Alkotmány van, üzemanyag nincs Nepálban
2015. november 10. írta: lumens

Alkotmány van, üzemanyag nincs Nepálban

Szeptemberben, nyolc évig tartó tárgyalások után elfogadták az első választott testület által létrejött alkotmányt Nepálban. Többen, például az ország déli részén élő kisebbségi csoportok mégsem elégedettek. A demonstrációk miatt az Indiából érkező létszükségleti cikkek ellátása elakadt. Az amúgy is kritikus helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a tavaszi földrengések otthonukat vesztett túlélőire hamarosan rátör a tél.

Nepál vezetőit komoly próba elé állítja az országban kialakult többszörös krízishelyzet. Ha nem jutnak megállapodásra az elnyomástól félő kisebbségekkel, a már tavasszal majdnem kilencezer ember életét követelő földrengések további áldozatokat szedhetnek. A meleg ruhák, az építőanyag és az élelmiszerkészletek üzemanyag nélkül nem juthatnak el az érintettekhez, akik közül sokan heteken belül megközelíthetetlenek lehetnek a hó miatt. A világ húsz legszegényebb országainak egyike számára a fő ellátási útvonal elzárása komoly gazdasági problémát is jelent. Indiával, a Nepálhoz kulturális szálakkal is fűződő déli szomszéddal kialakult diplomáciai feszültség tovább bonyolítja a már több mint negyvenöt ember életébe kerülő belpolitikai viszályt.

A hindu monarchiától a polgárháborún át a köztársaságig

Nepál a 18. században lett önálló királyság. A 19. század közepétől a Rana-dinasztián belül örökletes miniszterelnöki hatalomnak vetett véget 1951-ben az akkori király és a Rana-ellenes lázadók szövetsége. Utóbbiak a Nepáli Kongresszus Pártba (NCP) tömörülve kormányt alakítottak és 1959-ben többpárti alkotmányt fogadtak el – a következő király, Mahendra azonban 1960-ban magához ragadta a hatalmat, beszüntetve az alkotmányt és a pártpolitizálást. A nyolcvanas évektől az NCP és különböző baloldali csoportok növekvő nyomást (civil engedetlenség, tüntetések) gyakoroltak az (időközben ismét cserélődött) uralkodóra, aki ennek hatására 1990-ben beleegyezett egy demokratikus alkotmányba. A választásokat az NCP nyerte, kormányukat azonban egy bizalmatlansági indítványt követően a kommunisták váltották fel. 1995-ben kitört a maoista lázadás, amelynek a célja a királyság megszüntetése volt, és tíz éve alatt ezrek halálát okozta. A 2007-ben kiadott ideiglenes alkotmány alapján megválasztott parlament eltörölte a királyságot, 2008-ban megalakult az első alkotmányozó nemzetgyűlés. Nyolc év politikai küzdelem után a 2015 tavaszán elszenvedett katasztrofális földrengés „koncentrálta a alkotmányozó nemzetgyűlés akaraterejét”, melynek eredményeképp szeptember 20-án elfogadták a kész dokumentumot.

Mit tartalmaz az új alkotmány?

A szeptemberben elfogadott alaptörvény Nepált hét provinciából álló szekuláris szövetségi köztársaságként definiálja. A politikusok az ország kulturális sokszínűsége miatt döntöttek emellett a szerveződés mellett – a területen összesen több mint száz nyelvet beszélnek.

A nepáli politikusok kommunikációja szerint az alkotmány legfontosabb erénye az, hogy végre kész van, és ezzel megteremti az országban a stabil demokráciát. „Az ország most már foglalkozhat más fontos problémákkal, például a gazdaság fejlesztésével. Ha a politikusok néhány éve megegyeztek volna, nem vesztegettünk volna el ennyi időt, energiát és pénzt.” – fogalmaz egy, az alkotmány elfogadását ünneplő diák. Elemzők szerint azonban a dokumentum gyakorlatba ültetése komoly problémákba ütközhet – a tüntetések pedig azt mutatják, hogy a várt stabilitást sem hozta meg.

A dokumentum kvótákat biztosít bizonyos, korábban alulreprezentált illetve elnyomott csoportoknak – például garantálja, hogy a parlamenti képviselők egyharmadának nőneműnek kell lennie. Az LGBT-aktivisták is elégedettek a dokumentummal, mert a nemi és szexuális kisebbséghez tartozókat hátrányos helyzetűnek nyilvánítja, és biztosítja szerepvállalásukat az állami folyamatokban.


Nepál tradicionális régiói

Sokan viszont úgy gondolják, hogy a sietve elfogadott alkotmány nincs elég jól átgondolva: egyesek szerint vissza kellett volna állítani Nepál tradicionális hindu vallását (az országban érdemben jelen lévő buddhizmus és hinduizmus közül az utóbbi élvez többséget), az ország déli, sík vidékein élő, a teljes lakosság körülbelül 40%-át kitevő kisebbségek pedig attól tartanak, folytatódik a hegyvidéken élő politikai elit uralma. A 2007 óta érvényben lévő ideiglenes alkotmány 58%-ához képest a parlament kisebb hányadát, 45%-át teszik ki arányos képviselet szerint választott képviselők, viszont a provinciák határai kettévágják Terai vidékét, ami tulajdonképpen egy Indiával határos sávot jelent, szétszedve ezzel az itt élők által képviselt politikai erőt. Az alkotmányozó nemzetgyűlés számára fontosabb volt, hogy kész legyen a dokumentum: azzal érveltek, hogy a határokat később is meg lehet változtatni. (Egyelőre nevet sem adtak a provinciáknak.) A síkságon élők szoros kulturális kapcsolatokat ápolnak indiai szomszédaikkal, ami sokszor családi kötelékekben is megnyilvánul: emiatt India attól tartott, hogy a politikai feszültségek hozzájuk is begyűrűznek – ami meg is történt. A határokon átívelő házasságokat és a gyereküket egyedül nevelő anyákat diszkriminálja az a rendelkezés is, mely szerint a női szülő önmagában nem örökítheti nepáli állampolgárságát gyerekére – a férfiakra viszont nem vonatkozik ilyen megkötés.

