Álgyilkosság történt az interneten
2016. január 14. írta: lumens

Álgyilkosság történt az interneten

Egész Dél-Afrikát felzaklatta egy Twitter-üzenetsorozat, mely részletesen beszámolt egy fiatal nő megerőszakolásáról és meggyilkolásáról. Nőijogi aktivistákat, hivatalos szerveket, és a dél-afrikai sajtót egyaránt magával ragadta a történet – az egyetlen gond csupán az volt, hogy „Kamo” története végül teljes kitalációnak bizonyult.

A Khuthi Makananise által írt, hetven számozott üzenetből álló lánc egy aktuárius végzettségű, reménybeli teniszjátékos lány utolsó napjáról számolt be. Részletesen leírja „barátnőjének” eltűnését: miután nem érkezik meg élettársához, autójának követője kikapcsol, telefonján pedig nem lehet elérni, ismerősei pánikolni kezdenek.

Valaki ugyan felhívja őket később, közölve, hogy egy mosdóban bukkantak rá „Kamora” – közben azonban előkerül összetört autója egy teljesen másik városban, véres karosszériával. Pár napra rá megtudják, hogy kórházban van, alig életben – emberrablás és erőszak áldozata lett. Apjának végül le kell kapcsolnia gyermekét a lélegeztetőgépről.

A számozott üzenetek előtt szerepelt egy „Mese…” („Story time…”) tartalmú tweet, ezt azonban már nem kapta fel a közösségi média – szinte mindenütt igazságként vették át a történetet. Közéjük tartozott a Star nevű lap is, mely később a történet lapzárta utáni beérkezésével magyarázta azt, hogy nem ellenőrizték valódiságát a rendőrségen.

„Ha tényleg nem igaz a történet, hogy hitték el ennyien kérdés nélkül?” – írta a történtekkel kapcsolatban Zukiswa Zimela dél-afrikai író.

Perre mennek a „majom-szelfi” miatt

Az online reklámok etikája

„A kormánynak szüksége van egy nagy elérésű médiára”

Az Independent szerint Makananise szándéka az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen nehéz is az élet Dél-Afrikában. „Sajnálom, hogy félrevezettem az embereket” – mondta később. Az ország női minisztériuma (Department of Women) – ahol korábban szintén megtörténtként kezelték a történetet – később úgy fogalmazott, „lehet, hogy ez a történet nem igaz, de megannyi Kamo sétál Dél-Afrika utcáin”, a szerző pedig segített a probléma súlyosságának megmutatásában.

Az erőszaktétel gyakori az országban –bár a hatóságok jelentése szerint 2015-ben számuk 3%-kal csökkent, ez még mindig több mint negyvenötezer bejelentett esetet jelent egy évben. Mindezt úgy, hogy szakértők szerint csak minden kilencedik áldozat fordul a rendőrséghez.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr68270698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása