Szíria: nem éri meg a kockázatot a menekülés
2015. december 10. írta: lumens

Szíria: nem éri meg a kockázatot a menekülés

Egy szíriai férfi, Ali Alszahó elveszítette feleségét és hét gyerekét, miközben megpróbáltak átkelni Törökországból az Égei-tengeren keresztül Európába – a BBC-nek adott interjújában figyelmeztette sorstársait, hogy nem érdemes próbálkozniuk.

A szökésre használt csónak motorja leállt az út során – ő, Ali volt az egyetlen túlélő. Felesége és hét gyereke – a legidősebb kilenc éves, a legfiatalabb húsz napos volt – megfulladtak.

„Fantasztikus feleségem volt, a gyerekeimnek boldog jövőjük lehetett volna Európában – most pedig elveszítettem a családomat, a világomat” – mondta könnyezve a BBC-nek. Mikor megkérdezték, mit ajánlana a többi menekültnek, a következőt mondta: „Ne vállaljátok a kockázatot, ne a tengeren keresztül menjetek. El fogjátok veszíteni a gyerekeiteket. A csempészek árulók. Azt mondták, tizenöt perc alatt elérjük Görögországot. Azt tanácsolom, ne gyertek, maradjatok Szíriában, bármilyen nehéz is.”

Egyelőre nem találták meg Alszahó feleségének és több gyerekének holttestét. Tragikus történetük nem egyedi: ezen a héten egy csoport menekült fulladt meg – köztük hat afgán gyerek –, miután gumicsónakuk elsüllyedt az Égei-tengeren. Csak a nyolc, mentőmellényt viselő migráns élte túl a próbálkozást. Idén több mint háromezer-ötszáz ember halt meg az átkelési kísérlet során.

Törökországra egyre nagyobb nyomást helyez a nemzetközi közösség a menekülthelyzet ügyében: az emberáradat visszaszorításáért kapott hárommilliárd eurós támogatásért cserébe az országban ragadt szíriai migránsok helyzetén is javítaniuk kell. A UNHCR emellett Jordánia kormányát szólította fel arra, hogy fogadja be a határain belül rekedt menekülteket – nagyjából tizenkétezer embert. Az ország már nagyjából hatszázharmincezer szíriait fogadott be.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr998154282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemfajtalan srác 2015.12.10. 23:08:53

"„Fantasztikus feleségem volt, a gyerekeimnek boldog jövőjük lehetett volna Európában"

Ezt a hitet kéne most már kitörölni a fejükből. Mert különben doszt jönnek a milliók ezekből a nyakunkra, holott senki nem hívta őket (egy bolond vénasszony kivételével, azt meg exportálni kéne közéjük)

bkkzol 2015.12.11. 05:59:49

Tudathasadásos dolgok! Lerohanja európát a sáskahad utána meg azt várják, hogy európai, amerikai katonák tisztítsák meg az országukat.
Össze kell szedni őket itt Európában és szépen vissza dobni őket. A saját mocskukat nekik kell eltakarítani. Maradjanak otthon szépen!

Ad Dio 2015.12.11. 07:35:17

Ésszel felfoghatatlan tragédia. Nagyon sajnálom :-(((((((.

harcsapaprikás 2015.12.11. 08:29:22

A BBC egy iszlamista propaganda csatornává vált. Rengeteg műsoruk szól a "jó fej" muzulmánokról. Undorító.

prolee 2015.12.11. 09:01:07

Háborús körülmények között minden évben bevállalni egy gyereket? Hét kisgyerekkel egy békés nagyvárosi utcán sem lehet biztonságosan végigsétálni Európában, mert a szülőknek együtt is csak négy kezük van.
Hét gyerek mellett az anya nem tud dolgozni, Európában pedig csak a kétkeresős családmodellel lehet boldog jövőt biztosítani a gyerekeknek - leszámítva a felső tízezer jövedelmi viszonyait.
Ezek az emberek felelőtlenek és egyáltalán nem tájékozódnak, mielőtt nekiindulnak a nagyvilágnak. Még a térképet sem ismerik, sokszor azt sem tudják, hol vannak és hova tartanak.

Gumicsónakkal, amit csak a levegő tart a víz felszínén, még a Balatonon sem utaznék hét gyerekkel, de még kettővel sem. Arról nem beszélve, hogy ha hét gyerekkel bemennék gumicsónakon a viharos Balatonba, egészen biztosan büntetőeljárást indítanának ellenem kiskorú veszélyeztetése miatt még akkor is, ha megúsznám a kalandot.

Ettől függetlenül a politikusok felelőtlensége is, hogy ezt a rettenetes helyzetet előidézték és nem állítják le sürgősen.

Nagyon sajnálom ezeket a szegény kisgyerekeket, akik nem tehetnek arról, hogy ennyi hülye felnőtt van a világon.

Balt 2015.12.11. 15:53:02

@prolee: Jól mondod. Csak itt van némi "vitám":

"Ezek az emberek felelőtlenek és egyáltalán nem tájékozódnak, mielőtt nekiindulnak a nagyvilágnak. Még a térképet sem ismerik, sokszor azt sem tudják, hol vannak és hova tartanak."

Pedig Sorosék még kézikönyvekkel is támogatják őket.
süti beállítások módosítása