„Visszatértünk a kőkorszakba” – élet az Iszlám Államban
2015. október 07. írta: lumens

„Visszatértünk a kőkorszakba” – élet az Iszlám Államban

Az Iszlám Állam több tízezer embert csalogatott magához a világ minden pontjáról, paradicsomot ígérve az elfoglalt szíriai és iraki területeket. A valóságban azonban egy brutális, kétszintű társadalmat hoztak létre, ahol hatalmas szakadék tátong a hódítók és a meghódítottak életkörülményei között, írja a Washington Post.

Előbbiek ingyen lakhatást, orvosi ellátást, vallási oktatást kapnak fizetésük mellé – utóbbiak pedig a militánsok vadállati megnyilvánulásai mellett az alapvető létszükségletek hiányával is meg kell küzdeniük. Sokak lakásában csupán egy vagy két óráig van áram naponta, és több nap telik el vízellátás nélkül. A kevés munkahely tovább fokozza a háromszorosára emelkedett élelmiszerárak problémáját. Az iskolák zárva, az Iszlám Állam kontrollálta területen kívülre utazást pedig fegyveresek akadályozzák meg. Az érkező segélyszállítmányokat elfogják és elégetik.

A YouTube-on és közösségi médiafelületeken terjesztett, meglepően hatékony propaganda egy óriáskerékkel és vattacukorral teli helyet sugall, ahol a helyiek boldogan kvaterkáznak a fegyveres külföldiekkel. A valóságban azonban a helyiek mindennapjai az Iszlám Állam kalifátusától való rettegésben telnek. „Visszatértünk a kőkorszakba. Gyönyörű, márványpadlós házunk volt, most pedig egy lavórban mossuk a ruháinak” – mondja egy munkás. A kórházakban nincs víz és áram, és már csak életmentő beavatkozásokat végeznek.

Sok megkérdezett szerint az Iszlám Állam kevésbé korrupt(!), mint a korábbi szír vagy iraki kormányok, de mindemellett egyikük sem támogatja őket és a hatékony kormányzás nem mentség a csoport brutális viselkedésére. „Gyűlöljük őket” – mondta egy egykori polgármester. „Idegennek érezzük magunkat a saját városunkban” – mondja a Raqqa Is Being Slaughtered Silently szerkesztője.

Forrás: Flickr

Az intézményi rendszer szétverésénél – mely az évek óta tartó harcok miatt egyébként sem volt különösebben stabil – sokkal komolyabb károkat is okoznak az oktatás évtizedes visszavetésével és az orvosi infrastruktúra tönkretételével, valamint a rettegésre épülő „jogrendszerükkel”. Szinte minden megkérdezett állítása szerint a saját szemével látott lefejezéseket és egyéb kegyetlen büntetéseket, de ezen állítások ellenőrzése – bár konzisztensek – legalább annyira nehéz, mint az Iszlám Állam propagandájáé.

„Igazság”szolgáltatás

Az Iszlám Állam törvénykezése a saria törvények extrém interpretációjára épülnek. A cigarettázást, az alkoholfogyasztást, a nyugati öltözékek viselését korbácsolással büntetik – vagy még rosszabbal.

Egy szíriai férfi arról számolt be, hogy egy dohányzó tinédzser kezét lefogták és hentesbárddal csapták le a két ujját, amivel a cigarettát tartotta, majd minden ellátás nélkül kidobták az utcára.

A kémkedéssel vagy kollaborálással vádolt embereket látványosan, sok ember által frekventált helyen végzik ki, hogy a lehető legtöbben lássák a brutalitást. „Az Igazság tér nevű helyen egy L alakú oszlopra akasztják ki a testeket kampókkal. A körforgalom közepén is rendszeresen végnek ki embereket.”

Az ártatlanság vélelme nem létezik, gyakran a vád ténye is elég a büntetéshez. Sokan halnak meg úgy, hogy szomszédaik kémnek hazudják őket és azonnal végeznek is velük. A lopás vádjáért az ember kezét vágják le – de arra is volt példa, hogy valakit az Iszlám Állam elleni panaszkodáson kaptak és levágták mindkét fülét.

Egy telefonüzlet alkalmazottja azt mondta, hogy ISIS-harcosok rendszeresen ellenőrizték a könyvelésüket és utána felkeresték a vásárlók lakását, hogy leellenőrizzék készülékeiket. Egy tinédzsert megkorbácsoltak azért, mert zenét töltött le és két másikat kivégeztek azért, mert a szír zászló képét találták a telefonjaikon. „Szerintük mindenki kém” – tette hozzá.

Szintén ajánljuk: Kobani, a kurdok Sztálingrádja

A nők helyzete

A nők csak fátyolozva, férfirokon társaságában hagyhatják el otthonaikat, korbácsolás terhe mellett. Sokan el sem merik hagyni a lakásukat, attól tartva, hogy egyszerűen elfogják az utcán és házasságra kényszerítik egy külföldi harcossal. „ Bármilyen ürüggyel „nőbörtönbe” küldik őket, ahol aztán általában szintén feleséget faragnak belőlük. Nincs sok választásuk – „vagy elveszed ezt a harcost, vagy lefejezünk”, hangzik az ajánlat.

Idén került nyilvánosságra „Az Iszlám Állam női” című manifesztó, mely az eddigi legátfogóbb képet mutatja a nők helyzetéről a területen. A nyugati értékeket elutasító dokumentum szerint a nők csak különleges helyzetben hagyhatják el az otthonukat, a szegregáció pedig szinte teljes. Szintén említi, hogy már a kilenc éves lánygyermekkel is házasságot lehet kötni. A Human Rights Watch emellett több ezer iraki szexrabszolgáról tudósít, amit egy hivatalos ISIS-dokumentum is megerősíteni látszik, melyben azt írják, hogy a rabszolgákkal szabad szexuálisan közösülni a pubertáskor elérése előtt.

Az Iszlám Államhoz csatlakozó nők a jelek szerint alapvetően elfogadják vagy éppenséggel élvezik is ezt a szerepet – kivéve persze azokat, akik harcolni jöttek. Számukra nincs más út, mint a további radikalzálódás, hogy megmagyarázzák maguknak, miért hagytak mindent maguk mögött. Rendőrként, határellenőrként kapnak időnként szerepet – illetve, ha a helyzet katasztrofálisra fordul, öngyilkos merénylőként is. Több nő házában már most ott van az ehhez szükséges felszerelés.

Mikor a férj meghal, a tradicionális iszlám gyász négy hónapja és tíz napja után a nőt azonnal hozzáadják egy másik harcoshoz.

Az Iszlám Állam zászlaja.

Oktatás

Egyes helyeken az Iszlám Állam leállította a mobil- és internetszolgáltatást – ahol nem, ott is szoros megfigyelés alatt tartják mindkettőt. „Nincs internet, de nem is baj” – nyilatkozta egy tizenhét éves lány. „Csak arra emlékeztett, hogy létezik egy másik világ.”Az internetkávézók propagandaközponttá váltak. Az iskolákat bezárták – a „haszontalan szekuláris oktatást” megszüntetendő – , a diplomákat elkobozták és nyilvánosan elégették. A Washington Post interjúi szerint az új, vallási indoktrinációra épülő rendszer nem népszerű a térségben: a helyiek gyerekei nem járhatnak iskolába, a külföldi harcosok gyerekei pedig csak a vallási agymosásból kaphatnak.

„Húsz évnyi fejlődés veszett kárba” – mondta egy volt tanár. „Hosszú időbe tellett a helyi szegény farmereket rávenni, hogy iskolába küldjék a gyerekeiket, és ez a kultúra most kihalásra van ítélve”.

Az írás- és olvasástanulás helyett a gyerekek már hét éves korban katonai táborokba kerülnek, ahol rendes kiképzést kapnak. A fiatalok számára mindez nem elsősorban ideológiáról, hanem barátaik követéséről szól. A nők oktatását az Iszlám Állam elveti és haszontalannak tartja.

Bár sok ellenőrzőponttal igyekeznek megakadályozni a szökéseket, egyre több az embercsempész a térségben – az ENSZ szerint a szír-jordán határon átkelt menekültek hatvan százaléka az ISIS által uralt területről származik.

