Így bojkottáld Izraelt
2016. március 31. írta: lumens

Így bojkottáld Izraelt

Ha tényleg bojkottálni akarod Izraelt, legalább csináld normálisan – mondja Hananya Naftali How to really boycott Israel című Youtube-videójában a Boycott Israel mozgalomra reagálva, melynek célja bojkottálni az izraeli és más, Izraelben vagy azon kívül készített zsidó termékeket, melyek közvetlenül vagy közvetve támogatják Izraelt”.

Izrael bojkottja – izraeli kezdeményezésre

A bojkott mozgalom paradox módon izraeli kezdeményezésre indult: a cionista liberálisok Izrael létezését, vagyis az 1948-as háború folyományaként született államot támogatják, de az 1967-ben elfoglalt palesztin területekről, a Ciszjordániából és Gázából származó, izraeli vállalatok által előállított árucikkeket elutasítják. Tevékenységüket a WhoProfits.org weboldal segíti, amely felsorolja mindazokat a cégeket, melyek az elfoglalt területekből profitálnak.

A korábbi cionista aktivisták azonban nem értenek egyet a jelenlegi folyamatokkal, „mert most már nem csak a telepes termékeket bojkottálják” – világít rá Tamar Hermann tel-avivi lakos, az Israel Democracy Institute közvélemény-kutatója, aki sokáig nem vásárolta meg a telepesek zöldségeit és borát. „Minden izraeli termékre kiterjedő bojkottot hirdetnek. Számomra ez problematikus” – fogalmaz, hiszen az izraeli kormány a „gyarmatosított” területeket Izrael részének tekinti, termékei semmilyen megkülönböztetés alá nem esnek. A mozgalom ugyanakkor újra felélesztheti a nyugati társadalmakban az antiszemitizmust.

Hogyan bojkottálhatod igazán Izraelt?

Hananya Naftali azonban a bojkott sikerét gátló további akadályokra is rávilágít. Az IDF-ben (Israel Defense Forces) kötelező katonai szolgálatát teljesítő húszéves zsidó férfi sorra veszi a legfontosabb izraeli fejlesztéseket, amelyek mára a jóléti államok elengedhetetlen kellékeivé váltak.

Forrás: Pixabay

„Vedd elő a számítógéped, a tableted és a telefonod, és távolítsd el róla az Intel Pentiumot vagy a Celeron processzort, mert ezeket mind Izraelben fejlesztették vagy állították elő” – adja meg a bojkottálni vágyók számára az első instrukciót Naftali. Valóban Izraelnek köszönhető a 8088 processzor (amely az első PC „agyaként” funkcionált), az MMX és a Centrino mobil technológia. Az MMX segítségével jelentősen megnövelték a számítógépek teljesítményét.

„Ha még mindig működik a számítógéped” – folytatja – „kell, hogy legyen rajta egy vírusirtó vagy egy tűzfal”, melyeket a származásukra tekintettel szintén el kellene távolítani. Ugyanakkor a Microsoft operációs rendszerétől is ajánlott megszabadulni a sikeres bojkott érdekében, hiszen Izrael ad otthont az említett cég kutatócsoportjának.

Ami a mobiltelefont illeti, az Apple termékeiben szintén izraeli chip található, ahogyan izraeli az elektromos autó akkumulátora is; „nem küldhetsz SMS-t, mert ezt újfent Izraelben fejlesztették ki”.

A fent említett technológiák eredetének ismeretében visszatetsző lehet a Boycott Israel Today honlapján olvasható útmutatás, mely a mozgalom hatékonyságát hivatott előmozdítani: „egyszerű köremail küldésével, Twitteren, Facebook-oldalak megosztásával, fórumokon és blogokon a bojkottról szóló információk posztolásával, a mobiltelefonban szereplő névjegyek számára SMS-ben, hívják fel az embereket, és mondják el nekik”.

Nem maradhat ki az orvostudomány sem: a TEVA gyógyszergyárat 1901-ben három zsidó férfi alapította S.L.E. néven, – az akkor még Palesztinához tartozó – Jeruzsálemben. Izraeli tudósok dolgozták ki többek között a rák, az HIV vagy AIDS gyógykezeléseit is.

Izraelben fejlesztették ki a TaxiBotot is, melyet a repülőgépek reptéri áthelyezésénél vesznek igénybe. „Nem használhatsz pendrive-ot, vízmelegítő napelemet a háztetőn, Vibert, GetTaxit és számos más izraeli terméket sem” – zárja a sort a teljesség igénye nélkül Naftali.

Aggódó felek

Az egyes államok vegyes fogadtatásban részesítették mind a Boycott Israel mozgalmát, mind az Európai Unió azon döntését, miszerint meg kell jelölni az izraeli telepekről (többnyire a West Bankból és Gázából) származó termékeket.

Forrás: Pixabay

2016 februárjában a brit parlamenti képviselők túlnyomó többsége elítélte a BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) Izrael ellen szervezett kampányát. A mozgalom a zsidó állam kudarcára hivatkozva jött létre, miszerint annak nem sikerült egyenlő jogokat biztosítania az Izraelben és az elfoglalt palesztin területeken élő araboknak. Az indítvány arra szólította fel az alsóházat, hogy „vesse el a BDS mozgalmat, amely Izrael államának démonizálását és delegitimálását gerjeszti”, valamint a kormányt, hogy „ítéljen el bármely és minden kanadai szervezet, csoport vagy egyének kísérletét, amely a BDS mozgalmat támogatja, mind itthon, mind külföldön”. „Az Izrael bojkottjára kiszabott büntetéssel megtagadjuk magunktól a szabadságot, amely védelmezőinek mondjuk magunkat” – írta a megosztó szavazás kapcsán a Guardianen megjelent véleménycikkében Michael White újságíró.

Az amerikai törvényhozók március közepén találkozóra hívtak számos üzleti csoportot. Ennek során az Izraeli bojkott alatt álló vállalatokat az amerikai gazdaságra veszélyeseknek nyilvánították. A megnyitó beszédben hangsúlyozták a 1985-ös US-Israel Trade Agreement jelentőségét, melynek köszönhetően a két ország közti kereskedelemi forgalom meghaladja az évi 40 milliárd dollárt. Megállapították, hogy a bojkott nemcsak az izraeli gazdaságra mérne csapást, hanem az Egyesült Államokéra is, ezért „minden módon ellene kell állni”.

Funcs Fanni

 

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr878547752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2016.03.31. 12:40:04

Aki meg utálja a "turbómagyarokat",az ne vegyen fel alsóneműt, mert azt a hunok találták ki, használták először.
Btw, ha írok egy sms-t, akkor az izraeli lesz?

There Is No Spoon 2016.03.31. 12:48:47

A Viber nagyon új info volt.

szvsz 2016.03.31. 12:50:41

"nem küldhetsz SMS-t, mert ezt újfent Izraelben fejlesztették ki"
Azt, persze...

"Neil Papworth
Született
1969 december 28.
Reading, Berkshire, Egyesült Királyság
Foglalkozása szoftver-tervező, designer, fejlesztő
Brit informatikus, ő küldte az első SMS-t 1992. december 3-án az egyik kollégája mobiltelefonjára. "Merry Christmas" volt az üzenet szövege.
1969. december 28-án született az angliai Readingben. Nős, három gyermek édesapja. Jelenleg Kanadában él és dolgozik."
Wikipédia

szvsz 2016.03.31. 12:52:54

"Friedhelm Hillebrand conceptualised SMS in 1984 while working for Deutsche Telekom. Sitting at a typewriter at home, Hillebrand typed out random sentences and counted every letter, number, punctuation, and space. Almost every time, the messages contained fewer than 160 characters, thus giving the basis for the limit one could type via text messaging.[4] With Bernard Ghillebaert of France Télécom, he developed a proposal for the GSM group meeting in February 1985 in Oslo.[5] The first technical solution evolved in a GSM subgroup under the leadership of Finn Trosby. It was further developed under the leadership of Kevin Holley and Ian Harris (see Short Message Service).[6]"
Wiki.

shred 2016.03.31. 12:56:47

@Attila64: igen, Zuroff minden elküldött SMS után kap egy mágikus utalást valamelyik, még élő náci háborús bűnös hollétéről. Ezután feltámasztja a Gólemet, ami megy és kinyírja az illetőt. Csak éppen ez nem kerül be a hírekbe:)

Savior 2016.03.31. 13:19:48

Ez ilyen bújtatott önreklám? Mert pl. ez egyáltalán nem igaz:
"Ugyanakkor a Microsoft operációs rendszerétől is ajánlott megszabadulni a sikeres bojkott érdekében, hiszen Izrael ad otthont az említett cég kutatócsoportjának."

Ha elmegy az ember a linkre, eggyel feljebb lép (research.microsoft.com/en-us/labs/), akkor látszik, hogy bizony elég sok laborja van a MS Researchnek...

Vagy a Pentiumról: "The P5 microarchitecture was designed by the same Santa Clara team which designed the 386 and 486." (mellesleg az Intel alapítói sem zsidók, de ha jól értem, az még nem lenne gond...).

Vagy minden olyan dolgot bojkottálni kell ezek szerint, amit valaha, valamikor meglátott egy izraeli?

prolee 2016.03.31. 14:25:40

Nagyon fontos és most különösen aktuális ilyen bojkottal foglalkozni.
Minden nap zsidózzunk egy kicsinyt...

-JzK- 2016.03.31. 14:38:05

Sokáig fenntartásokkal kezeltem Izrael Állam politikáját a palesztinok ill. arabok kapcsán, de ma már maximálisan megértem őket, hogy fegyverrel építik magukat, sőt a falat is tökéletesen megértem. Melyik civilizált nép akarhatja, hogy rátörjenek mindenféle füstös vademberek? Az ún. európai menekültválság megmutatja, hogy SOHA nem szabad egy civilizált rendes állam közelébe engedni mindenféle barbár népségeket.

Bár voltak fenntartásaim, nem álltam bele a kurjangatók közé, akik Izraelt apartheid-rezsimnek kiáltották, meg palesztin-sállal vonulgásztak. Amúgy megy az apartheid nagyon jó kis rendszer volt Dél-Afrikában ;) - szóval ha ahhoz is hasonlítják, nincs abban semmi sértés. A kulturálisan alacsonyabb szinten élő népcsoportokat igen is szeparálni kell, mert az összemixelés csak erőszakhoz és romboláshoz vezet.

Amúgy meg attól, hogy nagyobb megértést tanúsítunk Izraelnek az arabokkal szembeni magatartásához, az még nem teszi semmissé a diaszpóra zsidóság egy jelentős részének azon bűnét, hogy balliberális irányba beleavatkozik a szállásadó országok közéletébe.

Izrael épp azért tökös, mert nem a ballibsizmus uralja. A diaszpóra zsidók a nekik otthont adó országokban érdekes balliberalizmust terjesztenek, pedig odahaza kőkeményen védik a hazájukat. A gójok csak ugyanezt akarják: a nemzetállamhoz és annak védelméhez való jogot.

Bár most hogy megjelent pármillió újabb arab, érdekes, sok eddig balliberálisként ismert zsidó közéleti szereplő (Kertész, Konrád) kezdett eddig tabutémákat feszegetni, elvégre az Eurábia nem kecsegtet túl sok jót a nyugati világ diaszpóra zsidósága számára sem. Másrészt ha a nyugat elpusztul, Izrael is magára marad. Ergo a diaszpóra zsidóság szép lassan be kell, hogy lássa, hogy hozzá kell járulniuk, hogy a nyugati keresztény nemzeteknél reaktiválódjon a nacionalizmus, különben nekik is nyekk lesz.

molnargoreny.blog.hu/2015/09/29/a_szelsojobboldal_skizofreniaja

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.31. 16:11:54

@-JzK-:

Izraelben UGYANÚGY megvannak a helyi ballibek, mint ahogy Magyarországon is. Csak kívülről tűnik Izrael valamiféle egységes tömbnek. S az izraeli ballibek UGYANÚGY minden alkalmat megragadnak országuk rombolására. S UGYANÚGY Sorostól meg hasonszőrű alakoktól kapnak pénzt erre.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.31. 16:14:05

@-JzK-:

"a diaszpóra zsidóság egy jelentős részének azon bűnét, hogy balliberális irányba beleavatkozik a szállásadó országok közéletébe"

Ez nem specifikusan zsidó téma, hanem kisebbségi téma.

