Összeszorított fogakkal figyeli a világ a francia választásokat
2015. december 12. írta: lumens

Összeszorított fogakkal figyeli a világ a francia választásokat

Vasárnap zajlik a francia választások második fordulója, amit valószínűleg az egész kontinens figyelemmel kísér majd, hiszen az egyre növekvő Nemzeti Front most először aratott elsöprő többséget a regionális választások első fordulójában.

Jobbra át

Az Európa szeptember 11-éjének is nevezett párizsi mészárlás nem csak Franciaországot, de az egész kontinenst sokkolta – még akkor is, ha a hosszasan elnyúló előzmények ismeretében számítani lehetett egy ilyen jellegű támadásra. A nyugati világ felnőtt és fiatal generációi számára felfoghatatlan és az élet normális kerékvágásával összeegyeztethetetlen az a brutalitás, amivel ártatlan civilek halálát okozta az Iszlám Állam, hiszen a jelen században egy háborút nem tapasztalt, békeidőben felnőtt társadalomról beszélhetünk. A terrorfenyegetettség ilyenfajta realizálódása kétségkívül újabb löketet adott az Európa-szerte amúgy is egyre erősebbnek számító jobboldali pártok térnyerésének.

Forrás: The Blue Diamond Gallery

Ezt a nyugati médiumok egy része összességében inkább negatív jelenségként mutatja be és alapvetően két álláspont jelenik meg: az egyik szerint tartani lehet egy a kontinens egészére kiterjedő demokráciaellenes fordulattól, a másik oldal szerint viszont a helyzet nem jelent igazi veszélyt, mivel a jelentősége még így is elhanyagolható. A képet csak bonyolítja, hogy a jobboldaliság egy viszonylag ritkán definiált, nagyon sokféle ideológiát tömörítő fogalom, amely nemcsak országonként mutat eltérő beállítódást, de sokszor még a pártokon belül is különböző irányelveket preferáló blokkokra bomlik. A külföldi sajtót olvasva úgy tűnhet, hogy a negatívumok egyértelműbbek ezekkel az ideológiákkal kapcsolatosan, mint azok a jellemvonások, amelyeknek köszönhetően mégis nagy támogatottságot tudhatnak maguk mögött. A fentiek tükrében meglehetősen nehéznek bizonyul a jelenség mélyére nézni.

A jobboldaliság kérdésével foglalkozó cikkekben gyakran jelenik meg a homofóbia, xenofóbia és az intolerancia – amely beállítódás szöges ellentétben áll az uniós szlogennel: „egység a sokféleségben”. Ezeket a negatív kifejezéseket részben vagy teljes egészében a jobboldali pártok populista propagandájához szokás kötni, amelynek köszönhetően azok a gazdasági szempontból hátrányosabb helyzetben lévő széles rétegek számára tudnak valós vagy legalábbis annak tűnő alternatívát kínálni. Ez érv ellen szól az, hogy Dániában és Svédországban, és most már Németországban – tehát jó gazdasági helyzetű európai országokban – is erősödnek a jobboldali csoportosulások.

E két ellentétes nézőpont vizsgálata azért is érdekes, mert a most is zajló folyamat tulajdonképpen a demokratikus keretek megtartásával zajlik – azaz kimondható, hogy amíg a jobboldal képviselői legális pártokká szerveződve kampányolnak a szavazatokért, addig eszközhasználatukat tekintve a fennálló rendszeren belül mozognak, annak ellenére, hogy a jobboldali csoportosulásokat általában sztereotípiából is sokan azonnal elítélik. Az Európai Unió intézményrendszerének kidolgozásakor az alapítók – egyéni gazdasági érdekeik mellett – azt tűzték ki célul, hogy létrehozzák a lehető legdemokratikusabb politikai konstrukciót, amely képes fenntartani a status quot, valamint tartós békét kialakítani. Ez persze nem az érdekérvényesítés és a politikai játszmák eltörlését jelentette, hanem azon a feltételezésen alapult, hogy ezzel egy olyan közeg megvalósítása válik lehetővé, amelyben a felek meghatározott keretek között mozoghatnak, és amely így egy a korábbinál jóval kiszámíthatóbb, stabilabb és biztonságosabb világot eredményez. Ezzel megvalósult az EU egyik legfontosabb elve: az önszabályozás, amelynek részét képezi a közös Európai Parlament, valamint a képviselők megválasztásához szükséges népszavazás intézménye, amelynek megfelelő működéséhez szükség van bizonyos fokú egymás iránti toleranciára és a mindenkori ellenzék sokszínűségére.

A Nemzeti Front háttere

A francia Nemzeti Front 1972-ben alakult több jobboldali ideológiát egyesítő pártként, melynek alapvető elvei a bevándorlás-ellenesség, az euroszkepticizmus és a törvényszegőkkel szembeni zéró tolerancia voltak. A média gyakran hivatkozott a „Köztársaság Ördöge” néven a pártot alapító Jean-Marie Le Penre radikális nézetei miatt. Hagyományai az 1789-es francia forradalomig nyúlnak vissza, melynek létjogosultságát és annak következményeit is elvetendőnek tartják. Sokat merítenek az Action Française nevű mozgalom tevékenységéből is, mely egy 19. századi monarchista szervezet volt, és amelynek utódja még ma is létezik. A kezdeti szélsőséges nézeteihez képest a párt a további évtizedekben egyre inkább a konszolidáltabbá vált, majd 2011-ben az alapító bejelentette nyugdíjba vonulását – a helyét pedig lánya, Marine Le Pen vette át. A békésnek tűnő fordulat háttere szövevényes politikai okokra vezethető vissza.

