„Nem azoknak segít a CSOK, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá”
2016. március 02. írta: lumens

„Nem azoknak segít a CSOK, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá”

A lakástámogatás önmagában nem segíti elő a demográfiai növekedést, a CSOK jelenlegi formája pedig akár növelheti is a társadalmi egyenlőtlenségeket, állítja dr. Szikra Dorottya, a Családpolitikák változóban című kötet egyik szerzője, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika tanszékének adjunktusa.

Fotó: Horváth Máté / lumens.hu

Mi lehet az oka annak, hogy csak fokozatosan kerülnek napvilágra információk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK)?

A háttérben húzódó okokban nem lehetünk teljesen biztosak, hiszen ezekhez kormányzati körökből kellene információt szerezni. Meglátásom szerint azonban ennek a „csepegtetéses” információközlésnek két oka lehet. Az egyik a közbeszéd politikai okokból való tematizálása. Erre jó példa a 2013-as népesedési csomag is, amit aztán 2014-ben részletekben jelentettek be. Ebből is arra következtethetünk, hogy a fokozatos információátadásban kormányunk jól bevett kommunikációs stratégiája.

A másik ok az előkészítettség hiányában keresendő. A CSOK-ot megelőző anyagok nem elérhetőek, így előfordulhat az is, hogy nincsen rendesen előkészítve a program, vagyis a közvélemény reakciója alapján halad előre a kormány. Mindenképpen tény azonban, hogy az előkészítetlen törvényeket egyfolytában korrigálni kell, mivel időközben derülnek ki olyan információk, mint a, a túl magas költségek, vagy a célközönséghez való elérés nehézségei.

Milyen fórumon keresztül lehet hiteles információkhoz jutni a programmal kapcsolatban?

Az interneten, elsősorban a gazdasági oldalakon.. A teljes, negyven oldalas rendelet is elolvasható, laikusoknak azonban a kormány csalad.hu című oldalát javasolnám. Ott ugyan csak nagy vonalakban, de elég korrekt formában szerepelnek az információk. Ezenfelül a bankok általában mindent tudnak a program hitelrészét illetően.

Kik és milyen feltételek mellett vehetik igénybe a kedvezményt?

Van egy igen érdekes kettős mérce ebben a programban. A fiatal, gyermektelen pároknak össze kell házasodniuk annak érdekében, hogy a kedvezményre jogosultságot nyerjenek. A gyermekkel már rendelkező párok esetében ez a kikötés azonban nem feltétel. A házastársi kapcsolat mellett a gyermekek száma is fontos: nem csupán a három, hanem az egy- és kétgyermekes családok is igényelhetik a kedvezményt.

Új lakás építésénél, vagy vásárlásánál két gyermek esetén 2,6 millió forint, míg használt lakásnál körülbelül 1,4 millió forint a maximálisan kapható összeg. Ez természetesen nem kevés pénz, de az igazán komoly segítséget a 10 millió forintos támogatás és az alacsony kamatú 10 millió forintos hitel nyújtja, amit három, vagy háromnál több gyermekkel rendelkező családok kaphatnak csupán meg, vagy azok a házaspárok, akik 10 éven belül három gyermeket vállalnak.

A házastársi kapcsolat és a gyermekek száma azonban még nem elég a hozzájutáshoz: minimum két éves munkaviszonyt kell igazolnia a párok egyikének, vagy legalábbis egy folyamatos járulékfizetést ahhoz, hogy jogosulttá váljanak nem csak hitelre, hanem magára a támogatásra is. Ezenfelül hitelhátraléka sem lehet a jelentkezőknek, akiknél még egy korhatár is életbe léphet. A gyermektelen házastársaknál az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Fotó: Horváth Máté / lumens.hu

Mire fordítható a támogatás?

Használt lakás vásárlása esetén három, vagy annál több gyermek után maximum 2,7 millió forint kapható. A 10 plusz 10 millió forint a három- vagy többgyerekeseknél csak új építésű ingatlanra költhető, illetve bővítés esetén kapható meg, amikor a család a már meglévő ingatlanhoz épít egy újabb lakrészt. Ennek azonban teljesen különállónak, önmagában is lakhatónak kell lennie fürdőszobával, WC-vel és konyhával felszerelve. Tehát a tetőtér beépítése rendben van, de csak akkor, ha mindezek megtalálhatóak lesznek benne. Ez ebből a szempontból is egy furcsa támogatás. Meglátásom szerint sokat segítene az embereknek, ha kapnának egy értelmezhető összeget – mondjuk 5-6 millió forintot – egy tetőtér beépítésre, de a konyha nem lenne előfeltétel, hiszen ez egy felesleges költség lehet.

Mi lehet a kormány célja ezzel a programmal?

A családpolitikával foglalkozó államtitkár asszony igen explicit módon azt nyilatkozta, hogy ez nem egy szociálpolitikai program, ennek értelmében át is nevezték „szocpolról” Családi Otthonteremtési Kedvezményre. Napjainkban a családpolitika a demográfiai növekedést célozza meg, tehát a CSOK sem egy szociálpolitikai eszköz, ami adott esetben a nehezebb körülmények között élő családokat juttatná ingatlanhoz. A cél tehát a gazdaság fellendítése mellett a népességnövekedés elősegítése. A kritika – amit én és más szociológusok, szociálpolitikusok is megfogalmaztunk – az, hogy nem azoknak segít a kedvezmény, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

A programmal kapcsolatos fenntartásainkra az a nyílt válasz érkezett, hogy a program célja nem is az, hogy azoknak segítsen, akiknek elsősorban szükségük lenne ingatlantámogatásra. Itt akár beszélhetünk egy közalkalmazottként tisztességesen dolgozó három, vagy négy gyermekes vidéki házaspárról. Ők sem feltétlenül a CSOK célcsoportja, kivéve, ha folyamatos a munkaviszonyuk, és nincsen adósságuk a bank felé. Amennyiben sokak mellett ők is beleszaladtak a svájci frankos hitelbe, máris kiesnek a jelentkezők közül.

Ön szerint elérhető az említett két cél a CSOK segítségével?

A közgazdászok számítása alapján elképzelhető, hogy az ingatlanpiacon lesz némi élénkülés. Ugyanakkor furcsa hatások és ellenhatások lépnek életbe: úgy tűnik, a CSOK-nak már csupán a híre is elkezdte felvinni a lakásárakat. Mindezekkel párhuzamosan egy erőteljes ÁFA-csökkentést is tapasztalhatunk, ami hozzájárulhat az építőipar fellendüléséhez, és elvileg lejjebb is vihetné a lakásárakat. Tehát a hatások nehezen megjósolhatóak. A kormány nem adja ki a háttérszámításokat, miközben nagy szükség lenne arra, hogy minél többen lássuk azokat az adatokat, melyekkel a kormány szakemberei számolnak.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete készített kutatást, melyben a gyermekvállalást akadályozó okokra kérdez rá. Ezeket a számításokat azonban Kapitány Balázs, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettesének elmondása szerint nem vette figyelembe a kormányzat a CSOK megalkotásakor. Nem lehetünk tehát biztosak abban, hogy jól céloz a program. Érdekes, hogy a háromgyermekes családok – a feltételeknek egyébként megfelelve – a negyedik gyermek vállalása nélkül is igénybe vehetik a támogatást, anélkül, hogy tőlük bármilyen pozitív demográfiai hatást várna a kormány.

Ezek szerint az esetleges sikertelenség hátterében húzódhat az előzetes felmérések hiánya?

Igen, természetesen. A tervet azonban még mindig nem látjuk világosan. Nem ismerjük a pontos célkitűzést, ami alapján értékelhetővé válna a program.

Előfordulhat, hogy a demográfiai növekedés nem egy valós célja a programnak?

Őszintén szólva nem tudom. Van egy nagyon erős, családokkal kapcsolatos kampány, amire felfűzik a CSOK-ot. Ugyanakkor a rendszeres jövedelemmel rendelkező háromgyermekes családok száma ma Magyarországon 200 ezerre tehető. Ha csupán a negyedük igényelné a támogatást, az hatalmas összegek mozgósításával járna, miközben ezektől a családoktól semmilyen demográfiai változást nem vár a kormány.

Esetleg a kétgyermekes, jobb anyagi helyzetben élő családok közül a CSOK hatására többen döntenek majd úgy, hogy vállalják a harmadik gyermeket is, azonban ehhez jó lenne tudni, hogy hányan vannak közülük, akiknél a gyermek megszületésének akadályát az ingatlan hiánya, vagy annak kis mérete okozza. Rengeteg ok húzódhat annak hátterében, hogy a családok nem vállalják a harmadik, vagy negyedik gyermeket. A ház mellett indok lehet a házastársak kapcsolatának megromlása, vagy a már meglévő két gyermek felnevelésével járó anyagi terhek, esetleg az édesanya munkaerőpiacra való visszatérésének igénye, ami egy harmadik gyermek mellett még nehezebben valósítható meg. Szerintem elég szűk az a réteg, ahol kifejezetten egy új építésű ház hiánya áll a harmadik gyermek vállalásának útjában.

Említette az építőipar fellendülését, mint potenciális célt. Ezzel kapcsolatban mire számíthatunk?

Az említett demográfiai célok mellett, mint mondtam, a kormány az ingatlanpiac fellendülését is várja. Ezzel kapcsolatban természetesen szóba kerülhet esetleg az is, hogy a kormányhoz közeli vállalkozások kapnak lehetőséget az építkezések lebonyolítására. Így tehát a kormány számára kedves, ún. „nemzeti burzsoázia” erősítése is lehet egy cél. Az építőiparral kapcsolatban az említett cél elérése is kockázatokat rejthet magában, mivel a szakmunkások nagymértékű elvándorlása miatt félő, hogy nem lesz elég szakember, aki burkoljon, építsen, kielégítse a CSOK által megjelenő igényeket. Egyes közgazdászok az építőipar felkészületlenségében látják a program határait.

Gondolkodhatunk tíz évre előre a jelenlegi családmodellek és válási arányok mellett?

Meglátásom szerint az óriási kiadások mellett ez a másik nagy kockázata a CSOK-nak. Amennyiben a 10 milliós támogatás mellett a maximális 10 millió forintos hitelt is felveszik a fiatal párok, akkor a három gyermek előzetes vállalásának meghiúsulása esetén hatalmas összeget kell a büntetőkamatokkal együtt visszafizetniük. Erre vonatkozóan az azenpenzem.hu végzett pontos számításokat. Ez alapján a CSOK egy életre eladósíthatja a párokat. Jelenleg Magyarországon tíz házasságból minden hatodik végződik válással amivel Európában kimagaslóak voltunk – vagyis a szociológiai, társadalmi környezet sem felel meg a CSOK-nak. Válás esetén is pénzbeli büntetésre számíthatnak az igénybevevők.

Fotó: Horváth Máté / lumens.hu

Hogyan alakul a kedvezmény, ha a három gyermek megszületését követően válnak el a felek?

10 évig mindenképpen együtt kell maradniuk a feleknek, ha nem szeretnének büntetést fizetni. Előfordulhat, hogy azért nem fognak elválni, mert vissza kell fizetniük az igénybe vett összeget – ezáltal gazdasági érdekeken alapuló kapcsolatokkal is számolhatunk. Amennyiben idő előtt elválnak, és eladják az új építésű ingatlant – alacsonyabb áron – akkor azon túl, hogy a ház értékvesztése miatt a befektetett pénz töredékét kapják meg, még a támogatást is kamatostul vissza kell fizetniük.

Előfordulhat, hogy a társadalmi, gazdasági olló még nagyobbra nyílik a CSOK hatására?