A szerbiai horvát kisebbségi, aki a horvát választásokon hatalmas arányban szavaz a lehető legantiliberálisabb pártra, a szerb választásokon igyekszik a lehető legliberálisabb, legkevésbé szerb érdekeket képviselő szerb pártra szavazni.

vNHM 2016.03.31. 16:20:27

Micsoda bullshit. Edes jo Istenem, eekora szar onreklamot meg eletemben nem lattam es raadasul hazugsag is...

Punxsutawney Mormota 2016.03.31. 16:47:47

Ja, és ne használjátok a Waze-t se! Igaz, már megvette a Google, de biztos, ami biztos! :)

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.31. 16:52:46

@-JzK-: hát ezt benézted, mert izrael éppen egy bevándorló vadember csoport, akik elfoglalták az őslakosok földjét :D

2016.03.31. 16:53:02

Izraeli barátom szokta mondani: egy hét nyaralás Gázában, és mindenki zsidóbarát lesz :)

David Bowman 2016.03.31. 18:46:34

@-JzK-: Na ja.
Csakhogy: Éldegéltek a Jordán mentén városias civilizében a filiszteusok (palesztínok) , moabiták, ammoniták, ilyesmik, amikor is rájuk törtek a vad és barbár izraeliták. Ők is civilizálódtak, és ott éltek ezer évig. Aztán kihúzták a gyufát, és elzavarták őket. A palesztínok meg ott élnek folyamatosan 4ezer éve.

www.youtube.com/watch?v=-evIyrrjTTY

Érdekes fordulat, hogy a modern Izraelbe költözött népek jobbára nem a régen elzavart zsidók leszármazottjai, hanem kazárok. A palesztínok meg inkább arabok.
A cikk is jobbára kamu, vagy túlzás.
Én is apartheid párti vagyok. Jelentős kulturhális különbségek csak így kezelhetők.

Aztán meg, ha igaz is lenne a cikk állítása, és ennyit köszönhetnénk Izráelnek, akkor is csak a világ bármelyik bíróságának gyakorlata jönne, mely szerint a világ összes jótéte sem semlegesít egy gyilkosságot.

Ramil Safarov 2016.03.31. 19:06:26

Legjobban egy atombombaval lehetne oket bojkotalni.

Luighi 2016.03.31. 19:54:25

@Ramil Safarov: ...rajta felirattal: mindenki kapja a magáét!
Mert az atombomba, ami tényleg igazán demokratikus, és humánus, az valóban a zsidó tudósok műve!

ZON 2016.03.31. 20:27:03

Van, aki komolyan vette ezt a cikket ? Hisz épp azt mondja el, hogy megállna a civilizáltnak mondott része a világnak, ha nem használnánk a felsorolt dolgokat. Vagy már van rovásírásos processzor is, 16 köménymaggal ?
Kb. annyira komoly, mintha azt mondaná : kamasz fiúk, ne húzzátok hátra a fitymátokat tisztálkodáskor, mert a körülmetélést támogatjátok tudat alatt.

Krisz11 2016.03.31. 20:35:15

Nagyon színvonaltalan zsidó seggnyaló cikk. Tele hazugságokkal.
Arról meg hallgat a blogger, hogy a bojkottot hirdetők célzott likvidálásával fenyegetőznek izraeli politikusok.

kuruc.info/r/4/156901/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.03.31. 21:41:45

@prolee: "aktuális ilyen bojkottal foglalkozni.
Minden nap zsidózzunk egy kicsinyt"

Az "irónia", mint olyan, mond neked valamit?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.03.31. 21:44:06

@David Bowman: "nem a régen elzavart zsidók leszármazottjai, hanem kazárok. A palesztínok meg inkább arabok."

Mindenesetre a most izraelben élő zsidók és palesztínok egymás legközelebbi rokonai a DNS vizsgálatok szerint.
süti beállítások módosítása