Az indiai kormány aggodalmát fejezte ki az új alkotmánnyal kapcsolatban, nepáli nagykövetét pedig visszahívta sürgős megbeszélésre. Ezt a nepáliak a szuverenitásukba faló beavatkozásnak tekintették.

Az alkotmányban megadott új provinciák

Tüntetések és „nemhivatalos blokád”

Az augusztus óta tartó tüntetésekben főleg Terai etnikai kisebbségei vettek részt. A demonstrációk egy aspektusa nagyban hozzájárult a helyzet bonyolódásához: a tüntetők a politikusok figyelmét biztosítandó elzártak két, Indiával határos átkelőhelyet – az egyiken, Birgunj-on a beérkező üzemanyag 60%-a halad át. Nepál gazdasága nagyban függ az Indiával való kereskedelemtől, így a létszükségleti cikkek ára meredeken megemelkedett. A blokád miatt a kórházakba nem jut elég gyógyszer, valamint a legtöbb étterem bezárt, mert nem volt gáz a főzéshez. A háztartásokban tüzelőfával főznek, a benzinkutaknál kilométeres sorok állnak – akár hetekig kell várni a tankolásra. A tömegközlekedés annyira megritkult, hogy egy túlterhelt busz már balesetet is okozott. A Nepáli Kereskedelmi-és Iparkamarák Szövetsége szerint a blokád már első két hete (szeptember vége-október eleje) alatt egymilliárd dollárjába került az országnak. A himalájai ország északi szomszédjához, Kínához fordult olajért, október végén megegyezve az akut krízis kezelésében, és egyben letéve az alapokat egy hosszú távú kereskedelmi kapcsolathoz – ez a lépés segítheti Nepál gazdasági függetlenedését Indiától.

Az ellátási nehézségek tovább rontották a Nepál és India közötti feszült viszonyt. Több nepáli azzal vádolta Indiát, hogy „nemhivatalos blokáddal” igyekszik politikai nyomást gyakorolni. A vádat arra alapozzák, hogy bár a tüntetők csak két átkelőhelyet zártak le, a többin keresztül sem érkeznek teherautók. A blokádra válaszul még az indiai tévéműsorokat és filmeket is betiltották. India a blokádot és a tüntetések támogatását is tagadja. A szállítás megszűnését azzal indokolják, hogy a szállítók félnek átlépni a határt az erőszakos tüntetések miatt.

A tüntetők és a rendőrség közötti fizikai összecsapások valóban gyakoriak, és eddig legalább negyvenöt halálos áldozattal jártak. A tüntetők eddig főleg köveket, illetve múlt héten Molotov-koktélokat használtak fegyverként. Egyes tisztviselők szerint Tharu tüntetők lándzsákkal és fejszékkel is támadtak, és élve elégettek egy rendőrt. Egy északnyugati városban, Tikapurban a tharu közösség és a város többi lakosa közötti összecsapások és vandalizmus miatt a hadsereget is be kellett vetni. A rendőrség vetett már be könnygázt, többször lőtt a levegőbe és a tüntetők közé is. Az összecsapások legutóbbi áldozata egy indiai férfi volt, aki a kórházban halt bele a fejlövésébe, amit India felől érkező tüntetők támadása közben szerzett. Az összecsapás során hét tüntető és kilenc rendőr is megsérült. A november történt eset visszavetette a kisebbségi vezetők és a politikai főáram képviselői közötti tárgyalásokat. A nepáli rendőrség további két indiai állampolgárt is letartóztatott, akik akadályozták őket a határon felállított sátrak eltávolításában. Az indiai külügyminisztérium egy nyilatkozatban kijelentette, hogy „a probléma, amivel Nepál szembenéz, politikai természetű, és nem oldható meg erőszakkal”.

A rengés után

A földrengések túlélői közül többen bádogházakban néznek szembe a nulla fok alatti hőmérséklettel. A segélyszervezetek képviselői a határon ragadtak – többek között meleg ruhákat és takarókat szállítva –, üzemanyag nélkül, így a télen valószínűleg sok túlélő megbetegszik majd, különösen az idősek és a gyerekek. A frusztráció egyre fokozódik az ideiglenes szállásokon lakó túlélőkben: úgy érzik, elfelejtették őket. A pénzük elfogyott, munkát lehetetlen találni. A segélyszervezetek családonként hetven dollárt osztanak szét, hogy a túlélők megvehessék a szükséges készleteket – a blokád miatt azonban minden sokkal drágább, mint korábban.

A parlamentben az alkotmány elfogadásának napján késleltették az újjáépítési tervet, ezzel az „Újjáépítési Hatóság” felállítását is. Nepáli újságírók szerint abban bíztak, hogy októberben hatalomra juva a saját előnyükre fordíthatják a folyamatot – azóta azonban túlságosan el voltak foglalva a tüntetésekkel ahhoz, hogy újra felállítsák a megfelelő szervezeteket. Nem osztották ki az adományozók által felajánlott pénzeket sem, ugyanakkor a nem kormányzati szervezetek segítségnyújtását is akadályozták – azok ugyanis irányelvek nélkül nem kezdhetnek neki az építkezésnek.

Tóth Réka

 További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr908066618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása