Kanada valódi James Bondja, aki majdnem lelőtte Hitlert
2015. október 09. írta: lumens

Kanada valódi James Bondja, aki majdnem lelőtte Hitlert

Milliárdos üzletember és a szövetséges titkosszolgálat egyik legfontosabb embere – mindemellett bokszbajnoknak és feltalálónak sem volt rossz. Ráadásul ő készítette a legjobb martini-koktélokat Amerika-szerte. Ian Fleming nagyjából tizenöt különböző titkosügynök figurájából gyúrta össze James Bond karakterét – közülük az egyik legkevésbé ismert és egyben az egyik legkomolyabb inspiráció a kanadai Sir William Samuel Stephenson.

1914-ben otthagyta iskoláját azért, hogy beléphessen a kanadai seregbe. Franciaországi bevetésén – ahol a 700758-as számot viselte – gáztámadás érte. Később orvosi adait meghamisítva lett pilóta, alig öt órányi kiképzés után pedig már bevetésre is indult. Az egyik legsikeresebb kanadai pilótaként 26 ellenséges gép lelövése fűződik a nevéhez.

Stephenson igazolványképe 1942-ből. Forrás: Intrepid Society

Bár a háború későbbi szakaszában lelőtték gépét és fogságba került, 1918 októberében megszökött a hadifogolytáborból. Nem távozott üres kézzel: a táborban találkozott egy újfajta konzervnyitóval, ami csak Németországban volt szabadalmaztatva. A háború után Angliába költözött, ahol aztán az eszköz módosított verzióját világszerte szabadalmaztatva megalapozta későbbi gazdagságát. Már huszonévesen milliárdos volt.

„A története túl szép, hogy igaz legyen” – nyilatkozta a BBC-nek egy szakértő. „Technológiai guru és jó üzletember is volt, aki a fotók rádiós továbbításával kapcsolatos találmány kifejlesztése mellett az acél-, az autó- és a repülőgépiparban is részt vállalt, ahogy a Spitfire kifejlesztésében is.” Emellett az könnyűsúlyú ökölvívó Európa-bajnokságot is megnyerte.

Egy amerikai dohánymágnás lányát vette el feleségül – az ő fotója volt az első, amit 1922-ben rádión továbbított. Az ő kapcsolataira építve igazi kémvezérré nőtte ki magát a második világháború idejére. Jó kapcsolatban állt Churchillel és már a konfliktus kitörése előtt információkat gyűjtött üzleti kapcsolatain keresztül a német acél-, fegyver- és lőszeriparról. Ezeket aztán nemhivatalosan továbbította is az akkor még pozícióban nem lévő későbbi miniszterelnöknek. „Ennyi volt a kém-kiképzésem” – mondta később. Nem sokkal 1939 előtt arra is vállalkozott, hogy lelövi Hitlert, felajánlását azonban elutasították.

Szintén ajánljuk:

screenshot_2015-10-09_12_33_58.png

A második világháború éveiben a szövetséges kémelhárítás egyik legfontosabb szereplője volt - Intrepid („Rettenthetetlen”) fedőnéven -, valamint formális és informális eszközökkel rendkívül sokat tett azért, hogy az Egyesült Államok belépjen a konfliktusba, majd utána hivatalosan is összekötő szerepet töltött be az amerikai és a brit titkosszolgálat között – a CIA alapításában is közrejátszott, központjukban mind a mai napig megtalálható a szobra. Szintén az ő nevéhez fűződik a Camp X nevű kommandós kiképzőbázis alapítása is, ahol több száz másik elitkatona mellett Fleminget is trenírozták a második világháború során. Neki volt köszönhető a náci irányítás alatt álló norvégiai nehézvíz-üzem 1943-as szabotázsaciójához szükséges információ is. 1946-ban ő lett az első külföldi, aki megkapta a Medal of Merit kitüntetést Amerikában. Egy évvel korábban ütötték lovaggá – „ez közel áll a szívemhez”, írta Churchill felterjesztésében.

Gyalogsági száma és különleges tettei mellett más okai is vannak, ami alapján arra következtethetünk, hogy Fleming többek között Stephensonra alapozta James Bond karakterét. A Goldfinger című könyvben szereplő terv Fort Knox kirablására nagyjából megegyezik azzal, amit a kanadai javasolt a Vichy-kormány aranytartalékainak megszerzésére. Ami pedig a martinit illeti: egy életrajzi könyv előszavában maga Fleming írja le, hogy Stephenson készítette Amerika-szerte a legerősebb martini-koktélokat, majd hozzáteszi: „James Bond egy valódi kém túlromantizált verziója. A valóság […] William Stephenson.”

Kelemen Luci

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr317952336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mismásolószalon 2015.10.10. 14:21:00

Repülésben 5 óra kiképzés azért nem számít kevésnek.

Secnir 2015.10.10. 14:43:09

@mismásolószalon:
hát, ha az öt óra az úgy nézett ki, hogy négy óra elmélet, egy óra gyakorlat, akkor kevés. engem az itthoni jogosítvány gyakorlatijára emlékeztet.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2015.10.10. 15:26:14

Döbbenetes. Nagyon érdekes olvasmány, köszi szépen!

Trog_Air 2015.10.10. 16:32:55

@mismásolószalon: Valoban nem, foleg hogy egy alap szakszot 45 ora utan kapsz meg, egy hivatasos pilota szakszot 200 ora utan, nagygepeset (amivel kapitany is lehetsz) meg 1500 ora utan...

Tenyleg nem keves ;)

lol7 2015.10.11. 02:12:41

@mismásolószalon: Bizonyára... Autóból meg hány órát is kell vezetni a T betűért?
süti beállítások módosítása