Mi lesz, ha mégsem jönnek a földönkívüliek?
2016. február 27. írta: lumens

Mi lesz, ha mégsem jönnek a földönkívüliek?

Ötven éve kutatunk intelligens földönkívüliekre utaló jelek után, de a galaxis csendes. Pedig statisztikai alapon nem csak, hogy hallanunk kellett volna az idegenekről, de egy (vagy több) fejlettebb civilizáció már régen kolonizálhatta volna a Földet. Néhányan úgy gondolják, az emberiségnek aktív üzenetküldéssel kell elősegíteni a kapcsolatfelvételt, mások szerint azonban valószínűleg nincsenek is intelligens idegenek.

Az intelligens életről árulkodó jelek hiányára válaszként a SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence”) Intézeten belül egy csoport kidolgozta az „Aktív SETI”, azaz az űrbe való jelkibocsátás tervét. Bár a projekt eddig a kívülről érkező jelek befogadására specializálódott, de Douglas A. Vakoch, a SETI csillagközi üzenet-összeállító csoportjának igazgatója szerint lehetséges, hogy szándékaink kinyilvánítása az, ami elindíthatja a kapcsolatfelvételt. „Néha úgy beszélünk erről, mint a galaktikus klubba való belépési kísérletünk, mégsem beszél senki arról, hogy kifizessük a tagdíjat, vagy leadjuk a jelentkezésünket” – mondta.

Az Aktív SETI egyelőre nem kezdődött meg, de ettől még régóta léteznek erre irányuló próbálkozások. 1974-ben például maguk a a SETI kutatói küldtek bináris üzenetet az Arecibo rádióteleszkópból egy huszonötezer fényévre lévő csillaghalmaz felé, ami többek között az emberi DNS-ről és a Föld helyéről tartalmazott információt. A cél itt természetesen inkább az volt, hogy megmutassuk, képesek vagyunk erre – egy ilyen messzi csillaghalmazból ugyanis nagyon valószínűtlen, hogy valaha is érkezik válasz. A Voyager 1 és 2-vel elküldött Golden Record nevű fonográf-lemezek a földi kultúra diverzitását bemutatni kívánó képi és hanganyagokat tartalmaznak. 1999-ben és 2003-ban két, úgynevezett Cosmic Call indult útnak öt napszerű csillag felé tudományos, valamint a tudósokról szóló személyes információkkal. 2008-ban a NASA a Beatles-szel közös évfordulójuk alkalmából az együttes Across the Universe című számát sugározta a Sarkcsillag felé. Az emberiség ezeken felül is küld „véletlen” üzeneteket az űrbe, mégpedig az első rádióadások óta. Vakoch csapata úgy érvel, hogy bármilyen, a földi élet megsemmisítésére képes civilizáció már úgyis tudja, hogy itt vagyunk – ez viszont azt is jelentheti, hogy a harcias idegenek már úton vannak a Föld felé.

Pontosan a harcias idegenek lehetősége miatt gerjesztett vitát a javaslat, hogy hallgatás helyett „beszéljünk” – avagy érdemes-e, szabad-e szétkürtölnünk az emberiség jelenlétét az univerzumban. Stephen Hawking azt nyilatkozta, hogy a földönkívüliek esetleges eljövetele olyan lenne, mint az amerikai kontinens európai felfedezése volt az indiánok számára. Álláspontjához több tudós és nemzetközileg elismert gondolkodó is csatlakozott egy, a METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence) veszélyeit soroló nyilatkozatban. A projekt ellenzői között van Neil deGrasse Tyson, az ismert asztrofizikus és tudományos ismeretterjesztő személyiség is. „Saját fajunk tagjainak sem adjuk meg a címünket, ha nem ismerjük őket. Igen vakmerő késztetés, hogy a földönkívülieket beavassuk ebbe” – mondta. A vita még nem dőlt el, pedig a 2015 februárjában megtartott éves AAAS-találkozón (Americal Association for the Advancement of Science: „a Tudományos Haladásért Amerikai Egyesület”) is foglalkoztak vele. David Brin asztrofizikus és science-fiction író a METI teljes leállítását javasolta addig, amíg le nem folyik egy globális, a lehető legtöbb tudományterületet szerepeltető vita.

Jill Tarter, a SETI alapító tagja és volt igazgatója szerint Hawking jóslata figyelmen kívül hagy egy fontos tényezőt: a hosszú csillagközi utazásra, esetleg a Föld kolonizációjára képes idegen civilizációknak sokkal fejlettebbek kell lenniük nálunk. Az emberiség történelmében pedig (például Steven Pinker pszichológus elemzése szerint) az erőszak alábbhagyása figyelhető meg, mióta letelepedett életmódot élünk. Ha feltételezzük a trend folytatódását, a hozzánk eljutók már sokkal nagyobb valószínűséggel érkeznek békés szándékkal, mint azt korábban gondoltuk. Ennek ellenére a SETI volt igazgatója egyetért Hawkinggal abban, hogy most még nem tanácsos elkezdeni sugározni: azt javasolja, várjunk, amíg technológiánk elég fejlett lesz ahhoz, hogy a környező csillagrendszereket érintő hosszú távú tervekbe foghassunk.

Az sem tisztázott, milyen formában üzenhetnénk egy olyan egy földönkívüli intelligenciának, amiről szinte semmit nem tudunk. A SETI által elindított Earth Speaks projekt az interneten keresztül fogad üzeneteket bárkitől, aki rendelkezik internetkapcsolattal. Az eddigi METI-kísérletek főleg kultúránk, szépérzékünk és személyes értékeinek megosztásával foglalkoztak, a SETI szakértője szerint viszont kicsi az esélye, hogy az idegenek ezek közül bármihez is hozzá tudnának szólni. Szerinte a közös hangot úgy találhatjuk meg, ha a világ leírására használt matematikai modelljeinket osztjuk meg velük – emellett pedig fontos lenne tudatnunk azt is, hogy a Föld kultúrája és szerveződése nem egységes, felkészítve őket a velünk való kommunikáció kaotikus mivoltára. Ezt azonban igen embert próbáló feladat lenne kizárólag a matematika nyelvén megértetni..

Azért foglalkoznak ilyen komolyan ezzel a látszólag sci-fi regényekbe illő kérdéskörrel, mert a METI-ről születő döntés az emberiség történetének egyik, ha nem a legfontosabb lépése lehet – de csak akkor, ha egyáltalán van kinek üzenetet küldeni. Erre pedig a SETI ötven éve alatt a leghalványabb bizonyítékot sem találták – éppen ez volt az Aktív SETI tervének kiindulópontja.

A Fermi-paradoxon

Fermi olasz matematikustól ered a felvetés, miszerint már régen kapcsolatba kellett volna lépnünk az idegenekkel, amennyiben léteznek. A ma ismert tényekre „frissített” gondolatmenet három lépésből áll. Első része számításokkal támasztja alá annak valószínűtlenségét, hogy egyedül vagyunk – pontosabban a modell szerint nem csak, hogy nem vagyunk egyedül, hanem az intelligens élet igen gyakori jelenség a galaxisban. Csak a Tejútrendszerben körülbelül 100 milliárd csillag található, a legújabb eredmények szerint átlagosan ezek mindegyikére jut egy-egy bolygó. Ezek közül egy konzervatív becslés szerint is egymilliárd lehet lakható, azaz várhatóak rajta az általunk életként ismert jelenség fenntartására alkalmas körülmények (például folyékony halmazállapotú víz). Még ha ezen bolygóknak csak egy százalékán alakul is ki intelligencia, százezer civilizáció elegendő ahhoz, hogy benépesítse a galaxist.

A következő lépés figyelembe veszi az intelligencia kifejlődéséhez szükséges időt. A Föld a maga 4,6 milliárd évével relatíve fiatal bolygónak számít, az idősebb bolygóknak több idejük volt a biológiai evolúcióra. Ez alatt egy intelligens faj számunkra elképzelhetetlen szintekre léphetett.

A harmadik lépés a galaxis kolonizálását modellezi. Ehhez egyáltalán nincs szükség még csak a fénysebesség megközelítésére sem – annak egy százalékával utazva egy idegen civilizáció átlagosan ötszáz év alatt érné el a legközelebbi csillagrendszert. Ha minden bolygón ötszáz évet időznek, mire képesek új kolonizáló hajót építeni, akkor is évezredek óta el kellett volna érniük a Földre. Sőt, az intelligens civilizációk becsült száma inkább azt valószínűsítené, hogy a galaxis „meghódítása” nem is csak egyszer következett be. Ennyi intelligens, a galaxist keresztül-kasul bejáró kultúrát pedig észlelnünk kellett volna – ha máshol nem, a saját bőrünkön. Maga Fermi az idegen intelligenciákra utaló jelek hiányát a csillagközi utazás lehetetlenségének tulajdonította. A „Fermi-paradoxon” megnevezés a hetvenes években, egy Michael Hart nevű csillagász érvelése nyomán keletkezett (maga Fermi 1954-ben hunyt el). Hart az ellen érvelt, hogy az emberiség időt és pénzt fektessen az idegenek keresésébe. Ekkor tette meg a paradoxon alapját képező logikai lépést: ha léteznek intelligens földönkívüliek, akkor már találkoznunk kellett volna velük. Szigorúan véve (mivel az említett logikai lépés egyesek szerint inkább ugrás) persze a Fermi-paradoxon nem is tekinthető paradoxonnak. Öt évvel később Frank Tipler fizikus próbálta az érvelést jobban megalapozni azzal, hogy leírta a galaxis kolonizálásának egy relatíve egyszerű (és ennél fogva előbb-utóbb valószínűleg megvalósuló) módját: egy „önreprodukáló univerzális konstruktort, amelynek intelligenciája az emberihez közeli”. Ez aztán a már leírt módon használná a legközelebbi bolygó erőforrásait, hogy legyártsa saját maga pontos másolatát, és a másolat továbbutazhasson a következő csillagrendszerbe.

Megoldások a Fermi-paradoxonra

A paradoxon feloldását megkísérlő hipotézisek két csoportra oszthatóak. Az egyik verzió elfogadja az intelligens földönkívüliek tömeges létezését – csakhogy nálunk fejlettebb kultúrák létezéséből még egyáltalán nem következik az, hogy kapcsolatba próbálnának, vagy tudnának lépni velünk, nagyjából úgy, ahogy mi sem akarunk hangyákkal társalogni. Eszerint pontosan úgy, ahogy a hangyákban sem tudatosul az emberi jelenlét annak ellenére, hogy hatása van rájuk, tudtunkon kívül mi is több szuperintelligenciával oszthatjuk meg a galaxist. A nálunk sokkal fejlettebb civilizációkat lehet, hogy nem is a biológiai életformák között kell keresnünk, hiszen a korai univerzumban teljesen más körülmények uralkodtak. Ez esetben viszont az idegeneknek valószínűleg nem lennének hasznára a Föld erőforrásai.

A kapcsolatfelvételt olyan technikai problémák is nehezíthetik, mint az egymás jeleinek befogadására képtelen műszerek. Előfordulhat például, hogy az idegenek információfeldolgozási sebessége lassabb a mienknél. Az üzenetet így nem azonosítanánk egybetartozóként, az egyes elemeit külön-külön pedig nem tudnánk értelmezni. (Persze az ellenkezője, a gyorsabban folyó kód is lehetséges, ekkor az üzenetet felépítő egységeket nem feltétlenül tudnánk elkülöníteni.) Az „állatkert-hipotézis” azt mondja ki, hogy a nálunk fejlettebb intelligenciák egy be nem avatkozási szabályrendszernek engedelmeskedve nem létesítenek kapcsolatot, esetleg még tanulmányoznak is minket a „természetes környezetünkben. (Sőt, akár ők maguk állították fel számunkra a Földet mint környezetet.) Egy másik modell szerint minden, minket meghaladó fejlettségű civilizáció úgy élt túl, hogy elrejtőzött egyetlen kegyetlen vadász elől. A világkép lényege, hogy a galaxis első (vagy első harcias), csillagközi utazást kifejlesztő civilizációja úgy őrzi meg a galaxis fölötti uralmát, hogy már az evolúció egy korábbi stádiumában leigázza, vagy megsemmisíti az idegen intelligenciákat. Akár mi lehetünk a következők, akikért eljönnek – ebben az esetben különösen fontos lenne, hogy ne áruljuk el magunkat elhamarkodott üzeneteinkkel.

A másik magyarázatcsoport szerint viszont egyáltalán nincsenek is intelligens idegenek, legalábbis semmiképp nem olyan nagy számban, ahogy azt a Fermi-paradoxon leírja. Valami meggátolja, vagy legalábbis sokkal ritkábbá teszi az élet egy-egy evolúciós határon való átjutását. Ilyen evolúciós határ, úgynevezett „nagy szűrő” lehet például a prokarióta és az eukarióta sejt közötti váltás. A prokarióták a legegyszerűbb egysejtű életformák, míg az eukarióták egy-vagy többsejtű élőlények, amelyek sejtmaggal és egyéb sejtszervecskékkel rendelkeznek. A növények és állatok, így az emberek is eukarióták. Természetesen azzal is számolnunk kell, hogy még előttünk áll a „nagy szűrő”, amely megakadályozza a szupercivilizációk kialakulását.

Mikor azt mondjuk, hogy egyes Föld-szerű bolygóknak több mint kétszer annyi idejük volt fejlett intelligenciák kialakulásához, ezzel azt is feltételezzük, hogy az univerzum körülményei nem akadályozták meg a komplexebb életformák kifejlődését, vagy az alacsonyabb rendűek fennmaradását. Ezt a kitételt dolgozza fel a Fermi-paradoxon egy másik megoldása, amely szerint a korai korszakban sokkal gyakoribb gamma-kitörések természeti katasztrófaként újra és újra visszaállították a biológiai evolúciót a prokarióták szintjére, vagy akár teljesen ki is törölték az életet a bolygóról. A gamma-kitörések kozmikus mércével mérve csak nemrég hagytak alább, így lehetséges, hogy az ember a galaxisban jelenleg fellelhető egyik legfejlettebb faj, még az idegenek sem jutottak el arra a szintre, hogy a csillagközi kommunikáció evidencia legyen. (Ennek a modellnek az is lehet a végkifejlete, hogy ha ki is alakult intelligens élet, a kozmikus sugárzásoktól, de ugyanakkor a műszereinktől is védett helyen történt, például mélyen a felszín alatt.)

Egy új, januárban közzétett megoldás az egyszerű életformák továbbfejlődésének sebességével hozza összefüggésbe a „nagy szűrőt”. A Gaian Bottleneck-nek (szűk keresztmetszet) keresztelt új hipotézis szerint viszont a lakható bolygókon kialakuló élet nagy része azért hal ki túl gyorsan, mert még a lakható bolygók felszíni körülményei is ingadoznak. A komplex életformák kialakulásához az evolúciónak gyorsnak kell flennie, Fennmaradásukhoz pedig ki kell alakulnia valamiféle szabályozó rendszernek – ilyen például a Földön a szén-és vízkörforgás. Ezen üvegház-gázok állandó koncentrációja biztosítja a stabil felszíni hőmérsékletet. A Gaian Bottleneck modell azt jósolja, hogy a jelenleg és valaha lakható bolygókon rengeteg baktérium-fosszíliát találnak majd, viszont magasabb rendű élőlények maradványai szinte sehol nem lesznek fellelhetőek. Amennyiben ez a hipotézis helytálló, akkor a nálunk fejlettebb civilizációk létezése, és esetleges befolyása helyett azzal kell majd megbarátkoznunk, hogy egyelőre – és talán örökre – egyedül vagyunk. Másfelől viszont ötven év egyáltalán nem számít hosszú időnek csillagközi mércével mérve. Lehet, hogy csak elkerültük egymást.

Tóth Réka

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr58424534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.02.28. 13:45:01

Apropó, egy írás a világmindenség eredetéről és életbarátságáról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid020

(A legfelső sor a kép tetején, "A világ eredete és életbarátsága". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Alick 2016.02.28. 13:58:41

Egy kicsit megmosolyogtóak az érvelések... éppen úgy, ahogy a vallások isteneire rávetítik a kor elképzeléseit, most ugyanezt teszik a mai tudósok az idegenekkel.

Ha van odakint igen fejlett intelligencia, éppen úgy nem foglalkoznak külön velünk, mint ahogy mi sem jattolunk le minden útbaeső hangyabollyal...
:)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.02.28. 13:59:15

Jo iras volt. Ez kulonosen tetszett "számunkra elképzelhetetlen szintekre léphetett." pontosan igy van! A "harcias" civilizacio is nyilvan lat minket ha akar anelkul, hogy mi elarulnank magunkat uzenetekkel. Mire lenne Jo rosszindulatu nalunk sokkal intelige nsebb fajnak a foldet vizitalni? En sem utazok le a deli sarkra megbizonyosodni a pingvinek leterol vagy probalnam leigazni oket :D

midnight coder 2016.02.28. 14:11:05

Az ilyen rádiójelekre vadászó vizsgálatoknak az a gyenge pontja, hogy nem tudhatjuk hogy egy-egy civilizáció mennyire hosszú ideig használ nyers rádióhullámokat a története során a kommunikációra. Mi úgy nagyjából 100 éve használjuk napi szintű kommunikációra, és ki tudja hogy meddig fogjuk még ? Az információ döntő többsége már ma is üvegszálon közlekedik.

midnight coder 2016.02.28. 14:13:28

@Chaoyang: Na igen. Ha egy civlizáció elér egy olyan szintre hogy ide tudjon jönni, akkor már valószínűleg nincs miért ide jönnie.

Roy 2016.02.28. 14:17:32

Az élet kialakulásához számtalan esemény egybesésének kel létrejönnie. Egyetlen egy kimarad ezek az események közül nem jöhet létre semmilyen élet. Igy nagy a valószínüsége, hogy a világegyetemben sem. Egyébként a világegyetem olyan nagy, hogy az üzenetünk nem jut el oda ahol talán lenne valamilyen értelmes élet.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.28. 14:25:06

Nem semmi. A fideSS sehol nincs ahhoz képest, ahogy a SETI pénzt tud gyűjteni az idiotizmusára.
Hihetetlen mennyiségű hülyével tudják elhitetni, hogy lehet fogni vagy küldeni tízezer fényévekre adást.

jágör68 2016.02.28. 14:38:05

Kimaradt a Fermi- paradoxon legfontosabb- ránk remekül alkalmazható- pontja:
Az inteligencia egy bizonyos technológiai fejlettség után hajlamos önmaga elpusztítására- nem sokkal pl. a rádiózás, nukleáris hasadás és űrutazás képességének kifejlesztése után.

Ránk ragyogóan illik.

zaphodbeebthe1st 2016.02.28. 14:49:13

Egy technikailag fejlődő civilizáció ráadásul nem is biztos, hogy indít kolonizációs küldetéseket (hacsak nem kell elhagyniuk az élőhelyüket) egy fejlődés-sebesség paradoxon miatt. Ugyanis a fejlődés által elérhető technológiák miatt akár pillanatok alatt utolérhetnek többszáz éve utazó kolóniát. Intelligens fajként problémát jelenthet ekkor, hogy mit mondanak nekik? Bocs így jártatok, az eddigi életetek ment a levesbe.
Vagy: az űrben való utazás maximális sebessége jelenlegi tudásunk szerint ugye a fénysebesség. De nyilván van az űrben utazásnak biztonságos sebessége is. Reakció a váratlan útakadályokra, stb. Mi van akkor, ha az elérendő távolság megtételéhez szükséges idő alatt az utazás halálos kockázata közelíti a 100%-ot? Na ilyen esetben sem indítanak el senkit.

Alick 2016.02.28. 15:45:09

@Roy: Az élet fennmaradásához az alapfeltételek milliárdnyi helyen adottak lehetnek, viszont a kialakulásáról igazából nem sokat tudunk.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.02.28. 16:01:57

Fermi paradoxon nincs, pontosabban: a paradoxonok csak ismeret- és információhiányból fakadnak. E tárgyban van néhány hiányzó információ. Mondok néhány egymástól független szempontot, érdekességet, töredéket, ahogy eszembe jut.

A magasabb rendű élet kialakulásához viszonylag stabil bolygó-, és kozmikus körülmények kellenek. "Jégbolygón" (a Földnek volt olyan korszaka) nem alakul ki, és elpusztul az addig kialakult állati élet.

Intelligens lény, civilizáció kialakulásához meg még ezen felül is kell valami plusz, amiről még nem is tudjuk, hogy mi az. Hiszen csak egyetlen példát ismerünk rá, a földit, ahogy 3 milliárd év szakadatlan próbálkozásai szinte azonnal (ahogy lehetséges volt, nagyon korán) kialakították az állati életet, azonban abból csak nagyon sokára alakult ki az intelligens lény. Ennek az oka, módja, miértje, ma még rejtély.

Ha ténylegesen, fizikailag nem lehetséges a fénysebesség-határ átlépése (ezt még nem tudjuk), az nagyon megnehezíti a világ meghódítását, az utazást. A halhatatlan lények számára is (amilyen az ember lesz néhány 10 ezer év múlva - ha ki nem hal) is problémás, hiszen száz, vagy ezer évekig utazni egy űrhajón, az nekik sem lesz kellemes.

