Egy napot kapott a Facebook a gyűlöletkeltő posztok törlésére
2015. december 25. írta: lumens

Egy napot kapott a Facebook a gyűlöletkeltő posztok törlésére

A Facebook, a Twitter és a Google is bejelentette, hogy olyan intézkedéseket fognak bevezetni Németországban, melyek segítségével 24 órán belül törölni tudják majd a gyűlöletkeltő bejegyzéseket és kommenteket. Németországban a menekültválság okozta konfliktusok során újra megerősödtek a szélsőséges és neonáci nézetek, s képviselőik véleményüket a közösségi oldalakon is kifejtették. Bár többen is jelentették ezeket a bejegyzéseket, a Facebook nem távolította el őket az oldalról - ez ellen szólalt fel előbb Heiko Maas német igazságügyi miniszter, majd Angela Merkel is.

2015 augusztusában kerültek a német média figyelmének középpontjába a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletkeltő bejegyzések és kommentek. A Drezda melletti Heidenau városát tiltakozó szélsőségesek szállták meg, akik meg akarták akadályozni az új menekültszállás megnyitását. A nagyjából hatszáz migráns befogadására alkalmas épületet akkor támadták meg, amikor az első menekültkérők megérkeztek a táborhelyre. Az összecsapásban több mint harminc rendőr is megsérült, de az akció nem járt sikerrel: hétvégére a szálláshely védelmét biztosították, és kétszáz menedékkérő el is foglalhatta ideiglenes otthonát. A támadás nem számított egyedi esetnek: júliusban tiltakozók egy München külvárosában található épületet égettek fel, amikor megtudták, hogy azt menekültek elszállásolására kívánják használni – de korábban is voltak hasonló akciók Hamburgban, Berlinben, Tröglitzben és Sanitz városában is. A Heidenauban tapasztalt mértékű erőszakosságra viszont még nem volt példa, így az egész országban erősebbé vált az aggodalom a neonáci mozgalmak megerősödése miatt. Többen is úgy vélték, a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletkeltő és uszító írások is hozzájárulhattak a tiltakozó akciók nagy számához.

Heiko Maas, Németország igazságügyi minisztere augusztus 26-án fordult levélben a Facebook vezetőségéhez, miután tudomására jutott, hogy több gyűlöletkeltő bejegyzést akkor sem töröltek a közösségi oldal moderátorai, amikor azt több felhasználó is jelentette. Maas összevetette a rasszista, idegengyűlölő bejegyzésekkel és kommentekkel kapcsolatban történteket a Facebook szexuális jellegű tartalmakkal való szabályozásával. Nem tartotta helyesnek, hogy míg „bizonyos testrészeket ábrázoló fotókat az oldal azonnal eltávolít”, ugyanezt nem képes megtenni a rasszista, gyűlöletkeltő bejegyzésekkel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad tévesen tolerálni az erőszakosan idegengyűlöletet és rasszizmust hirdető felhasználókat. A Facebook szabályzatában tiltja a gyűlöletbeszédet – azaz az olyan tartalmat, ami direkt támad embereket származásuk, nemzetiségük, vallási hovatartozásuk, szexuális orientáltságuk, vagy nemi identitásuk miatt –, az igazságügyi miniszter szerint azonban az oldal a felhasználók folyamatos panaszai és jelentései ellenére sem távolította el a menekültek ellen irányuló agresszív bejegyzéseket. Maas ezért a Facebook vezetőit szeptemberben egy tárgyalásra invitálta.

Szeptemberben az igazságügyi miniszter példáján felbuzdulva többen is felszólaltak a közösségi oldalak ellen. A zöldek vezetője, Katrin Goering-Eckardt egy négyperces videóban „kukába való szemétnek” nevezte a gyűlöletkeltő bejegyzéseket, és sürgette a Facebook illetékeseit, hogy minél előbb tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az ilyen rasszista és idegengyűlölő írások lekerüljenek az oldalról. Megszólalt az ügyben Németország kancellárja, Angela Merkel is: a Rheinische Postnak adott interjújában hangsúlyozta, amennyiben emberek nevüket felvállalva gyűlölködnek a közösségi oldalakon, akkor nemcsak az állam feladata hogy intézkedjen, hanem a Facebooknak, mint vállalatnak is tennie kell valamit az ilyen emberek ellen. Azt is kiemelte, hogy a Facebook jelenlegi szabályozását érdemes lenne átalakítani. Később Merkel a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerbergen is számonkérte a rasszista bejegyzések törlését. Egy, az ENSZ által szervezett rendezvényen találkoztak szeptember 26-án, ahol Merkel többször is rákérdezett, dolgoznak-e már az ügyön a vállalatnál.

Mark Zuckerberg. Forrás: Wikipedia Commons

Szeptemberben jelentette be a Facebook, hogy hajlandó a német kormánnyal közösen dolgozni az ügyön, s mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelentett bejegyzések és kommentek minél előbb eltűnhessenek az oldalról. Ennek megfelelően megállapodást kötöttek az FSM német internetbiztonsággal foglalkozó szervezettel, akik a felhasználók támogatásában és egy hatékonyabb rendszer kialakításában segítettek. A közösségi oldal képviselője emellett azt is hangsúlyozta, hogy a vállalatnál már eddig is dolgoztak német nyelvű specialisták, akik kifejezetten a német nyelvű bejegyzések vizsgálatával foglalkoztak.

A megállapodás ellenére novemberben újabb fordulat következett, amikor hamburgi ügyészek kezdeményezésére nyomozás indult a Facebook észak-, közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatója, Martin Ott ellen. A vád szerint ő lehetett felelős azért, hogy a közösségi oldal nem távolította el a több felhasználó által is jelentett, egyértelműen rasszista, idegengyűlölő bejegyzéseket. A Facebook szóvivője nem kívánta kommentálni a nyomozást, de annyit elmondott, hogy szerintük a vádak alaptalanok és a közösségi oldal, valamint dolgozói nem sértették meg a német törvényeket.

Most viszont rendeződni látszik a közösségi oldal és a német kormány viszonya, miután a Google és a Twitter mellett a Facebook is beleegyezett, hogy a bejelentett gyűlöletkeltő beszédeket 24 órán belül eltávolítja oldaláról. Az igazságügyi miniszter, Maas szerint ha egy bejegyzés átlépi a szólásszabadság határait, azt törölni kell az internetről, az új szabályok szerint pedig erre csak egy napja lesz a vállalatoknak. A megállapodások alapján a három oldalnak 2016 közepéig kell olyan felhasználóbarát módszereket kialakítania, amelyek segítségével könnyen bejelenthető lesz majd az eltávolítani kívánt tartalom. A közösségi oldalak emellett módosítani fogják felhasználási feltételeik gyűlöletbeszédekre vonatkozó szabályait. Ha szükséges, igénybe vehetik német nyelvű szakértők segítségét, hogy megítélhessék, az adott tartalom rasszista, idegengyűlölő-e, valamint jogi specialistákat is foglalkoztatniuk kell. Az új szabályok kapcsán a Facebook képviseletében megszólalt Tina Kulow szóvivő is, aki elmondta, „a Facebookon nincs helye a gyűlöletbeszédnek, a felbujtásnak és az erőszak, az agresszió felmagasztalásának.” A vállalat arra bátorítja a felhasználókat, hogy ha ilyen tartalommal találkoznak, mindenképp használják a közösségi oldal által kínált eszközöket.

Nem mindenki ért azonban egyet az új szabályokkal. Az Electronic Frontier Foundation nemzetközi szólásszabadságért felelős igazgatója, Jillian York azt nyilatkozta, hogy bár megérti a vállalatok alkalmazkodását a törvényekhez, ez a megállapodás egy rossz precedens lehet – hiszen ezt látva a nemzeti kormányok kevésbé nemes célokkal is beleszólhatnak a közösségi oldalak működésébe. Állítása szerint ilyen szabályozás például az Egyesült Államokban biztosan nem jöhetett volna létre, hiszen ott a gyűlöletbeszéd nem törvénysértő.

Hegyi Fanni

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr878198914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.12.25. 17:52:21

A cenzóra, a szólássazabdság korlátozás a PC kultórmarxizmus aljas fegyvere a szabadság ellen.

mortullus 2015.12.26. 00:27:52

Merkel anyó a zsidókkal karöltve kijelöli a szólásszabadság határait. Bájos :)
Ez a nő ne álmodjon békés öregkorról. Agyon fogják verni.

midnight coder 2015.12.26. 09:47:56

Ha a guglinak meg a faszbúknak lett volna vér a pucájában, akkor simán megszüntetik a szolgáltatásukat a náciknál mondjuk egy hónapra. A második hónap elejére a cionáci politikusok a térdükön csúszva könyörögtek volna hogy jöjjenek vissza, mielőtt felkoncolja őket az istenadta nép.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2015.12.26. 10:34:55

Nyugi, ha jobboldaliakat akarnak akasztani meg robbantgatni, akkor az ezután se fogja sérteni a közösségi alapelveket. Úgyhogy lehet még sok-sok lászlópetrás oldalt csinálni.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.12.26. 10:36:20

A német médiaelit azt hiszi hazudozással a végtelenségig hülyeségben tarthatják a népet.

Hitler hatalomra kerülése előtt is ezt hitte.

Balt 2015.12.26. 10:39:00

Az remek, mert én a minap jelentettem egy DK-s még csak nem is kamuprofilt, aki kb. "rák egye ki" stílusban nyilvánult meg valamely felplankolt (tán az Ákos-) ügy kapcsán, és azt a hivatalos választ kaptam: "nem találtunk intézkedésre okot adó tartalmat".

Reszelő Aladár 2015.12.26. 10:56:01

Az szólásszabadság egy zárt terem: a mainstreamen belül azt mondasz amit akarsz, azon kívül pedig a rendszer teljes erejével súlyt le, akár indokolatlan büntetés vagy egyéb atrocitás formájában.
Persze vicces amikor Németország az újáéledő nácizmustól való rettegésében a régi jó náci eszközöket veti be. Amúgy nehéz egy ilyen örökséggel együtt élni.

Amúgy ha azt mondja valaki, hogy "leszarom a melegeket" akkor az mennyire vyűlöletkeltő?

inebhedj - szerintem 2015.12.26. 10:56:18

Akkor van szólásszabadság, ha nincs súlya a szavunknak. Onnan tudjuk, hogy átléptük a határt, ha súlya lett a szónak.

A karácsonyi cicás flamingómat említettem már?

I_Isti 2015.12.26. 11:58:02

Ez például idézet a Bibliából:
"I. Kor. 6:9. Avagy nem tudjátok-é, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Istennek országát? Ne tévelyegjetek; se paráznák, se bálványimádók, se házasságtörők, se pulyák (értsd: homoszexuálisok), se férfiszeplősítők (értsd: ugyancsak "meleg"),
10. Se lopók, se telhetetlenek, se részegesek, se szidalmazók, se ragadozók nem örökölhetik Isten országát.
11. Ilyenek voltatok pedig némelyek, de megmosattattatok, de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr Jézusnak nevében és a mi Istenünk Lelke által."
Ez most gyűlöletbeszéd - így karácsony másnapján - vagy nem?
És jövőre?
És tíz év múlva?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.26. 11:58:58

Németországban dúl a liberális szólásszabadság: Bármit szabad mondani, amit a liberálisok megengednek.

Gyomorforgató, hogy fordul ki önmagából egy alapvetően rokonszenves ideolgia és válik önmaga ellentétévé.

Iván_a_muzsik 2015.12.26. 12:09:36

Az és csakis az az elnyomó ideológia ami nem szabad szidni ,megkérdőjelezni:)

StanLee · https://newsroll.net 2015.12.26. 12:16:06

Gyűlöletkeltő az éppen aktuális politikai elit szerint minden, ami nem fér bele az ő elképzeléseikbe. Ebbe beletartozik az is, hogy gyűlöletkeltő mindenki, aki nem támogatja a mostani német menekültpolitikát.

Én napi szinten élem meg, hogy nyilvánosság előtt nem lehet beszélni a menekültkérdésről. A munkatársakkal, barátokkal kerüljük ezt a témát, de már annyira kínosan, hogy a náci múltról szabadabban lehet beszélni, mint arról, ami most történik. Az ország teljesen kettéosztott lett, dialógus nincs az emberek között a menekült témában. Egy ennyire húsbavágó témáról beszélni kell, véleményt kell nyílvánítani - nem a menekültek verésével, felgyújtásával vagy megfélemlítésével - és meg kell hallgatni azokat is, akiknek ez nem tetszik.

Az, hogy az állam minden eszközzel küzd a szabad véleménnyílvánítás ellen, nekem nem azt mutatja, hogy mekkora a demokrácia, hanem pont azt, hogy a náci időket megszégyenítő módon a liberális demokrácia köntösébe bújva sárba tiporják ezt az egyik alapvető jogot, amit minden gond nélkül lehetne gyakorolni Németországban. Ugye a menekültek is pont a véleményalkotás szabadságát elnyomó diktatúrákból érkeznek. Paradox nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.26. 12:19:36

@Iván_a_muzsik:

Ennek fényében érdemes nézni azokat a véleményeket és bérkommenteket, amelyek éjjel-nappal szabadon és korlátlanul, minden megtorlás nélkül nevezhetik Orbánt diktátornak, a politikai rendszerünket pedig diktatúrának.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.26. 12:23:39

@StanLee:

Nincs itt semmi paradoxon: a zsák megtalálja a foltját. Egy valódi demokráciába nem tudnának így özönleni a "menekültek", mert egy valóban demokrata kormány már rég megálljt parancsolt volna nekik.

nniicckk 2015.12.26. 12:26:53

" hogy a bejelentett gyűlöletkeltő beszédeket 24 órán belül eltávolítja oldaláról. "

Nem mintha ilyen buzi oldalakat olvasnek, de azert jellemezo, hogy milyen a liberalis demokracia, meg velemenyszabadsag. Ha valami nem tetszik, nekik akkor azt betiltatjak.