A helyiek, akik csatlakoznak az Iszlám Államhoz, általában egyszerű anyagi kényszerből teszik. „Nagyon sokan sodródtak melléjük az éhség miatt” – nyilatkozta egy ötvenkét éves férfi, aki júniusban menekült el a „fővárosból”. „Ha a fiad a harcosunk lesz, kifizetjük az unokád kezelését” – ezt a fausti alkut ajánlották egy farmernek.

Kelemen Luci

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr247931260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2015.10.08. 08:36:50

Az IS kb. olyasmi állam lehet, mint anno Tortuga szigete, a kalózparadicsom...

átlátó 2015.10.08. 09:16:29

Nem kell ezeket hívni drága frau Andrea
, jönnek ezek maguktól...és akkor majd meg teccik tanulni az írásmódot is szomszédasszony.

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 09:20:43

Az oroszok három nap alatt többet tettek a probléma megoldása érdekében, mint az USA és szövetségesei egy év alatt, akik egyébként érdekeltek abban, hogy a helyzet a Közel keleten ne legyen stabil.

chrisred 2015.10.08. 09:22:39

@Alick: Nagyjából. Ennek semmi köze a vallásos alázathoz és önmegtartóztatáshoz, pubertáskorú fiúk elképzelései a társadalomról, mint a Legyek urában.

chrisred 2015.10.08. 09:24:45

@♔bаtyu♔: Na igen, az amcsik és az oroszok közös érdeke a szíriai káosz, nem is lesz ott változás egyhamar.

tommybravo 2015.10.08. 09:39:23

@♔bаtyu♔: Miután 10-ből kilencszer nem az ISIS-t támadták, hihető. (Nem.)

BRU 2015.10.08. 09:43:36

Ezt a cikk írójának: telt, olyan nincs, hogy tellett!

Scagnetti 2015.10.08. 09:46:26

@♔bаtyu♔: Lemaradtam valamiről? Esett végre ruszki bomba az ISIS-re is?

Eszter8826 2015.10.08. 09:47:10

Jó és? akkor mi van? Még mindig nem értem miért kell nekünk ELTÉRŐ kultúrából származókat befogadni.....Nem vagyunk felelősek az ő problémájukért....értem, hogy szar nekik, de a mi életünk fontosabb mint az övék. (Ha esetleg erre a kommentemre beszólnád, hogy: "ki vagy te hogy eldöntsd, hogy kinek az élete a fontosabb"
--> - Gondolom te sem akarod feláldozni az életedet, megélhetésedet, lakásodat, "ezekért", hogy nekik legyen...Mert tőled fognak elvenni hogy ezeknek adjanak)

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 09:49:46

@tommybravo:

"Larry Johnson, volt CIA-tiszt szerint az Egyesült Államok fel kell függessze a szíriai ellenzéki erők katonai képzését és támogatását, mert amellett, hogy illegális, ez egy különösen veszélyes nemzetközi környezet kialakulásához vezethet. Chris Murphy amerikai szenátor kedden az orosz sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy a “mérsékelt ellenzék” amerikai kiképzési programja “akaratlanul is” az Iszlám Állam nevű terrorszervezet támogatásához vezet."

10-ből kilencszer nem az ISIS-t támadták - hihető. (Nem).
Te hiszel el nyilvánvaló baromságokat. Az ISIS Szíriától, a szíriai ellenzéktől eleve nem független erő. nem minden ellenzéki ISIS, de minden ISI tag ellenzéki.
Azért különíti el "számodra", a média, hogy ne merüljön fel benned, amit fent állít Larry Johnson.

Bellagio 2015.10.08. 09:50:06

Lehet batyunak egyenesen Putyin elvtarstol van infoja :)

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 09:55:13

@Bellagio: Te se csak indexet olvass, sőt legkevésbé azt és akkor neked is lesz infód haver.

Amúgy direkt a te fajtád miatt idézek, Larry Johnsont csak nem kevered Putyinnal, de neked még ez is sikerült.

Bellagio 2015.10.08. 10:03:18

@♔bаtyu♔: A torok miniszterelnok hivatalos nyilatkozata szerint Putyin nem igazan talalja el az ISIS celpontokat, szoval nem tudom hogy jon ide mi van az Indexen.

Mugy mit jelent az, hogy az en "fajtam"?

paráznabillegető 2015.10.08. 10:04:40

klafa kis hely, telis tele duplagondollal.
alice is inkább menne már a kalifátusba csodaország helyett, ami ehhez képest meglehetősen rendezett környezet a láthatatlan macskával, beszélő nyúllal meg a kőr királynővel...

Scagnetti 2015.10.08. 10:04:48

@Bellagio: Vagy csak nyal Putyinnak, ahogy a Fideszben ma szokás.

chepunk 2015.10.08. 10:04:54

@♔bаtyu♔:

Hm! A ruszkik még magát az Iszlám Államot se képesek eltalálni! Egy talpalattnyi helyet sem foglaltak vissza tőlük, ellenben az amerikai légitámogatásnak köszönhetően tudták a kurdok Kobanit és a környező falvakat visszafoglalni.

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 10:05:08

@chrisred: Az oroszok érdeke egy erős Szíria az oroszbarát Asszaddal. Ami pontosan 100%-osan ellenkezik az Izraeli érdekekkel.

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 10:06:25

@chepunk: Nem is az oroszok fogják elfoglalni, hanem Asszadék.

Eltalálták, méghozzá egészen jól, elhiheted. Az oroszok arrafelé szinte otthon vannak.

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 10:08:52

@Scagnetti: Te ostoba, ez mitől nyalás Putyinnak? Akkor Chris Murphy amerikai szenátor is nyal Putyinnak?

Nem is értem, a magadfajta mi a lófaszt keres ilyen helyen.

Scagnetti 2015.10.08. 10:10:28

@♔bаtyu♔: Röhögök a pár éve hirtelen putyinimádóvá vált szolgalelkű fideszeseken. :)

Cook kapitány 2015.10.08. 10:10:31

@♔bаtyu♔: És vajon mi a szírek érdeke?

John Nethem 2015.10.08. 10:12:41

@BRU:
Írtad: "Ezt a cikk írójának: telt, olyan nincs, hogy tellett! "

---- Már hogyne lenne !! Hiszen le van írva.....
De egyébként : létezik, és ugyanúgy használható, mint a köznyelvi "TELT".
Lévén ikes ige, bizony két formája van, mint a MÚLIK --> MÚLT / MÚLOTT, NYÚLIK--> NYÚLT, NYÚLOTT stb...

ezust 2015.10.08. 10:14:17

a 3 unió:az európai,az amerikai és a szovjet az évszázadok során bünt bünre halmoztak és halmoznak
ugyanolyan bünözők mint az Iszlám állam

2015.10.08. 10:14:35

Honnan telik ezeknek ennyi Toyotára?

chrisred 2015.10.08. 10:14:55

@♔bаtyu♔: Ezért irtanak ki minden szervezetet, akik a világ szemében egy kicsit is szimpatikusabb tömeggyilkosoknak tűnnek, mint az Asszad-Hezbollah koalíció. És ezért nem bántják az IS-t, akik mellett a kis Asszad bábjuk ma született kisbáránynak látszik.

tommybravo 2015.10.08. 10:16:09

@♔bаtyu♔: Kedvesen lekezelő hangsúlyod igazán meggyőző, kár, hogy nem elég nagyvonalú vagy a forrásaid megválogatásában.

Azt mondod, NEKEM a média válogatja az információkat, mindezt egy beírásomból. Gratulálok. A média éppenhogy felhívja a figyelmet mindenhol, hogy az Assad ellenes erők állandóan változó, a legegzotikusabb koalíciókban harcolnak. Pont ezért nem meglepő a kicsit is tájékozottak számára, hogy igen, az amerikaiak által adott támogatás (értsd: fegyvert, kötszert, akármi) az éppen koalícióban harcolók átadják egymásnak. Mekkora meglepetés!

Persze, ha csak a hipermédiakritikus alternatív médiát olvasod, nem derülhet ki számodra, mit is ír a valódi média. Pl. nem hivatkozik egy 22 éve nem CIA-nél dolgozó biztonsági tanácsadóra (Larry Johnson). Számára ez marketing, mivel ebből él az ember. Nem mondom, hogy nem ért hozzá, de mindenképp érdemes távolságtartással kezelni a kinyilatkoztatásait.

Persze lehet tájékozódni a Putyinmédiából, ahol Assad a jó vezető, aki nem öletett meg több ezer embert a börtönökben, nem lövetett a tüntető tömegbe, nem egy korrupt, elnyomó diktatúrát vezetett, és a béke egyetlen apostola.

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 10:17:18

@chrisred: Pontosan így van, Asszad bűne nem a diktatúrája volt, ami arab viszonylatban kifejezetten demokratikus volt, hanem az, hogy nem nagyon csípte Izraelt.

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 10:24:30

@tommybravo: Na ja, Putyinmédiából. Szerintem kellene egy rovatot indítanod, amiben felsorolod honnan kell tájékozódni.

"Persze, ha csak a hipermédiakritikus alternatív médiát olvasod, nem derülhet ki számodra, mit is ír a valódi média." Ezen jót röhögtem, gondolom a "valódi média az Index és az RTL klub.

Az nyilvánvaló, hogy kétféle érdekeltségű média van, azonban mint a kétféle média megírja a valós tényeket is. Ezeket kell keresni és összerakni.

Soha nem írtam olyat, hogy Asszad jó vezető, ez nem tartozik a tárgyhoz, mert a valódi indok nem Asszad diktatúrája. Még akkor sem, ha te ezt hiszed.

ex-dr. vuk 2015.10.08. 10:28:08

@♔bаtyu♔: Melyik problema megoldasa erdekeben tettek?.. :D

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 10:31:27

@Cook kapitány: "És vajon mi a szírek érdeke? "

Egy biztos, nem az ISIS és nem az ISIS által sok esetben eluralt ellenzék.

erol 2015.10.08. 10:32:43

@ezust: Csak annyi a különbség, hogy az egyikben jó élni, a másikban kevésbé (enyhén szólva).

♔bаtyu♔ 2015.10.08. 10:33:44

@Bellagio: "Mugy mit jelent az, hogy az en "fajtam"? "

Az akinek le kell írni, Putyin neve mellé, hogy a kurva anyját neki.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2015.10.08. 10:36:18

a szovjetunió hangját hallották...

contractor 2015.10.08. 10:37:33

Atomot nekik, meg az egész arab világnak.

Bellagio 2015.10.08. 10:58:12

@♔bаtyu♔: Nekem semmi bajom Putyinnal, a te szadba log a fasza, nem az enyembe.

Bicepsz Elek77 2015.10.08. 11:06:27

Fekete-Afrikaban hasonlo a helyzet egy rakas nem muszlim orszagban is. Csak az nem olyan erdekes... Amugy unalmas ez az ISIS. 3 het alatt kisoporne egy notmalis hadsereg oket, viszont ha eltunnenek meg nagyobb anarchia lenne utanuk(kozbiztonsag stb stb.).

Dr. Fotos 2015.10.08. 11:08:55

@♔bаtyu♔: Inkabb az index-rol tajekozodom mintsem a hirek.top, hireink.com meg hasonlo forrasmegjeloleshianyban szenvedo kamuoldalakrol amik mostanaban gombamodra elszaporodtak. Netan te is egy ilyen szarsagot "szerkesztesz" a menekultvalsag alatt csondben megszavazott 25 milliardbol? Mert ha ingyen csinalod ezt a propagandat akkor jo nagy luzer vagy!

fran7 2015.10.08. 11:12:36

Sajnos négy év alatt már a képzelt sokféle koalició leépült az én érzékelésem szerint. Van Asszad, vannak a kurdok, nem összeegyeztethető az elképzelésük. Van az al-nuszra, amelyik az al-kaida brand tagja. Miattuk nem tudott offenzívát indítani az UDA a hadseregük nem óhajtott az Al-kaida oldalán harcolni. Ugye itt volt tag a fociedző. Mennyivel könnyebb úgy munkát kapni, ha azt tudják rólad, hogy László Petra felrúgott, minthogy azt írod az életrajzodba, hogy az al-kaida oldalán álltam. S van az ISIS. Velük épeszű ember nem közösködik. Az oroszok az al-nuszrát azért bombázzák, mert rajtuk keresztül vezet az út az ISIS-hez és nem céljuk az Al-nuszra célnyerése.

opati666 2015.10.08. 11:15:19

@Scagnetti: Már hogy ne lenne. Ne beszélj badarságot!

fran7 2015.10.08. 11:17:09

@Dr. Fotos: Az index-szel az a gond, hogy megírják az igazságot, csak két héttel az események után. De akkor már csak a mazochisták olvassák el, hogy nem is úgy volt, meg hogy van az egésznek egy racionális magyarázata is nem csak egy demagóg módon tálalt. Például abból sokmindent ki lehetett olvasni egy volt szír harcossal készült interjúból.

Only God judge on Me 2015.10.08. 11:23:47

A "kisöpörné őket egy normális hadsereg" azért eléggé necces dolog... ott még egy tábori kecske is gyanús, vagy egy út szélén lévő kósza homokbucka...

Irakban szolgált, de már leszerelt szerb (vajdasági) cimborám mesélte, egyszer random szarrálőttek egy pottyantós vécéből éppen kijövő öreget mert másodjára sem tette fel a kezét hanem a gatyáját kötözgette... arrafelé még a kisgyerekek is be vannak drótozva :(

Dr. Fotos 2015.10.08. 11:28:01

@fran7: Azert az index is elegge tud csusztatni, de ott legalabb van forrasmegjeloles aminek koszonhetoen utana lehet jarni a dolgoknak es tenyleg olyan hireket hoznak le amik megtortentek, ellenben ezekkel a kamuoldalakkal ahol valaki kolt egy hirt es sokan nekiallnak tenykent kezelni MERT EL AKARJAK HINNI.

M1nd1 (törölt) 2015.10.08. 11:30:17

Az isis egy gyáva és beteg képződmény tele mentálisan retardált hülyével. Ha elvenné valaki a fegyvereiket nem maradna más belőlük mint egy szabadon kószáló pszichiátriai osztály... valaki megszabadíthatná már őket a szenvedéseiktől... /American Beauty/

feketeesfeher 2015.10.08. 11:33:36

@♔bаtyu♔:

Asszad speciel elvolt izraellel.

De hát neked az origód a gondolkodásodban az, hogy mindenért a zsidók a hibásak.
:)))

fran7 2015.10.08. 11:33:51

@Dr. Fotos: Az index is nagyjából azokat a híreket hozza le, amiket el akar hinni.
Egyszer megkérdezték egy magyar szeretetszolgálatvezetőjét, miért nem lehet hallani az itthoni akcióikról, munkájukról. A válasz ledöbbentő volt. csak az kerül be a médiába, ami a nemzetközi mainstream médiában is szerepel. Tehát nagyjából az indexen azt olvassuk, amit az USA mutatni akar. Azon belül is a demokraták. Ezt a szürőt mindig figyelembe kell venni, ha őket olvasod. A Fast and Furious botrányról pedig eléggé hallgattak, meg a Planned Parenthoodról is.

Scagnetti 2015.10.08. 11:37:17

@opati666: Na mesélj, mit írt ma a hídfő.ru?

31/48 2015.10.08. 11:39:44

@Cook kapitány: na de kik azok a szírek? Én arabokról, kurdokról, asszírokról hallottam, meg keresztényekről, szunnitákról és alavitákról.

Talán épp ott kezdődik a probléma, hogy nincsenek olyanok, hogy szírek. Egyiptomban (és Ukrajnában is egyébként) a Nyugat úgy ajnározta az ellenzéket, hogy azok demokratikusak, hogy azok mekkora emberi csodák. Majd amint kis hatalmat is kapott az "ellenzék" rögtön kitört az anarchia, először indult a bosszúhadjárat a régi rezsim kedvezményezettjei (és a kisebbségek) ellen, majd egymás torkának estek (és a kisebbségeknek)

Meg lehet interjúvolni embereket, akiknek nem tetszik ami van, ahogy itt Magyarországon is sokan panaszkodnak, hogy így a Fidesz, ilyen korruptak, olyan ostobák jajj jajj jajj.

De ha az emberek nem ezt akarnák, vagy tudnának változtatni rajta, akkor nem ez lenne. A "szírek", "egyiptomiak" és az ukránok is felnőtt, felelősségteljes emberek akik olyan országban élnek, amilyet építenek maguknak.

Én megértem, ha valaki sajnálja a kisebbségeket, marginalizálódott csoportokat, akár a szír keresztényeket (az ördög unokaöccse, a népirtó Assad támogatói - csak úgy megjegyzem, mivel ő az egyetlen aki védi őket a mészárszéktől, nem az ISIS-nek amerikai ellátmányt síboló "demokratikus ellenzék"), akár az asszírokat (akiket a szegény kurdok irtottak ki majdnem teljesen még a Birodalom végnapjaiban és azóta) és azt is megértem, ha őket befogadná Európa mert nincs hova menniük.

Na de a "szíreket"? A négereket Afrikából? Ki elől futnak? Mi elől futnak? Saját maguk elől úgysem tudnak elfutni.

Igenis azért rossz Szíriában, mert a "szír" társadalom jelentős, túlnyomó többsége olyan amilyen és a menekültek is pont ilyenek. Önző, erőszakos, rosszindultú emberek. Lehet, hogy mélyen belül a magyarok is önzők, erőszakosak is lennénk, ha rákényszerülnénk, de a nagy különbség, hogy mi nem szorulunk rá a "szírekre", fordítva viszont igen.

Ahogy egy embert, egy országot, egy népet sem lehet kívülről megváltoztatni ha ő nem akarja. A "szírek" döntöttek, hogy ezt akarják, hát élvezzék. Az, hogy Assad alatt népirtás volt, egyszerű hazugság. Elnyomás volt és célzott eljárások és kivégzések a rezsim ellenségei ellen. Elnyomás most is van, de most van igazi népirtás is. A szabad kurdok első tette is az volt, hogy nekiestek a körölöttük lévő kisebbségeknek, a szabad araboknak szintén. Nem Európából kell megoldani ezeket a problémákat, hanem helyben. Aki nem hajlandó megérteni, hogy egész egyszerűen olyan szinten áll a társadalom odaát, hogy Assad volt a jobb alternatíva, mert ha szabad kezet kapnak az "ellenzéki" vezérek, akkor még rosszabb jön, az nem hajlandó szembenézni a realitással.

Nemrég volt egy cikk Assadról az indexen, ahol az író számon kérte, hogy Assad az ISIS-t támogatja azzal, hogy elsősorban a demokratikus ellenzéket célozza és nem is igazán az ISIS ellen harcol, hanem a saját stratégiai érdekei szerint.

A cikkben egyszer sem szerepelt, hogy a lázadók az ISIS-t céloznák meg és nem Assad-ot. Nyilvánvalóan, mert az nyílt hazugság lenne, de érdekes, hogy egyesek képesek úgy moralizálni, hogy először is létrehoznak védett csoportokat, akiknek nincs felelősségük. Az FSA áldozat, ezért Assadnak hagynia kellene a tombolásukat, hogy öljék a rezsim katonáit, élve elássák őket, kiváhják a szívüket és az ISIS ellen kellene vonulnia, mert ezt várják el ott Nyugaton, a Világ Jóságos Irányítói akik kegyesen fegyvereket küldenek olyan embereknek, akiknek abszolút semmilyen felelősségük nincs a tetteikért, nem kell beszámolniuk, nincsenek kontroll, irányítás alatt semmilyen szinten.

Szépen végig lehet nézni Líbián, Szírián, Jemenen, de akár még Egyiptomon is, hogy milyen csoda jó világot hozott a Nyugat által támogatott Arab Tavasz.

high up! 2015.10.08. 11:40:18

Az Átlaghülyemagyarnak aztán hiába magyarázza az ember, hogy aki ISIS államban akar élni napi Sariában és fegyverropogásban, az csak átsétél Rakka egyik feléből a másikba oszt megtalálta élete boldogságát.

Ezt a hülyéje úgyse tudja felfogni, ehelyett asziszi amit az Átlaghülyemagyar Rogyántónik, hogy a fundi majd Warnemündében akarja kikiáltani a kalifátust.
Nincs az a szellemi sötétség, amit egy magyar alul ne tudna múlni.

FOLYTASSUK!

fran7 2015.10.08. 11:43:43

@31/48: De az utolsó mondatod azt is jelenti, hogy a facebook, a net, a twitter csupán propaganda eszközök, nem a demokratizálódási folyamatok előmozdítói.

Muad\\\'Dib 2015.10.08. 11:46:33

@high up!:
A terroristák miatti aggódást nem a magyarok találták ki...

31/48 2015.10.08. 11:50:18

@fran7: a média, bármilyen formában is legyen jelen, mindig média marad és a demokrácia egyik oszlopa, de egyetlen oszlopon nem tud megállni a demokrácia, kell hozzá az intézményrendszer többi eleme is.

Azonkívül a demokrácia jelentheti, hogy a nép akarata érvényesül, de ehhez kell, hogy a nép tudja érvényesíteni az akaratát. És még ha ténylegesen érvényesül is a nép akarta, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az külső nézőpontból is olyan "jónak" tánik, mint belülről.

Bush-t is nagyjából az amerikaiak fele támogatta. Az araboknál szerintem más arányt találnánk.

Dr. Fotos 2015.10.08. 11:53:22

@fran7: Ezert kell mas mediakat is olvasni. Mindegyik szur. Ezt tudni kell a helyen kezelni. Viszont a szures az kevesbe artalmas mint amikor valaki meseket talal ki es publikalja egy kamuoldalon a sok birka meg tenykent kezeli.

high up! 2015.10.08. 11:53:42

@31/48: "Igenis azért rossz Szíriában, mert a "szír" társadalom jelentős, túlnyomó többsége olyan amilyen és a menekültek is pont ilyenek. Önző, erőszakos, rosszindultú emberek. Lehet, hogy mélyen belül a magyarok is önzők, erőszakosak is lennénk, ha rákényszerülnénk, de a nagy különbség, hogy mi nem szorulunk rá a "szírekre", fordítva viszont igen."

Na Öcsém, ez már majdnem a Nap Hülyéje díjat nyeri. Bezzeg a magyar, aki azért nem olyan pattogó mint a szír, mert 56-ban jött Kádár a ruszkikkal, oszt fél év után már nyalta is a diktátor seggét. Na az aztán a mérce! Most meg csak azért nem öli egymást mert az EU meg a NATO alatt kussban vannak. Amint kiválna ezekből az Átlaghülyemagyar, újra indulnának magyar történelemből annyira ismert leszámolások, diktatúrák, fehérterrorok, vörösterrorok.

Aztán meg hogy is volt az, hogy 2 hét alatt 200 ezer magyar szorult rá a Nyugatra? Ha még 2 hónapig nyitva lett volna a határ, akkor még 2 millió kiosont volna. Csak mert "nem voltak rászorulva" a Nyugatra.

De maradhatunk a közeli történelemben is. Amikor világútlevelet kapott a magyarja, akkor (a nagy demokratikus fordulatok eléveiben) szintén évi sok 100 ezer magyar próbált a Nyugat nyakán maradni. Pechjére, ekkor már Ny-Európa kihirdette, hogy nem vesz fel több magyart, ha nem teszi, akkor már 1990-re 9 millió alá csökkent volna a népesség.

FOLYTASSUK!

31/48 2015.10.08. 11:55:21

@high up!:

index.hu/kulfold/2015/10/05/ez_tenyleg_olyan_mint_a_maffia_iszlam_allam_irak_sziria/

" 2007–2008 környékén a szervezet egyik stratégája az alábbi tervet eszelte ki az egyik Anbarban található város visszaszerzéséhez: első lépésben azt javasolta, hogy a szervezet néhány megbízható tagja (a családjával együtt) béreljen házakat a városban, azaz költözzön oda. Ezek a tagok kezdték el figyelni a várost, megnézték, ki kivel van, kinek mennyi a pénze, a befolyása. Felkutatták, kik szimpatizálnak velük, kik utálják a központi kormányt. Így szépen lassan ki tudtak építeni egy hálózatot, amelynek tagjai a terrorszervezet ezután a városba érkező tagjait tudták elszállásolni, befogadni.
Ezután kezdtek bele egy gyilkossági kampányba, melynek során a helyi kormánytisztviselőket vadászták le és ölték meg. Mindezt egy bombakampány követte, azaz a robbantások. És az eredmény: a lakosok, a helyi felkelők, a helyi kormánytisztviselők, egyszóval mindenki összetojta magát az Iraki Iszlám Államtól. És behódoltak. "

Nyilván idegen közegben ez nehezebben megvalósítható, de minden vállalat és szervezet életében eljön az idő amikor megpróbálnak már bevált stratégiákat új piacokon, új környezetben alkalmazni. Ez a terjeszkedés természetes folyamat és a visszajelnzések alapján indulhat meg a specifikáció és az adaptáció.

high up! 2015.10.08. 11:56:08

@Muad\\\'Dib: "A terroristák miatti aggódást nem a magyarok találták ki..."

A menekültek en bloc terrorista megbélyegzése és ezzel az Átlaghülyemagyar állandó hiszitben tartása viszont magyar szabadalom!

FOLYTASSUK!

31/48 2015.10.08. 11:58:49

@high up!: "a ruszkikkal" hát igen, ez a különbség. '48, '56 és a szírek között.

Itt nincsenek ruszkik. Itt "szírek" vannak és a "szírek".

Se idegen megszállás, se vulkánkitörés, semmi. Csak a jó öreg muzulmán kultúra.

high up! 2015.10.08. 12:03:19

@31/48: "Nyilván idegen közegben ez nehezebben megvalósítható, de minden vállalat és szervezet életében eljön az idő amikor megpróbálnak már bevált stratégiákat új piacokon, új környezetben alkalmazni."

Az ám, oszt ha a duplájára gyorsítják a beszivárgást meg az agymosást es a megtérítést vissza a kőkorszakba, akkor olyan 3-4 millió év múlva már több hívő tagjuk lesz mint ma a scientologistáknak. Vagy a KGB-nek a fénykorában.

Szerencsére mi világokos magyarok idejében észrevettük ezt a tervet, és figyelmesztessük a világot, hogy vigyásszanak magukra, mert 3-4 millió év múlva komoly veszélybe fognak kerülni.
De ezek most se akarnak ránk hallgatni, helyette megint csak minket ekéznek. Nem bírják elviselni, hogy mi okosabbak vagyunk minden népnél és kormánynál.

FOLYTASSUK!

Balt 2015.10.08. 12:03:43

@tommybravo: Tök mindegy: az összes "szabadságharcos" Aszad - azaz az egyedüli (törvényes) Szír szekuláris állam - ellen harcol. Hogy időnként egymással is, az már csak hab a tortán.

Balt 2015.10.08. 12:06:03

@Scagnetti: "Larry C. Johnson az orosz sajtónak nyilatkozva maga is elismerte, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg a valóságban nem létezik, mindössze egy a CIA által létrehozott konstrukció, amit pszichológiai hadviselés céljából, a közvélemény formálására használnak. Ahhoz ugyanis, hogy az emberek elfogadják a szíriai beavatkozást, létre kellett hozni egy olyan konstrukciót, amit a “demokraták hadseregeként” lehet felmutatni a nyilvánosság számára."

szvsz 2015.10.08. 12:06:18

@♔bаtyu♔: "Az oroszok érdeke egy erős Szíria az oroszbarát Asszaddal. Ami pontosan 100%-osan ellenkezik az Izraeli érdekekkel."

Szerintem az oroszok érdeke:
1) megmutatni, hogy lehet itt embargózni meg keménykedni, de megkerülni őket nem lehet. Az USA, a nyugat, Töröko. meg a törölközőfejűek a immár a hajukra kenhetik 4 év szarkavarását és vérontását
2) demonstráció, amihez a fél nyugat nem elég, azt megoldják ők. Mondjuk elhatározás és konkrét cél is kell hozzá, a másik oldalon ez sincs, csak a szarkavarás.
3) hogy azok a korszerű fegyverek amelyekkel az USA és a franciák, szaudiak teletömték az ISIS-t, ne tünjenek fel az unatkozó iszlamisták kezében a Kaukázusban
4) hogy ne kapjanak ők is kismillió "migránst".

Aszadot ők is félreállítanák, csak éppen kissé hosszabb átmenettel és lehetőséget adva neki, hogy lelépjen. Ezt már a háboru elött is szorgalmazták, de valakiknek jobban jött a vérontás és a káosz.
Persze van abban is ráció, hogy gyűjtsük egy helyre a világ összes iszlamista gyökerét, de nem látom a konkrét célt vele.

Balt 2015.10.08. 12:09:18

@chepunk: Ehhez képest ugye az iraki (báb)kormány is épp tegnap kérte az orosz beavatkozást.
index.hu/kulfold/2015/10/07/irak_oroszorszag_legitamadas_beavatkozas

Balt 2015.10.08. 12:11:04

@Scagnetti: Régen még úgy tűnt, valamennyire objektív voltál. Mi változott, ha feltételezzük, hogy ugyanaz ír a nick mögött?

Balt 2015.10.08. 12:13:26

@Cook kapitány: Biztos nem az, hogy a sarija és a fent ábrázolt világ jöjjön Szíriaszerte. Azt hiszem mára elég nyilvánvaló: egyelőre Aszad jelenti együl a világi államot Szíriában.

high up! 2015.10.08. 12:16:17

@31/48: "Se idegen megszállás, se vulkánkitörés, semmi. Csak a jó öreg muzulmán kultúra."

Az ám okostóni, nincs ám Szíríában megszállás! Csak olyan diktatúra, hogy egyszer elmész tüntetni a kormány ellen, oszt az asszony már csak a tetemedet kapta vissza. Oszt erre meg szép hogy visszalő az, akinek erre fegyvere van. Oszt nem tehetnek arról, hogy ott nincs Nyugat-Európa meg NATO, akik levezérelték volna a Kerekasztal tárgyalást, meg jövőt mutatnának a békében.

Hanem az örökös diktatúrák eredményeként ott vannak az állandóan csak szart keverő hordák, a magyar fidesz, maszop, stb megfelelői. Az egyetlen különbség az, hogy ha nem lenne Magyaro-on EU meg Nato kényszer, akkor ezek a párthordák már Magyaro-on is pont úgy szétlövették volna a népet egymással (erre meg van igény a barbár magyarokban), mint azelőtt mindig a magyar történelemben. Na ennyi a páanyi különbség közted félázsiai és a szír előzsiai között.

FOLYTASSUK!

Balt 2015.10.08. 12:16:50

@chrisred: Bevetted az indexes maszlagot? Akkor biztos van rá magyarázat, hogy miért voltak kénytelenek Palmira felől visszavonulni a kormányerők és miért vannak/voltak Damaszkuszban szorongatva az IS által (is).

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.10.08. 12:18:26

@♔bаtyu♔: A probléma az okfejtésedben ott van, hogy Izrael nagyon is jól el volt Asszaddal. Izraelt sokkal inkább az IS és az Iráni esetleges atom fegyver aggasztja.

Az IS létezésének egyetlen hatalom a haszonélvezője. Aki röhög és vastagra keresi magát az egészen. Az a kis bájos Szaud-Arábia és emírségi patkány barátai, Katarral, Kuvaittal....

Szerinted ki "legalizálja" az iS olaját. Mert hogy-hogy nem, az IS pont az olajban gazdag területeken ül. Ja és ki is fegyverezte fel az Al-nuszrát nevű volt Al-kaida csoportot. Ja megvan a kedves kis Szaud-Arábia. Vajon miért is kezdett esni az olajár kisvártatva, hogy az IS megszerezte az Iraki és Szíriai olajmezőket.

Könnyű lenyomni az olajárat ha a piaci ár felénél kevesebbért szerzed be az IS-től. Az az igazság a kedves Szaud-Arábiát és környező társait kellene egyszer jól helyre tenni. Ha van olyan aki veszélyt jelent a világra, és az emberiségre akkor jelenleg pont az olajsejkségek, Szaud-Arábiaval az élen az összes mocskos arab gennyládával ott a környéken. Akik adják az ártatlant és csendben Ők akarnak egy igazi és hatalmas IS-t kiépíteni. AZ egész IS, Al-nuszra, és társai nem más mint Szaud-Arábia és partnerei által pénzelt hadseregek, Szaudi célokkal....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.10.08. 12:21:02

@high up!: Érdekes ott is ismeretlen orvloveszek lőtték a tüntetőket az elejen.mint Ukrajnában.

szvsz 2015.10.08. 12:24:14

@Nikosi: "Könnyű lenyomni az olajárat ha a piaci ár felénél kevesebbért szerzed be az IS-től"
A törölközőfejűeknek szvsz pont nem érdeke lenyomni az olajárakat, ők is abból élnek, nem szarul.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.10.08. 12:27:24

@szvsz:
5. Az IS olaja komoly tényező az olajárakkal kapcsolatban. Az alacsony olajár miatt Putyin gazdasági kényszerben is van.

"...Persze van abban is ráció, hogy gyűjtsük egy helyre a világ összes iszlamista gyökerét, de nem látom a konkrét célt vele..."

Egyet tudok, egy atom és máris oldódik a probléma...

chepunk 2015.10.08. 12:27:24

@♔bаtyu♔:

Na igen az oroszok arrafele otthon vannak. Hiszen amikor a legmodernebb orosz haditechnikával, katonai szakértőkkel, műszaki személyzettel támogatták a messze tűlerőben lévő szír hadsereget, akkor az elvesztette a Golán fennsíkot és békéért esedezett, hogy az izraeli rők ne vegyék be Damaszkuszt... Ja otthon vannak a menekülésben :-)!

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.08. 12:30:09

Teljesen egyértelmű, hogy a mérsékelt ellenzék, az a legnagyobb jóindulattal is alig mérsékelt ISIS-es, vagy an-Núszra Front.os terrorista.

Témában érdemes ezt is elolvasni.

sorkoz.blog.hu/2015/10/07/kikbol_all_a_mersekelt_ellenzek_sziriaban

chepunk 2015.10.08. 12:32:38

@Balt:

Jobb lenne ha az iraki kormány meg sem szólalna hiszen az ISIS nagyrészt iraki katonákból áll, akik talán jobb is ha elfutnak az ISIS elől mert úgy csak a felszerelésük bánja, amúgy meg átállnak inkább. Lehet az iraki kormány azt szeretné, ha az oroszok az ISIS útjában álló iraki erőket bombáznák le, hogy legalább a felszerelésük ne az Iszlám Államot gazdagítsa?

steery 2015.10.08. 12:35:29

Az Iszlám Állam lényegében egy kalózbanda. Amit jól mutat a zászlójuk is: fekete alapon fehér koponyaforma, fölötte lábszárcsontokat utánzó macskakaparással. Tehát ennek megfelelően kell bánni velük.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.10.08. 12:35:57

@szvsz: Ha utána nézel a törölközőfejű gennygócoknak igenis érdeke az alacsony olaj. Persze nem végtelenségi csak amíg a céljaikat elérik

1. Ezzel tönkreteszik a drága palaolaj kitermelőket. (Ez már 100$ körül komoly konkurenciát jelentett, csökkentette a nyugat olajfügeőségét tőlük)
2. Tönkre vágják a feltörekvő és már meglevő vetélytársakat (Venezuela, Nigéria, Oroszország, Irán, stb...
3. Ráadásul ha ezt úgy tudják tenni, hogy az IS olaját öntik a piacra ők nem, hogy vesztenének a dolgon, hanem még zsírosan keresnek alacsony olaj ár mellett is. Mert az IS től megkapják piaci ár -50%-on simán, és ráadásul utána mint Szaudi olajat adják el a piacon. Nincs rá írva a folyékony olajra, hogy honnan is jött az a felszínre.

Amikor pedig már szépen konkurencia kicsinálva Ők mondják meg ki mennyiért illetve miért is kap olajat. HA kerül is valamennyibe az üzlet nekik röhögve megéri. Ha van világuralomra törő bagázs akkor pont ezek a törölköző fejű állatok.

Balt 2015.10.08. 12:37:33

@Nikosi: Izrael valóban meglepően csendben van ahhoz képest, hogy a határain ropognak a fegyverek. Na jó, persze a Golánt már évtizedek óta elfoglalta mintegy ütközőzónának.)

Azért az legalábbis gyanús, hogy a Hezbollahhal szemben még egy árva puskalövés sem érkezett Izraelbe IS (vagy más "szabadságharcos" iszlamista által) ellenőrzött területről, holott pár éve még ilyenekért is fellángolt a konfliktus Izrael és az arabok között. Ez minimum valamiféle érdekegyezést sejtet a szaúdiak és Izrael (ill. az USA) között.

chepunk 2015.10.08. 12:39:46

@Ballib Cenzúra:

Inkább az a kérdés, hogy mi a külömbség Aszad és az ISIS között? Ja semmi! Sőt orosz pénzből Aszad direkt az iszlám szélsőségeseket pénzelte meg az IS-t... Ja azok meg ne is picsogjanak az ISIS térnyerésén akik a legharsányabban követelték az USA kivonulását Irakból, ugyanis az ISIS és elődszervezetei utána tudtak csak megerősödni, azok se akik Guantanamó bezárását és a rabok szabadon engedését követelték, mivel azok pont az istzlám állam elődjeinek a vezetői! Ja és azok se akik 2011 az amerikai kivonulás előtt még az úgynevezett iraki szabadságharcosokat (na belőlük lett sz ISIS), éltették és a Juba orvlövész videókra recskáztak. Többek között ők az FSZB (KGB útódja) magyarországi egyik ügynök fiókszerevezete az idióta iszlamista népszerűsítő videójuk máig fennt van a neten: www.youtube.com/watch?v=LWLEA_hHnmk

Balt 2015.10.08. 12:41:35

@Nikosi: Ebben van ráció. De máig nem értem, hogy tudják háborús körülmények között egyáltalán kitermelni, pláne kijuttatni az olajat?

chepunk 2015.10.08. 12:41:38

@Balt:

Az ugye megvan, hogy amikor Izrael a Golant elfogalata akkor Szíria támadott, ruszki uszításra fegyverekkel, katonai szakértőkkel, túlerőben stb. Azt így sikerült :-)!

Scagnetti 2015.10.08. 12:41:52

@Balt: Én objektív vagyok ma is. Nekem Putyin stílusa öt éve sem tetszett, és ma sem tetszik. Nem én vagyok az, aki húsz év ruszkiellenesség után hirtelen Putyin cár legnagyobb haverja lett, hanem a Fidesz. Én még emlékszem rá, hogy ezek tüntettek az orosz követség előtt, mikor Grúziában volt balhé. Te emlékszel rá?

chepunk 2015.10.08. 12:43:39

@Balt:

Nem is tudtad, hogy a Hezbollah nem szunnita szervezet így nagyon nem barátja a szaudiaknak? Mért is egyeztetnének bármit is.

_Epikurosz_ 2015.10.08. 12:44:43

@contractor: Ha sikerül Moldován keresztül kicsempészni, akkor valaki kapni is fog belőle. De alapvetően nem cél, hogy hosszú időre élhetetlenné tegyenek egy helyet, hiszen oda vissza kell majd költözni a győzteseknek.

„Nincs internet, de nem is baj” – nyilatkozta egy tizenhét éves lány. „Csak arra emlékeztet, hogy létezik egy másik világ.”
Suttogva, csöndben, kiválasztottaknak fognak csak mesélni arról, hogy létezik a másik világ. Majd meséket írnak róla, mint Ibn Színáról. Aztán szépen kihalnak, mert ilyen környezetben lehetetlen gyereket nevelni.

chepunk 2015.10.08. 12:46:19

@Scagnetti:

Helyes én is így látom. Nagyon megy a Chauchesku féle személyi kutusz irányába. Szülinapi rakétázás, előre lejátszott győztes hokimeccs, putyinos szuvenírkék, stb.

Balt 2015.10.08. 12:47:00

@chepunk: Nem a Hezbollahról van szó (csak annyiban, hogy ők naponta támadták Izraelt), hanem az IS-ről (is.) Mert ők meg valamiért nem. Na nem mintha hiányolna, csak érdekes...

Muad\\\'Dib 2015.10.08. 12:48:36

"...azok se akik Guantanamó bezárását és a rabok szabadon engedését követelték, mivel azok pont az istzlám állam elődjeinek a vezetői..."
Ezt mire alapozod? Hivatkozás, bármi?
"...Sőt orosz pénzből Aszad direkt az iszlám szélsőségeseket pénzelte meg az IS-t..."
Ezt mire alapozod? Hivatkozás, bármi?

Balt 2015.10.08. 12:51:09

@Scagnetti: Ha az USA-tól el kell(?) fogadnunk, hogy önös érdekei szerint bárhol a világon (Mo.-on is) válogatott eszközökkel beavatkozik valós vagy vélt érdekeire hivatkozva (még a külpolitikailag hagyományosan kevésbé "héja" "demokraták" is), akkor az oroszok miért ne tennék meg, ha lehetőségük van rá. Jelen állás szerint Szíriában pont egybe esik ez Európa érdekeivel. (Bár Putyin éppen figyelmeztetett tegnap: a szétszaladó szélsőséges iszlamisták heteken belül tömegével fognak menekülni a nyugat-balkáni útvonalon.)

_Epikurosz_ 2015.10.08. 12:55:10

@31/48: Nem akarok ötleteket adni, de szerintem idegen közegben a legegyszerűbb a velünk együtt érkezett másik menekültet megzsarolni és fedőszervnek használni. Elvégre tudja ő jól, "hogy megy az ilyesmi". A buta kuffir németnek meg magyarázhatná napestig. Tehát a megzsaroltnak látszó marhákat is kéne szűrni valahogy, a marhák, meg az állam érdekében is. (Ha majd ők is eligazodnak és megbíznak a német rendszerben, akkor már nem lesznek marhák.)

chepunk 2015.10.08. 12:56:08

@Balt:

Talán azért mert Oroszország egy kis ország gazdaságilag (1/18-a EU..., fele mint a francia stb.) Jobb lenne ha hozzászokna. Azért ilyen agresszív mint egy tacskó. Pedig jobb lenne ha az otthoni politikai és gazdasági bajait nem ilyen bombázásokkal kendőzné el a lakossága elől, meg az a vacak tartuszi kikötő is csak azért lett fontos mert mindeki elhalytotta a mediterráneumben hiába volt a pávatánc, hol gázvezetéket, hol pénzügyi segélycsomagot, hol fegyvereket ígérgetve. Ja meg a ropogó gazdaság miatt már a Krím elfoglalása is kicsit elhomályosult meg rég is volt, kelet Ukarjnában meg nagyon nem a tervei szerint alakulnak a dolgok.

chepunk 2015.10.08. 12:58:10

@Balt:

A hezbollah Aszad hívására van Szíriában nem akarják magukra rántani az IDF-et mert délutánra nincs Aszad...

Scagnetti 2015.10.08. 12:59:36

@Balt: Ne terelj itt az USA-val, ennek semmi köze ehhez! A köpönyegforgatásról volt szó. Arról, hogy akik pár éve még tüntettek egy kisebb, gyengébb ország megtámadása ellen, azok tavaly már simán végignézték ugyanezt, ráadásul a közvetlen szomszédunkban. Sőt, ma már a támadót imádják, mert a gazdi is ezt teszi. Ebben miért nem keresed az objektivitást?

Balt 2015.10.08. 13:04:35

@chepunk: Katonailag viszont pont elég erős, hogy megengedhesse magának. Nem kell ezt szeretni - az biztos, hogy elégszer voltunk a szenvedői a történelemben -, csak akkor talán az amcsi világcsendőrséget sem kellene, amelynek a lelkén szárad csak az elmúlt 10-15 évben legalább 4 kudarcos "rendteremtés", mára világméretű milliós migrációs hullámmal.

chepunk 2015.10.08. 13:06:40

@Muad\\\'Dib:

Nos honnan van Asszadnak üzemanyaga? Mivel terminálja nincs azt szárazföldön csak az ISIS-től veheti (meg pont ti mondtátok, hogy az olcsóbb is) és mivel 4 év háború után a kincstár üres bizony orosz pénzügyi támogatásból. tehát az ISIS-t Aszadon keresztül a ruszkik pénzelik... (Amúgy is az ISIS berobbanása az Ukrán balhé kellős közepén Putyin érdeke volt egyedül, figyelem elterelés, ellenfél NATO erőinek megosztása).

Amerikai megszállás alatt pontosan az al Kaida és az iraki sizlám szélsőségesek közötti kapcsolat megakadályozása volt a prioritásuk, ugyebár a főkolompos Zarkavit amerikai erők likvidálják, nos az Ő kollégái vannak Guantanamón...

Cikkek forrásokkal:
index.hu/kulfold/2015/10/07/sziria_terrorszervezetek_aszad/

index.hu/kulfold/2015/10/05/ez_tenyleg_olyan_mint_a_maffia_iszlam_allam_irak_sziria/

Ezekből válogathatsz forrást vagy egyszerűen csak olvass 2003-2011 közötti híreket az amerikai iraki beavatkozásról. Sajnos a magyarok esze rövid, két havonta újragondolják a történelmet és elfeletenek mindent.

fran7 2015.10.08. 13:09:42

@chepunk: Nem érted szerintem. Az oroszok jelenlegi anyagi biztonságukkal, már kimerik mondani, mit nem akarnak. S meg kell hallgassák őket. Ígéretük volt rá, hogy Közép és Kelet-Európa nem lesz a Nato tagja. Aláírta a szerződést arról, hogy Ukrajna függetlenségéért cserébe, szintén nem fog a nyugati szövetségekhez csatlakozni. Ezt mind felrúgta az USA az EU és a NATO. Csak az alkesz Jelcint ez nem zavarta. Csak mikor az amerikai erők hirtelen Lengyelországba kezdtek rakétákat telepíteni és elkezdték Ukrajnát szembefordítani Oroszországgal, akkor azt már nem engedhették. Putyin, nem zseni, de nem is Jelcin. Tudja, mik az érdekei Oroszországnak. Ezért elfoglalta Krímet, igyekszik befolyása alatt tartani Kelet-Ukrajnát. Szevasztopolért és betette lábát Szíriába. Könnyű neki, mert egyértelmű céljai vannak, nem kell hazudozzon, mint Obama, hogy a demokráciát akarja terjeszteni, meg a melegjogokat. Csak mindannyian tudjuk, hogy nem így van. S könnyebb azokkal kezdeni valakit, akiknek egyértelmű céljaik vannak. Nem négyéves polgárháborút provokálnak, hátha összejön valami.

Balt 2015.10.08. 13:10:24

@Scagnetti: Ha már Grúziát erőlteted: csak 1 érdekesség, bár bizonyára van tudomásod róla: Szaakasvilit - több külföldi kormánytag mellett - Kijevben az erős orosz kisebbségű Ogyessza kormányzójának nevezték ki. :)

opati666 2015.10.08. 13:12:03

@Scagnetti: Bocsánat! Az előző válaszom BRU-nak szántam, csak félrenyomtam :)

"@BRU: Ezt a cikk írójának: telt, olyan nincs, hogy tellett!" Erre reagáltam...

chepunk 2015.10.08. 13:12:05

@Balt:

Válaszodban az ok, hogy mért nem kéne a ruszkikat imádnunk: " elégszer voltunk a szenvedői a történelemben" nekünk csak halált, erőszakolást, és rákosit hoztak, ja meg a gazdaságunk szétverését. Sőt a gengsztreváltást is nekik köszönhetjük ebben az elcseszett formában, hiszen minden magyar politikai erő csak és kizárólag a KGB később FSZB engedéyklével és útmutatásával jöhetett létre a lakitelki sátortól, a SZDSZ, MSZP, MDF, FKGP, Fidesz, MIÉP, Jobbik, stb. mind. Nézd csak meg amióta KBG Putyin a hol elnök, hol kormányfő a ruszkiknál, azóta a kormánypárt indig Putyinhaver ruszki csodáló, ilyen volt gyurcsány is...