A halhatatlanság kezdetben valószínűleg vegyes módon, fokozatosan fog megvalósulni (test tökéletesítése, génsebészet, implantátumok), de a vége szinte biztosan a mesterséges intelligenciával való valamiféle szimbiózis lesz, és az organikus helyett mesterséges test. Ez persze azt jelenti, hogy a lény bármilyen testben létezhet, akár maga lehet az űrhajó is. Viszont az ilyen volumenű biológiai, technikai változás maga gyökeresen meg fogja változtatni nem csak a környezetet, a civilizációt, a lények egymás közti viszonyait, de a gondolkodást is, a felfogóképességet, a gyorsaságot, és persze azt, hogy egyáltalán mi a célja az élettel, mit akar elérni. Ezek a dolgok számunkra most annyira felfoghatatlanok, mint amennyire a hangyáknak az a mi világunk.

Így, ha a világegyetem meghódításának sebessége, és az információátadás korlátozott (fénysebesség), a kolóniák mindenképpen szétszakadnak egymástól. A civilizáció széttöredezik, hiszen a távoli részek nem tudnak egymással kommunikálni, ésszerű időn belül. Ilyen körülmények mellett a galaxis meghódítása birodalomépítési célból, egyenesen értelmetlen.

Való igaz, hogy egy nálunk sokkal fejlettebb civilizáció számára mi csak fejletlen állatok vagyunk. Valószínű, hogy ha nincs itt nyersanyag- vagy egyéb igényük, nem is pusztítanának el bennünket, viszont nem is mutatkoznának. Nagyon könnyen lehetséges, hogy már rég felfedeztek bennünket, sőt még arra sem nagyon ügyelnek, hogy néha ne vegyünk észre valamilyen árulkodó jelüket, hiszen az sem fontos nekik. Egy nagyon fejlett civilizáció számára egyszerűen jelentéktelenek vagyunk, hiszen nem jelentünk számára semmiféle tudást.

Az nagyon valószínű, hogy az egész világ (legalábbis ez a "buborék") fizikai szempontból egynemű, vagyis ugyanazok a természeti törvények működnek benne, az elemek ugyanazok, és a csillagok, bolygók, és élőlények kialakulásának törvényei sem végtelenül változatosak, hanem korlátosak. Ez azt jelenti, hogy bármi nem lehet, hanem csak bizonyos törvényszerű valószínűségi sorok következhetnek be. Így nagyjából a fejlődés üteme is látható, viszont az nem, hogy az élet, és értelmes élet kialakulásának kezdeti botladozásából mikor lesz egy stabilabb állapot. Ezért az az egyik legbizonytalanabb pont, hogy a többiek (akik nyilvánvalóan, és természetesen vannak) most hol tartanak. Lehetséges, hogy akár 1 milliárd évvel is megelőznek bennünket. Viszont 1 milliárd éves technikai fejlődés (arra nincs érv, hogy egy intelligens lény ne fejlődjön technikailag is), számunkra minden szempontból elképzelhetetlen lényeket eredményezhet. Lehetséges, hogy már nem is alkotnak civilizációt, vagy ellenkezőleg, valamiféle egymással összeolvadt szuper-intellektusként élnek, akár sugárzásként, látható test nélkül.

Kb. 50 év alatt nagyon fontos új információkat tudtunk meg a világról. Nem tudtuk régen, hogy más csillagrendszerekben egyáltalán vannak-e bolygók. Ma már sejtjük, hogy a bolygók száma a csillagokénál is sokkal nagyobb. Persze az életre alkalmasoké ennél kisebb. Ez egy dezantropomorfizáló folyamat. A kezdeti, a "világ központja a Föld" elképzelésből lassan az lesz, hogy a világ jelentéktelen porszemei vagyunk. Mindenesetre, az látszik, hogy az ismeretlen tényezők egyre fogynak, egyre pontosabban látjuk, hogy miről is lehet itt szó. De a vége még messze van.

retrovírus (törölt) 2016.02.28. 16:42:27

Az alienek rég itt vannak. A föld alatt élő reptiliánusok a kiválasztott zsidó illuminátusokon keresztül tartják velük a kapcsolatot, egyszerre több fajjal is. A kis szürkék meghódítanának minket, de a draconiánusok nem hagyják, ezért írhatunk még most is blogokra meg vehetünk parizert, ha ahhoz van kedvünk. Minden más csak illúzió. Egy dimenziókapun át jönnek, amely az antarktisz alatt van, és egy bejárata van a new yorki 5. sugárút egy kínai mosodájából is. Ez az üzlet azonban mindig más helyen van, a megtalálása szinte lehetetlen annak, aki nem beavatott.

2016.02.28. 16:56:25

@midnight coder: "nem tudhatjuk hogy egy-egy civilizáció mennyire hosszú ideig használ nyers rádióhullámokat"

Már megint beledumálsz olyasmibe, amihez nem értesz. Mi az a "nyers rádióhullám", Pumukli?

"Az információ döntő többsége már ma is üvegszálon közlekedik. "

Meg még fog is: a műholdakat sem lehet üvegszállal összekötni, troll doktor.

"egy-egy civilizáció"

Ez a fogalom csak a földi életformában fordult elő, más bolygón bármilyen sejtburjánzás is előfordulhat, ráadásul egy fejletteb életforma nem fogja magát civilizációnak definiálni (kimondottan akkor, ha a degenerált pártodra gondolunk).

steery 2016.02.28. 17:04:32

Van még egy tényező, ami akadályozza a kapcsolatfölvételt más civilizációkkal: a saját elvárásaink velük szemben. Hogy mit szeretnénk, hogyan jelezzenek és reagáljanak? Rádióhullámokat várunk vagy fényjeleket vagy űrszondákat, űrhajókat, amik idejönnek és könnyen észlelhetők a mi műszereinkkel és pont a mi tudósainkkal és politikusainkkal akarnak beszélni a bennünket érdeklő témákról.

Ehelyett sokszor tapasztalunk olyan parajelenségeket, amik idegen lények jelenlétéről árulkodnak, de mivel ezek nem felelnek meg a tudományos elvárásainknak, makacsul újra és újra figyelmen kívül hagyjuk őket. Nem foglalkozunk az isteni jelenésekkel, szellemjárással, médiumokon keresztül üzengető valakikkel, mindenfelé röpködő ufókkal, csodás jelenségekkel, stb. Vagyis lehet, hogy kiöntjük a gyereket a fürdővízzel együtt. Mert mi másmilyen idegen lényekkel akarunk kapcsolatba lépni. Pont olyanokkal, amilyenek pont nincsenek a közelben. Mint amikor elmégy külföldre, ott se lépsz kapcsolatba akárkivel, hanem a saját érdeklődési körödnek, szándékaidnak megfelelő embereket keresed célirányosan. És közben figyelmen kívül hagyod a többi sok millió embert, akik mellett vakon elsétálsz.

vackor1 2016.02.28. 17:21:53

@jágör68: Pont ez jutott az eszembe, hogy mivel a Földet fiatal bolygónak tartjuk, így egy öregebb bolygón lehet, hogy MÁR - és még újra - nincs intelligens élet.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.28. 17:39:56

@midnight coder:

Baromira lényegtelen, mennyi ideig használják. Ha 10000 évig rádióznak, akkor sem ér el ide.

inebhedj - szerintem 2016.02.28. 17:41:20

@midnight coder:

+1

Nekem is ez jutott eszembe a kopf "statisztikai érveléséről", az emberi civilizáció messziről érzékelhető rádió-szennyezése alig száz éve kezdődött, és pillanatnyilag (amennyire tudom) már csökkenő tendenciát mutat.

Ha feltételezzük, hogy az ilyen tevékenység mondjuk 1000 év egy civilizáció esetében, akkor a távolság figyelembe vételével tovább csökkenti az esélyeket, hogy az észlelőnek időben adekvát módon későbbre tolva kell olyan fokon állnia, hogy ilyen tecnológiát éppen használ, a mi jeleinket éppen befogja, plusz pont azok elfogására, felfogására és értelmezésére fókuszál.

Ha tehát van egy civilizáció, amely 1 millió éve rádiózott ezer éven át, és az első jelei Krisztus születésekor értek a Földre, akkor arról jól lemaradtunk, az ő felfedezésükre leghamarabb valószínűleg a technológiai szingularitás bekövetkeztekor (2049) lesz alkalom.

2016.02.28. 17:44:36

@steery: "Mert mi másmilyen idegen lényekkel akarunk kapcsolatba lépni. Pont olyanokkal, amilyenek pont nincsenek a közelben."

Igen, pont olyanokkal. Nyilván azok az űrlények nincsenek a "közelben", akik a saját bolygójukon ők a "magyarok", és egymás ütlegelésével vannak elfoglalva.

2016.02.28. 17:51:11

@inebhedj - szerintem: "Ha tehát van egy civilizáció, amely 1 millió éve rádiózott ezer éven át, és az első jelei Krisztus születésekor értek a Földre, akkor arról jól lemaradtunk"

Dehogy maradtunk le. A Jóisten már akkor odaadta a zsidóknak a frigyládát (az akkori CB-rádiót), amin tudtak egymással csevegni. Más tészta, hogy utána lemerült az akkuja, ráadásul el is tűnt. Az csak mese, hogy Harrison Ford megtalálta 1938-ban, aztán betették egy amerikai raktárba...

2016.02.28. 17:59:41

@retrovírus: "Az alienek rég itt vannak. A föld alatt élő reptiliánusok a kiválasztott zsidó illuminátusokon keresztül tartják velük a kapcsolatot, egyszerre több fajjal is."

Én ezt mindig is tudtam, ezért értettem meg, hogy miért utálják annyira a zsidókat. Persze, ugynannyira utálhatnák most a magyarokat is, ha véletlenül anno beelőzik a zsidókat és most ők lennének a kiválasztott nép. A baj csak az volt, hogy akkortájt amikor az öreg Isten lenézett, csak zsidókat látott ténfregni a kősivatagban, a magyarok pedig még csak a fákon csimpaszkodtak. Túl sok választási lehetősége már nem lehetett...

David Bowman 2016.02.28. 18:12:11

@ipartelep: A halhatatlanságra legfeljebb 100 évet adnék.

Borogy 2016.02.28. 18:21:09

Kerdes: Matolcsy az most nem e`lien???
Azert tesz a fideSS ilyen foldontuli hulye lepeseket????

Niebur 2016.02.28. 18:27:33

@Roy: Az általunk jelenleg ismert (elég nagy) világegyetemben ugyanazok az anyagok, ugyanazon fizikai, kémiai folyamatok játszódnak le mint nálunk.
Fordítsd meg a bizonyítási folyamatot egy gondolat kísérlettel:
Adott 7 milliárd élőlény. Fele hím, fele nőnemű. Van köztük kicsi közepes és nagy, fehér, sárga, vörös, fekete, fiatal, középkorú és öreg stb., de általános jellemzőik megegyeznek. Szerinted mennyi esélye van annak, hogy a 3,5 milliárd párból csak egy képes utódnemzésre?
Százmilliárdos nagyságrendben beszélünk galaxisokról, ezekben százmilliárdos nagyságrendben csillagokról. Mennyire valószínű, hogy csak egyen van élet?

2016.02.28. 18:35:50

@Niebur: "Százmilliárdos nagyságrendben beszélünk galaxisokról, ezekben százmilliárdos nagyságrendben csillagokról. Mennyire valószínű, hogy csak egyen van élet?"

Én biztosan tudom, hogy élet csak itt nálunk van, a Földön. Eddig még senki nem tudta nekem bizonyítani az ellenkezőjét.

midnight coder 2016.02.28. 18:57:32

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Teljesen mindegy hogy mennyi idő alatt ér ide. Persze abból hogy ma itt fogod ET jeleit, csak arra következtethetsz hogy _volt_ az adott helyen értelmes civilizáció. De ettől ez még bizonyíték arra, hogy nem vagyunk (voltunk) egyedül, azaz nem az emberi az egyetlen értelmes civilizáció (már persze ha az emberi civilizációt értelmesnek tekintjük). Az viszont, hogy mennyi ideig használják, baromira nem mindegy. Mert ha egy fajnak kell teszem azt 2 milliárd év ahhoz hogy eljusson a papucsállatkától a civilizációig, akkor nagyon nem mindegy, hogy utána 200 évig használ rádiót vagy 2 millió évig, mivel minél rövidebb ez az intervallum, annál kisebb az esélye hogy te pont elkapd ezt a pillanatot valamelyik civilizációnál.

sáros_tehén 2016.02.28. 19:08:57

amióta kutatunk másik civilizáció után, az az univerzum léptékében számolva semmi. Épphogy a környékünkre jutott el eddig a rádiójelünk.. nemhogy a galaxis másik felére.. vagy másik galaxisba.

A másik, hogy simán lehet hogy manapság is kapunk jeleket, de a fejeltségünk még nem alkalmas ennek az észlelésére / fogadására.
PL mintha ősembernek küldenénk rádiójeleket.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.28. 19:13:11

@midnight coder:

"akkor sem ér el ide "

Ez az amit nem fogtál fel.

A te fajtáddal és a SETI imádó szerencsétlenekkel az a baj, hogy lövésetek nincs a fizikáról.
Farpofák lapozgatása helyett a könyveket olvasd, ne égesd.
Néhány téma:
részecskefizika - ez az alap, ha ezt nem fogod fel, továbblépned sem érdemes

rádióhullámok terjedése
antennák sugárzási karakterisztikája

És a lényeg, az energiaszükséglet, összevetve az általad ismeretlen "távolsággal arányosan négyzetesen ..." összefüggéssel. (A három pont a bónusz, a lényege. Tanulj, hogy tudd, mi van ott)

Tanulj.
Ebben a történetben nem az a lényeg, hogy elkapjuk, hanem az, hogy nincs mit elkapni, és ez az amit nem fogtok fel, ez nem attól függ, hogy mennyi ideig ad, hanem attól, hogy honnan.

Niebur 2016.02.28. 19:21:41

@kopasz barmok országa: Igen? Bizonyítsd be, hogy élet vagy, nem pedig egy program a számítógépben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.28. 20:06:23

@midnight coder:

"Ha egy civlizáció elér egy olyan szintre hogy ide tudjon jönni, akkor már valószínűleg nincs miért ide jönnie."

Nagyon jó meglátás.

agarik 2016.02.28. 20:15:58

Mi lenne? Akkor a Tejút szabad préda nekünk. Felelősségünk hogy megmentsük az életet és hátrahagyva a Földet benépesítsük a csillagokat.

agarik 2016.02.28. 20:17:40

@Niebur: Minek? Amúgy meg tudom tenni: nincs okom hogy ilyesmit feltételezzek, hülyeség is lenne feltételezni, ezért bizonyítva vagyon hogy nem vagyok program ugyanúgy ahogy bizonyítva van hogy nincs isten.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.28. 20:19:35

@Chaoyang:

"A "harcias" civilizacio is nyilvan lat minket ha akar anelkul, hogy mi elarulnank magunkat uzenetekkel."

Ugyan hogy láthatna? Minden naprendszer minden bolygója köré műholdakat telepített? Ez még elképzelhető is lenne, ám ha nem létezik fénynél gyorsabb kommunikáció, akkor még nem is tudhat rólunk, hacsak nem él párezer fényéves távolságon belül.

"Mire lenne Jo rosszindulatu nalunk sokkal intelige nsebb fajnak a foldet vizitalni? En sem utazok le a deli sarkra megbizonyosodni a pingvinek leterol vagy probalnam leigazni oket :D"

De tudsz a létezésükről. Ők viszont jó eséllyel még nem tudnak a mi létezésünkről.

Másrészt persze egy harcias civilizáció jó eséllyel már kiirtotta magát vagy visszaküzdötte magát az őskorba. Nem emlékszem, ki írta, hogy nem tudja, milyen fegyverekkel vívják meg a harmadik világháborút, de azt tudja, hogy a negyediket fahusángokkal fogják.

Bár imádom a Star Treket, mindig jót nevetek a klingonokon. Egy ilyen civilizáció rég kiirtotta volna magát. És akkor még nem beszéltünk az önkiirtás egyéb módozatairól - a miénk pl. jó eséllyel a fékezhetetlen profitéhség miatt teszi tönkre magát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.28. 20:32:46

@midnight coder:

Azt azért vedd figyelembe, hogy az érved csak akkor áll, ha szándékolatlan jelküldésről van szó. Ha szándékosan kapcsolatfelvétel céljából küldenek rádiójeleket, akkor kimondottan a könnyebb detektálhatóság végett használhatnak akkor is rádiójeleket, ha egyébként az egymás közötti kommunikációban már mást használnak.

