Megújulás előtt áll Szaúd-Arábia?
2015. november 12. írta: lumens

Megújulás előtt áll Szaúd-Arábia?

Az uralkodó tanácsadói a Telegraphnek számoltak be a közel-keleti ország tervezett gazdasági és társadalmi átalakításáról: a pénzügyi reformok mellett beengedik a jogvédő szervezeteket az országba, és most először nők is indulhatnak a választásokon.

Szaúd-Arábia belpolitikai helyzete a korábbiakhoz képest sokkal inkább reflektorfénybe került a térségben – ezt a pillanatot választotta Szalman király és fia arra, hogy a királyság komoly reformjába fogjanak és az ezzel kapcsolatos terveket a brit sajtóban szellőztessék meg. Az uralkodó meglepően tág lehetőségeket és jogköröket adott harminc éves örökösének, aki az ország egyik legjelentősebb figurájává vált. Richard Spencer, a Telegraph újságírója „thatcheri programnak” nevezte a koncepciót, mely költségvetési megszorításokról és a privát szektor szerepéne növeléséről ír.

Mindez remekül illik a korábbi radikális változtatások sorába, mely az uralkodó januári trőnra lépése óta háttérbe szorította az idősebb hercegek generációját és a korábbi örököst is – tiltakozásaik és állítólagos puccsterveik miatt is fordult a nyilvánossághoz Salman. A leírás szerint az ország vezetésének teret kell adnia a „fiatalságnak”, s bár ezek a változtatások negatívan érintettek néhány figurát, „egyáltalán nem beszélhetünk krízishelyzetről” – szól a dokumentum. „A média krízishelyzetről beszél, de nem kérdezi meg a reformra szomjazó szaúdi embereket” – írják.

Meglepő módon a program elismeri a hatóságok részét az ország pocsék nemzetközi megítélése kapcsán – különösen, ami a nők jogait illeti. „A megoldás az, hogy megnyitjuk a királyságot a nemzetközi szervezetek előtt” – folytatódik a dokumentum.

Szintén ajánljuk: Poligámia – made in China?

„Komoly dilemmaként” hivatkozik arra, hogy a kormányzati bevételek nyolcvan-nyolcvanöt százaléka az olajnak köszönhető, „érzéstelenítőnek” nevezve a magas korábbi magas nyersanyagárakat. Számításaik szerint a mindenkori költségvetés harminc százalékát elpazarolják – a lezuhant olajárak miatt pedig most először kölcsönfelvételen és adók kivetésén is gondolkodnak. Az új tervek a felesleges költések visszafogását és az infrastrukturális fejlesztések felpörgetését helyezi előtérbe „a bevételforrások diverzifikációja érdekében”. Lehetőségként tekintenek a helyzetre, melynek köszönhetően a külföldi befektetőkkel való partnerség nagyobb hangsúlyt kaphat majd, elsősorban a technológia területén.

Demokratikus átalakulásról nem szól a dokumentum – emellett visszautasítja a kisebbségi tüntetések kezelésével kapcsolatos kritikákat, bár az emberi jogok terén a korábbiaknál visszafogottabb nyelvezetet üt meg. „Megértjük a brit álláspontot, még ha nehéz is a szaúdi belügyek kapcsán reagálnunk rájuk” – fogalmaz a szöveg. Ami a nők helyzetét illeti: továbbra is el kell fedniük arcukat, nem vezethetnek autót és engedélyt kell kérniük utazás előtt egy „gondozótól” – de az egyetemi oktatás és a politika terén előrelépéseket tettek: most először nők is indulhatnak a választásokon, az egészségügyi felsőoktatásban pedig már többen vesznek részt, mint a férfiak.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr498071888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.11.12. 18:15:22

Szaúd-Arábia szankciókat követel az ENSZ-ben Oroszország és Irán ellen

..EZEK MÁR ELDROGOZTÁK TELJESEN AZ AGYUKAT ??? :o)))

Szaúd-Arábia határozati javaslatot mutatott be az ENSZ Közgyűlésének emberjogi bizottságánál Irán és Oroszország ellen a két ország Szíriában való beavatkozása miatt.

A nem kötelező érvényű határozati javaslat, amit Szaúd-Arábia az ENSZ gyűlésen bemutatott, más országok által is támogatva volt, mint például Katar és más arab országok, akik mellet az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország számos nyugati hatalmakkal is támogattak.

Az ENSZ közgyűlés harmadik bizottsága, ami az emberjogi ügyekkel foglalkozik, vette át a határozatot egy keddi találkozó során.

""""
Két tonna drogot csempészett volna a szaúdi herceg
Origo2015.10.26. 17:2512

Elfogtak egy szaúdi herceget és négy társát, miközben két tonnányi amfetamint pakoltak egy magánrepülőre a bejrúti reptéren.
süti beállítások módosítása