Forrás: Wikipedia Commons

A jobboldallal kapcsolatos általános elképzelések közé tartozik a korábbiakban megemlített xenofóbia és homofóbia mellett például az antiszemitizmus is, amit azonban jobboldali csoportok közül is sokan egy elavult nézőpontnak tekintenek – annak ellenére is, hogy a nemzet védelme a konzervativizmus alapelveihez visszanyúlva továbbra is fontos szerepet játszik. Egyes források szerint Marine Le Pen távolíttatta el saját apját a párt éléről, mégpedig azért, hogy megszabadítsa a szervezetet a démoni jelzőtől. Ebben az is szerepet játszott, hogy felismerte: az Iszlám Állámmal szembeni küzdelemben összefogásra van szükség, a probléma pedig az összes nemzetállamot ugyanúgy érinti. A döntést többek között izraeli szakértők is örömmel fogadták.

Az persze kérdéses, hogy az ilyen fordulatok mennyire vehetőek komolyan, hiszen a politikai manőverek, az érdekcsoportok belső stratégiái és tágabb értelemben vett célkitűzései a kívülálló számára nem mindig láthatóak tisztán. A politika területén ezért az ehhez hasonló kijelentések torzításként vagy egyszerű hazugságként való bemutatása is időről-időre megjelenik, ami gyanakvásra adhat okot – pedig a diplomácia eszköztárához hozzátartoznak az időszakos megállapodások, összefogások is, még akkor is ha ezek mögött nincsen teljes konszenzus.

A jobboldaliság motorja

A GeoCurrents elemzése rámutat a korábbiakban már említett tényre, miszerint a gyakori sztereotípiák ellenére a jobboldal napjainkra meghaladta a klasszikus nacionalista-fasiszta eszméket és néhány, a hagyományhoz jobban ragaszkodó kisebbségben lévő mozgalmat leszámítva egy sokkal nehezebben kategorizálható, ideológiájában új irányvonalat vett. A jelenlegi jobboldal legalább olyan összetetté vált, amilyen a baloldal: magába olvaszt Európa-pártiakat, euroszkeptikusokat, rasszistákat, zöldeket, demokratákat és konzervatívokat. Jó részük a kutatás szerint sokkal inkább egy elméleti konzervatív irányba hajlik, mint autokratikus, militarista rendszerek kiépítése felé és az is előfordul, hogy jobban ellenzik egyes európai országok polgárainak bevándorlását, mint például az afrikaiakét vagy a muszlimokét. Többek között ez a „nagy választék” lehet az oka annak, hogy meglehetősen széles rétegek megszólítására képesek függetlenül a vagyoni vagy társadalmi helyzettől – azaz a közhiedelemmel ellentétben nem csak az alacsonyabb végzettségű vagy munkanélküli társadalmi osztályok képviselőire képesek hatást gyakorolni.

Az európai jobboldal ezenfelül egy régóta formálódó, igen színes értelmiségi hajtómotort is magáénak tudhat, amely szinte észrevétlen marad a politikával csak felületesen foglalkozó laikusok számára, hiszen nagyon változékony és specifikus kérdésekkel foglalkozik. Ezeknek a kutatóknak a munkái csak ritkán kerülnek a közérdeklődés fókuszába és általában akkor is igen ellentmondásos információs kontextusban jelennek meg. Ilyen volt például nemrégiben Alexandr Duginnak, Putyin ideológusának a magyar médiában való feltűnése, amelyet a politológusok élénk figyelemmel követtek és sorra születtek a könyveit érdekesnek ítélő vagy éppen azok ellen érvelő írások. Franciaországban kiemelt jelentőségű az 1968-ra visszanyúló „új jobboldal” (nouvelle droite), amely egy európai civilizációt kutató csoport, a GRECE magjából fejlődött ki, Alain de Benoist vezetésével. Ideológiájuk többek között Spengler ciklikus történelemszemléletre, Julius Evola olasz tradicionalista tanaira, és a német konzervatív forradalom nézeteire épít. Utóbbi egy, az első világháború és a Harmadik Birodalom kiépítése közötti eklektikus, a liberalizmussal és a kommunizmussal egyaránt szembeforduló, közös nemzeti kultúrára építő mozgalom volt. Az új jobboldal ezenkívül azért is különösen érdekes, mert kifejezetten baloldali nézeteket is beépítettek álláspontjukba, például Gramscitól (olasz teoretikus, forradalmár, több művet írt a társadalom vizsgálatáról).

A fenti mozgalmak jövője nagyban függ a kialakulóban lévő identitásválság következményeitől, amellyel előbb vagy utóbb kénytelenek vagyunk szembenézni. Sok uniós állampolgár vesztette el a reményét a magas munkanélküliség, a bevándorláshullámok, a nehezen átlátható gazdasági és társadalmi kapcsolatrendszerek, valamint a nagypolitikával kapcsolatban nap mint nap megjelenő negatív hírek miatt. Ezt jól jelzi az is, hogy évről évre kevesebb ember vesz részt a választásokon még a Németországhoz hasonló fejlett demokráciákban is. Az emberek egy része nem csupán elégedetlen vagy haragos, hanem érzi az Uniót jellemző jóléti társadalom kiszolgáltatottságát és sebezhetőségét, ami éppen az olyan események által nyer bizonyosságot, mint amilyen a párizsi mészárlás.

Hegyi Heni

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr928158910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemfajtalan srác 2015.12.12. 12:01:11

A szerző figyelmébe: egy párt nem attól fasiszta, hogy kik a támogatói, hanem attól, hogy kik az ellenfelei. Ha egy Hollande-féle szoclibbant társaság az ellenfél, akkor le lesznek fasisztázva úton-útfélen

Nemfajtalan srác 2015.12.12. 12:08:27

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
Mérhetetlen pimaszság, hogy egy igazi francia is el mer indulni a választáson, a Hollandus meg a Sarko mellett. És akkor még nem is számoltuk a pöcsös Kahn-Strausst meg a családon belüli alku keretében visszavonult Királynét

KissGecihuszár 2015.12.12. 12:24:06

Ami engem illet; kifejezetten örülök/örülnék egy masszív jobboldali fordulatnak egész Ojrópában, mert amit itt ez a gyökértelen, jellemtelen ballibsi bagázs leművelt Ny-Európa számos országában a '80-as '90-es és még a 2000-es évtizedekben, nos az mára totálisan vállalhatatlan, s minden józan gondolkodású ember számra a mindennapokban jól érzékelhető negatív következményei vannak, úgyhogy épp itt van az ideje ezen selejteknek a "mainstream" politikai fősodorból történő gyökerestől történő kipusztítására! Felejtsük már el kérem ezt az 1000 színű szivárványos álomvilágban szélesre nyíló kezekkel mindenkit örömmel befogadó Európa fantazmagóriáját, mert egy szép napon arra ébredünk, hogy egy AK-47 csövét nyomja vmelyik senkiházi bevándorolt, ámde az Európai értékeket, eszmét, az adott ország nyelvét, kultúráját, szokásait az 1. perctől elítélő geciláda a fejünkhöz és amennyiben akárcsak belenézünk a gyűlölettel teli, vérben forgó szemeibe, nem késlekedik meghúzni a ravaszt! Tesen elfogadni, hogy ennek a játszmának 1, azaz egy kimenetele lehet: vagy mi, vagy ők, az ők és mi opciót tessen szíves mielőbb kitörölni az agyunk legmélyebb bugyraiból is, mert a legutóbbi Párizsi események világosan és egyértelműen megmutatták; ők sem gondolják ezt így, tehát a legfontosabb céljuk Európa destabilizálása, általános félelemkeltés, a rettegés keserű érzésének elültetése minden keresztény (és főként zsidó) Európai polgárban! Nem állítom, hogy a fő céljuk Európa elpusztítása, de hogy egyértelmű céljuk bizonyos időközönkénti robbantásokkal, öngyilkos merényletekkel a folyamatos félelemérzet fenntartása, nos abban senkinek ne legyenek kétségei!
ÉBRESZTŐ EURÓPA!!!!!!!!!!!!

Khonsu 2015.12.12. 12:31:22

Jó kérdés, hogy vajon mennyire "nemzetiek" azok, akik más országok fizetési listáján szerepelnek. Tényleg ennyire hülyék lennének az európaiak, hogy miután nagy nehezen kievickélnek egy Európán kívüli centrumú "ballib internacionáléból" rögtön beleugorjanak egy ugyancsak Európán kívülről mozgatott "illiberális internacionáléba"?

Etniez 2015.12.12. 12:35:51

Azt nem értem, hogy a muszlim közösség, amely annyira be akar illeszkedni hozzánk, miért nem jelenti fel önként a gyűlöletet szító imámokat, a zavaros mecseteket vagy az isis toborzókat.
Ne adják elő a mesét, hogy fogalmuk sincs ezekről a dolgokról....
Védik hittársaikat az őslakosok ellenében. Ez azt jelenti, hogy ők fontosabbak nekik, mint mi. Ebben az esetben nekünk miért lennének ők fontosak?
Dobjuk vissza szépen az egész bevándorolt csürhét Szíriába és mutassuk meg nekik, melyik kapun van a legális bejutás lehetősége és kezdjük elölről az egészet, ezúttal betartva a jogszabályokat.

tralalala 2015.12.12. 12:49:10

"párizsi mészárlás nem csak Franciaországot, de az egész kontinenst sokkolta – még akkor is, ha a hosszasan elnyúló előzmények ismeretében számítani lehetett "

De hát azt harsogta mindenki, hogy ez masszív hülyeség. Sőt azóta is ezt harsogja mindenki. A kettő közt mondjuk belegéppisztolyoztak a tömegbe kicsit, de hát a tények nem zavarhatják meg az ideológiát.

"miszerint a gyakori sztereotípiák ellenére a jobboldal napjainkra meghaladta a klasszikus nacionalista-fasiszta eszméket"

Ez zseniális, hogy a bálnológia meg óperzsa nyelvjárások mellett jut idő arra is, hogy a társadalom 75%-át is tanulmányozzák kicsit. Megtisztelve érzem magam.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.12. 13:10:21

@bircaman szerkesztő maxval: Igen, egyre inkább úgy tűnik, hogy a szervezett betelepítés egy egészséges immunválaszt vált ki az európai társadalmakból. Jól mutatja ezt a Nemzeti front előretörése is. A szélsőséges liberális "társadalommérnökök" alaposan eltaktikázták magukat..:)

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.12. 13:16:13

"A jobboldaliság kérdésével foglalkozó cikkekben gyakran jelenik meg a homofóbia, xenofóbia és az intolerancia"

Ez így nem igaz.

Ezek a torz és hazug cikkek Európában, csak indexhez hasonló szoci és liberális platformjain találhatóak meg.

Az más kérdés, hogy ezek összességébe jelentős vélemény diktatúrával bírnak, és erősen cenzúrázzák a más álláspontokat.

A problémájuk éppen az, ezen érdekszövetségeknek, hogy a hazugságaikon átlátnak az emberek, és egyre kevesebb hatással vannak a szavazatokra.

Simor Miklós (törölt) 2015.12.12. 13:25:35

Ez a cikk hiánypótló. Még sosem láttam ennyire egyértelműen leírva azt, hogy mit gondol egy liberális a jobboldalról. Kicsit meg is döbbent, hogy 2015-re sikerült arra a két megállapításra jutni, hogy: 1. a jobboldal nem feltétlenül fasiszta (vagyis nemcsak a baloldalon lehet mérsékeltebb irány), 2. van jobboldali értelmiség. Ebben a két megállapításban benne van a mai baloldal kudarcának legfőbb oka: az elmúlt néhány évtizedben azért nem volt képes önkorrekcióra, fejlődésre, mert a végletekig lenézte a politikai ellenfelet.

„A fenti mozgalmak jövője nagyban függ a kialakulóban lévő identitásválság következményeitől, amellyel előbb vagy utóbb kénytelenek vagyunk szembenézni.” – jelezném, hogy az identitásválság nem kialakulóban van. Az identitás-válság a baloldali politikai törekvések meghatározó része, és mára eredménye. Az identitásválság vezet a jelenlegi jobboldali előretöréshez, mert ők nyújtanak valamilyen identitást is az érzelemmentes jólét ígérete helyett.

Ad Dio 2015.12.12. 13:38:00

Jelenleg a jobboldal éppen a demokrácia visszaállításáért harcol.

A demokrácia ugyanis a TÖBBSÉG VÉLEMÉNYÉNEK hatalmát jelenti. Semmi egyebet. EZ a jobboldali demokrácia-felfogás lényege.

Ezzel szemben a balliberális "demokrácia" felfogás az, hogy bizonyos merőben önkényes elveknek kell irányítania a "demokráciát". Akkor is, ha ez ellentétes a többség véleményével.

2015.12.12. 13:44:14

Jaj mi lesz, ha a Nemzet Front nyer! Semmi. A majd tízmillió muzulmán és néger már ott van, azokkal már nem tudnak mit csinálni.
Franciaországnak kisebb a hatása, kint Németországnak. A németeknél kellene egy fordulat, de náluk még erősebben működik a cenzúra, a megszégyenítés, lenácizás, fasisztázás, másként gondolkodók elhallgattatása, mint máshol Európában. Merkel hatalma úgy be van ágyazva, hogy megdönthetetlen, a ballib média sztárja.
Németország talán magára marad ezzek a migránssimogatással, de Merkellel kezdeni kell valamit, mert teljesen közveszélyes. Egy menopauzán túllevő, demencia jeleit mutató vén banya.
Gyereke nincs, neki mindegy mi lesz a Németország Részvénytársaság munkásaival, akik korábban még polgárok voltak, ma már csak kiszervezett munkaerő, mindegy, ha muzulmán, ha kivágja a lánya csiklóját, ha németül se tanul meg.

rasztaszív 2015.12.12. 13:45:59

@Khonsu:

nem európán kívülről.az európai fasiszta reneszánsz mögött a vatikán áll.

www.hetek.hu/hit_es_ertekek/200203/a_cel_europa_meghoditasa

rasztaszív 2015.12.12. 13:47:35

@Ad Dio: az európai többség nem idegengyűlölő.

Ad Dio 2015.12.12. 13:50:58

@rasztaszív:

Persze hogy nem az. Ez most honnan jött?

midnight coder 2015.12.12. 13:51:50

Hajrá Nemzeti Front. Valóban, az egész világ figyeli a választást. Európa épeszű fele a vörösnácik és a szarközy elsöprésében reménykedik, míg az Európa megszállását tervező iszlamisták az agyhalott régi politikusok további regnálásában reménykednek.

Ad Dio 2015.12.12. 13:52:34

@rasztaszív:

"nem európán kívülről.az európai fasiszta reneszánsz mögött a vatikán áll."

Ez kemény :-))))))))))))))).

rasztaszív 2015.12.12. 13:52:36

@Ad Dio: akkor mi is az,ami szerinted ellentétes a többség véleményével?

2015.12.12. 13:54:47

A bal-jobb felosztás értelmetlen. A "jobboldal" ma sokszor balosabb, mint a kaviárbaloldal.
A balos megmondóemberek a balos célokat kitűző ellenfeleiktől a totál fullba nyomott kreténségbe menekülnek: migránssimogatás, holokausztozás, bérrettegés, muzulmánszopás, multikultifaszság, feltétel nélküli alapjövedelem (létpénz). Ez már nem baloldaliság, hanem a józan ész hiánya.
A kapitalizmus megtetemtette a nyugati munkásság jólétét, jogait. Kiütötték a kapitalisták a baloldal alól a lovat. Most az újbalisok, ballibek keresnek új gazdatestet: sötétzöldek, antifasiszták, muzulmánok, migránsok, létpénzen héderezők, bérrettegők, multikulti fanok. Ezért kell a sok migráns nekik, nert 10 év múlva azok már ballib szavazók lesznek, meg főleg a kölykeik. Aztán jöhet a Muszlim Testvériség párt, előbb a ballibekkel koalícióban, majd egyeduralkodóként.

Ad Dio 2015.12.12. 13:58:04

@rasztaszív:

"akkor mi is az,ami szerinted ellentétes a többség véleményével?"

Egy sereg dolog...

A migráció kérdésére szűkítve: a "willkommenskulturnak" nevezett mentalítás.

Az ugyanis igaz, hogy Európa többsége nem idegengyűlölő, de az idegengyűlölet nem egyenlő a bevándorlás elutasításával.

Európa lakosságának döntő többsége NEM támogatja a tömeges illegális bevándorlást. Teszi ezt úgy, hogy nem gyűlöli a bevándorlókat, csak épp nem akarja őket befogadni.

Ha már itt tartunk, ugyanez a többség hajlandó lenne az elesetteket támogatni OTT ahol eddig éltek. Ha valaki gyűlöl valakit, akkor ugye erre nem hajlana...

Ad Dio 2015.12.12. 14:02:31

@rasztaszív:

És szedsz rá valamit? Más tüneteid is vannak? :-D

rasztaszív 2015.12.12. 14:14:01

@Ad Dio: a többség véleményét egyelőre a választott tisztségviselők jelenítik meg.vagy nem?ha az európai vezetők nem,más mitől igen?

rasztaszív 2015.12.12. 14:16:29

@Ad Dio: nemrég családi ünnepen betévedtem a templomba,naná,hogy még ott is nyomták a propagandát.játszd csak a hülyét...:)

Ad Dio 2015.12.12. 14:17:33

@rasztaszív:

Valószínűleg előtted is ismeretes, hogy a demokráciának csak egyik alapvető mechanizmusa a 4 évenkénti szavazás. Olyan kérdésekben, amik láthatólag megosztják a társadalmat, illik népszavazni.

Ad Dio 2015.12.12. 14:18:36

@rasztaszív:

Kezeltesd magad. Ezt tiszta jóindulattal mondom.

rasztaszív 2015.12.12. 14:22:05

@Ad Dio: vedd le a szemellenződ.ezt tiszta jóindulattal mondom.

trecska 2015.12.12. 14:26:39

mar a cim "osszeszoritott fogakkal" netto hazugsag, kinek a neveben irod? te vagy a vilag, meg par hibbant indexes kocos mosdatlan libero haverod?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.12. 14:28:31

@rasztaszív: Nyilván ezért választották meg pápának I. Ferencet, aki eddig a legliberálisabb egyházfő. Nem áll össze a képlet..

rasztaszív 2015.12.12. 14:34:47

@A megvalósult amerikai ólom..: a vatikánt az apparátus irányítja,a vatikáni apparátus viszont leválthatatlan,megreformálhatatlan. pápa szerepe legfeljebb csak nagyon kicsivel több,mint angliában a királynőé.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.12. 14:37:18

@tiller foch: Ez azért van, mert a magát "baloldalnak" nevező politikai tömb a kétezres évekre gyakorlatlag elvesztette legfontosabb ismérvét, ami a munkaerjeüket áruba bocsátó tömegek érdekvédelme volt a különböző tőkés csoportokkal szemben, és éppen ezekkel a tőkés csoportokkal kezdett el kokettálni ( pl. a blairi harmadik utas politika).
Az eredeti elvekből maradt a kisebbségek, illetve különböző deviáns csoportok egyre irracionálisabb és minden józanságot nélkülöző védelme.
E politika látványos döglődésének lehetünk tanúi napkainkban..

Ad Dio 2015.12.12. 14:37:25

@A megvalósult amerikai ólom..:

Raszta ha az "egyház" szót meghallja, ugrik. Kár a szóért. Joga van hülyének lenni. Had gyakorolja. Szerencsére a baloldalon az egyházellenesség épp kihalóban van.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.12. 14:38:34

@rasztaszív: Akkor ez a "mindenható aparátus" vajon miért nem tudta megakadályozni I. Ferenc megválasztását?

rasztaszív 2015.12.12. 14:41:08

@Ad Dio: nyugodtan beszélj hozzám,nem harapok:)

rasztaszív 2015.12.12. 14:42:19

@A megvalósult amerikai ólom..: mert arról a bíborosok döntenek a világ minden részéből,nem csak a vatikániak.

Ad Dio 2015.12.12. 14:45:47

@A megvalósult amerikai ólom..:

A baloldal és a liberalis pártok frigye szülte ezt a lehetetlen állapotot. A kettejük közti kapocs a globalizmus (leánykori nevén internacionalizmus) volt.

A baloldali alapállás (társadalmi különbségek csökkentése, munkavállalók és kisebbségek érdekvédelme stb) ma is élő témák.

A liberális politikai irányzat az, ami menthetetlenül szélsőséggé avanzsált.

Ad Dio 2015.12.12. 14:47:33

@rasztaszív:

Neked is mondhatom: jogod van hülyének lenni ;-).

Ad Dio 2015.12.12. 14:58:51

@rasztaszív:

Megvallom töredelmesen, nem volt célom hogy lenyűgözzelek, de ha sikerült hát sikerült: amolyan nem szándékolt mellékhatás :-)))).

rasztaszív 2015.12.12. 15:06:50

@Ad Dio: mellékhatások tekintetében legalább jól állsz...:)

midnight coder 2015.12.12. 15:08:35

@rasztaszív: A vatikánnak és általában a keresztény vallásnak ma Európában marginális jelentősége van. Ez mondjuk úgy 500 éve valóban nem így volt, akkor tényleg élet és halál urai voltak. Aztán itt történt egy-két dolog, Pl. felvilágosodás, szekularizáció, vallásszabadság. Ma kis hazánkban lehetsz katolikus, református, ateista, buddhista, jehova tanúja, zsidó, sőt lehetsz akár iszlamista vagy sátánhívő is. 500 éve ez nem így volt. Azok a tömegek viszont, akik Európába tartanak - alsó hangon is kb. úgy 50-60 millió ember - nem azok. Ők még ott tartanak, ahol Európa 500 éve. Ha idejönnek, akkor a mai vallásszabadságot, sőt általában véve a mai szabadságot elfelejtheted. Ezért "idegengyűlölő" a jobboldal. Nem az idegenségükkel van a baj, hanem a vallásukkal, kultúrájukkal ami elpusztítja a miénket ha engedjük. Először a kereszteket vesszük le a templomokról, a karácsonyt tiltjuk be, és persze engedélyezzük a csadort, majd betiltjuk a miniszoknyát a nőkön, majd a szoknyát, majd a csador nélküli utcára lépést, majd a férfi kísérő nélküli utcára lépést. A szegény árva bevándorlóknak pedig megengedjük hogy vallási rendőrséget állítsanak fel, akik megkorbácsolják az érzékenységüket sértő európaiakat...

Hát egy nagy lófaszt.

Pop40 2015.12.12. 15:12:20

Bizony, tényleg érthetetlenek ezek a francia szavazók.

Franciao-t teletömték muszlimmal, az Iszlám Állam már gyakorlatilag úgy követ el merényleteket, mintha hazajárna, és az elmebeteg Merkel idióta politikáját lelkendezve támogató Hollande elnöknek egyedül azzal van baja, hogy egyes elvetemült országok nem kérnek az ő nagyszerű kvótáikból, amivel egyenletesen lehetne Európát azonosítatlan muszlimokkal teletömni.

Hogy ez a nagyszerű jövőkép nem tetszik a francia szavazóknak, valóban hihetetlen.:O

A francia nácik, miután nyernek, küldhetnek egy hatalmas csokor virágot az agyhalott európai szélliberálisoknak. Nélkülük ugyanis sose nyertek volna.
Velük azonban minden gond nélkül menni fog, még ha néhol esetleg 1-2 évet várni is kell rá.

rasztaszív 2015.12.12. 15:18:52

@midnight coder:

ha picit is figyelsz,láthatod:a klerikális új jobboldal éppen ezeket a változásokat igyekszik visszacsinálni.

az idióta szalmabábjaiddal meg vívjál csak te magad.

♔bаtyu♔ 2015.12.12. 15:45:58

A libsik figyelik összeszorított fogakkal, nem a "világ" A világ ugyanis demokrata és természetesnek veszik, hogy a franciák arra szavaznak.

♔bаtyu♔ 2015.12.12. 15:47:18

@Pop40: Ezek miért is francia nácik? Mert te is szélliberális vagy?

♔bаtyu♔ 2015.12.12. 15:49:29

@midnight coder: A libsiknek talán leesik, hogy az USA kiszolgálásában annyira ezért nem kellett volna elmenni, hogy már a normális határvédelem is nácizmus.

Itt egyszerűen arról van szó, hogy a nép az ostobának (jórészük szerint hazaáruló) bizonyult libsikről elviszi a fókuszt.

♔bаtyu♔ 2015.12.12. 15:50:28

@Ad Dio: Kivéve a zsidó egyház, arra ugyanis nem ugrik.

Pop40 2015.12.12. 15:50:50

@♔bаtyu♔:
Hogy én szélliberális?

Drága kicsi csillagom, legalább olvasni tanulj már meg, hogy végig tudd olvasni a hozzászólást, amire reagálsz, és akkor nem beszélsz majd hülyeségeket.

midnight coder 2015.12.12. 16:04:38

@rasztaszív: Egyenlőre nem igazán látok efféle visszacsinálást, igaz szélsőjobbot sem látok hatalmon Európában.

rasztaszív 2015.12.12. 16:09:11

@midnight coder: most itthon tanulmányozhatod,hogy megy ez...

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2015.12.12. 16:16:14

@midnight coder: 2015.12.12. 16:04:38

mert vak vagy, ahol nem libsik vannak kormányon ott mindenki náci és szélsőjobbos

Balt 2015.12.12. 16:20:13

@midnight coder: Mindegy, az már egy eredmény, hogy a baloldalnak ott sincs 1/3-a se. Hogy aztán Sarko vagy Le Pen fut be 2017-ben, azon ráérünk még lamentálni. Ez most csal egy önkori választás.

Amúgy azt hittem, az EB sorsolásról fog szólni a poszt. :)

Balt 2015.12.12. 16:21:28

@Ad Dio: Főleg a migrációpártoló cukipápa, aki maga is "bevándorló". :))

DR. Smit Pal 2015.12.12. 16:46:54

A faranciaknal is az Orbanizmus fog nyerni. Gyakorlatilag Orban Viktor fogja megnyerni a francia valasztast.

Ad Dio 2015.12.12. 16:49:45

@Balt:

Tele van a net fura figurákkal, általában nem esik nehezemre elviselni őket. De ez a raszta-srác olyan szinten intoleráns, kirekesztő és gyűlölködő, hogy az már nekem is sok. Azt hiszem ignorálni fogom. Mások hülyesége miatt nem büntetem magam :-).

we dont want arabs here..So what 2015.12.12. 16:51:57

Igen, a kontinens lakosságának jelentős többsége figyel, mert jobboldali győzelmet vár az elmebeteg baloldali liberális terroristák felett.

rasztaszív 2015.12.12. 17:04:50

@Ad Dio: te tényleg ennyire...ilyen vagy?nehéz lenne hozzám beszélni,ha tőlem akarsz valamit...?

Balt 2015.12.12. 17:05:02

@Ad Dio: Van nála szélsőségesebb is, de ami a tragédia, hogy az Index meg a 444 (stb.) folyamatosan adja alájuk a falovat.

midnight coder 2015.12.12. 17:06:37

@rasztaszív: Orbán még jobboldalinak is csak enyhe túlzással nevezhető. És az egyháznak idehaza pont annyi befolyása van mint bárhol Európában.

De nézz meg ezzel szemben egy Szaud-Arábiát vagy egy Irakot.

rasztaszív 2015.12.12. 17:10:49

@midnight coder: egyelőre a szekularizáció biztosítja európában a vallási békét.magunk alatt vágjuk a fát,ha hagyjuk kikezdeni.

BéLóg 2015.12.12. 17:27:20

Hajrá franciák, hajrá Franciaország!

Punxsutawney Mormota 2015.12.12. 17:37:07

Nagyon-nagyon-nagyon elgondolkodtató, hogy pont úgy, és akkor támadnak olyan időzítéssel, hogy abból a Lepenék jöjjenek ki a legjobban.

Érdkes. Roppant érdekes.

Tudományos libsizmus 2015.12.12. 18:15:18

@rasztaszív:
Raszta bazdmeg, ez a rizsa még hozzád képest is kirívó ökörség.

Tudományos libsizmus 2015.12.12. 18:16:59

@Punxsutawney Mormota:
Te meg a másik fele. Mi van, minden futóbolond itt van ma ezen a poszton?

rasztaszív 2015.12.12. 18:18:14

@Tudományos libsizmus: úgy akkor okosan érvelve könnyű lenne a dolgod...:)

Tudományos libsizmus 2015.12.12. 18:24:09

Peter Gabriel, aki a német szocik főnöke, kijelentette a napokban, hogy pártjának legfontosabb feladata a "nacionalista jobboldal" elleni küzdelem.

Kérem szépen, többek között ezért fognak ezek a libsi csapdába esett ballerek akkorát bukni, mint az ólajtó.

Németország esetében a magam részéről látok némi veszélyt. Franciaországban vagy Ausztriában például van hová szavazniuk azoknak, akik lassan mindenhol többségbe kerülnek. Le Pen, Szabadságpárt. Németországban azonban nincs ilyen párt, így ott alkotmányosan nem fog menni a ballibsik betonba döngetése. Ezért ott kurva nagy balhéra lehet számítani, aminek nem biztos, hogy jó vége lesz. Hát csak ennyit.

Ad Dio 2015.12.12. 18:25:02

@rasztaszív:

Semmit nem akarok tőled. Irracionális gyűlöletpropagandát nyomsz egy vallásos közösség ellen. Ez számomra olyan szinten nem európai viselkedés, amivel nem vagyok hajlandó semmiféle kommunikációra.