Meglátásom szerint mindenképpen nagyobbra fog nyílni, hiszen ezt a támogatást elsősorban a jobb anyagi körülmények között élő családok vehetik igénybe. Egy több ingatlannal rendelkező háromgyerekes család is jogosult a támogatásra, miközben ingatlan nélküliek a fent említett okokból egyszerűen kieshetnek a kedvezményezettek köréből. Más országokban általában van egy felső jövedelem-korlát, ami fölött nem lehet ilyen nagy értékű támogatásokat felvenni, hiszen a szociális szempontokat is szem előtt tartják. Emellett a lakásfenntartási és az adósságkezelési támogatást megszüntették tavaly, ami tovább növelheti az anyagi különbségeket. A 10 millió forintos támogatásnál a lakásokra vonatkozó minimum 60 négyzetméteres alapterületet, mint megkötést érthetőnek tartom, hiszen egy ötfős családnak viszonylag nagyobb térre lenne szüksége. A felső határ hiányát azonban pazarló gondolatnak látom – ezért is kérdőjelezheti meg az ember a kormány által megnevezett célokat.

Milyen hatással lehet a nők társadalmi helyzetére a program?

A válások 80%-át nők adják be, így mindenképpen erősen érintheti helyzetüket a CSOK. Az anyagi kiszolgáltatottság is intenzívebben érinti őket, mivel átlagosan kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Amennyiben a házasságban kisgyermekek is vannak, előfordulhat, hogy kevésbé lesz motivált egy nő a válókereset beadására, így egy rossz kapcsolatban a függősége is nagyobb lehet, míg csökken az indíttatása a kilépésre. Ezenfelül tipikusan ma Magyarországon a férfiak intézik az építkezésekkel kapcsolatos ügyeket. Amivel alapvetően nincs is különösebb probléma, csakhogy az új program kapcsán várható, hogy a férfi lesz az, aki a CSOK-kal kapcsolatos összegeket megkapja és kezeli, ami határozottan nagyobb összeg lesz, mint a GYED, a GYES, vagy a családi pótlék. Így az igazán nagy összegek a család férfitagjánál fognak landolni. Ez csupán egy feltételezés, de mindenképpen logikus lenne.

Minden ötödik nő családon belüli erőszak áldozata volt, vagy jelen pillanatban is az. Annak a gyermeknek, akire a CSOK által biztosított kedvezményt felveszik, minimum tíz évig a támogatásból épült ingatlanban kell élnie. Ennek tükrében mennyiben befolyásolhatja meglátása szerint a program a családon belüli erőszakot átélt nők és gyermekek helyzetét, menekülési lehetőségét?

Nagyon rossz hatással lehet mind a nők, mind a gyermekek életére a program ebből a szempontból. Már most hallottam olyan történetet, amiben egy nő nagy nehézségek, tortúrák után néhány éve elvált és most az édesapa jelentkezett, hogy a nevére venné a három gyermeket a CSOK igénylése érdekében. Meglátásom szerint ugyan jelen pillanatban nem tudhatjuk pontosan, de nagy eséllyel előfordulhat, hogy a nők gazdasági függősége növekedni fog, és nehezebben fognak tudni kilépni egy bántalmazó kapcsolatból.

Előfordulhat, hogy lesznek még változások a programmal kapcsolatban?

Az államtitkár nem zárta ki a változást. Ezt azzal indokolta, hogy ők folyamatosan nyitottak a véleményekre, kritikákra, és ennek alapján majd előfordulhat, hogy módosítják még a programot. Nekem az a benyomásom és tapasztalatom a szociálpolitikai programok területén is, hogy tesztelik őket, és a közvélemény irányába mennek tovább. Természetesen ez alól lehetnek kivételek – például a vasárnapi boltbezárások –, de a CSOK esetében úgy látom, hogy inkább az előbbiről beszélhetünk, ami az igénybevevők részéről egy nagy bizonytalanságot jelenthet, hiszen visszamenőlegesen is módosíthatnak (és módosítottak is már) a programon.

Ön szerint hogyan működhetne életképesen a CSOK?

