Egyesül a világ két legnagyobb sörgyártója?
2015. szeptember 20. írta: lumens

Egyesül a világ két legnagyobb sörgyártója?

Amennyiben végbemegy a felvásárlás, az Anheuser-Busch InBev és a SABMiller formálta kolosszus a világ sörtermelésének egyharmadásáért lenne felelős – és 250 milliárd dollárt érne. Míg a fogyasztói oldalon egyre fragmentáltabb a piac, a vállalatok oldalán a két legnagyobb cég konszolidációja forgathatja fel a közeget. Természetesen csak akkor, ha átbukdácsolnak a várható antitröszt-pereken – ebben az esetben viszont ugyanaz a cég birtokolná az Arany Ászokat és a Kőbányai Sört, mint a Budweisert és a Stella Artoist.

Az évek óta feltételezett üzlettel kapcsolatban szerdán jelentek meg először konkrétumok, amikor az AB InBev hivatalosan is bejelentette felvásárlási szándékát. A SABMiller részvényeinek értéke húsz százalékkal emelkedett a tőzsdén ennek határása. A brit üzleti szabályozásnak megfelelően október tizennegyedikéig kell hivatalosan is ajánlatot tenniük, különben hat hónapig nem próbálkozhatnak újra. Az akvizíció valószínűsíthetősége egyrészt a korlátozott földrajzi átfedésükben, másrészt üzleti struktúrájukban keresendő – riválisaikkal, a Heinekennel és a Carlsberggel ellentétben a vállalatok nem családi tulajdonban vannak. A 3G Capital, az AB InBev legnagyobb részvényese állt az idei Kraft-Heinz-fúzió mögött is. Hosszabb távú elképzeléseik között akár a Coca-Cola felvásárlása is szerepelhet, már csak azért is, mert az üdítőitalok piaca – többek között a sörfogyasztási tendenciák miatt is – csökken.

Szintén ajánljuk: „A cél, hogy kreatív, gondolkodó embereket neveljünk” - Áfra János a kötelező olvasmányokról

Az iparági konszolidációt többek között a brazil és kínai gazdasági expanzió lassulása vezérli. A közelmúltban e két ország piaca járult komolyan hozzá a sörgyárak bevételnövekedéséhez (a SABMiller bevételeinek 72%-át a fejlődő országoknak köszönheti, melyek visszafogott gazdasági növekedése, valamint a rand és a peso gyengesége így az ő eredményeikre is rendkívül rossz hatással volt: részvényeik értéke egy év alatt több mint tizenegy százalékkal csökkent). „Az elmúlt ötven év legnagyobb kihíbása előtt áll az iparág” – írja elemzésében a McKinsey&Company, megjegyezve, hogy „nem létezik egyetlen tökéletes megoldás”.

Sörcsapok egy londoni kocsmában. Forrás: Flickr

„Ne legyenek illúzióink, ez egy felvásárlás és nem egy fúzió” – írja Larry Nelson, a Brewer’s Guardian szerkesztője. Hozzáteszi, hogy a sörpiacon potenciálisan az utolsó nagy egyesülés – a két cég piaci részesedése a 2014-es adatok szerint 20,8 illetve 9,7 százalék, ezzel a világ első két helyén állnak, emellett a világ húsz legnépszerűbb söréből kilenc az övék.

2008-ban a Scottish & Newcastle-t a Heineken és a Carlsberg közösen vásárolta és darabolta fel, az Anhaeuser-Buscht pedig ugyanebben az évben vásárolta fel a belga InBev, kialakítva az AB InBev-et. A SABMiller 2011-ben vette meg az ausztrál Forster’s-t, a piacvezetők pedig 2012-ben a mexikói Grupo Modelo-t. A SABMiller alig egy hete próbálta meg felvásárolni a Heinekent, de a család ragaszkodik a holland cég önállóságához – egy belső forrás szerint a kísérletnek nincs köze az AB InBev ajánlatának elhárításához. A korábbi évek fúzióit a tőzsde pozitívan fogadta, ha a fogyasztók éppenséggel nem is. Történjék azonban bármi, elemzők szerint a SABMiller topmenedzserei együttesen több mint egymilliárd fontnyi kifizetésre számíthatnak, ha sikerül nyélbe ütni az üzletet, mely az idei év legnagyobb felvásárlása lenne, lekörözve a Shell és a BG Group 81,5 milliárd dolláros egyezségét.

Más kérdés, hogy a kézműves sörök növekvő népszerűsége is komoly szerepet játszik ebben a folyamatban. „Több a kézműves sörfőzde most Amerikában, mint az alkoholtitalom idején” – nyilatkozta a Milwaukee Brewing Company egyik igazgatója. Amellett, hogy ez egyre kiélezettebb versenyhelyzethez vezet köztük, a felvásárlási folyamatot rájuk is kiterjeszti: a Lagunitas alapítója a hónap elején adta el részesedésének felét a Heinekennek, az AB InBev pedig már 2011-ben felvásárolta a Goose Island nevű chicagoi sörfőzdét – és azóta három másikat is. Egyelőre nem egyértelmű, hogy az AB InBev és a SAB üzlete milyen hatással lesz majd a kézműves sörök piacára: a Brewers Association elnöke szerint a társadalmi trendeket nem fogja megfordítani és az igény a kézműves sörökre egyre csak nőni fog: a fiatalok körében a mennyiség helyét egyre inkább a minőség veszi át. Szerinte pont e fúzió miatt fognak a fogyasztók a kisebb főzdék védelmére kelni: „az emberek számára a sör személyes ügy” – nyilatkozta a Business Insidernek.

Háromféle kézműves sor egy pyongyangi(!) bárban. Forrás: Flickr

A „sörszörnyeteg” – mely riválisaihoz képest valószínűleg hatalmas földrajzi és költségelőnnyel rendelkezik majd – létrehozása szinte biztosan nehézségekbe fog ütközni a trösztellenes szabályozások miatt. Ennek következményeinek pedig potenciálisan a többi piaci szereplő látja majd előnyét: a SABMiller-nek ugyanis előreláthatólag el kellene adnia a 58%-os részesedését a MillerCoors-ban, ami a kisebbségi tulajdonos Molson Coors Brewing számára jelent nagyszerű lehetőséget: csupán az AB Inbev-SABMiller-fúzió hírének hatására tizennégy százalékkal emelkedett részvényeik értéke. Nagy valószínűséggel a Kína legnagyobb sörgyártójában birtokolt 49%-os tulajdonrésznek is búcsút kell inteniük, ami lehetőséget ad több riválisnak is arra, hogy befektessenek. A felvásárlásnak köszönhetően az AB InBev azonban elsősorban Dél-Amerikában és Afrikában számíthat növekedésre, egyben az indiai piacon is komoly riválist jelentenének a jelenleg piacvezető, Heineken-tulajdonó United Breweries számára.

Messze nem bizonyos az sem, hogy ez elegendőnek bizonyul: a két vállalat egyesülésével az amerikai sörpiac 70%-át fednék le, világszerte pedig 615 millió hektolitert(!) gyártanának évente. „Ez olyan lenne, mint ha a General Motors, a Ford és a Chrysler egyesülne” – nyilatkozta a témában egy, az antitröszt-törvényeket jól ismerő jogász. Tény azonban, hogy az AB Inbev korábban is talált megoldásokat e problémákra: a Grupo Modelo 2012-es felvásárlása után annak amerikai eszközeit adta el 4,75 milliárd dollárért.

Egyáltalán nem magától értetődő tehát, hogy sikerül a két vállalatnak megegyezésre jutnia – a felvásárlási árral kapcsolatos különböző előzetes felvetések közt is egyelőre hatalmas a különbség. „Momentán állunk és várunk” – nyilatkozta egy SAB-közeli forrás, mivel hivatalos ajánlattétel egyelőre még nem történt.

Kelemen Luci

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr997803010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása