Francia gyerekek állnak az Iszlám Állam oldalán
2015. december 29. írta: lumens

Francia gyerekek állnak az Iszlám Állam oldalán

Egy szeptember végén nyilvánosságra hozott videóban egy gyerekkatona végezi ki fejlövéssel az Iszlám Állam egyik túszát. Most kiderült: francia állampolgárságú. Nem ő az egyetlen nyugati kiskorú a terrorszervezet soraiban.

Gyerekgyilkosok, gyilkos gyerekek

Forrás: SITE Intelligence

Az Assocated Press neve elhallgatását kérő forrása szerint a fenti felvételen, illetve egy november elején közzétett propagandaanyagban is szereplő fiatal francia, illetve a szintén szereplő dél-franciai akcentusú férfinak feltehetően köze van a 2012-es toulouse-i támadásért (melyben három gyerek, három fegyvertelen katona és egy rabbi veszítette életét) felelős Mohammed Merahhoz.

Dzsihád Johnnal és a többi, felnőttkorú kivégzőtiszttel ellentétben a gyerek arcát nem fedték el a videóban – a Newsweek által megkérdezett professzor szerint ennek az volt az oka, hogy sulykolják, mennyire fiatal az elkövető. „Jóval sokkolóbbnak találom az életkorát, mint a nemzetiségét” – folytatta. „Nem hiszem, hogy ez ijesztőnek mutatná a csoportot, sokkal inkább őrültnek és ördöginek.” A gyerek a felvételek alapján nagyjából tizenkét éves lehet.

Az ISIS már a lehető legkorábban megkezdi az indoktrinációt. Egy, a PBS és az Al Jazeera által közösen készített dokumentumfilmben többek közt egy afganisztáni „iskolát” mutatnak be, ahol már három éves koruktól ideológiai és harcászati ismereteket adnak át a fiataloknak – a dzsihád jelentésétől a Kalasnyikov használatáig. Hetente hat napon át, reggel nyolctól délután négyig tart az oktatás, két órás szünettel.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint ez év januárja és augusztusa között ezeregyszáz gyereket toborzott a szervezet. Egy rakkai aktivista, volt Orvosok Határok Nélkül-tag részletesen beszámol a kiképzési procedúráról: a fizikai teszteken jól teljesítő gyerekekből frontkatonák és merénylők lesznek, a szellemileg kiemelkedőekből informátorok.

„Bár sose ne lenne unokám”

Amikor Valérie Aubry-Dumont utoljára látta a lányát, egy párizsi katolikus iskola tizenhat éves tanulója volt. Egy szakítás után online ismerkedettt meg egy fiatal férfivel, és alig pár hónappal később az ISIS uralta Észak-Szíriába szöktek. „Anya, nagymama leszel” – írta meg neki később WhatsApp-üzenetben terhességének hírét. „Bár sose lenne unokám” – mondta Valérie a Wall Streat Journalnek. Bár lánya szeretne visszatérni, fél, hogy elveszíti gyerekét. Ő is többször próbálta rávenni a hazatérésre – ő azonban inkább azt kérte, utazzon ki ő is Szíriába. WhatsApp-on és néha telefonon keresztül kommunikálnak. „Igyekszem valahogyan fenntartani anyaszerepemet” – mondja.

Nem ő az egyetlen. A francia kormány elemzése szerint 2012 óta ötven francia gyermek került Szíriába – köztük Rayan, a kiskorú kivégzőtiszt, akit az Iszlám Állam oroszlánkölykeként is emlegetnek a propagandavideóban.

A kurdok Sztálingrádja

Így fog az Iszlám Állam magától összeomlani

„Az IS egyesek számára a kiábrándultságból vezető kiutat jelenti”

Egy Zora nevű tizennégy éves kislány nem sokkal a születésnapja után hagyta el Franciaországot, és egy, az iraki-szír határ meletti villában kötött ki. Később kiderült, hogy a Facebookon keresztül szervezte be három fiatal dél-franciaországi nő, és Belgiumon, Hollandián, majd Törökországon keresztül jutott el a Közel-Keletre.