Afrika steht an der Elbe 2015.12.26. 13:26:25

Ismét épül Németországban a diktatúra.

Zephyrous 2015.12.26. 14:17:38

Ja, hogy ezt hívják nyugati liberális szólásszabadságnak? Kösz, nem kérek belőle! Ugyanaz az elnyomó diktatúra, csak fordított előjellel!

cca. 2015.12.26. 14:37:22

@Modor Tibi: Ne aggódj, Tiborom, csinálnak is ezek a mi derék demokratáink!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.12.26. 15:45:11

@nniicckk:

A recept igen egyszerű:

1) Leszögezzük, hogy mindent szabad mondani, ami nem sért más csoportokat és kisebbségeket.

2) Létrehozunk/definiálunk kismillió kisebbséget és közösséget a bélyeggyűjtőktől kezdve a gumikacsamodellezőkig.

3) Innentől bármit betilthatunk, mert ahogy olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó, olyan sincs, hogy egy vélemény ne sértene egy kisebbséget a kismillió közül. Főleg akkor, ha MI mondjuk meg, mi sért kit.

kvadrillio 2015.12.26. 17:09:38

mijaz, hogy GYŰLÖLET ?... az, amit a zsidók művelnek a palesztinokkal ??? ?

Afrika steht an der Elbe 2015.12.26. 17:16:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A liberális téboly néha azonban fordítva sülhet el.

Olvasom, hogy New Yorkban is lesz harmadik vécé. Sőt, ha egy férfi nőnek érzi magát, használhatja majd a női mosdót. Ettől kezdve nyilván nem kell ötleteket adni a szatíroknak, exhibicionistáknak, és így tovább. Kijelenti, hogy ő márpedig nőnek érzi magát.

Na mindegy. Nekem az a véleményem, hogy ezek az eszeveszett őrültségek a liberalizmus haláltáncai. A vesztüket érzik, ezért vannak már így megvadulva.

midnight coder 2015.12.26. 18:13:57

Mindenesetre Németország szépen feliratkozott arra a listára ahol ilyen jellegű korlátozások vannak Észak-Korea, Kína, stb. mellé.

Gringo 2015.12.26. 18:33:47

A kommentekből látom, a náci hülyegyerekek nem akarják érteni mi a gyűlöletbeszéd!
Ezért tart itt ez az ország!

kvadrillio 2015.12.26. 18:35:49

szegííny Merkel néni, szegény Németország ! Ők is tele vannak "Petrákkal" !!!! :) A rasszizmusról pedig az jutott eszembe, hogy Amerikában és Izraelben egyből lelövik a néger fiút vagy a palesztin késelő fiút.
ELSŐSORBAN NEKIK KÉNE LEVETKŐZNIÜK A RASSZIZMUSUKAT !!!!!

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2015.12.26. 19:13:51

@Gringo: szerencsére a romkocsmás degenerált libsi hülyegyerekek értik

TizenötmiIIió Magyarok 2015.12.26. 19:19:05

@Gringo: Mar hogyne ertenenk. A gyuloletbeszed az, mikor nem a liberalisok mondjak meg mi tortenjen egy orszagban.

eßemfaßom meg áll 2015.12.26. 19:35:02

Csak semmi inkorrekt eltévelyedés, mert jön PC Principal és pofán csap

eßemfaßom meg áll 2015.12.26. 19:37:10

Amit nem írunk le az nincs is.

Volde...

Krisz11 2015.12.26. 19:48:27

Németország tűzzel vassal akarja fenntartani a liberalizmust.
Úgy gondolja ezért a célért bármilyen módszer megengedett.
Sajnos nem tanultak semmit a saját történelmükből.

Krisz11 2015.12.26. 19:52:44

A "poén" amúgy ebben az, hogy a jövő évi bevándorlással + családegyesítéssel még minimum 3-4 millió vad fog beköltözni Németországba, hagy élvezzék a multikultit a németek.
Kb mintha ide plusz 500.000 cigányt telepítenének 2 év alatt. Csak mondjuk a cigók nem robbantgatnak.
Németországnak vége.

Krumpli Bogart 2015.12.30. 15:18:19

@Krisz11: A cigányok egyrészt nem robbantgatnak, másrészt nem idegen vallásúak, harmadrészt pedig igenis törekszenek a beilleszkedésre.
A saját környezetemben nagyon szembetűnő változást érzékelek a romáknál: köszönés, tisztaság, hangerő, iskolai teljesítmény a gyerekeknél, stb..... És ha ez a generáció így nő fel, akkor a beilleszkedésük üteme is felgyorsul majd.
A muszlimoknál viszont alapelvásrás a kultúra "másként" való meghatározása, a "közösség" elkülönülése.
süti beállítások módosítása