Orthorexia: ami talán a vörös húsoknál is veszélyesebb
2015. november 06. írta: lumens

Orthorexia: ami talán a vörös húsoknál is veszélyesebb

Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben megjelent jelentése a vörös húsokból készült termékeket a legkockázatosabb rákkeltő anyagok közé sorolta – ilyen hírek hallatán hajlamosak vagyunk rögtön, radikálisan módosítani étrendünkön és figyelmen kívül hagyni egy tényezőt, ami talán a táplálkozásnál is jobban befolyásolja egészségünket: saját elménket.

Fotó: Joanna Slodownik

Chia magok, nyírfavíz, zöld smoothiek és agavé szirup – csak néhány azon élelmiszerek közül, amiket az elmúlt években különböző kutatásokra hivatkozva egészségesnek, tisztának és sok esetben panaceának kiáltottak ki a magukat sokszor wellness- vagy egészséggurunak nevező bloggerek. Az Instagramon több mint 23 millió képhez csatolták az #eatclean hashtaget, a bejegyzéseket végignézve pedig csupa színes-szagos fotót láthatunk különböző, jellemzően nagyon sok nyers zöldséget tartalmazó ételekről, valamint szálkás izomzatú testépítőkről. A képek sokszor motiválhatják a nézőket, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy az egészséges életmód után vágyók a ló túlsó oldalára esnek és a „tiszta” étkezés megszállottsággá válnak.

A sokszor csak orthorexiaként emelgetett, orthorexia nervosa terminust 1997-ben Steven Bratman amerikai orvos alkotta meg az anorexia nervosa mintájára, a görög orthos, azaz „helyes” és az „étvágy” jelentésű orexis szavakból. Cikkében az orthorexiát az anorexiához és más evészavarokhoz hasonlította – csak ez esetben nem a fogyási vágy okozza a problémát, hanem az egészséges, „tiszta” táplálkozás iránti megszállottság. Az orthorexiában szenvedők nem a bevitt étel vagy kalória mennyiségét korlátozzák, hanem jellemzően bizonyos ételcsoportokat távolítanak el teljesen étrendjükből. Jellemzően egy-egy csoport elhagyásával kezdődik a folyamat és sokan végül odáig jutnak, hogy kizárólag saját maguk által elkészített, tisztának vélt, nyers ételeket fogyasztanak. Az orthorexiát sok pszichiáter nem tartja mentális betegségnek, az Amerikai Pszichiátriai Szövetség mentális betegségeket felsoroló listáján sem szerepel – ennek ellenére sok terapeuta használja a terminust. A helyzetet nagyban megnehezíti, hogy igen bonyolult meghúzni a határt az egészséges étkezés és az orthorexia között.

Quinoa: az egyik aktuális sláger. Forrás: Flickr

Az orthorexában rejlő veszélyeket jól mutatja Jordan Younger példája. 2013 januárjában végigcsinált egy tisztító kúrát, mely során napokon keresztül csak frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket ivott – utána pedig sokkal kiegyensúlyozottabbnak és egészségesebbnek érezte magát, elmúlt az egész életét végigkísérő gyomorbántalmai és migrénje is. Ennek következtében egyre inkább érdeklődni kezdett az egészséges táplálkozás és az alternatív étrendek iránt, végül pedig úgy döntött, hogy vegán életmódra vált – azaz minden állati eredetű terméket (húsok, tejtermékek, tojás, méz) elhagy az étrendjéből. Később további korlátozásokat vezetett be étrendjében: kizárólag glutén- és cukormentes, nyers vegán ételeket fogyasztott.

2013 júliusában indította TheBlondeVegan blogját és Instagram-felhasználóját, eredetileg inkább csak kedvtelésből, saját élményeinek megosztására – egy hónappal később azonban egyik napról a másikra négyezer fővel nőtt követőinek száma, miután egy népszerű vegán portál megosztotta oldalát. Ekkor tudatosult benne, hogy mekkora lehetőség rejlik az oldalban: fél évvel létrehozása után úgy döntött, hogy otthagyja az egyetemet és teljes állasban a brand építésével fog foglalkozni. Minden hónap elején egyhetes tisztítókúrákat vezetett, többek között „Oh Kale Yes!” feliratú, egészséges életmódot népszerűsítő saját márkás ruhákat dobott a piacra, valamint egy táplálkozástudományi szakértő kurzusra is jelentkezett, hogy minél hatékonyabban tudjon segíteni azoknak, akik hozzá fordulnak.

Saját bevallása szerint viszont úgy vált egyre inkább megszállottsággá az egészséges életmód, ahogy egyre nagyobb sikereket aratott: a legjobb dolgot számára a tisztítókúrák végén jelentkező eufórikus állapot jelentette, de szervezete egyre jobban kimerült, ahogy egyre több és több kúrát csinált végig – térde állandóan fájt, levert volt és menstruációja se jött meg –a jelzéseket azonban figyelmen kívül hagyta.

Végül két esemény ébresztette rá arra, hogy változtatnia kell. Az első az volt, amikor a New Yorkban lakó Youngert egyik barátja meglátogatta: úgy döntöttek, együtt reggeliznek, mielőtt kimennek a Central Parkba. Mindketten tudták, hogy Jordan számára minden étkezés igencsak körülményes, ezért egy lakásához közeli juice bart választottak a reggeli helyszínéül, ahol Younger számára elérhető volt a vágyainak megfelelő nyers, cukormentes, gyümölcsmentes, zöld zöldséglé. Mire odaértek, az előre kiválasztott ital már elfogyott – ezért végül úgy döntöttek, hogy sétálnak pár kilométert a lánc egy másik bárjáig, annak ellenére, hogy Younger ekkor már napok óta egy tisztítókúrát folytatott és rendkívül ki volt merülve. A „nem tervezett” étkezés okozta pánik erősebb volt annál a félelemnél, hogy rosszul lesz vagy esetleg elájul.

Sok orthorexiás nem csak az egészséges táplálkozást, hanem a mozgást is túlzásba viszi

A második vészharang akkor kondult meg, mikor egy szintén „egészségguruként” számon tartott barátjával vacsorázni ment. Az este folyamán vacsorapartnere arról mesélt, hogyan sikerült felépülnie egy étkezési zavarból. Ahogy a probléma kialakulásához vezető utat felvázolta, Younger gyomra összeszorult: ráébredt, hogy ő is ezen az úton halad. Az étkezés után még órákon átbeszélgettek, Jordan saját bevallása szerint sohasem érezte magát egyszerre ennyire megkönnyebbültnek és rémültnek. Zokogva hívta fel édesanyját, aki elmondta neki: már hónapok óta látta, hogy lánya étkezéssel kapcsolatos fenntartásai kezdenek mániákussá válni. Később ráébredt, hogy tulajdonképpen rajta kívül mindenkiben tudatosult: az, hogy evészavarban szenved.

Úgy döntött, változtat életmódján – evészavarral küzdőkre specializálódott terapeutához és táplálkozási tanácsadóhoz fordult. A szakértők szerint Jordan végletes, „mindent, vagy semmit”-mentalitása nagyban hozzájárult problémáinak kialakulásához. Portálja már közel egy éves volt, amikor egy bejegyzésben tette közzé, hogy változtatni fog életmódján, visszavezet néhány állati eredetű terméket étrendjébe, brandjét pedig átkereszteli TheBalancedBlonde-ra: új életcéljává az egyensúly megtalálása vált. Döntése miatt sok támadás érte, hiszen ekkorra már hetvenezer főt számláló Instagram-követői közül sokan a veganizmus elárulójának, a mozgalomból anyagi hasznot húzó csalónak nevezték – halálos fenyegetést is kapott.

Mikor Younger megint elkezdett lazacot fogyasztani, visszatért menstruációja. Forrás: Flickr

Mint ahogy Younger példája is mutatja, az orthorexia legtöbbször valamilyen diétával, vagy egy bizonyos ételcsoport elhagyásával kezdődik: sok orthorexiában szenvedő vegetariánus, vegán, vagy valamilyen extrém, például nyersvegán vagy fruitariánus étrendet követ. A sok esetben tényleg káros anyagokat is tartalmazó ételek elhagyásával viszont bizonyos tápanyagok is eltűnnek az étrendjükből, ezért előbb-utóbb hiánybetegségek jelentkeznek náluk. Az orthorexiások számára stresszforrássá válik az evés – rengeteg időt, illetve energiát szánnak egy-egy étkezés megtervezésére és az ételek elkészítésére, rettegve attól, hogy véletlenül valami „piszkosat” fogyasztanak el. Az egészséges életmód iránti megszállottság előbb-utóbb a társasági életre is rányomja bélyegét: amellett, hogy az ételkészítés, megfelelő alapanyagok vásárlása, és sok esetben a túlzásba vitt sportolás rengeteg időt felemészt, sok társas eseményen nem tudnak részt venni – vagy inkább elkerülik őket –, mert ott egészségtelennek vélt ételt szolgálnak fel. Ez az evészavar azonos arányban érint nőket és férfiakat, és elterjedtebb a harminc éven felüli, legalább középfokú végzettséggel rendelkezők körében.

Carrie Armstrong angol tévébemondó szerint – aki maga is orthorexiában szenvedett – a tünetegyüttes terjedésének egyik fő oka abban keresendő, hogy nem tartják számon hivatalosan pszichés betegségként: így, ha valaki házi orvosához fordul, az dietetikushoz küldi, holott pontosan az lenne a legfontosabb, hogy a hangsúly az étkezésről valami másra helyeződjön át, és az evés újra egy egyszerű örömforrás legyen – olyan, ami nem tölti ki az egész napot.

Schuck Róbert

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr768054928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2015.11.07. 19:18:40

tipikus ostoba amerikai. ahhoz is segítség kell neki, hogy elcsessze az életét, meg ahhoz is, hogy helyrehozza...

a kérdésre, hogy mikortól betegség, egyszerű a válasz: a zöldségek fő alkotóelemét nem tudod megemészteni. a húst meg igen. következésképp ha azt nem eszed, amit meg tudsz enni, és azt eszed, amit meg nem, bolond vagy.

zila5 2015.11.07. 23:18:07

@Bambano: Én a husin kívül mindent megeszek. Tisztára úgy érzem, hogy ha húst kéne ennem, az olyan volna, mintha kiharapnék egy darabot a karomból és elkezdeném csócsálni. Brrrrrrrrrr.
süti beállítások módosítása