Az első készpénz nélküli állam?
2015. november 24. írta: lumens

Az első készpénz nélküli állam?

1661-ben Európában elsőként Svédországban nyomtattak bankjegyeket, és lehetséges, hogy ezek elhagyásában is első lesz a skandináv ország. A készpénzforgalom csökkenése régóta tartó folyamat, és egyre inkább gyorsul: az elmúlt hat évben az éves készpénzforgalom 106 milliárd svéd koronáról 80 milliárdra csökkent – ráadásul ennek is csak körülbelül a fele van ténylegesen használatban, a fennmaradó rész párnába varrva és széfekben pihen, valamint a feketegazdaságban forog. Egyes szakértők szerint az ország 2030-ra már teljesen készpénzmentes lehet, de az elsőségért Dánia és Norvégia is versenybe szállt.

Forrás: Flickr

A folyamat körülbelül harminc éve kezdődött, mikor a csekkel való fizetés nagyon elterjedtté vált Skandináviában. Míg ez a mód az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban népszerű maradt, addig Svédországban a kilencvenes években jórészt átálltak a kártyás fizetésre – jelenleg pedig az online valamint okostelefonnal lebonyolított tranzakciók vannak terjedőben. A legnagyobb svéd és dán kereskedelmi bankok, valamint a Riksbank – a svéd jegybank – együttműködésének gyümölcse a Swish nevű alkalmazás, mellyel már pusztán a telefonjaikkal fizethetnek a dán és svéd polgárok. Az applikáció közvetlenül az egyik számláról a másikra teszi át a pénzt, mindössze pár másodperc alatt. A skandinávok új technológia iránti fogékonysága, valamint a fejlett informatikai rendszer miatt gyorsan nő a népszerűsége: a 9,5 milliós Svédországban már hárommillión töltötték le.

Míg Magyarországon sok helyen nem lehet kártyával fizetni – vagy előre kell ezt a szándékunkat jelezni, esetleg csak egy bizonyos összeg felett lehet bankkártyát használni –, addig Svédországban lényegében ennek ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Nem ritka, hogy pár száz forintnak megfelelő összegeket is kártyával fizetnek, bizonyos automaták egyáltalán nem fogadnak el készpénzt, és sokan egyszerűen nem is hordanak maguknál bankjegyeket. Ez a jelenség oda vezetett, hogy a Stockholmban a helyi hajléktalan újság, a Situation Stockholm terjesztőit bankkártya-olvasókkal látták el, ugyanis mindennapossá vált, hogy a járókelők azért nem vették meg az újságot, mert nem volt náluk „egy kis apró”. Sokan eleinte úgy gondolták, az emberek ódzkodni fognak attól, hogy az utcán fizessenek kártyával, de a végkifejlet nem őket igazolta: először mindössze öt árusnak adtak bankkártya-olvasót, majd miután 59%-os forgalomnövekedést regisztráltak náluk, úgy döntöttek, az összes terjesztő számára lehetővé teszik, hogy bankkártyát is elfogadhassanak.

Svédországban ritkán látni ATM-ek előtt kígyózó sorokat. Forrás: Flickr

2010 és 2012 között a négy legnagyobb svéd bankból három – a SEB, a Swedbank és a Nordea – fiókjainak 65-75 százalékában megszüntette a készpénzzel való tranzakció-lebonyolítás lehetőségét, az utcákról pedig 900 ATM-et távolítottak el. Csak a Handelsbanknál lehet az összes fiókban készpénzt használni, viszont a bankügyintézőknek mindig rá kell kérdezniük, hogy az honnan származik, és minden gyanús esetet jelenteniük kell a rendőrségnek. A svéd kormányzat így próbálja a tranzakciókat lekövethetőbbé tenni és ezzel a pénzmosást, valamint a terrorizmus finanszírozását is visszaszorítani. A változásokat a lakosság is örömmel fogadja: a vásárlásoknak csak ötödénél használnak készpénzt, a ruházati üzletekben pedig ez az arány alig öt százalékos.

A Dél-Svédországban üzemelő Skånetraffiken közlekedési társaság járatain már évek óta nem lehet készpénzért jegyet venni. Hasonló a helyzet Stockholmban, ahol az alkalmazottak kérték, hogy szüntessék meg a készpénzes fizetés lehetőségét, ugyanis a buszsofőrök így nagyobb biztonságban érzik magukat. Népszerűek a közlekedési kártyák: ezekre a bankkártyákról lehet pénzt tölteni, majd a buszvezető a megfelelő összeget „lehúzza” róla.

A készpénz-mentesség egyik legnagyobb támogatója az ABBA egykori tagja, Björn Ulvaeus. A Money, Money, Money című dal szerzője azután vált a bankkártyás fizetés népszerűsítőjévé, miután fiának lakásába többször is betörtek, és onnan készpénzt loptak el. Ulvaeus szerint a készpénzre első sorban a feketegazdaságnak van szüksége, valamint önmagában sokkal több kockázatot rejt, mint a bankkártya – és a statisztikák őt igazolják. Míg 2011-ben tizenhat bankrablás történt országszerte, addig 2013-ban – harminc éves rekordot megdöntve – mindössze öt ilyen eset fordult elő. A „hagyományos” bankrablás visszaszorulásával viszont párhuzamosan nő a cyber-bűnözés – a digitális bankrablók pedig akár még nagyobb, milliárdos tételeket is ellophatnak. További biztonsági kérdések is felmerülnek: sokakat zavarhat, hogy tranzakcióik, vásárlásaik teljes mértékben lekövethetővé válnak, a bankok pedig teljes mértékben fel tudják térképezni ügyfeleik fogyasztási szokásait. Ez a téma pedig az elmúlt évek megfigyelési botrányai miatt különösen érzékeny lehet.

A stockholmi ABBA Múzeumban kizárólag bankkártyával lehet jegyet váltani. Forrás: Wikipedia Commons

A 9,5 milliós Svédország a legtöbb európai államhoz hasonlóan öregedő társadalom, lakosságának 18%-a nyugdíjas, és kétséges, hogy ők tudnak-e alkalmazkodni egy teljesen készpénzmentes gazdasághoz, valamint a gyorsan végbemenő változásokhoz. Johanna Hållén, a Svéd Nyugdíjasok Szövetségének tanácsadója szerint az idősek kényelmetlenül érezhetik magukat a buszokon, vagy más olyan helyzetben, ahol csak kártyával lehet fizetni. Különösképpen a vidéken élő, digitális technológiák iránt kevésbé fogékony idősek válhatnak kiszolgáltatottá. Mindössze a felük nyilatkozta azt, hogy mindig kártyával fizet, hét százalékuk pedig kizárólag készpénzt használ. Johanna Hållén óvatosságra inti a kormányzatot – véleménye szerint lassítani kellene. A társadalom többi része sem feltétlenül akarja a gyors átállást: egy felmérés szerint a svédek kétharmada úgy gondolja, hogy alapvető emberi jognak számít az, hogy készpénzt tarthassunk magunknál – valamint az emberek bizonyos szinten kötődnek a bankjegyekhez és érmékhez, a rajtuk szereplő nemzeti értékekkel és hősökkel együtt a nemzeti identitás részét képzik.

A központi bank idén kibocsátott új bankjegyei is a kormányzat azon tervét erősítik, hogy az ország csak 2040 környékére válik majd teljesen készpénzmentessé.

Schuck Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr758105150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.25. 11:24:44

Érdekes olvasni, hogy van olyan ország, ami fényévekkel jár előttünk - miközben nálunk még a készpénzhasználatot ösztönzik (2 ingyenes felvétel).

-JzK- 2015.11.25. 12:30:40

@kugi:
Elvben helyes gondolat, hogy mindenhol kártyával fizessünk, de amíg idegen harácsoló bankok horror díjakkal dolgoznak, a Kormánynak muszáj kicsit megszorongatnia a bankok nyakát.
süti beállítások módosítása