Hónapokon át Viber segítségével kommunikált édesapjával. Leírása szerint nagyjából ötven külországbéli nő tartózkodik a villában, állandó fegyveres őrizet mellett. Szinte sosem hagyhatják el az épületet, bombarobbanások szolgálnak ébresztőként, és lefejezések végignézésére kényszerítik őket. „Nem tudom abbahagyni a sírást” – írta. Később hazatérési és továbbtanulási terveiről írt neki. Édesapja elküldte neki anyakönyvi kivonatának másolatát, hogy át tudjon kelni a török határon. Azóta nem hallott felőle.

Hív hazánk

Októberben egy francia bíróság három év börtönre – ebből egy felfüggesztett – ítélt egy férfit, aki egy tizennégy éves lánynak próbált segíteni Szíriába szökni. A vádlott állítása szerint nem tudta a gyerek valódi korát. A lányt később Belgiumban ejtett teherbe egy dzsihadista, majd megszökött letartóztatásából – lehetséges, hogy sikerült elérnie Szíriát.

Kis-Benedek József: „Ez Európa szeptember 11-éje”

A világ Szaddám Husszein után

„Visszatértünk a kőkorszakba” – élet az Iszlám Államban

A többi európai országhoz képest Franciaországban relatíve komolyabb büntetési tételeket szabnak a harcosokra – egy tíz napig Szíriában tartózkodó férfit hét év szabadságvesztésre ítéltek. Az ICSR adatai szerint Franciaországból származik a legtöbb terrorcsoportokhoz csatlakozó, szülőhazáját hátrahagyó nyugati szélsőséges – nagyjából ezerkétszáz fő. A több mint száz hazatért érintett ügyvédei szerint a komoly büntetési tételek azonban csak a további radikalizáció kockázatát növelik.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr398208346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyüssz topogni, Gecó? 2015.12.30. 10:07:00

Hát izé, azért jó lenne, ha különbséget tennénk egy ősi franszia családból származó, fehérbőrű, franszia szülők által a fehér ember értékrendjében nevelkedett, Fransziaországban született gyerek és egy második-harmadik generációs, mondjuk Algériából bevándorolt szülők gyereke közt. Születni mindketten Fransziaországban születtek, de ez manapság kurvára nem jelent semmit, mert rohadtul más a háttér. Ezért - szerintem - ezt, hogy Fransziaországban született és fransziául beszél, ezt nem feltétlenül kéne annyira hangsúlyozni. Hallgatod a híreket. Egy franszia gyerek végezte ki fejlövéssel a túszokat. Elsápadsz! Hova jut Európa? A kontinens, ami a kultúrák bölcsője volt egykor?!? Aztán három nappal később megtudod, hogy az elkövető Észak-Afrikából vándorolt be, úgy kapott állampolgáráságot és a Ali Husszeinnek hívják. Akkor már legyintesz, mert így már semmi meglepő nincs a dologban.

Krumpli Bogart 2015.12.30. 11:39:41

@Gyüssz topogni, Gecó?: Erre én is felkaptam a fejem. Semmi jelentősége nincs, hogy milyen állampolgár.
Azt még hozzátenném azonban, hogy fehér, európai keresztény családból származó fiatalokat is beszippant az agymosás (pl. a "Fehér Özvegy", a kanadai fiú, vagy a román fiú esete).
Itt, Budapesten is vannak europid muszlimok szép számmal. Olvass el néhány magyar muszlima által tett nyilatkozatot a neten, amiben úgy áradoznak az iszlámról, az öltözködési szabályokról és általában "A SZABÁLYOKRÓL", hogy összeugrik a gyomrom. Teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan emberek, akik igénylik a szabályokat, mert azok nélkül bizonytalannak érzik magukat. Úgy gondolom, hogy kissé túltoltuk a liberalizmust, pontosabban a liberális nevelést, bár én a magam részéről liberálisnak (nem a szó mai értelmében) érzem magam és kifejezetten nehezen viselem a rendpárti ideológiákat és a nyájszellemet.

Szerintem a gyerekek nevelése során szűrni kellene a külső támaszt igénylő személyiségeket és az ilyen gyerekeket (ÉSSZEL!!!!!) szabályozott közösségekbe kellene terelni (pl. csapatsport, cserkészet, hímzőszakkör, vagy éppen dobolókör , ahol egy ismerősöm is megerősödött lelkileg).

DE!!!! Nem szabad átesni a ló túloldalára sem, az erős, szabad és önálló egyéniségeket békén kellene hagyni. Mert én pl. a közösség erőltetésétől kaptam frászt.

Sajnos, a jelenleg működő tanárokat nem tartom alkalmasnak arra, hogy a gyerekek/fiatalok személyiségét egyénileg képesek legyenek ilyen szempontok szerint elemezni.

Advanced Flight 2015.12.30. 15:19:32

@Krumpli Bogart: Teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan emberek, akik igénylik a szabályokat, mert azok nélkül bizonytalannak érzik magukat.

Vagy csak egyszerűen ostobák. Nekem is van egy távoli rokonom, aki arabbal állt össze. Egyébként szép, csinos csaj, de olyan buta volt szegény mindig is, mint a segg. (Mondjuk mostanra már lekoptatta az arabot, amennyire tudom, mert volt ott egy-két eltitkolt másik feleség, azt meg már nem vette be a gyomra a hölgyikének :-))

Krumpli Bogart 2015.12.30. 15:38:09

@Advanced Flight: Én most nem csak az arabokról, meg a butaságról beszélek, hanem a különböző típusú személyiségekről.
Sok fiatal lánynak gondot okoz pl. az öltözködés abból a szempontból, hogy nem ciki-e, nem nevetik-e ki a kortársai. Ha viszont szabályozva van, hogy mit vehetsz fel, akkor nincs gond az önálló döntéssel. Figyeld meg, hogy a divatozó fiatal nők olyan egyformák, mint Mao idejében a kínaiak a szürke rabruhájukban. Akár egyenruhában is járhatnának. Ők azok akiknek fontos, hogy olyanok legyenek mint mások, mert akkor ezek a mások biztosan befogadják őket.

Én viszont mindig azt vettem fel, amit akartam és kifejezetten arra törekedtem, hogy másként nézzek ki, mint a többiek, mert nagyon zavart az egyformaság.

Sok embernek fontos, hogy haveri köre legyen, vagy mindig legyen társa (társfüggőség).
Én viszont zavarónak találom, hogy sok ember között osszam meg a figyelmemet, kifejezetten szeretek egyedül lenni és nyugodtan végiggondolni a saját gondolataimat.

Ha egy nyájszellemű, bzonytalan személyiségű ember valami miatt magányos lesz, nincs támasza, akkor jó eséllyel megtalálja őt valami ordas eszme, ami kapaszkodót kínál.
Nyilván a rokonodat is az tartotta vissza, milyen ciki lenne, hogy többedik feleségként szerepel.

Advanced Flight 2015.12.30. 16:04:12

@Krumpli Bogart: valamennyire mindenki igazodik (a pasik is, bizony!), de ettől még elég kevesen lesznek muzulmánok. Szerintem a legtöbb muzulmánná lett nőt egy szépeket mondó muszlim pasi viszi át a sötét oldalra, de ehhez azért jó alap, ha a csajnak nincs agya. Mondjuk nálam pl. alapszabály, hogy füstösképűekkel (arab, indiai, cigány, néger) nem is tárgyalok, de a mai PC- világban ezt kevesen vállalják fel, pedig sok bajt meg lehetne sprórolni, ha mindenki megválogatná, kivel áll szóba.

Krumpli Bogart 2015.12.30. 16:57:53

@Advanced Flight: Én mindenkivel tárgyalok, akivel van miről. De az kétségtelen, hogy más rasszhoz tartozó partnerrel nem tudna kialakulni szerelmi kapcsolatom, bármiket mond. Ez nem rasszzmus, hanem egy mélyen beépült korlát.
Pl. a teszten oldalba rugdosott harci robotkutya látványától is rosszul voltam. Hiába röhögtem magamon, hiszen tudom, hogy ez egy gép, ha a mosógépet oldalba rúgnák, azt nem sajnálnám, de nagyon mélyen rögzült nálam, hogy ami négy lábon jár, azt nem szabad bántani.
süti beállítások módosítása