az USA belbiztonsági szolgálatának trükkje volt arra, hogy hallgatói vízumokkal kapcsolatos csalásokat leplezzenek le – a három éve megkezdett művelet eredményeképp huszonegy embert tartóztattak le most. Néhány itt „végzett” hallgató olyan cégeknél kötött ki, mint a Facebook vagy a Google – de volt, aki az amerikai hadseregben találta magát hamis papírjainak köszönhetően.

Forrás: Wikipedia Commons

„Kiemelkedő oktatási élményt” ígért weboldalán az intézmény, mely nem is létezett – és az amerikai hatóságok trójai falovául szolgált annak érdekében, hogy elfoghassanak több, hallgatói vízumokkal kereskedő csalót. A New Yorktól tizenöt kilométerre található épületben sosem tartottak órákat, és csupán beépített ügynökök dolgoztak ott, mint adminisztrátorok. A csalók csúszópénzt fizettek nekik annak érdekében, hogy az elsősorban indiai és kínai hallgatók – akik az esetek nagy részében legitim vízummal érkeztek – papíron jogviszonnyal rendelkezzenek, így meghosszabbíthassák tartózkodási engedélyüket.

A dokumentumok segítségével többen olyan szilícium-völgyi nagyvállalatoknál kötöttek ki, mint a Facebook vagy a Google – és az ABC News információi szerint ezek az emberek pontosan tudták, hogy hamis iratokat vásárolnak. Rendkívül részletes munkát végeztek a csalók: a hamis diákigazolványok és óralátogatási katalógusok mellett még parkolójegyeket is gyártottak az illúzió fenntartása érdekében. A hallgatókat nem fenyegeti börtön, de vízumaikat meg fogják vonni, és így nagy valószínűséggel távozniuk kell az országból. A csalók általában 1000-1500 dollárt fizettek a dokumentumokért – egyikük egy 7000 dolláros aranyórát adott hét hallgató „beiratkozásáért”. „Nyugi, évek óta csináljuk ezt” – mondta egyikük a felvételek tanulsága szerint. Amennyiben elítélik őket, 5-10 év börtön vár rájuk.

Nem ez az első hasonló csalási eset az országban. Másfél éve az ABC News számolt be arról, hogy a belbiztonsági szolgálat több mint hatezer hallgatói vízummal érkező külföldit veszített szem elől – 2011-ben pedig tizenhat év börtönre ítélték az észak-kaliforniai Tri-Valley University alapítóját. Úgy tűnik, a hatóságok viszont most először használtak egy „álegyetemet” a bűnözők leleplezésére. „Túl sok hasonló intézmény létezik” – felelt óvatosan az ezzel kapcsolatos kérdésre a Bureau of Immigration and Customs Enforcement vezetője.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr518578586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása