Bojkott a Zoolander 2 ellen
2015. december 11. írta: lumens

Bojkott a Zoolander 2 ellen

November 18-án érkezett meg az első előzetes a Zoolander, a trendkívüli második részéhez, a 14 éve a folytatást váró lelkes rajongók mellett azonban rögtön megjelent egy kritikus hang is: az LMBTQ-közösség egy része a film bojkottját követeli egy internetes petícióban, mivel az szerintük sértően ábrázolja a transznemű és nem-bináris nemű embereket. A tiltakozás kapcsán megszólalt a film forgatókönyvírója, John Theoux is.

Forrás: Pixabay

A Zoolander, a trendkívüli Ben Stiller rendezésében 2001 szeptemberében, mindössze két héttel a szeptember 11-i támadások után debütált az amerikai mozikban, s bár 60 millió dolláros bevételével nem számított az év legnépszerűbb filmjei közé, ma már a vígjátékok egyik igazi kultuszfilmjeként tartják számon. Nem véletlen, hiszen a Zoolander a divatvilág és a hollywoodi csillogás szatírája, középpontjában a Stiller által alakított felszínes és buta szupermodellel, Derek Zoolanderrel. A filmben szerepet kapott még többek között Will Ferrell, Owen Wilson és Mila Jovovich is, de több híresség is megfordult a kamerák előtt: cameoszerepben tűnik fel Natalie Portman, Claudia Schiffer, Lenny Kravitz és Donald Trump is.

Már az első rész sem maradt botrányok nélkül, Malajzia ugyanis betiltotta a filmet, melynek egyik jelenetében a maláj elnök ellen követnek el merényletet. Később a Szingapúri Filmcenzúra Bizottság (Board of Film Censors) a „visszajelzésekből gyűjtött ellentmondásos elemekre” hivatkozva rendelte el a film betiltását.

Stiller először 2008 decemberében beszélt egy lehetséges folytatásról, majd 2011 januárjában már arról olvashattunk, hogy a forgatókönyv elkészült, s csak a stúdiók válaszára várnak, hogy a forgatás elindulhasson. Stiller és Wilson idén márciusban a Paris Fashion Week keretein belül filmbeli karaktereikként jelentek meg, s a forgalmazó Paramount még aznap bejelentette, hogy a Zoolander 2. 2016. február 12-én érkezik a mozikba.

Perre mennek a „majom-szelfi” miatt

A november közepén érkező előzetes rendkívüli érdeklődést váltott ki a filmszerető közönség körében. A Paramount adatai szerint csak az első héten több, mint 52 millióan kattintottak a trailerre, ezzel megdöntötték a vígjátékok között eddig csúcstartónak számító Dumb és Dumber második részének 49 milliós nézettségét. Nem véletlen, hiszen az előzetesben szerepet kapott Stiller és Wilson duója mellett a kanadai énekes, Justin Bieber és az angol színész, Benedict Cumberbatch is. Cumberbatch a filmben egy All nevű transznemű modellt alakít, s a karakterére irányuló poénok voltak azok, amelyek felháborították az LMBTQ közösség tagjait. Stiller karaktere, Derek azt kérdezi, All vajon férfi vagy női modell, mire All csak annyit felel: „All az All”. Nem hagyják azonban ennyiben a témát, Wilson karaktere később azt kezdi firtatni, All férfi vagy női nemi szervvel éli életét.

A film bojkottálására irányuló petíciót Sarah Rose indította el a care2petitions oldalán, s ma már több mint 21000 aláírót állított az ügy mellé. Rose szerint All karaktere „egy eltúlzott karikatúra, az androgün/transznemű/nem-bináris személyek kigúnyulása”. Rose a petícióban utal arra is, hogy a film készítőinek arra is lehetősége lett volna, hogy felkérjenek transznemű modelleket a szerepre, azzal azonban, hogy egy nem transznemű színészt választottak egy negatívan bemutatott transznemű karakter megformálására, ártottak az LMBQ közösség megítélésének.

Az előzetessel kapcsolatban megszólalt Jennie Kermode, a Trans Media Watch elnöke is, aki szerint ugyan érthető, hogy a kitalált karakterek direkt lettek ennyire felszínesek, de All megjelenítése mégis káros lehet a transzneműekre, hiszen túlságosan rájátszik egy sztereotípiára, miközben Hollywoodban épp alulreprezentáltak a nem-bináris emberek. A Guardiannek adott interjút Tschan Andrews transznemű modell, aki elmondta, ő személyesen is sértőnek tartja All karakterét, s nem érti, miért nem játszhatja egy transznemű színész a szerepet. Ennek ellenére arra a kérdésre, hogy ő eljátszaná-e All-t, nemmel felelt, mert a Zoolandert egy viccnek tartja, s nem szeretne nevetség tárgya lenni. Aggályait fejezte ki a transznemű queer aktivista, Lexi C.M.K Turner is az Independent felületén megjelent írásában, ahol kifejtette, nem is a karaktert találta igazán bántónak, hanem a sértő vicceket és azt, hogy egy nem transznemű alakítja a szerepet.

A The Wrap című lapnak december hetedikén megszólaltatta a kérdésben a film forgatókönyvíróját, Justin Thereoux-t is. Thereux azt mondta, a petíció és a bojkott lehetősége „megbántották érzéseit”. A forgatókönyvíró szerint a jelenetet kiragadták kontextusából, s a petíciót aláírók nem értik a szatíra lényegét. Thereux szeretné, ha a kritikusok előbb végignéznék a filmjét, s csak utána kezdenének ilyen akciókba, ha arra szükség van.

Nem ez az első eset azonban, hogy Thereux munkásságát és vicceit ilyen kritika éri. A 2008-as Trópusi Vihar Los Angeles-i premierjén többen is a film ellen tiltakozták, bojkottálását követelték. A filmben a Ben Stiller által játszott karakter többször is a retardált szót használja az értelmi sérült emberekre, amely Timothy Shriver, a Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a szó használata szenvedéshez, méltánytalansághoz és kirekesztéshez vezet. Thereux szerint a Trópusi Vihar körül kialakult ellenállás sokban hasonlít a mostanihoz, hiszen akkor is „kontextusából kiragadva” félreértelmezték a szó használatát, s annak üzenetét. Állítása szerint a cél nem az volt, hogy kigúnyolja vagy kegyetlen legyen az értelmi fogyatékosokkal, hanem az, hogy rávilágítson azok butaságára, akik a retardált szót használják.

Stiller és Thereux filmjeivel ellentétben Benedict Cumberbatch még nem keveredett hasonló botrányba, sőt, a Kódjátszma című 2014-es filmben a homoszexuális matematikust alakította, s a filmmel kapcsolatban egy, az Out magazinnak adott interjúban elmondta, elkötelezve érzi magát a melegjogok mellett, s bár az LGBTQ-közösség mozgalma az elmúlt 40 évben hatalmas eredményeket ért el, még mindig sok tennivaló akad ezen a területen.

A Zoolander, a trendkívüli folytatása 2016 februárjában kerül a mozikba – kérdés azonban, hogy az aktivistáknak sikerül-e addig valamilyen eredményt elérniük, vagy megnézhetjük-e Cumberbatch alakítását a filmben.

Hegyi Fanni

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr678155688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.12.11. 06:44:06

Tombol a PC terror és már azokat zabálja fel, akik maguk is a PC elmebaját szórják szerte széjjel.
Helyes.
Öljék meg egymást.

exterminador 2015.12.11. 11:09:05

Én a PC ilyesfajta képviselőit eltiltanám mindenféle nyilvános szerepléstől. Ezek degeneráltak, akik csak lejáratják az ügyet, amit képviselnek.

exterminador 2015.12.11. 11:09:57

Na jó, igazából magát a PC-t is igen nagyon rühellem. Betegesnek tartom.

FlybyWire 2015.12.11. 11:26:00

PC = ostobaság * önérzetesség - humorérzék

MACISAJT 2015.12.11. 11:41:37

"miközben Hollywoodban épp alulreprezentáltak a nem-bináris emberek"

Próbáltam lebontani Hollywoodot, reprezentáltság szemszögéből.
Egészen odáig hogy észrevegyük azt hogy a" nem-bináris emberek"
(az amúgy micsoda?) lennének arrafelé alulreprezentálva, kapásból evidens pl. a fehér, keresztény, heteroszexuálisok alulreprezentáltsága...

De az ugye nem akkora baj hogy bojkottot szervezzenek emiatt.

para_noir 2015.12.11. 11:50:45

011101001101110011111000111110101011101110110110110111 Ez most egy bináris ember?

Advanced Flight 2015.12.11. 12:05:04

Egy jó filmtipp: vegyesen ázsiai, fehér, néger, arab, zsidó, cigány, transznemű, transzvesztita, buzi, hetero, fogyatékos, nyugdíjas, hajléktalan nők, férfiak és gyerekek nyuszikat simogatnak a réten.
Szerintem pécéileg ebbe nehéz lenne belekötni.

Tenyekeslogika 2015.12.11. 12:13:39

@Advanced Flight: Pedig azért ebbe is bele lehet! :) Nem mindegy milyen színű a nyúl! Fehér alapból nem lehet! :) :)

para_noir 2015.12.11. 12:19:29

@Advanced Flight: látszik, hogy megrögzött nyúlsoviniszta vagy! Miért a nyúl? Ezzel vérig sérted a mókusokat, a mókuskedvelőket, és az lmbtq mókusokat. Hogy a rókáról, a fajdkakasról, vagy a delfinekről ne is beszéljünk! Kirekesztő, fúj, fúj!

David Bowman 2015.12.11. 12:58:06

lmbtqLSZ! Talán a lóbaszottak és a szarevők nem emberek??

sárospataki 2015.12.11. 13:25:33

Sarah, never go full retard!

BB 89 2015.12.11. 14:52:24

Remélem nem sikerül az "aktivistáknak" semmi eredményt elérniük azon kívül amit már így is elértek: humortalan, tanyasi, hőbörgő népségnek mutatni magukat.

Augustin Louis Cauchy 2015.12.11. 15:47:42

"azzal azonban, hogy egy nem transznemű színészt választottak egy negatívan bemutatott transznemű karakter megformálására, ártottak az LMBQ közösség megítélésének."

Azért az valami gyönyörű, hogy egy transz ügyekről szóló mondatban (sőt, cikkben) pont a T betűt sikerül kifelejteni a betűszóból. Jajj nekem.

Augustin Louis Cauchy 2015.12.11. 16:09:56

Amúgy meg:

1. a Zoolanderben minden egyes karakter egy túlzott karikatúra, ne várjunk mást
2. szerintem ezen a téren eléggé otthon vagyok, és én kevés jó transz színészről tudok. sajnos. ha már valamit csinálni kéne (és kéne), akkor az legyen már az, hogy több tehetséges transzgender személy tudjon kibontakozni. értem én, hogy könnyebb rövidtávú célokat kitűzni magunk elé, de abban nem lesz sok köszönet.
3. igen, a nem-bináris nemű is transz, de éppenséggel nem-bináris neműként pont ugyanannyira tartom cikinek, ha egy ciszgender vagy egy bináris nemű transzgender játszik valakit, aki nem-bináris. ja, feketét se játsszon fehér, csak éppenséggel egy "sima" bináris transzgendernek SOKKAL másabbak a problémái, mint pl. nekem, nem-binárisként, szóval ugyanolyan hóthiteltelen lesz. oké, hogy lgbtq+-közösség, meg minden, de akkor sem.
4. masszívan támogatom, hogy a világ egy "rendesebb" hely legyen abban az értelemben, hogy pl. emberek ne sértegessenek másokat akár identitásuk, akár fogyatékosságuk, stb. miatt, **DE** ha egyszer a karakter egy türhő paraszt, akkor nyilván az ret....t szót fogja használni, ráadásul sértésként

TLDR: ha már egyszer nonbinary a karakter, akkor már ne azt akarjátok elérni, hogy bináris transzgender játssza.

u.i. azoknak a tájékozatlanoknak, akik szerint a nembináris gender egy baromság: kb. a világ 0.5-1%-át mi nonbinary-k tesszük ki

eßemfaßom meg áll 2015.12.11. 16:25:59

Követelem, hogy több decimális és hexadecimális gender szerepeljen a filmekbejn!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.11. 16:26:34

Szerencsétlen, humortalan retardáltak. Kevés szánalmasabb van annál, mint amikor valaki ennyire eltúlzottan komolyan próbálja venni magát.

eßemfaßom meg áll 2015.12.11. 16:26:49

Egyébként meg hülyék ezek. Azok is voltak és egyre hülyébbek lesznek.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.12.11. 16:28:46

Egyébként meg mi a faszom ez a bináris/nembináris kifejezés? Nembináris = nem heteroszexuális? Nincs ez egy kicsit túltolva?

I_Isti 2015.12.12. 14:02:18

@eßemfaßom meg áll: fasízta náci, ...fób vagy, ha az oktálisokat ki akarod hagyni! Igenis legyenek oktális genderek is minden filmben! (:-)

I_Isti 2015.12.12. 14:14:57

Egyébként meg az a szó, hogy "bináris" a kevéssé hülye emberek körében azt jelenti, hogy "kettes számrendszerbeli". Amire szerintem gondolnak a nagyon hülyék, akik a ferdültekre kitalálták azt, hogy "nem bináris személy" az az egy helyiértéken ábrázolt bináris számjegy, vagy másképpen a bit, vagy "egybites".
Mer' ugye a normál ember, aki vagy férfi, vagy nő, az egy biten ábrázolható, tárolható, mert vagy férfi, vagy nő.
De ezek a szerencsétlenek a saját felsőbbrendűségüket azzal is akarják hirdetni, hogy az ő nemi identitásukat nem lehet egy biten ábrázolni, mert ha valaki férfiből lett nő, akkor az már nem ugyanaz, mintha snassz nő lenne.
Vagyis miközben hisztiznek a megkülönböztetés miatt, aközben saját magukat akarják megkülönböztetni a normálisaktól.
Ez egy ilyen szép új világ.
süti beállítások módosítása