Tudományos libsizmus 2015.12.12. 18:26:06

@rasztaszív:
Rögeszmés agitátorokkal nem vitatkozom, ha nem haragszol.

Ad Dio 2015.12.12. 18:26:40

@Punxsutawney Mormota:

És akkor a békaembereket még meg sem említetted :-)...

Ad Dio 2015.12.12. 18:28:34

@Balt:

Fene tudja. Van pár fura figura, ez kétségtelen, de azért ilyen agyatlan süket gyűlöletdumára nem nagyon találok még egy példát. Talán a legsötétebb zsidózók közt akadhat párja.

Punxsutawney Mormota 2015.12.12. 18:29:31

@Tudományos libsizmus: Ááá, Ma este Te vagy, a Jobbik részéről idedelegált, degenerált Putyin-ánuszmelegítő? Jobbat is találhattak volna.

Ad Dio 2015.12.12. 18:36:46

@Balt:

Jah...

Jó múltkorjában belefutottam egy figurába, aki azt bizonygatta teljes komolysággal, hogy a kabarok zsidók voltak és ők adták a magyar törzsszövetség vezetőit (mercsak). Így az Árpád-ház zsidó eredetű :-).

Na ő volt talán olyan szinten süket mint ez a vatikáni-konteózó hibbant.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.12. 18:43:33

@rasztaszív: Milyen "mindenható aparátus" az. amely nem képes kontrollálni a döntéshozókat?

rasztaszív 2015.12.12. 18:47:13

@Ad Dio: szerintem egyszer már tisztáztuk:a szekularizáció nem gyűlölködés.nem veszi be a gyomrod,ezt megértem.

rasztaszív 2015.12.12. 18:48:41

@Tudományos libsizmus: könnyű győzelem helyett inkább átlátszó személyeskedés...?vajon miért döntöttél így...?:)

rasztaszív 2015.12.12. 18:51:44

@A megvalósult amerikai ólom..: a kérdés valójában éppen a fordítottja:miféle döntéshozó az,aki nem képes befolyásolni az apparátust?

Bambano 2015.12.12. 18:57:11

@KissGecihuszár: hát ja, szerintem is túlzásba vitték a liberalizmust. például a liberalizmus meg európa egyik alapeszméje a szólásszabadság.
az, hogy a hozzád hasonlók is szólhatnak, az tényleg túlzás az eu-ban?

@Tudományos libsizmus: jaja, a német keresztyénszociális unió, mint ballibsi párt.. uhhh, ha az alapelveket tekintjük, akkor azok nem a fidesz természetes szövetségesei, akiket éppen földbe akarsz döngölni?

persze a tisztánlátást némileg zavarhatja, hogy arról az országról van éppen szó, ahol a nagy szabadságban 13 ezer emberen lett úrrá a fejetlenség gijotin elvtárs munkáinak köszönhetően...

midnight coder 2015.12.12. 19:13:21

@rasztaszív: A szekularizációt az iszlamisták betelepítése kezdi ki. Jelenleg fényévekre vagyunk attól, hogy a keresztény egyháznak akárcsak szándéka is lenne belefolyni a világi dolgokba bárhol - kivéve talán ezt a szerencsétlen hülye pápát aki támogatja a bevándorlást - úgy látszik mártírként szeretné befejezni az életét... Ezzel szemben jelenleg is több ország van a világban, ahol a Saria alapján törvénykeznek, és igazából az iszlamisták mindenhol ezt akarják.

midnight coder 2015.12.12. 19:14:36

@Bambano: "például a liberalizmus meg európa egyik alapeszméje a szólásszabadság"

Ja. Lásd Pl. Kurucinfó.

rasztaszív 2015.12.12. 19:19:57

@midnight coder: erről a beleszólás dologról egyeztess @Ad Dio -val is.neki valahogy nem olyan egyértelmű ez a szekularizáció dolog...

Tudományos libsizmus 2015.12.12. 19:46:02

@Bambano:
Nagy zavar van a fejedben a jelek szerint, barátom.

A CDU erősen libsi beütésű párt, habár kétségtelenül még mindig a legkevésbé a német pártok között. Nézd meg, Seehofer hogy lefeküdt a széllibbant Merkelnek, aki mostanában úgy viselkedik, hogy a zöldek is megirigyelhetnék.

A nyaktilót Párizsban éppenséggel nem Le Pen, hanem a mai libsik szellemi elődei működtették ezerrel, de ne szólj senkinek.

Ad Dio 2015.12.12. 19:48:37

@A megvalósult amerikai ólom..:

Neki ez mindegy. Az egyház - mint ez közismert - egy elnyomó világhatalom. Pont.

Ez a rögeszméje. Szerinte az egyház nem tarthatna fent iskolákat, hittant nem oktathatna és egyáltalán lehetőleg szűnjön meg, hisz a vallás a nép ópiuma és a hívők mind egybites birkák. A vallásos emberek meg fogják be a pofájukat és fizessék az adót tovább. Ez neki a demokrácia. Mercsak.

Nem túl bonyolult lélek a srác, csak kissé maradi. Így a francia forradalom környékén gondolkodtam a szélsőségesebb körök.

Tudományos libsizmus 2015.12.12. 19:51:08

@Ad Dio:
Egy vallással azonban bizonyára kivételt tesz.

BéLóg 2015.12.12. 19:52:01

@Ad Dio: Ne viccelj, te NEM tudtad hogy mi vagyunk az Elveszett Törzs? Mármint a sok Elveszett Törzs közül az egyik. Lehet éppen a zsidó!
És még írni mersz blogokra?

Ad Dio 2015.12.12. 19:54:31

@Bambano:

A liberalizmussal nincs semmi baj. Sőt! Ez egy nagyon nagy jelentőségű szellemi áramlat, ami nagyon sok értékes dolgot adott az európai kultúrának. A hatása csak a hellén kultúrához, a római joghoz vagy épp a kereszténységhez hasonlítható.

De épp úgy mint az összes említett dolog, a liberalizmus sem egy fekete-fehér dolog. Nem egy önmagában megváltó eszmeiség. A szólásszabadság például nagyon is jó példa erre: az emberi méltóság keresztény gyökerű érték. Ez az emberi méltóság kerülhet összeütközésbe a szólásszabadsággal. Ki dönti el, hogy egy adott esetben melyik élvez priorítást?

Balt 2015.12.12. 19:56:01

@Tudományos libsizmus: :) Sigmar, Peter az egy másik, de amúgy igaz: arra azért még nem lehet számítani, hogy az AfD megkerülhetetlen legyen egy elfuserált nagykoalíció számára, de egy fél év alatt megduplázta a népszerűségüket Merkel. Ha így megy tovább, ki tudja, hol a vége?

Ad Dio 2015.12.12. 19:56:07

@BéLóg:

Ideológiailag meglehetősen alulképzett vagyok. Ez szentigaz. Édesapám is mindig ezzel védekezett amikor felvetették hogy egyetemi oktató létére hogyhogy nem párttag... :-D

we dont want arabs here..So what 2015.12.12. 20:04:09

Itt van a világ vezető hatalmának reprezentatív lakossága...

www.youtube.com/watch?v=_mWtWz_aGyk

És ezek akarják a világot vezetni..

Bambano 2015.12.12. 20:17:48

@Tudományos libsizmus: "A CDU erősen libsi beütésű párt, habár kétségtelenül még mindig a legkevésbé a német pártok között." pont, mint a fidesz volt valamikor...

hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_N%C3%A9pp%C3%A1rt teljes jogú tagok: Magyaro: Fidesz, Németo: CDU

"A nyaktilót Párizsban éppenséggel nem Le Pen, hanem a mai libsik szellemi elődei működtették ezerrel, de ne szólj senkinek. " tudom, kik találták ki, legfeljebb nem jött át a hsz-emből.

@Ad Dio: "A liberalizmussal nincs semmi baj.": de, egy halom baj van vele.
a legfőbb baj, hogy engem most már határozottan érdekelne, hogy az-e a liberalizmus, amit itthon látni belőle vagy ami itt liberális, az egyébként miféle szemétdomb lenne.

a másik baj, hogy ez a liberális hozzáállás, hogy ha engem támadás ér, akkor egyrészt tartsam oda a másik pofámat is, másrészt adjam át a helyem annak, aki megtámadott, teljesen irreális és életellenes hozzáállás. az ember alapvetően másképp van kódolva és alapvető biológiai tényeket nagyon nem kellene felborítani, mert annak kornyikálóverseny győzelem lesz a vége. az ember úgy van kódolva, hogy ha megtámadják, védekezik, pláne megvédi az utódait. minden más tartalmú vélemény maszlag.

elismerem, hogy van pár dolog a liberalizmusban, ami helyes, de egyre inkább eljárt fölötte az idő.

Bambano 2015.12.12. 20:20:12

@we dont want arabs here..So what: merugye az észbontókkal mi dobogósok vagyunk :P

Ad Dio 2015.12.12. 20:23:59

@Bambano:

Ne keverd össze a liberalizmust a liberális pártokkal. Kb. annyi közük van egymáshoz, mint a kereszténydemokrata pártnak a kereszténységhez.

Amit ma művelnek a mainstream liberális pártok (tisztelet a kivételnek), az destruktív politikai szélsőség.

A liberalizmus felett nem járt el az idő, ahogy pl. a kereszténység vagy épp a római jog felett sem, hanem épp ellenkezőleg: a nagy, lényeges harcait mind megnyerte és Európa egyik alapvető viszonyítási rendszerévé vált. Viszont egy közös alapértékre nem lehet politikai bradet alapítani, így a liberális pártok elmennek a szélsőségek irányába. valahol érhető, csak épp örülni nem feltétlen lehet/kell ennek.

we dont want arabs here..So what 2015.12.12. 20:41:39

@Bambano: már ne is haragudj ha megnézted a videót akkor szerintem Te sem gondolod hogy az átlag magyar ennyire bunkó lenne.

Hány oldala van a háromszögnek? 4..bazdmeg..

rasztaszív 2015.12.12. 21:42:45

@Ad Dio: az egyházadról eddig még nem esett szó,és szerintem ez jobb is neked,nem értem,miért provokálsz.tőlem aztán azt csinálhatnátok,amit csak akartok,ha az élősködésről le tudnátok mondani.csak hát pont ez nem megy.

BéLóg 2015.12.12. 21:56:03

@BéLóg:
Hol van a Berlini fal? Jeruzsálemben.
Honnan jön a KFC? A csirke?
Egy ország U-val? No idea. What's about UNITED States?
...és a többi, és a többi.

Bambano 2015.12.12. 22:02:39

@we dont want arabs here..So what: miért, az a videó mire viszonyítási alap? semmire. úgy vágták meg, ahogy akarták. nem tudhatjuk, hogy 8-10 idiótát 8-10 véletlenül arra járóból választottak, vagy 2000 arra járóból.
egyébként nem csak az észbontók az észbontók. nem annyira szalonképes portál filmesei magyar egyetemistákkal is csináltak 2-3 ilyen videót és ott se volt jobb az eredmény. ráadásul az duplán égés volt, mert az egyetemi büfésnő tudta a válaszokat, a diákok meg nem.

BéLóg 2015.12.12. 22:12:50

@Bambano: Ebben azért nincs igazad mert a belinkelt videó MELLETT még találsz ötvenhétezernégyszázhuszonkilenc másikat UGYANEBBEN a témában, MÁS emberekkel.
Szorozd össze azok számát a filmekkel és megkapod az USA lakosságának 85%-át... :-)

BéLóg 2015.12.16. 01:02:03

Senki nem ír ide miközben KIGOLYÓZTÁK Le Penéket a választáson? Hát senkise' örül vagy már kiesett a blog a közösből?
Afenébe!
süti beállítások módosítása