Nem működött Donald Trump vezércsele
2016. február 02. írta: lumens

Nem működött Donald Trump vezércsele

A gyakorlatban is megkezdődött az amerikai előválasztási procedúra, miután több hónapnyi manőverezést követően Iowában most először szavaztak a két párt jelöltjeire. A republikánusok versengését kis meglepetésre Ted Cruz texasi szenátor nyerte, míg Donald Trump várakozásokon alul teljesített. A demokraták oldalán rendkívül szoros volt a küzdelem Sanders és Clinton között, és bár így a vermonti szenátor teljesítményéről rendkívül pozitívan fog nyilatkozni a média, a delegáltak számait tekintve a volt first lady számára előnyös az eredmény.

Miért éppen Iowa?

Az iowai kaukuszok az alacsony számú elnyerhető delegáltak (52, illetve 30 – a demokrata jelöltnek 2383, a republikánusnak 1237 delegáltra van szüksége a jelöltség eléréséhez) ellenére azért kap rendkívüli fontosságot, mert a több hónapja zajló küzdelem során most először kap kézzelfogható visszajelzést a politika és a média a szavazók álláspontjáról. Gyakran előfordul, hogy egy váratlanul jó iowai szereplésnek köszönhetően kialakult új narratíva segít valakit győzelemhez – ez történt Jimmy Carter esetében 1976-ban (alig négy évvel azután, hogy az új szabályozásnak köszönhetően Iowa a választási naptár elejére került), illetve bizonyos mértékig Barack Obama váratlan 2008-as győzelmét is egy rendkívüli iowai teljesítmény alapozta meg. A Gallup 2008-as felmérése is rámutat, hogy az első két államban elért eredmények gyakran országos szinten is képesek megváltoztatni a választói preferenciákat.

Kaukusz 2008-ban. Forrás: Wikipedia Commons

Az államban gyakran a vallásos, konzervatívabb jelöltek diadalmaskodnak – a republikánusoknál 2008-ban az abortuszt a rabszolgatartáshoz hasonlító Mike Huckabee (aki a mai eredményeket látva abbahagyta a kampányolást), 2012-ben a melegházasság jogát a bigámiához, incesztushoz és házasságtöréshez kötő Rick Santorum szerezte a legtöbb delegáltat Iowában. „Kicsi és rurális, túlnyomóan fehér és szokatlanul vallásos” – írja le az államot a New York Times – fontossága azonban nagy az elnökjelöltek számára: csak Bill Clinton 1992-es kampányában volt precedens a modern választások történetében arra, hogy az előválasztási procedúra későbbi győztese sem itt, sem a másodikként szavazó, jóval liberálisabb New Hampshireben nem diadalmaskodott.

Iowában kaukuszon választják a jelölteket – ez egy hagyományos jelöltválasztási forma, melynek keretein belül egy helyiségben gyülnek össze a szavazók, ahol nyilt vita után hoznak döntést. A rendszer fél-nyilvános jellege, valamint a későn döntő szavazók miatt a legtöbb iowai felmérés híresen megbízhatatlan. (Ebben szintén szerepet játszik az is, hogy relatíve kevesen szavaznak, a nagyobb számú jelölt miatt pedig a taktikai átszavazás és a szavazói preferenciák komplex jellege nehezebben átlátható, mint amikor egy demokrata áll egy republikánussal szemben.)

Amikor szembeszálltak Donald Trumppal

Hazugságon kapták Ben Carsont?

Ann Selzer, az egyik legpontosabb felmérés szellemi atyja Trumpot és Clintont hozta ki várható győztesnek. A két párt kaukusza különbözőképp működik: a demokraták esetében a szavazók csoportokat alkotnak, nyilvánossá téve preferenciájukat – amennyiben egy jelölt 15%-nál kevesebb támogatót kap az adott csoportban, kiesik, és támogatóinak egy másik kandidátus mögé kell állnia. A republikánusok esetén egyszerű titkos szavazással választanak.

Az obamai örökség nyomában

A demokraták oldalán rendkívül szoros verseny alakult ki: bár a delegáltak számát tekintve Clinton a jelek szerint minimális előnnyel nyert, a szavazatok számát illetően még 90%-os feldolgozottság mellett sem lehetett megítélni, ki került ki győztesen.

Hillary Clinton Iowában kampányol tavaly áprilisban. Forrás: Flickr

Bár a sajtóban komoly hátszelet szerezhet Sanders egy győzelemmel, illetve már a rendkívül szoros eredménnyel is, fontos azonban megjegyezni, hogy liberális politikai elképzeléseit tekintve sokkal több delegáltat kellett volna szereznie itt, hogy hosszabb távon tartani tudja a lépést a volt külügyminiszterrel. Kérdés még az is, hogy a republikánus verseny váratlan fordulatai, vagy a rendkívül szoros demokrata párbaj kap majd nagyobb médiafigyelmet – egyelőre úgy tűnik, az előbbi várható, ami szintén Clintonnak kedvez

Az érdemi támogatást szerezni képtelennek bizonyuló Martin O’Malley volt marylandi kormányzó az eredmények fényében befejezi kampányát – bár sikerült legalább egy delegáltra szert tennie. Korábban hevesen elzárkózott annak lehetőségétől, hogy beálljon valamelyik versenytársa mögé – akik így már csak ketten maradtak a porondon.

GOP: a kudarcot vallott vezércsel

A kampány során folyamatosan tabukat döntögető Donald Trump szinte végig vezette a felméréseket a republikánus szavazók között, azonban úgy tűnik, visszaütött az a döntése, hogy unfair bánásmódra hivatkozva kihagyta a legutolsó tévévitát. A megosztó teapárti Ted Cruz az evangélikus és libertariánus szavazórétegek konszolidásával sikeresen megnyerte az iowai szavazást, Trump második helye és Marco Rubio várakozásokat felülmúlóan jó szereplése azonban azt jelenti, hogy a kaotikus republikánus előválasztási folyamat továbbra sem állt elő egyértelmű első helyezettel. A tizenkét jelölt közül csupán ők hárman értek el tíz százalék fölötti eredményt.

Kettő elbukott, maradt tizenöt

Melegházasság: mint liliom a tövisek közt…

A GOP rekordszámú résztvevőről számol be – a várakozásokkal ellentétben azonban ez kevésbé segítette Trumpot a vártnál, akinek gyengébb helyszíni kampányjelenlétét a komoly médiafigyelemnek kellett volna ellensúlyoznia. A szakértők nagyon régóta számítanak Trump non-konvencionális kampányának szétesésére – kérdés, hogy a magát folyamatosan győztesként beállító mogul hogyan reagál majd a mai vereségre. A jelek szerint egyre komolyabban veszi a kezdetekben csak protestkampánynak tűnő elnökjelöltségét – saját vagyonából fordít egyre többet a versengésre. „Csalódott vagyok, de nem elkeseredett” – nyilatkozta egyik támogatója.

Kérdés, hogy kialakul-e majd egy egyértelmű zászlóvivő a fősodorbeli republikánus jelöltek között, aki érdemi ellenpontot jelenthet a jóval szélsőségesebb Trumppal és Cruzzal szemben – erre a kérdésre New Hampshire nagyobb valószínűséggel tud majd választ adni, mint Iowa.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr918346928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ahonfia 2016.02.02. 17:09:26

Olymindegy, a birodalom melyik bábja fog gyilkolászni a világban.
süti beállítások módosítása