Így fog az Iszlám Állam magától összeomlani
2015. december 05. írta: lumens

Így fog az Iszlám Állam magától összeomlani

Mozgalomként veszélyes, államként összeomlóban van – ennek kihasználásáról ír Eli Berman és Jacob N. Shapiro a Politico Magazine-ban megjelent elemzésükben.

Forrás: Flickr

Ahogy az Iszlám Állam egyre jelentősebb teret foglal el a közbeszédben, hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, amit nem tudunk róla: rejtélyes vezetőjéről, a titkos külföldi kapcsolatairól, az internet rejtekéből előtörő vérgőzös propagandájáról. A napvilágra kerülő információk egy apokaliptikus ideológiájú, titokzatos terrorszervezetet mutatnak be, amely a világ minden pontján le akar csapni. Az Iszlám Államról szóló híradások rendkívül ellentmondásosak: vezetőik háttérbe húzódása, és kiterjedt közösségi média-gépezetük megnehezítik a propaganda és tények szétválasztását.

Az Iszlám Államról alkotott gondolatképünk kulcsfontosságú annak meghatározásában, hogyan harcoljunk ellene. Barack Obama úgy nyilatkozott, hogy a megkezdett úton fog továbbhaladni, eddigi, „karantén plusz” névvel jellemezhető stratégiáját fogja még intenzívebbé tenni. Terve szerint a csoportot nem engedné tovább növekedni Szíriából és Irakból, kivéreztetését folyamatos légicsapásokkal és a regionális szövetségesek támogatásával érné el. Kritikusai is többféle megközelítés mellett érvelnek, a helyi erők mozgósításától kezdve, a vadászgépek bevethetőségének lazításán és speciális osztagok bevetésén keresztül, nagyszabású, húszezer vagy még több katona bevonásával indított szárazföldi hadműveleten át.

Melyik lenne a helyes? A választ legalábbis részben az határozza meg, hogy mit gondolunk az Iszlám Államról valójában. Vajon egy anyagilag rendkívül jól ellátott terroristacsoport, amely tekintélyes földterülettel rendelkezik, ahol támadásokat készít elő, katonákat képez, és kezeli a kiterjedt pénzügyi hálózatát – vagy egy szárnyait próbálgató állam, amely terrortámadásokat finanszíroz? Ha az előbbinek tekintjük, akkor a karantén különös stratégiának tűnik, hiszen bármennyire is szorongatva van, tudja támogatni a külföldi terroristacselekményeket. Ha azonban államként vizsgáljuk, akkor már más a helyzet: egy reménytelenül szegény ország vív háromfrontos háborút: keleten Irakkal, északon a kurdokkal és Szíriával, nyugaton a lázadóival.

Az Iszlám Állam coming outja

Bár az Iszlám Állammal kapcsolatos bizonytalanság valós, magáról az államról mégis sokat tudunk. Nem publikál ugyan statisztikai kimutatásokat, vagy tart kapcsolatot az ENSZ-szel, de határozottan bürokratikus, így nagy mennyiségű dokumentum is napvilágra került már. Műholdak segítségével megbecsülhetjük a területén élő lakosság számát, ahogyan sok mindent tudunk a háború előtti gazdasági állapotokról és olajipari trendekről, helyszíni riportok pedig a kormányzás mindennapi ügyeibe nyitnak betekintést.

Mindezek együttes vizsgálata arra mutat, hogy az Iszlám Államot államnak kell tekintenünk. Bár nem rendelkezik elismert határokkal, de egy olyan képződmény, melynek uralnia kell a területét ahhoz, hogy fenntartsa fő üzenetét, igazolja a propagandáját és megtartsa kapacitásait. Ha valóban állam, akkor jó hír, hogy annak rendkívül gyenge: földrajzilag sebezhető, fenntarthatatlan bevételekkel és megoldhatatlan populációs problémával. A megfelelő szembeszállási stratégia kiválasztásához három kritikus pontot kell megértenünk.

Pénz

Az első az Iszlám Állam megoldhatatlan finanszírozási problémája. Rengeteget hallunk a szervezet hatalmas vagyonáról, amik tetemesek egy terrorszervezetnek, de cseppnyiek egy államnak. Az Iszlám Állam megalakulásakor sokat lehetett hallani az olajbevételeiről, és bár a legfrissebb számítások alapján az egyik tartományában csak az olajkitermelésből havonta 500 millió dollár bevételre tesz szert, a földgáz- és olajkitermelés mégsem fenntartható bevételi forrásuk. Az olajkitermelés volumene folyamatosan esik az elégtelen számú mérnök és a folyamatosan bombázott infrastruktúra miatt – a kitermelt nyersanyagot pedig csak rendkívül nyomott áron tudja eladni a szankciók és a fizikai korlátai miatt.

"Visszatértünk a kőkorszakba" - élet az Iszlám Államban

Egy másik nagy figyelmet kapott bevételi forrása a világörökségi területeken található régiségek fosztogatása – a rablott kincsek értékesítése azonban nem tudja a költségvetési lyukakat betömni. Nem elég, hogy egy idő után elfogynak, de ha a szervezet el is árasztaná a piacokat a régiségekkel (amit úgy tűnik, még nem tettek meg), az árak a mélybe zuhannának a kereslet árrugalmatlansága miatt.

Így kénytelenek arra támaszkodni, amit jelenleg a szervezet legfőbb bevételi forrásának tartanak: a területén élő lakosság minél kíméletlenebb kizsákmányolására. Mindennapos jelenet, ahogy az egyes csoportok fegyverekkel felszerelkezve követelnek pénzt az útkereszteződésekben vagy üzletekben, amit ha nem kapnak meg, elkobozzák az árukat. Azonban a kizsákmányolás is fenntarthatatlan: a termelő lakosok előbb-utóbb elmenekülnek, és magukkal viszik az emberi erőforrást és tőkét, a magas infláció a beszedett adók értékét folyamatosan erodálja, a kiszámíthatatlan adózási környezetben pedig leállnak a befektetések.

Lakosok

Sokféle, nyilvánosan elérhető térkép foglalkozik az Iszlám Állam lakosságának megbecsülésével. A műholdképek mellett a népszámlálási adatokkal kombinált térképekből kitűnik, hogy 2,8-5,3 millió adóztatható lakos volt a háború előtt az Iszlám Állam mai területén. Azonban az IÁ által irányított területekről akkora mértékű az elvándorlás, hogy az utóbbi időkben a propagandagépezet már a távozókat veszi célba.

Ha jobban belegondolunk, mindez nem meglepő: a kormányzati tevékenység gyenge, a jogok nincsenek biztosítva, a szabályok pedig folyamatosan változnak. Beszámolók szerint a lakosokat sokszor kényszerítik a maradásra, és feszültség alakult ki a helyi és külföldről érkezett harcosok között az utóbbiak kivételezett helyzete miatt. Az Iszlám Állam államként végeredményben egy hatalmas humántőke-veszteség.

Ugyan harcba hívja azokat, akik azonosulnak a céljaival, a nyilvánosságra került jelentések alapján, többnyire alacsonyan képzettek azok, akiket mozgósít és bevonz az IÁ világméretű harcra hívása – nem pedig mérnökök, ügyintézők és vállalkozók, akiknek a gazdaság beindításában és működtetésében nagy szerepük lenne.

Kormányzati képességek

Még ha a lakosságfogyás nem is állna fenn, államként akkor is bukásra lenne ítélve az Iszlám Állam. A modern történelem megmutatta, hogy az autokrata kormányok mindig a gazdaság szörnyű állapota és alacsony növekedése miatt szenvednek. Az elmúlt század során minden egyes kizsákmányolásra alapuló állam (magas és kiszámíthatatlan adókulcsok, melyeket autokrata vezető réteg szed be és oszt szét a rezsim belső támogatói között) gazdasága végül összeroppant.

Kormányzó szerveik súlyosan hátráltatják a gazdaságot: alig biztosítanak szabadságjogokat, kiszámíthatatlan az adóztatás, nem fektetnek be az emberi erőforrásba, nincsen tőkepiac és megfizethető biztosítás. Hacsak az Iszlám Állam vezetői nem fedeztek fel egy forradalmian új, máshol nem alkalmazott módszert a termelés irányítására, a gazdaságuk minden bizonnyal nagyon kis mennyiségű terméket tud csupán előállítani.

Lehetetlen megmondani, hogy mennyi idő múlva fog összeomlani az állam gazdasága, de ennek bekövetkezéséhez nem fér kétség. A legutóbbi jelentések máris rettenetes helyzetről számolnak be.

Ez a jelenség az Iszlám Államnál jóval több legitimációval rendelkező államokat ugyanúgy érint. Zimbabwe a legkézenfekvőbb példa olyan államra, amely gazdag volt, mielőtt új kormányzati mechanizmusok mélyrepülésre kárhoztatták volna. A Zimbabwéhez hasonló államok részben azért nem tűnnek el, mert tagjai a globális rendszernek, amely a stabilitás megőrzéséért cserébe állandóan felszínen tartja őket – az Iszlám Állam nem rendelkezik hasonló biztonsági hálóval.

Mindezek tudatában, és az Iszlám Államot ténylegesen államnak elfogadva a „karantén plusz”-politika valóban okosnak tűnik. Egy, már létrejöttében bukott állammal harcolunk, amely minimális externális hatásra is összeomolhat, és még gyorsabban fog egy összehangolt, szomszédjai által kivitelezett gazdasági és katonai nyomásgyakorlás következtében.

Mindazonáltal ha el is fogadjuk, hogy az Iszlám Állam előbb-utóbb el fog bukni, még nem kezeltük azokat az azonnali veszélyeket, amelyekkel mind a Közel-Keleteten mind a nyugati államokban fenyeget. Az összeomlás közbeni haláltusájában feltehetően még több támadást hajtana végre a Nyugat ellen. Mivel a NATO gyorsan meg tudná törni az Iszlám Államot, felmerül a kérdés: hány, a párizsihoz hasonló támadást lehetetne elkerülni, és milyen áron? A válasz erre a kérdésre leginkább a nyugati titkosszolgálátok éberségétől függ. Ha azt feltételezzük, hogy a nagyobb éberség jelentősen képes csökkenteni a kockázatokat, ahogyan az történt az Egyesült Államok esetében is, amely rengeteg támadást elhárított az elmúlt évtizedben, akkor a karanténba zárás még jobb megoldásnak tűnik.

„Jelen pillanatban jó egyensúlyban van az európai politika” - Kiss Álmos Péter

A szervezet megtámadásával vagy karanténba zárásával kapcsolatos vitában van egy érv, ami eddig nem kapott elég figyelmet – ez pedig az ideológiai előny, amit az jelentene, ha a szervezet önmagától omlana össze. Ma már néhány elszigetelt csoport kivételével senki sem használ kommunista vezényszavakat a rendszer ellen lázadók megszólításához; a kommunista államok kilencvenes évekbeli összeomlása önmagában demonstrálta a mögötte álló ideológia hatékonytalanságát a modern gazdasági rendszerben. Ronald Reagan jól látta, ha engedi, hogy a belső önellentmondásai alatt omoljon össze a kommunizmus, akkor örökre hiteltelenné válik.

Ami a kommunizmus volt a Szovjetuniónak, az a dzsihádizmus az Iszlám Államnak: egy ártalmas ideológia legtisztább megnyilvánulása egy állam kormányzásában. Ha megengedjük, hogy magától bukjon el, akkor az Iszlám Államnak, mint ideának lesz a bukása. Ez nem lenne igaz abban az esetben, ha a vereségét a nyugati erők okoznák egy katonai konfliktusban. Látva a mély strukturális sérülékenységeit és az ideák globális háborújában lévő szimbolikus értékét, a legjobb stratégiánk minden bizonnyal a karanténba zárás: hagyni, hogy a csoport belső motivációját adó ideológia belülről pusztítsa el önmagát, ezzel is gyorsítva a folyamatot, melynek végén elfoglalja méltó helyét a történelem szemétdombján.

Grüll Dávid

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr638141326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StanLee · https://newsroll.net 2015.12.06. 13:05:42

Erdekes iras, a kerdes amire nem igazan talaltam meg meg eddig a valaszt, hogy mennyi idobe telik ez az onmegsemmisites? Nem kerdeses, hogy ez a sorsa az IA-nak, es az sem ,hogy az elszigeteles a legjobb modja a megtoresenek a folyamatos katonai nyomasgyakorlas mellett. Teljesen meg nem fog megszunni, mert mindig lesz onkentes utanpotlas, majd lesz beloluk megint egy szervezet, ami terrorizal. Furcsa egy helyzet...

2015.12.06. 13:26:47

ha már nagyjából elfogynak civilek, jöhetne az atom

zuhanorepulesss 2015.12.06. 13:31:37

@StanLee: Megadtad a választ a saját kérdésedre. Sosem fog megszűnni, a kérdés az, mekkora szervezete lesz, marad. 100 000 vagy 100 fő. Persze valószínűbb a kettő között valahol.

2015.12.06. 13:35:48

Az államiság minden kritériumával rendelkezik. Állam.
"Kormányzó szerveik súlyosan hátráltatják a gazdaságot: alig biztosítanak szabadságjogokat, kiszámíthatatlan az adóztatás, nem fektetnek be az emberi erőforrásba, nincsen tőkepiac és megfizethető biztosítás."

Bazz, egy 7. századi elvek mentén szervezett állam, ami azért alkalmaz modern technológiákat is, médiát, bankolást stb, az perszehogy életképes. Egyszerűen arról van szó, hogy mindenki érdekeit sértik és megalakulása után próbálják legyalulni ezt az államot.

Szabadságjogok... Észak-Korea, Kuba és sok más forradalmi államalakulat?
A bolsevik Oroszország, Szovjet-Oroszország se volt egy Disney Land, de mivel nem tudták legyőzni, mert hatalmas területű volt, ezért fennmaradt. Az Iszlám Állam kicsi, ellenségek veszik körül, lövik, ezért fog eltűnni.

"a kormányzati tevékenység gyenge, a jogok nincsenek biztosítva, a szabályok pedig folyamatosan változnak." - a Korán, saria egy elég ősi társadalomszervező ideológia és jogrend. Működik. Az, hogy milyen társadalmat, államot hoz létre és működtet, az más kérdés.

Egy 7. századi rablóvezér eszével (vagy inkább ész nélkül, begombázott vallási vezető által kreált könyv alapján) szervezett állam és társadalom nem vonzza a produktív, kreatív embereket, cégeket.

Az iszlám mindig is ezt fogja eredményezni, megreformálhatatlan.
Ez persze nem jelenti, hogy a liberális demokrácia a legtutibb rendszer, csak hogy jobb, mint egy 7. századi terrorideológia által propagált államalakulat. Pláne, hogy szinte az egész nyugati világon liberális demokrácia uralkodik, katonailag erős, eltörli a tőle eltérőket vagy megpuccsolja belülről.

2015.12.06. 13:39:17

@zuhanorepulesss: a Korán alapján bárhol újjászervezhető. Lásd Líbia, Nigéria, Mali, Egyiptom.
Vagy Afganisztán (ahol már el is takarítják a tálibokat az Iszlám Állam erői).
Vagy éppen Belgiumban, UK-ban.

eßemfaßom meg áll 2015.12.06. 14:05:24

Ha ott esetleg összeomlik lesz helyette Német Kalifátus sokkal klasszabb környezetben

E.Katolnai 2015.12.06. 14:14:55

„Az Iszlám Államról alkotott gondolatképünk kulcsfontosságú annak meghatározásában, hogyan harcoljunk ellene.” - valamikor, nem is olyan régen nem spekuláltak sokat, h hogyan irtsák a fanatikus csótányokat:
741-ben a damaszkuszi kalifa haradzsiták (hasonló csótány alakulat, mint a dzsihadisták) ellen küldött, Hanzala ibn Szafuán vezette hadsereg rendet teremtett a terrorista bandák között, kétszázezer tetvet beleztek ki néhány hét alatt, de rend lett!

cerebella 2015.12.06. 14:54:20

Ezt már sokan állították, de sosem fog magától összeomlani. Hiú ábránd. És naivitás.

Aldou Raine 2015.12.06. 15:00:56

Iszlám Állam (ISIS, Daesh) = Egy 1999-ben alapított, de saját földrajzi területet csak 2014-ben megszerzett terrorszervezet, melyet a mai Szíria és Irak térségében szalafista szunniták működtetnek, miközben a világ muszlimjainak egyesítésére illetve hitetlenek (azaz más vallásúak) elpusztítására törekednek. Jelentős haderejüket olaj- és fegyver kereskedelemből, illetve műkincsek adásvételéből tartják fenn. Az Iszlám Állam által birtokolt terület kb. három Magyarországnyi, lakosságát a becslések 3-5 millió közé teszik. Fővárosa: Rakka (220 ezer lakossal). Az állam hadereje nagyjából 30 ezer harcos, nagyrészt kézifegyeverekkel, kevés harckocsival és löveggel ellátva, légierő nélkül. Az ISIS fegyveresei ellenségüknek tekintik a síitákat, keresztényeket, zsidókat és a világ összes nem szélsőségesen szunnita lakóját. Az ISIS által uralt területeken kötelezően alkalmazzák a sariát (ősi iszlám szokásjogot és hagyományokat) Kegyetlen gyilkosságaik miatt az egész világon hírhedté váltak. Az Iszlám Állam zászlaja fekete színű benne felül egy fehér felirat: "Nincs más isten, csak Allah [Isten]. Mohammad az Allah Küldötte", majd lentebb egy fehér foltban újabb szöveg: "Mohamed Isten hírnöke".

FORRÁS: tortenelemcikkek.hu/node/625

Aldou Raine 2015.12.06. 15:06:00

Ha lesz érdek az ISIS fennmaradása mögött a nagyhatalmak és a környező államok részéről (mint ahogy jelenleg VAN) akkor fenn fog maradni! Leht, hogy sokáig!

Zsuzsi25 2015.12.06. 15:10:56

@Aldou Raine: Igy van ahogy mondod.
2. --> Ne is haragudj kedves posztolo! Ha ez igy van, akkor mondjuk eszak korea hogyan lehet meg talpon? (Pl.)

knowledge tree 2015.12.06. 15:23:43

@tiller foch: Azért az nem teljesen igaz, hogy mindenki érdekeit sértik. Szaúd-Arábia és USA háborúját vívják épp az Asszad rezsim (és lehetőleg majd Irán) ellen.

knowledge tree 2015.12.06. 15:25:40

@tiller foch: Nem lennék meglepve, ha a szunnita-vahabita szaúdiak még nem kevés pénzzel is támogatnák őket fű alatt.

Bicepsz Elek77 2015.12.06. 15:55:46

Ezt a gondolatmenetet kovetve mar reg megbukott volna Eszak-Korea meg egy rakas afrikai allam(a rasszista Zimbabwet miert is k ell segiteni? KIIirtottak a )feher farmereket most meg megy sz.rra a gazdasaguk?). Egyebkent az olajbol lenne eleg penz ha az oroszok nem bombaznanak. Megelnenek az emberek ahogy sokkal rosszabb helyekent is. A nepek a haboru elol menekulnek.

steery 2015.12.06. 16:30:24

Érdekes fölvetések, de azt se feledjük, hogy a rákos daganat elszigetelése már elkésett, hiszen áttéteket képezett számos helyen, ahol növekedhet. A központi daganat kiéheztetése pedig azért macerás, mert ehhez szigorú határőrizet és teljes karantén kellene körben, sok ezer kilométer hosszan, amire nincs emberanyag. Így a csempészek tovább működhetnek. Gondoljunk arra, hogy még a pirinyó Gázát sem tudták teljesen elszigetelni az Izraeliek: ezért nem omlott össze a Hamász. Sajnos mindig akadnak olyanok, akik etetik, támogatják az ilyen rákos daganatokat. Észak-Korea egy jó példa erre.
Sokak életébe fog még kerülni ez a probléma és rengeteg pénzbe, mire sikerül rendezni.

Netuddki. 2015.12.06. 16:31:02

Állam? Lófaszt! Ali baba meg a 40 rabló...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.06. 17:01:44

Nyilván nem mérhető össze az évi 3 milliárd dolláros bevétele, és több ezer mrd dollárból gazdálkodó államokéval.
Viszont azt látni kell hogy a nyugat megint csalódni fog, ha azt hiszi hogy a levegőből lenullázhatja őket

bgp 2015.12.06. 17:32:14

Amíg vársz, hogy összeomlik, ne menj Párizsban metálkoncertre vagy vendéglőbe.

Krisz11 2015.12.06. 18:00:28

Akkor fog összeomlani, ha az USA leállítja a támogatást.
Az olyanok, mint az Iszlám Állam, Észak-Korea vagy Izrael addig maradnak fenn, amíg egy külső nagyhatalom fegyverrel-pénzel támogatja.

ornagy50 2015.12.06. 21:37:28

@Zsuzsi25: Tölts kint egy "szemesztert"és megtudod!

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2015.12.06. 23:17:51

Észak-Korea is megbukott, senki nem vágyik oda, és az összeomlás ahogy a cikk írója is említi, nem kiszámítható, továbbá jelentős különbség, hogy nem egy agresszívan terjeszkedő entitásról van szó, hanem egy bezárkózó diktatúráról.

prolee 2015.12.11. 09:36:37

Csírájában kellett volna eltaposni ezt a féreg Daesh-t.
Nagy hiba volt rászabadítani a világra ezeket a pszichopata gyilkológépeket.

Az iszlám vallást/kultúrát (vagy minek is nevezzem) pedig nagyon alapos tudományos igényű vizsgálatnak kellene alávetni, mert valami nagyon nincs rendben ott, ahol ilyen sebességgel és ilyen nagyságrendben lehet fanatizálni az embereket,
Abnormális, a természet rendje ellen való dolog, hogy kisgyerekes anya öngyilkos-mártírságra vágyik, vagy európai keresztény kamaszok sora csatlakozni kíván olyan magukból kivetkőzött férgekhez, akik állatként vágják le az embereket.
Nem lehet megtűrni a XXI. században olyan ideológiát, amelyik "büntetésként" megengedi az emberölést, de bárki által szabadon tágítható az a kör, ami alapul szolgálhat erre a "büntetésre".
Nem lehet megtűrni olyan ideológiát, amelyik ab ovo ellenségnek tekint bizonyos embercsoportokat, ILYEN NAGYSÁGRENDBEN (lényegében a világ másik felét).
Az iszlám egyszerűen tűrhetetlen. Ezt ki kell mondani!
Az "iszlám békés vallás" papagájkommandót pedig ugyanúgy felelősségre kell vonni, mint a holokauszttagadókat.
süti beállítások módosítása