Demokrata polgárháború robbant ki
2015. december 19. írta: lumens

Demokrata polgárháború robbant ki

Forrongani kezd az eddig visszafogott demokrata előválasztási versengés az Egyesült Államokban: az esélyes Hillary Clinton stábja azzal vádolja a Sanders-kampányt, hogy egy szoftverhibát kihasználva fontos információkat loptak el választói adatbázisukból. A Demokrata Nemzeti Bizottság ezek után ideiglenesen zárolta Sandersék hozzáférését, amire ők perrel reagáltak. Az indiszkréció valószínűleg a következő tévévita hangnemét is megváltoztatja majd.

Lopás és szabotázs

Egy számítástechnikai hiba lehetővé tette, hogy a Sanders-kampány munkatársai négy órán keresztül hozzáférjenek a Clinton-kampány választói adatbázisához – valamint azt is, hogy a fájlok között keressenek, egyeseket pedig lementsenek későbbi saját felhasználásra. A feszültséget tovább növelte, hogy a DNC (Demokrata Nemzeti Bizottság) retorzióképp zárolta Sandersék hozzáférését saját adatbázisukhoz, ezzel voltaképpen ellehetetlenítve munkájukat – egy szakértő szerint voltaképpen 1999-es technológiai szintre kényszerítve vissza őket ezzel.

Forrás: Flickr

Bár a tiltást egy egyezség értelmében kora szombaton feloldották, a vermonti szenátor kampánya nem tervezi visszavonni feljelentését az üggyel kapcsolatban – állításuk szerint ugyanis naponta hatszázezer dollárnyi adományt veszítettek el a reakció következményeképp. Bár az egyezség értelmében hozzájárultak adataik auditálásához, egyben nyilatkozatot tesznek alkalmazottaik tevékenységéről a visszaéléssel kapcsolatban, a Clinton-kampány az ügy további forszírozására készül.

Sandersék szerint a DNC ezüsttálcán próbálja Clintonnak kínálni a jelöltséget, a volt külügyminiszter stábja pedig a lopásuk médiakövetkezményeiből való profitálással vádolja a vermonti szenátor kampányát. Bár utóbbiak elismerték, hogy nem megfelelő módon kezelték az adatokat, továbbra is szabotázzsal vádolják a pártot. A konfliktus kockázatos lehetőséget jelent számukra: feltüzelhetik bázisukat a DNC és Clinton ellen, bár még nem látni, mit gondol a közvélemény cselekedetük morális és etikai vonatkozásairól.

A részletes információk nem erősítik meg ártatlanságuk vélelmét – a szoftverhiba által létrejött lehetőségnek köszönhetően a Sanders-kampány munkatársai huszonöt részletes keresést futtattak le az adatbázisban. Ennek folyamán külön listázták a megingathatatlannak tűnő és a bizonytalan Clinton-támogatókat, ezzel komoly előnyre szert téve. „Ha annyira büszkék a lakossági szervezésükre, nem kellene lopáshoz folyamodniuk” – írta a történtekkel kapcsolatban a Clinton-kampány sajtóreferense. „Ezek az adatok több millió dollárba, és több ezer munkaórába kerültek, mondjon bármit is a Sanders-kampány” – nyilatkozta Robby Mook, a volt külügyminiszter kampánymenedzsere.

Mindez nagy valószínűséggel a mai tévévitára is hatással lesz – Clintonék kommunikációs offenzívája egyértelműen arra utal, hogy az eddigi, szigorúan irányvonalbéli disputák mellett most a személyes alkalmasság kérdése is elő fog kerülni Sandersszel kapcsolatban. Mindannyian emlékeznek 2008-ra, amikor Clinton szintén rendkívül esélyesnek tűnt, de Barack Obamának mégis sikerült megfordítania az előválasztás menetét – ez is szerepet játszik a stratégia kialakításában.

Bár Sanders komoly eredményt ért el a közelmúltban két jelentős támogató megszerzésével, Hillary Clinton a kongresszusi vallomástétele óta ismét nagy előnyre tett szert az országos felmérésekben. Bár az előválasztási folyamatot indító államokban – Iowában és New Hampshireben – komoly a verseny, országos szinten nagyjából húsz pontos előnyre tett szert a volt külügyminiszter, aki messzemenőleg élvezi a párt képviselőinek, szenátorainak és kormányzóinak támogatását.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr538184724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Afrika steht an der Elbe 2015.12.21. 00:36:48

Pillanat. "...fontos információkat loptak el választói adatbázisukból." Tehát a turbódemokrata USA turbódemokrata pártjai választói adatbázisokat tartanak otthon a leptopon. Nem semmi.

Akkor mi a faszt kubatovoztok öt éve, libsik?
süti beállítások módosítása