Más persze a helyzet akkor, ha azt akarják, hogy csak egy bizonyos fejlettségi szint felett lévő civilizáció foghassa a jeleiket. Arthur C. Clarke monolitját is pont ezért telepítették a Holdra.

Divatos most a gravitációs hullámokról beszélni, ám lehetséges, hogy tényleg errefelé kell keresgélni. Az elektromágneses hullámokat elnyelheti a csillagközi por, ám a gravitációs hullámokat semmi nem gyengítheti. Persze apró hátrányuk, hogy a detektálásuk viszonylag egyszerű ugyan, ám jeleket küldeni velük a miénknél SOKKAL fejlettebb műszaki képességeket feltételez.

Amúgy ez sem új ötlet, pár éve olvastam egy sci-fit, amelyben a Marson találtak egy olyan eszközt, amely gravitációs hullámok keltésével küld haza jeleket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.28. 20:36:06

@Roy:

Naigen. Lehet, hogy az élet nem annyira ritka az univerzumban, ám az értelmes élet vsz. még nagyságrendekkel ritkább lehet. A földi evolúcióból legalábbis azt lehet tanulni, hogy az intelligenciánál sokkal hatékonyabb hatékonyabb fennmaradási stratégiák vannak: pl. szaporaság, testi erő, jó érzékszervek. A Földön élt/élő számtalan faj között az ember az egyetlen, amely az intelligencia révén emelkedett ki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.28. 20:43:37

@zaphodbeebthe1st:

A kolonizációhoz nem szükséges fényt közelítő sebesség. Pl. Generation ship is megoldás lehet. Vagy a suspended animation. Vagy embriók küldése, amelyeket a célnál olvasztanak ki és fejlett robotok nevelnek fel. Mindegyikről írtak már eléggé plauzibilis sci-fiket.

A kérdés inkább az, vajon egy fejlett civilizáció egyáltalán akar-e nagy távolságokra terjeszkedni. Fénynél gyorsabb kommunikáció híján egymástól független, sőt egymással kapcsolatban sem álló civilizációk alakulhatnak ki, ami lényegében előbb-utóbb a faj sokfelé szakadásával jár. Nem biztos, hogy ez lehet egy fejlett civilizáció célja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.28. 20:52:39

@ipartelep:

"A halhatatlan lények számára is (amilyen az ember lesz néhány 10 ezer év múlva - ha ki nem hal) is problémás, hiszen száz, vagy ezer évekig utazni egy űrhajón, az nekik sem lesz kellemes."

Nem is annyira az unalmas utazás a probléma, hiszen vagy hibernálják magukat (bármi legyen is ennek módszere), vagy olyan sebességgel utaznak, hogy helyi idő szerint nagyon lerövidül az utazás ideje. Vagy a kettő együtt.

A gond ezzel inkább az, hogy ha sokezer évig tart az út, akkor még halhatatlanság esetén is kérdéses, vajon milyen lesz - és még létezik-e - a célpont, mire odaérnek.

"Egy nagyon fejlett civilizáció számára egyszerűen jelentéktelenek vagyunk, hiszen nem jelentünk számára semmiféle tudást."

Ettől még a szárnyaik alá vehetnek bennünket. Ha az értelmes élet elég ritka az univerzumban, akkor ennek láthatják értelmét - bár hasznát talán nem -, persze kellő mértékű altruizmus esetén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.28. 21:03:28

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye:

Neked nincs fogalmad a fizikáról, csak az általános iskolában tanultakkal tudsz foglalkozni.

Pulzárokat milliárd fényévnyi távolságról is tudunk detektálni. Egy kellőképpen fejlett civilizációnak pedig nem lehet gond pl. egy milliszekundumos periódusidejű pulzár jelének modulálása, pl. árnyékolással.

Persze a kommunikáció ez esetben is egyirányú lesz, hiszen a jelet már a mai techniukánkkal képesek lennénk fogni, válaszolni azonban még jó ideig nem tudnánk. Mondjuk értelme sem lenne az idő miatt, de arra jók lennének a zilyen jelek, hogy megtudjuk: nem vagyunk egyedül.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.04.08. 00:13:28

Jó írás.

@ipartelep: ezt el kéne olvasnod, érdemes egyet birkózni a benne felvillanó kegyetlen vízióval: geekz.444.hu/2015/04/28/charles-stross-accelerando nekem afféle csendes sokkot okozott, kissé letargikus lettem tőle. de kezdem látni, hogy súlyos hivatkozási alapnak érzem azóta minden az emberiség jövőjéről, az MI-k ébredéséről, és az azt megelőző évekről szóló beszélgetés során.

és vannak benne földönkívüli civilizációk is, azok még felfoghatalanabbak benne mint a Földön születettek. Nagyon nehéz olyanról beszélni, amire még csak később fognak megszületni az alkalmasabb szavak. De filozofálgatni mindig lehet ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.08. 00:24:11

@naphegyi vince:

"a lektorálás is jóval hanyagabb, egy picit zavart a sok elgépelés és rossz szórend, vagy az úgy hagyott nyers fordítás."

Aki csak teheti, inkább az angol eredetit olvassa el. Nekem már rég elment a kedvem az igénytelen magyar fordításoktól.
süti beállítások módosítása