Olyat nem tapasztaltunk Európa más országaiban, hogy egy ingatlanprogramon keresztül szeretnék megnövelni a gyermekszámot. Arra természetesen van bőven példa, hogy egy csomagban a többféle támogatási elem mellett helyet kap az ingatlanhoz jutás megkönnyítése is – például a bölcsődei férőhelyek növelése és a családi pótlék emelése mellett. Pozitív hatást érhet el, ha egy ilyen jellegű programcsomag eleme a CSOK, de jelen formájában szinte kizártnak tartom, hogy eredményes legyen. Minimális változás rövidtávon talán elérhető, de szignifikáns, tartós hatást nem lehet elvárni egy új ingatlanokkal kapcsolatos programtól – legalábbis én még ilyet nem láttam. Ebben az értelemben a CSOK-ot alapvetően nem tartom alkalmasnak arra, hogy a demográfiai célt elérjék vele.

Csernus Fanni

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr98433878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.02. 19:07:38

"Olyat nem tapasztaltunk Európa más országaiban, hogy egy ingatlanprogramon keresztül szeretnék megnövelni a gyermekszámot."

és

"szignifikáns, tartós hatást nem lehet elvárni egy új ingatlanokkal kapcsolatos programtól – legalábbis én még ilyet nem láttam."

Nem csoda, ha elismerten nem is volt még ilyen. :D

FikkFakk 2016.03.02. 19:12:56

"Minden ötödik nő családon belüli erőszak áldozata volt, vagy jelen pillanatban is az"

Jajj, be kene fejezni ennek a mantrazasat.

Es nagyon helyes tars bizt eloelethez kotni a dolgot. Ha nem lenne ahhoz kotve, viragzana a csalas korulotte.

midnight coder 2016.03.02. 19:13:20

Egy olyan programnak ami az adófizetők pénzéből jön létre, az adófizetők hosszú távú érdekeit kell szolgálnia, nem pedig azokét akiknek 20 generációra visszamenőleg minden őse az épp aktuális társadalmon élősködött, és akinek várhatóan a gyerekei de unokái is segélyből és lopásból élnek majd.

FikkFakk 2016.03.02. 19:14:01

A "raszorulok" emlegeteset is abba kene hagyni. Nem raszorulok, hanem a sikeres jovedelem eltitkolok vennek fel a tamogayast.

FikkFakk 2016.03.02. 19:14:40

@midnight coder: mindjart jonnek a rasszizmust kialtozok

FikkFakk 2016.03.02. 19:15:50

Szimpatikus amugy ez a no, csak el van tajolva bizonyos foldhozragadt, gyakorlati dolgokban. ELTE, nohat.

Zsuzsi25 2016.03.02. 21:17:27

Ez egy eleg szar cikk...
Met eves munkaviszonyt kell igazolni. Mi ezzel a problema? Igen,azokat a parikat kell segiteni, akik valamivel jobban keresnek, mert a valamivel jobban keresok raknak tobbet a kozosbe.
Masodszor pedig, azt akinek nincs mjnkaviszonya, az megis hogyan fizetne a hitelt? Harmadszor aki szegeny, (ertsd nincs mjnkaja, csak kozmunkaja) az ne vallaljon gyereket.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.02. 22:54:06

@FikkFakk: Ez pont nem igaz. Több olyan feltétel is van a programban, ami miatt a cigányok tööbbsége nem tud élni a 10+10 millióval..

FikkFakk 2016.03.03. 12:55:35

@A megvalósult amerikai ólom..: Ööööö.... mik is ezek a feltételek? Főleg, amik azért zárnak ki vkit, mert c?

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.03.03. 14:47:15

@FikkFakk: Büntetlen előélet, meghatározott idejű munkaviszony..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.03. 17:52:17

@FikkFakk:

Nem azért zárják ki, mert cigány. A törvényhozó nem tehet arról, hogy a cigányok között gyakoribb a büntetett előélet.

Persze értem én, hogy egy libsi számára a büntetett előélet nehogy már akadály legyen állami támogatás felvételéhez.
süti beállítások módosítása