Venezuelában „banditák” közlik a valódi árfolyamot
2016. március 07. írta: lumens

Venezuelában „banditák” közlik a valódi árfolyamot

Bíróság elé citálta a venezuelai kormány a DolarToday nevű weboldalt, mely naponta publikálja a feketepiaci dollár-bolívar cserearányokat. Mivel ezek értelemszerűen sokkal rosszabbak a hivatalosan meghatározottnál, a vádak szerint tevékenységük rágalmazással ér fel. „Az implicit feltételezés, miszerint Venezuela esetlegesen a DolarToday működésétől függetlenül is gazdasági nehézségekkel néz szembe, most mellékes” – fogalmazott a felperes egyik ügyvédje. Az olajárak esése miatt Venezuela nagy valószínűséggel csődhelyzetbe fog kerülni az idei év során.

Venezuelai tüntetők. Forrás: Wikipedia Commons

Nicola Maduro elnök még decemberben „banditáknak” nevezte a DolarToday.com nevű oldal mögött álló személyeket, és kiadatásukat kérte az Egyesült Államoktól. Először tavaly októberben kerültek célkeresztbe, amikor a venezuelai jegybank ügyvédje kiberterrorizmussal vádolta meg a fenntartókat, akik állítása szerint azért hozták létre a DolarToday-t, hogy „azt a hamis benyomást keltsék, hogy a központi bank és a köztársaság képtelen a venezuelai gazdaság menedzselésére”.

Tény, hogy finoman fogalmazva sem irigylésre méltó az ország gazdaságának állapota. Alapvető termékek is hiánycikknek számítanak, élelmiszerből sincsen elegendő – a fogyasztói termékek ára több mint 180 százalékkal nőtt tavaly –, az inflációs ráta 2015-ben pedig megközelítette a száz százalékot, miközben a GDP négy százalékkal csökkent. „Az ország egy politikai krízishelyzet küszöbén áll” – írta a Financial Times december közepén. 2003 óta rögzített a hivatalos árfolyam, a 2008-ban bevezetett „erős bolívar” (mely a korábbi elinflálódott bolívar ezerszeresét éri) feketepiaci csereértéke azonban sokkal alacsonyabb a rögzítettnél.

A DolarToday faék egyszerűségű metodikája a következő: felhívják a venezuelai-kolumbiai határon tevékenykedő valutakereskedőket, és megkérdezik őket a bolívar-peso átváltási arányról, a weboldal pedig ezek után a pesót átkonvertálja dollárba, a végeredményt pedig publikálja. Ez az egyszerű tevékenység is rendkívül frusztrálónak bizonyult a venezuelai kormányzat számára: a DolarToday blokkolása és meghackelése(!) mellett az elnök 2014 decemberében és 2015 áprilisában is televíziós adásban szólalt fel a „banditák” kapcsán, akik „Miamiból vívnak gazdasági háborút Venezuela ellen”.

Az ügyben illetékes amerikai bíró február végén utasította el az eredeti keresetet, azonban nyitva hagyta a fellebbezés lehetőségét – ezzel a jegybank ügyvédjei pedig éltek is. A korábbi vádpontokat rágalmazással – és ennek következményeképp külföldi befektetők elrémisztésével, ergo a jegybank tőkeforrásoktól való megvonásával – bővítették. A DolarToday képviselője alaptalannak nevezte a vádakat. „Folytatni fogjuk kettős küldetésünket: a venezuelai lakosoknak továbbra is tájékoztatást nyújtunk az ország szociális, politikai és gazdasági helyzetéről, míg az országról beszámolni kíváló sajtótermékek számára megbízható, független forrásként szolgálunk” – tette hozzá.

Venezuela kormánya 1,28 milliárd dollárnyi értékű aranyat küldött Svájcba januárban, illetve 472 millió dollárt visszavontak az ország készpénzkészletéből – így a most esedékes hitelrészleteket ugyan képesek fizetni, de elemzők szerint nagy valószínűséggel ez az utolsó próbálkozásuk a csődhelyzet bejelentése előtt.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr408450732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása