Kiderült, ki leplezte le a digitális Selyemutat
2016. január 08. írta: lumens

Kiderült, ki leplezte le a digitális Selyemutat

2013 őszén zárta le az FBI a Silk Road nevű internetes oldalt, amly két éven keresztül online feketepiacként működött – többek között LSD, marihuána, más drogok és illegális dokumentumok is gazdát cseréltek az oldal segítségével, melynek indítója 2013 októberéig rejtve maradt a hatóságok elől. Az ügy felderítésében nagy szerepet játszott Gary L. Alford, aki internetes keresései segítségével vezette el a nyomozókat a gyanúsítotthoz, Ross W. Ulbrichthoz. Alford szerepére az ügyben egészen mostanáig nem derült fény.

A 2011-ben indult oldal az úgynevezett sötét weben működött, azaz láthatatlan volt a keresőszerverek számára, felhasználói teljes anonimitást élveztek és a fizetéseket sem lehetett lekövetni. Az oldal segítségével több ezer drogdíler és több, mint egymillió fogyasztó talált egymásra és kötött üzletet. Az oldal majdnem három éves működése igazi sikernek számított – a bitcoinos fizetések segítségével majdnem egymilliárd dollár értékben értékesítettek a különböző felhasználók.

A Silk Road létrehozásában és működtetésében a kulcsszerepet egy titokzatos figura, „Dread Pirate Roberts” játszotta, akinek személyét sem a felhasználók, sem a hatóságok nem tudták beazonosítani. DPR – akinek nevét a sikeres film és könyv, a The Princess Pride egyik karaktere adta – több regisztrált felhasználót is megbízott az áruk szállításával és kézbesítésével, az oldal működése során pedig jelentős vagyonra is szert tett a tranzakciók nyomán. Az amerikai hatóságok együttes erővel keresték az ismeretlen gyanúsítottat és kilétét, ám csak 2013 őszén akadtak a nyomára.

2013-ban aztán az FBI. Ross W. Ulricht személyében azonosította DPR-t, a Silk Roadot a hatóságok lezárták, az akkor 29 éves Ulrichot pedig őrizetbe vették egy san francisco-i könyvtárban, ahol épp bejelentkezett az oldalra. Az akkori jelentések szerint a nyomozásban jelentős szerepe volt Agent-1 ügynöknek, aki egy fórumon akadt rá Ulricht e-mail címére, melynek segítségével személye már könnyen azonosítható volt.

Leleplezték Észak-Korea operációs rendszerét

Egy napot kapott a Facebook a gyűlöletkeltő posztok törlésére

Csak most derült fény arra, hogy kit is takar a titokzatos Agent-1 kódnév. Az amerikai adóhatóság egyik képviselője, Gary L. Alford volt az, aki már 2013 júniusában rábukkant a nyomokra. Még februárban kapott utasítást arra, hogy a Silk Road-ügyön dolgozzon, miután addig szinte semmilyen nyomra nem akadtak a hatóságok. Alford végül a Google segítségével talált információkat az oldal működtetőjéről. A speciális keresési opciókkal jutott el májusban egy chatszobába, ahol pont az oldal elindulása előtt, 2011 elején készült hozzászólásokat olvashatott. Itt találta meg egy „altoid” nevű felhasználó bejegyzését, aki épp felhívta a figyelmet az akkor teljesen új és ismeretlen Silk Roadra.

Ezek után keresett rá a felhasználó korábbi bejegyzéseire, és egy másik felhasználónak írt válaszában „altoid” elárulta e-mail címét: rossulbricht@gmail.com. Így már könnyen eljutott a texasi Ross W. Ulricht közösségi médiában használt profiljaihoz, amelyek végigböngészése során talált olyan személyes információkat, amik megegyeztek azokkal az információmorzsákkal, amelyeket addig DRP-ről összegyűjtöttek.

Alford természetesen jelentette felfedezéseit feletteseinek, azok azonban eleinte semmiféle érdeklődést nem mutattak. Alford többször is találkozott a nyomozás egyik vezetőjével, Serrin Turnerrel, ám sokáig őt sem tudta meggyőzni arról, hogy DPR és Ulricht ugyanaz a személy. Alford azonban nem adta fel: szeptemberben egy kolléganője segítségével újra rákerestek Ulricht nevére, és megtalálták, hogy a nyáron a Homeland Security már elfogott egy hamis igazolványokat tartalmazó csomagot, amit Ulricht nevére címeztek. Ezek az információk már Turner figyelmét is felkeltették, és összehozott egy találkozót Alforddal, valamint az FBI és a Homeland Security egy-egy ügynökével. A találkozót követően végül október másodikán fogták el Ulbrichtet a san francisco-i könyvtárban.

Amikor lecsaptak a sötét webre

A mochilerók: Peru hátizsákos drogfutárai

Ulbricht ellen vádat emeltek, és 2015 elején el is kezdődött a bírósági tárgyalás. Az oldal létrehozása és működtetése mellett azzal is vádolták, hogy felhasználókat fizetett le az oldalt felfedező és arra veszélyt jelentő emberek megölésére – erre a vádakra azonban később nem találtak bizonyítékot. A tárgyalássorozat során részleteket olvastak fel Ulbricht naplójából, ahol említést tett a Silk Road létrehozására, ami az ügyészség szerint súlyos bizonyíték volt arra, hogy az oldallal Ulbricht saját vagyonát és hatalmát is növelni kívánta. A közérdeklődés végig élénk volt a per során – főleg, amikor a tárgyalás során az okozott konfliktust, hogy az egyik ügyész idézett a vádlottól, de nem jelezte, hogy a mondat végén Ulbricht egy mosolygós arcot jelképező hangulatjelet is használt. A bírónő később jelezte, az ügyészség hibát követett el, hiszen az is a szöveg, így a bizonyíték része is.

Annak ellenére, hogy Ulbricht védőügyvéde azt állította: ügyfele számára a Silk Road csak egy „gazdasági kísérlet” volt, és a vádlott több beidézett barátja is, békés emberként írták le őt, a Dread Pirate Roberts név mögé bájt férfit végül 2015 májusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Hegyi Fanni

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr958250758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása