Poligámia – made in China?
2015. november 03. írta: lumens

Poligámia – made in China?

„Egy feleség, több férj”: ez megoldást jelenthet Kína magányos férfiúi számára – véli Xie Zuoshi, a Zhejiang Egyetem közgazdász professzora, aki – a kínai média nyomására már törölt – javaslatát Sina nevezetű és nem mellesleg 2,6 millió követővel rendelkező blogján tette közzé.

Kína a világ egyik legsúlyosabban érintett országa nemi egyenlőtlenség tekintetében: minden 100 lányhoz viszonyítva 118 fiú születik. Így folytatva 2020-ra Kína 30-40 millió agglegénnyel számolhat, akik képtelenek lesznek partnert találni maguk mellé. Mindezért elsősorban az ország 1979 óta érvényben lévő, a közelmúltban felfüggesztett, „családonként egy gyermek” rendelete és a társadalom patriarchális nézetei, azaz a hagyományos fiúgyermek-preferencia, tehetőek felelőssé; s bár a nemek alapján történő szelekciós abortusz illegális, mégis széleskörűen alkalmazott az országban.

A professzor több aggodalmat is megfogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban. Egyfelől bevételi kérdésként tekint rá: az áruk – ez esetben a nők – értéke egyre jelentősebben fog nőni. Ez a tehetősebb réteget nem fogja érinteni, hisz ők „pénz nem számít” alapon bármikor elcsábítják életük párját, a kevésbé szerencsés anyagi körülmények közt élő férfiak azonban nem tudnak majd versenybe szállni a hölgyek kegyeiért.

 

Egygyermekes kínai család egy pekingi parkban. Fotó: Daniel Case

Amennyiben nem lesz feleség, nem bővül tovább a család sem. Ez azt jelenti, hogy ezek a férfiak leszármazottak nélkül fognak élni és meghalni, hisz nem lesz gyermekük, aki idősebb korukban ápolja és támogatja őket, amire egyébként a kínai jog az utódokat hivatalosan is kötelezi. A szülő-gyermek kapcsolat oly mértékben fontos és alap szerepet tölt be a társadalom és jog körében, hogy a szülők akár be is perelhetik gyermeküket, ha úgy vélik, hogy nem látogatja őket eleget.

Egyre gyakrabban előfordul az is, hogy a reménytelenül magányos kínai férfiak az országon belül nem találnak párt – ekkor felkerekednek, hogy máshol keressenek. Gyakran a szomszédos országokból, mint Vietnámból vagy Mianmarból kerítenek feleséget maguknak. Az ilyen fajta megoldások azonban növelik az embercsempészet, illetve az online randevúzások során bekövetkező átverések kockázatát.

A kínai kultúrában példa nélküli mértékű jelentőséget és nyilvánosságot kap az életre szóló partner megtalálása. Az ország legnézettebb műsora az „If Not Sincere Then Do Not Disturb” című randevús játékműsor, ami huszonnégy hölgynek adja meg a lehetőséget arra, hogy eldöntse, randizik-e az aktuális férfijelölttel.

Szintén ajánljuk: Japán kitaszított kasztja

Az online társkeresésben is nagyon aktív a társadalom – mármint a nem heteroszexuális része. Ma számtalan meleg és leszbikus pár talál egymásra az országban online fórumokon keresztül, álházasságokat kötve: bár elveszik egymást, mégis titokban kell együtt élniük nemcsak vágyaikkal, de partnerükkel is. Zuoshi az azonos neműek házasságában is lát némi fantáziát: szerinte sokat javíthatna a kialakult helyzeten, ha a kormány legalizálná a melegházasságot.

Az újdonság erejével elsősorban csak a nőkön való osztozkodásról szóló elmélete hatott, bár írásában ő maga cáfolta, hogy csupán ő támogatná az elképzelést: Kína távoli, elhagyatott vidékekein ugyanis már a XVIII-XIX. század óta gyakorolják a többférjűséget.

A kínai Statisztikai Hivatal 2014-es év végi adatai szerint a Kínai Népköztársaságban 33,76 millióval több férfi volt, mint nő. Bár a professzort rengeteg támadás érte, Zuoshi az erkölcsiség újragondolására szólított fel – a számok ugyanis magukért beszélnek: hozzátette, a szociális problémát csupán gazdasági szemszögből közelítette meg.

 

Halkó Petra

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr398046234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.04. 04:51:08

A poligamia mar most is letezik a kinai tarsadalomban, csak eppen a tobbnejuseg nepszeru. Erkolcsileg sem itelik el, hagyomanyos volt a regi kinai tarsadalomban a tobbnejuseg, az agyasok tartasa.
A nok eltartot keresnek (mindenhol a vilagon), a kis szamu nagyon gazdag kinai megengedheti maganak a masodik feleseget (persze nem hivatalosan hazasok, csak a pasas vesz egy lakast a masodik csaladjanak es csinal a baratnojenek egy gyereket).
A nok hajlandoak osztozni a ferfin, ha eleg nagy a vagyona es tobb not is el tud tartani. Ilyen egyre tobb van a kinai tarsadalomban. Mihez vezet ez? Hogy a szegenyebb kinai ferfiak meg kevesebb nobol valogathatnak. A nok persze az anyagi igenyeik kielegitese erdekeben hazasodnak Kinaban is. Szerelem? Nem jellemzo a kinaiak kozott. Persze a nyugati filmek hatasara mar ok is mimelik a szerelmet, udvarlast, de azert meg mindig a ferfi anyagi teljesitokepessege (kulfoldi ferfinak nagyon jo pont, ha amerikai, brit, ausztral, kanadai utlevele van, ez hatalmas elorelepes egy kinai lanynak) a vonzo a kinai no szamara, nem pedig a jokepusege, szexualis vonzereje.
Azok a nok, akik a videkrol a nagy varosokba vandorolnak a jobb elet remenyeben, ott jo fizetesert dolgoznak, el tudjak tartani magukat, azok a nok mar nem is akarnak hazasodni vagy meg magasabbra teszi a lecet anyagi szempontbol.
Mi ennek a kovetkezmenye? Meg kevesebb nobol valogathatnak az atlagos jovedelmu vagy szegeny kinai ferfiak.
süti beállítások módosítása