Mekkora az EU „keble”?
2015. október 12. írta: lumens

Mekkora az EU „keble”?

Tizenkilenc eritreai menedékkérő hagyta el péntek reggel Rómát – Svédországot jelölve meg úti célként – az első, az Európai Unió „keblébe” szervezett átszállítás keretében, amelynek lényege a bevándorlók ezreinek tagországok közötti elosztása.

„Ez a repülőgép jelképezi Európa győzelmét, aki tud szolidáris és felelősségteljes lenni, aki életeket ment” – fűzte az eseményhez Angelino Alfano, olasz belügyminiszter. A tizenkilenc eritreai az elsők a százhatvanezer menedékkérő közül, akiknek a következő két évben részesülniük kellene az „áthelyező programból”. Körülbelül száz menedékkérő áll indulásra készen Olaszországban, hogy néhány héten belül Németországba, Hollandiába vagy „más, hajlandóságukat kifejező országokba” menjenek” – magyarázta Alfano. Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága szerint a következő repülőjáratokat a jövő hétre tervezték.

Ennek megvalósulását az EU-tagállamok belügyminisztereinek Brüsszelben tartott szeptember 22-i találkozóján elfogadott „áthelyező program” tette lehetővé, melynek keretében százhúszezer bevándorlót osztanak szét az európai közösségben. Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia adtak le ellenszavazatot, amitől François Hollande, francia köztársasági elnök óva intette őket: a bevándorlókkal ellenséges uniós tagállamok – mint Magyarország vagy Szlovákia –, amennyiben nem csatlakoznak az EU migránsokat elosztó tervébe, szankcióban fognak részesülni.

Az ellenállók

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy nem fogadja el az EU parancsát: inkább megszegi az európai jogszabályokat, mint hogy alkalmazza a Brüsszelben meghatározott kötelező kvótát.

Fico 2006-ban kampányol. Fotó: RightWingerPo

A szeptember 30-i ENSZ-gyűlésen Magyarország a világkvóta bevezetését javasolta, melynek kezdeményezését Málta is támogatja; ez a menekültek elosztására szolgálna, amely „nem egyedül Európa felelőssége kellene, hogy legyen” – magyarázta Szijjártó Péter egy nappal korábban New York-ban. „A bevándorlók kérdése az egész világot érintő kihívás, amelyre globális szinten kell választ adnunk. (…) Az erőteljes népvándorlás forrásai olyan országok, amelyek nemzetközi politikai döntések folytán váltak instabilakká. Ezeket a döntéseket nem csak Európa hozta, ezért Európának nem egyedül kell felvállalni a migránsválság kezelésének terhét” – tette hozzá.

Magyarország kerítésépítő tevékenységét azzal magyarázta, hogy „léteznek olyan európai jogszabályok, amelyek világosan kimondják, hogy a tagállamoknak meg kell védeni az EU külső határait. Magyarország egy határország, ezért építettünk kerítést a magyar-szerb határon.” Ezt követően a görög határ ellenőrzésére szolgáló, „rendőrökből, katonákból, helikopterekből, hajókból és repülőgépekből álló európai erő” megszervezését sürgette, valamint úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösségnek finanszíroznia kellene a török, libanoni és jordániai menekülttáborokat, hiszen ezek az országok több millió, a háború elől menekülő szírt fogadnak be.

A dán kormány hétfőn bejelentette a honosítási feltételek szigorítását. A nyelvről, történelemről és kultúrától szóló tesztek nehezebbek lesznek, emellett a kérelmezőknek be kell bizonyítaniuk, hogy az utóbbi néhány évben képesek voltak saját pénzügyi egzisztenciájukat biztosítani.

Szintén ajánljuk:

lumens_melegh.png

Határországok országhatárai

Macedónia csütörtökön tízezer Görögország felől érkezett migránst fogadott. A helyzet kezelése érdekében elrendelték teljes rendőrség mozgósítását. „Az óriási bevándorlóhullám várhatóan folytatódik a következő napokban” – jelentette ki Ivo Kotevski, a macedón belügyminisztérium szóvivője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyását adta az Európai Uniónak, hogy nyílt vitát tartson a hajókon Líbia felől Európába tartó migránsokról; a problematikus államban „Sophia” név alatt folytatnak katonai európai hadműveleteket. Ezek az ország határának mentén „antiátkelő” tevékenységet végezve már a második fázisba léptek, amely lehetővé teszi az átkelők, és azok nemzetközi vizek felé tartó hajóinak feltartóztatását.

Év eleje óta 630 ezer illegális bevándorló érkezett Európába – nyilatkozta Fabrice Leggeri, a Frontex európai határokat felügyelő ügynökségének igazgatója egy, az Ebrának adott interjúban. Hasonló problémát vet fel a gazdasági bevándorlók nagy száma, akik szisztematikus visszaküldéséről csütörtökön tárgyaltak a tagállamok képviselői, így reagálva az 1945 óta tapasztalt legsúlyosabb migrációs válságra. „Akiknek nincs szüksége a nemzetközi védelemre, vissza kell fordulniuk a származási országukba” – foglalta össze Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszter.

E kérdés különösen Olaszországban kényes, ahol a szírek, az eritreaiak és az irakiak – az európai „áthelyező program” egyedüli érintettjei – csupán a harmadát képezik a 132 ezer, ez év eleje óta érkezett bevándorlónak. Az EU – reményei szerint – megkezdheti a bevándorlók szétválasztását azokra, akik hazájukban nincsenek életveszélyben, és azokra, akik igényelhetnek menekültstátuszt – bár ez kevéssé kompatibilis az olasz joggal, amely rendkívül védelmezi a menedékkérőket.

A migráns nem jár egyedül

Németország akár 1,5 millió migránst is befogadhat 2015-ben; ez a szám a korábban becsültnél jóval nagyobb: 800 ezer és egymillió közé tették az ország várható befogadási képességét, amely az európai országok között már így is rekordnak számított. A német hatóságok szerint azonban az állam a következő három hónapban további 920 ezer bevándorlót vár, ez pedig az előrejelzések szerint az idei évben összesen 1,5 millió embert jelentene.

Minden egyes bevándorlónak, aki menekültstátuszt – és ezáltal menedékjogot – kap Németországban, joga van idehozni a családját, ezen felül átlagosan négy-kilenc rokonát. Az októbertől decemberig terjedő időszakban – az előrejelzett számot alapul véve – a családi kedvezményből kifolyólag körülbelül 7,36 millió személy kaphat menedékjogot. Angela Merkel politikáját már saját táborában is bírálják, amiért humanitárius elvekre hivatkozva nem fixálja véglegesen a befogadható menekültek számát.

A német belügyminisztérium szóvivőjének szeptember 25-i nyilatkozatából kiderül, hogy a Németországba érkező, magukat Szíriából menekülőnek valló migránsok egyharmada nem a megnevezett országból származik. A harminc százalék csupán becslés: Tobias Plate nem tudott pontos statisztikai adattal szolgálni.

Funcs Fanni

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr927959910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bafana 2015.10.12. 10:26:17

Angi hívta ide őket, nem kell rátolni másra. De ha demokráciásdit játszunk, akkor játszuk azt. Kérdezzük meg a zembereket, úgy demokratikusan, ugyan, szavazzanak már a befogadásról. Aztán úgy legyen.
Nem szeretem Ficót, de most egyetértek vele!

2015.10.12. 10:34:52

"A harminc százalék csupán becslés: Tobias Plate nem tudott pontos statisztikai adattal szolgálni."

Olyannyira becslés, hogy sarokba is szorították vele de Maizière-t, akitől a kijelentés származik. Kiderült, hogy semmilyen adatai nincsenek erről, mert senki nem készített statisztikát (az sem, akire hivatkozott, de legalább nem tagadta le). Természetesen vannak ügyeskedők, de biztos, hogy nem 30%.

♔bаtyu♔ 2015.10.12. 10:41:20

Merkel szegte meg a Schengeni szabályokat, ráadásul erre kényszerített más országokat is, pld. bennünket. A hatalmas költségekről nem is beszélve.

Sorosék és kedvenceik ellen pedig ideje lenne lépéseket tenni. Ez a dobása sem volt semmi, de a következő akár háborúba sodorhatja Európát.

Amúgy pedig nincs olyan EU-s szabály, hogy olyanokat kell befogadni, akiket más befogadó országok küldenek, vagy hogy egyáltalán be kell fogadni valakit egy szervezett bevándorlás esetén.

Olyan van, hogy aki "kopogtat", tehát nem illegálisan jön és menekült státuszért folyamodik, annak ügyét meg kell vizsgálni és ha megfelel a kritériumoknak, be kell fogadni.

Olyan nincs, hogy pld. a németek vagy görögök által küldötteket kell befogadni. Ennek is véget kellene vetni, hogy az egyes tagországok számára más országok libsijei "magyarázzák" meg a törvényeket.

Az pedig egyértelmű, hogy Schengenből ki kellene lépni, a Dublini egyezményt pedig azonnal felmondani.

♔bаtyu♔ 2015.10.12. 10:47:21

"Minden egyes bevándorlónak, aki menekültstátuszt – és ezáltal menedékjogot – kap Németországban, joga van idehozni a családját, ezen felül átlagosan négy-kilenc rokonát. Az októbertől decemberig terjedő időszakban – az előrejelzett számot alapul véve – a családi kedvezményből kifolyólag körülbelül 7,36 millió személy kaphat menedékjogot. Angela Merkel politikáját már saját táborában is bírálják, amiért humanitárius elvekre hivatkozva nem fixálja véglegesen a befogadható menekültek számát."

A németek, nevükben Merkel vállalta ezt, így ez német probléma. Az is, hogy mellényúltak, az oda bevándoroltak döntő többsége nem menekült.

Ezt egyébként mindenki tudta, ennek ellenére a nemzetközi média és az egyes nagyobb Európai országok vezetői, pld. Németország hallani sem akartak a bevándorlók ellenőrzéséről, határzárakról.

Nehogy már pld Fico feleljen azért, mert Merkel hozott egy országára vonatkozó döntést, amivel előreláthatóan nem tudott megbirkózni.

Az egyértelműen látszik, hogy az ország határainak védelmét semmiképp nem szabad EU-s egyezményekre, más Eu-s országokra bízni.

2015.10.12. 10:52:18

@♔bаtyu♔: Az ellenkezőjéről van szó, hogy NEM jöhetnek a családtagok. A kvótarendszerben pedig a befogadottaknak azt sem lesz joguk eldönteni, melyik országba akarnak menni.

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.10.12. 10:54:20

7 millio ember?? Nehany szazezerrel is vert izzadanak..

Nomante 2.0 2015.10.12. 10:55:07

Németország elbírja a világ összes szegény bevándorlóját. Teréz anya hozzá képest kezdő amatőr. Ezzel nem is volna gond ha nem rajtunk keresztül hozná őket, aztán a sleppet az EU-n keresztül szétteriti.

konrada 2015.10.12. 11:59:58

@trev:
Neeeem????
Hát micsoda náci családellenes brigantik ülnek ott, hogy a legelemibb emberi jogot, a családok védelmét is megtagadják: védtelen nőket, gyerekeket, öregeket hagynak olyan országokban, amiről még ők is megállapították - azzal, hogy befogadták a családját hátrahagyni kényszerültet - hogy nem biztonságos???

...na ennyit ezekről a farazeusokról, kimutatták foguk fehérét!!
süti beállítások módosítása