Korai volt a tunéziai Nobel-békedíj?
2015. október 11. írta: lumens

Korai volt a tunéziai Nobel-békedíj?

Tunézia az egyetlen ország, ahol az arab tavasz ígérete nem borult lángokba – ezért is kapta meg az idei béke Nobel-díjat a Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett. Kiran Alvi, a The Intercept újságírója szerint azonban még egyáltalán nem garantált, hogy az ország hosszabb távon is a demokrácia útjára tud lépni.

2010 őszén tört ki a tunéziai forradalom, miután Mohamed Buazizi, egy gyümölcsárus, tüntetésképpen felgyújtotta magát. A következő év januárjában a felkelők eltávolították Zin el-Abidin ben Alit, a huszonnégy éve hatalomban lévő diktátort. Az októberi szabad választásokon a mérsékelt iszlamista párt nyert, melynek legtöbb képviselője börtönben volt a diktátor bukásáig. 2013-ban azonban két fontos ellenzéki vezető bérgyilkosság áldozata lett, és a lakosság ismét az utcára vonult.

Ekkor állt össze négy különálló civil szerveződésből a Tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett. A civil társadalom legtöbb szereplőjét összehozták, fontos mediátori szerepet vállalva annak érdekében, hogy a demokratikusan megválaszott kormány elszámoltatható legyen: a kritikák ellenére sikerült keresztülmanőverezniük az országot egy hatalmas tüntetéssorozaton és egy sztrájkhullámon – céljuk az volt, hogy az alkotmány elfogadása után a 2014-es választásig egy ideiglenes technokrata kormány segítségével egyben tartsák az országot. Sikerrel jártak.

„Tunézia még mindig törékeny és sebezhető, erről nem szabad megfeledkezni a nagy ünneplésben” – mondta Amna Guellali, a helyi emberi jogok egyik kutatója. Az aktivistákat két törvény aggasztja: egy júliusban elfogadott terrorellenes és egy beterjesztett, de még szavazás előtt álló gazdasági jogszabály-tervezet.

Június 26-án egy sousse-i tengerparti üdülőben terrortámadás történt, melyet hivatalosan az ISIS vállalt magára, a tunéziai kormány szerint azonban egy helyi al-Kaida-ügynök volt a felelős. Legyen bármi is az igazság, jogos kritikákat kaptak azért, mert a március tizennyolcadikai merénylet után nem hoztak komolyabb intézkedéseket.

Szintén ajánljuk:

screenshot_2015-10-09_12_33_58.png

Az elfogadott terrorellenes törvény lehetőséget ad a biztonsági erőknek arra, hogy akár tizenöt napra elzárjanak valakit anélkül, hogy lehetőséget adnának nekik a külvilággal való kommunikációra. A megfigyelésre és az üzenetek elfogására is általános érvényű engedélyt kapnak, illetve emellett büntetendővé teszi a biztonsági erők „befeketítését” – utóbbi nincsen pontosabban meghatározva. A kritikusok szerint ez a korábbi diktatúra szabályaira emlékeztet.

Szintén aggasztónak találják az elnök és kabinete által támogatott törvényjavaslatot, mely a korrupcióval és sikkasztással vádolt embereknek amnesztiát nyújtana abban az esetben, ha egyszerűen kifizetik a feltételezett összeget. Ez után lehetőségük van arra is, hogy hivatalos intézményekben dolgozzanak, „amíg nem személyes haszonszerzés céljából teszik”. Egy ellenzéki képviselő szerint a törvény „visszavezethet a diktatúrához”.

„Nagyon rossz üzenetet jelentene a törvény eflogadása szimbolikus szempontból, így a Nobel-díj elnyerése után” – mondta Guellali. „A díj üzenete a volt, hogy csupán egy inkluzív demokrácia és egy civil társadalom vezet előre, de egy ilyen törvény azt jelenti, hogy elfogadjuk azok korrupt tevékenységét, akik miatt kirobbant a forradalom.”

Összességében azonban optimista: „Társadalmunk erejének most még inkább látszania kell, mert ránk figyel az egész világ.” Brian Klaas, a Foreign Policy újságírója pedig azt írja, hogy a tunéziaiak még akkor is a párbeszéd és egyezségek rögös útját választották, amikor körülöttük szétesőben volt az arab tavasz – és teljesen megérdemlik jutalmukat.

Kelemen Luci

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr407957968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.10.12. 08:50:23

Tök mindegy, úgy sem veszi senki komolyan.

"Kiran Alvi, a The Intercept újságírója szerint azonban még egyáltalán nem garantált, hogy az ország hosszabb távon is a demokrácia útjára tud lépni."

Ez csak azt jelenti, hogy Soroséknak nem tetszik a kormány.

2015.10.12. 09:09:17

@♔bаtyu♔: látom, az NKVD résen van

♔bаtyu♔ 2015.10.12. 09:29:55

@pityókabor sommelier: Persze, azt kellett volna írnom, hogy a Nobel békedíjnak hatalmas tekintélye van, igen, Tunéziában valóban sérül a demokrácia, Amna Guellali, a helyi emberi jogok egyik kutatója, pedig dehogy is Soroséktól kapja a fizetését.
Esetleg hozzátenni még egy mondatot, hogy végképp ne legyek gyanús, mondjuk valami olyasmit, hogy az emberi jogok tekintetében az USA és Izrael a mérvadó.

Emlékszem, amikor katona voltam és politikai óra volt, az ilyenek miatt játszottam meg, hogy kurvára nem érdekel az egész, a német határon húzódó fal dehogyis volt gyanús, persze, nyilván elfogyott a drót, a keletnémetek amúgy is legalább biztonságban érzik magukat.

Nagyon kellett vigyázni még egy mondattal is, nehogy úgy járjak mint az a srác, aki a szünetben naivan magyarázta, hogy az osztrákok hogy is akarnának háborút, hiszen nem kockáztatnák az életszínvonalukat, de egy hasonló csóka befújta azzal, hogy ő az osztrákoknak drukkol, a gyerek pedig 2 hét szívatás után ment valami keményebb helyre.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.10.12. 09:47:48

Megint nem én kaptam az irodalmi Nobel-díjat!

Más kapta a Nobel-díjat,
Úgyhogy máma én emiatt
Új verseket juszt se költök
Akkor se, ha mind megöltök!

Megsértődtem, bár mimóza
Nem vagyok, s csak azért sóz a
Svéd királynak oda térdem,
Nekem járt volna az érdem!

Eme fehérorosz mutyin
Felháborodik még Putyin
Elvtárs is, meg sok száz Szása,
S kezdődhet Minszk bombázása!

Lángok, vér, veríték, könnyek…
Bánatomba hová mönjek?!
Kisbigbe tán? Van még sólet?
Van! Ettem s a kedvem jó lett!

Jó a sütött babos lóbél,
Nem is hiányzol már Nóbél…
Vagy hogy hívják azt a gagyit…
Nem kellesz, ha most nem vagy itt!

(brühühü…)

„Hányszor magyarázzam még el, költő úr, hogy a sólet nem lóbelet tartalmaz, hanem gerslit és marhafelsálat. A lóbél az a lóban van! Amúgy mi is sajnáljuk, hogy nem kapta meg a Nobel-díjat és így nem tudja nálunk leenni az érte járó szerény összeget! Talán majd máskor!” /Mr. Kisbig/

„Szerény összeg, apjuk?! Kétszázhetvenmillió forint!!! Abból több mint ezer évig ehetne nálunk ebédre egy kismenüt!!! Néha még egy nagy is beleférne, vagy egy fatányéros…” /Kisbigné/

„Az a felháborító, hogy nem én kaptam ezt a Nobel-díjat valamelyik beszédem írott változatáért, hanem egy szakadár poszt-szovjet mensevik zugfirkásznő! Úgy látom, hogy ezen a területen is van bőven visszacsatolnivalónk!” /Vlagyimir Putyin/

„Frady Endre legalább annyira megérdemelné az irodalmi Nobel-díjat, mint én a díszdoktori kinevezést! Ő szinte már-már olyannyira izé-féle, amennyire én hogyishívják vagyok!” /Mocsai Lajos, ex kézilabda szövetségi kapitány és a Testnevelési Egyetem rektora/

„Nem engedhetjük meg, hogy a magyar névre szégyent hozó, idegenszívű kozmopolita liberálbolsevik bérrettegő a büntetésből megemelt közműdíjon kívül bármi más díjat is kapjon! A harminchárom tenger mosta Nagymagyarhont egy igazi ősmagyar képviselje ezen az irodalmi versengésen, ne egy elfajzott halvérű pirézkorcs!” /Táltos Gyula, a Turul Vérű Magorok Archaikus Cipőjű Igriceinek (TVMACI) tárogató őrizője és a Groupama Aréna biztonsági őre/

„Bocs Frady, de idén az én hátszelem erősebb volt! Talán még több sóletet kellene enned? Amúgy a többszólamú írásaim, amelyben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állítok emlékművet, egyszerűen sokkal jobbak, mint a te… mint a te… mijeid is? Elnézést, de még egy sorodat sem olvastam! Ugye nem vesztettem semmit?” /Szvetlana Alekszijevics, ukrán születésű fehérorosz írónő/

„Daragaja Szvetlana! Máig ugyan még a nevedet sem hallottam, de egyrészt gratulálok, másrészt meg a ló lambadázzon a füled körül! Nem igaz már, hogy se a KiMitTube-ot, se a Nobel-díjat nem tudtam megnyerni! El vagyok átkozva!” /Frady Endre, mimóza lelkű költőgigász/

„Előbb adnék az azeri baltás gyilkosnak Nobel-békedíjat, mint ennek az eszement klapanciabelű rímszellentőnek irodalmit! Anyám szerint azonban mindannyian jól járnánk, ha mielőbb kapna egy posztumusz életmű díjat, ám ő nem számol az ennek mellékhatásaként mindent elöntő Frady Endre Összes Művei elmefertőző kockázataival! Frady kitűzők, Frady bögrék, Frady hónaljsprayk, Frady végbélkúpok, Frady műfogsorok, Frady kőbalták… Még a csapból is Frady folyna, és nekünk Frady lében kellene zuhanyoznunk! Brrr!!!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer én is majdnem megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, de a svéd akadémia tagjai sajnos úgy elgyengültek a véleméynformáló veréstől, hogy abban az évben nem is tudtak szavazni. Pedig csak a fülszőrömmel csapkodtam meg őket egy kicsit.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/10/megint-nem-en-kaptam-az-irodalmi-nobel.html

♔bаtyu♔ 2015.10.12. 09:53:33

@Frady Endre: Soros kinézte Fehéroroszországot. Ha már egyszer úgyis ott van Ukrajnában.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.10.12. 10:14:43

@♔bаtyu♔: Sorosnál mikor leszek végre én a soros? :)
Amúgy békegalamb eregetésre is adnak Nobel-békedíjat? Vagy itt már nem babra megy a játék? :)))

♔bаtyu♔ 2015.10.12. 10:22:08

@Frady Endre: Ahhoz neked igen sok sóletet kell megenned:)))))))))))
süti beállítások módosítása