Scagnetti 2015.10.08. 13:14:42

@Balt: Ez még mindig mellébeszélés, semmi köze ahhoz, hogy a putyinellenes Fideszből hogy lett igen rövid idő alatt putyinimádó Fidesz.

mismásológép 2015.10.08. 13:17:47

@BRU:
De, van olyan, csak nem ezt jelenti.
Pl.
Na, csak ennyire tellett tőled?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.10.08. 13:18:32

@Balt: Ennyire nem hiszek a nagy nemzetközi titkos összeborulásokba. Egyszerűen Izraelnek érdeke lenne egy stabil Szíria egy Aszad vagy más "békés" diktátor alatt, Míg Szaud-Arábia és az "arab liga" érdeke meg megint más. Az USA ebben a körben meg szerintem a simán orránál fogva vezetett bohóc szerepet tölti be. Simán kihasználják az "arab liga" a saját érdekeiért úgy, hogy ezt lehetőleg az USA adminisztráció ne vegye észre.

Szadám eltüntetése is Szaud-Arábiának volt a legfontosabb, főleg ha a mostani helyzetből tekintünk vissza. Az egész szarkavarás onnan ered már év tizedek óta. Persze ők eljátsszák az ártatlan bárányt.

fran7 2015.10.08. 13:19:40

@Scagnetti: Andrássy miért koronázta meg a halálos ítéletét aláíró Ferenc Józsefet? De ha az őszinte választ várod: Azért mert Putyin nem akarta megbuktatni Viktort Obamával ellentétben. Viktor ilyen egyszerű lélek.

Muad\\\'Dib 2015.10.08. 13:21:24

@chepunk:
Ha már a szelektív emlékezetnél járunk, esetleg felmerülhetne benned, hogy vajon kis is kezdte le pénzelni válogatás nélkül Aszad ellenfeleit, annak ellenére, hogy többen előre szóltak, ez így nem lesz jó.
Vagy éppen Törökország, mely boldogan adta a pénzt mindenkinek, aki a kurdokat lőtte.
De az is mókás, ahogy jelenleg a nyugat azokat a szélsőséges kurdokat pénzeli, akiket amúgy hivatalosan a terrorista szervezetek listáján tart.
Na meg ott van a nyugat nagy barátja Szaúd-Arábia, amely jó eséllyel pályázhat a legszélsőségesebb iszlám állam címre, az amúgy igen szoros mezőnyben.
Rá kéne jönni, hogy itt nincsenek jó, meg rossz fiúk, csak globális érdekek és szenvedő lakosság.

chepunk 2015.10.08. 13:24:19

@fran7:

Vicces vagy, de elárulod magad: demokrácia, melegjogok. Jobb egy diktátor meg a fasizmus, tudom. Kelet Ukrajnának mi köze Szevasztopolhoz? Az a Krímben van amit elfoglaltak jelzés nélküli katonai egységekkel, ami a hadijog legprimitívebb megszegése, és még egyvégtében hazudtak is Putyinnal az élen! Amúgy a Krími kikötők elég bénák bármikor földrajzi csapdába zárhatók. Ezért fontod a szíriai kikötő mert az egyetlen meleg tengeri támaszpontjuk és az egyetlen a volt SZU területén kívül.

AZ is vicces, hogy amerikával van bajod a demokrácia terjesztéssel (amit csak a hazug ruszki propaganda agyalt ki, soha egy szó nem volt erről) de elfogadod kelet Európa és országunk Szovjet megszállását és, hogy megpofázzák hogyan politizáljunk, legyünk-e NATO tagok vagy ne, Ukrajnának mi jogon pofáznak? Akkor szokják meg ők is és húzzanak a Krímből. Ja és Jelcin nem csak elnézte, nem is volt más lehetősége mert a Szovjetúnió csődbement, szétszakadt, és bukta az afgán háborút. Hogyan képzelték feltételek szabását az elnyomásuk alól szabadult országoknak? Ez a gond, hogy a ruszkik elmenekülésük után is feltételeket szabnak, az EU val azomban nyugodtan ellenkezhetünk, meg az USA-val is, és nincs következménye, nem háborúznak velünk stb. a ruszkikkal ellentétben. Összeségéban inkább örülnünk kéne, hogy ezen agresszív imperialista Oroszországtól egy Ukrajna választ el minket! Ha NATO tag lesz annál jobb nekünk!

Scagnetti 2015.10.08. 13:28:22

@fran7: Volt azért abban pénz is. És Putyinnak jól jön egy Únión belüli állam, amely segít neki az EU bomlasztásában. Ehhez lett partner a kormányunk. Normálisabb országokban legfeljebb a periférián lévő szélsőjobbos pártokat tudja megszerezni magának, de itt sikerült a kormánypártot is. És ennek még örül is Viktor nyája, és isteníti Putyint, akit pár éve még a pokolba kívánt.

Kezdem azt hinni, high up olvtárs értékelése a magyar népről nem is áll messze a valóságtól.

Balt 2015.10.08. 13:28:37

@chepunk: Ezek olyan mókás "elemzések", hogy csodálkoznék, ha Tóth maga elhinné. :)

chepunk 2015.10.08. 13:30:18

@Muad\\\'Dib:

Látom a tények érzékenyen érintenek. Ha már Szaúd: ugyebár nem is akar az USA mindenhova demokráciát, meg melegjogokat exportálni :-)...

Logikus, hogy pont Azsad erősítette az ellenefeli közül az iszlamistákat, hogy megerősödjenek és ők képvislejék az ellenzékét, mert így az USA számára problémás és vállalhatatlan lesz. Amúgy az USA csak a Szabad Szír Hadsereget támogatta a többi meg konteo. A Törökök meg egy külön életet élő hatalom helyben, érdekes, hogy nemrég mint Putyin szövetségesére tekintettek a putyinfanok, még a gázvezeték, elosztó, tározó, mese korszakából (igen ezekért is kikötő kölött volna, de nem lett, putyinka bukta : -)).

Balt 2015.10.08. 13:31:32

@chepunk: Mondom újfent: nem kell imádnunk, de ugyanígy a messziről jött jenkiket sem kéne.

chepunk 2015.10.08. 13:31:59

@Balt:

Csak logikusabbak mint amit amit az FSZB központjából írnak...

chepunk 2015.10.08. 13:33:29

@Balt:

Per pillanat nem a jenki imádat a problémánk, hanem a ruszkik mégváltóként várásának túltolt propagálása...

Balt 2015.10.08. 13:35:39

@Nikosi: Abban nem hiszek, hogy az amcsi külügyet így orránál fogva lehet vezetni. (Bár most, hogy mondod: Clintonné klubrádiózása óta bármi megeshet.) Az viszont nagyon is érdekes kérdés, hogy egy olyan vahabita diktatúrát ma is tömnek fegyverrel, mint Szaúd-Arábia, a meglehetősen világi Aszad (pillanatnyi) megmentése miatt meg épp toporzékolnak.

Scagnetti 2015.10.08. 13:35:43

@Balt: Ennyi? Ez elég gyenge válasz. :) Sajnos a tényeken nem változtat. Putyinutálóból putyinimádóvá vált a vezér, ti meg szó nélkül lenyeltétek ezt is, mint sok egyebet is az öt év alatt.

Balt 2015.10.08. 13:36:50

@fran7: :) Ebben sajnos lehet valami komolyan is.

Balt 2015.10.08. 13:46:17

@Muad\\\'Dib: Pontos.

@chepunk: "elfogadod kelet Európa és országunk Szovjet megszállását"
Ez megvan, ugye?
www.chronosmag.eu/index.php/l-petrakis-when-mighty-play-god.html
www.hhrf.org/europaiutas/20001/7.htm

"Amúgy az USA csak a Szabad Szír Hadsereget támogatta a többi meg konteo."

:) Ez csak a CIA kitalációja, soha nem is volt, de az bizonyos, hogy mára végképp nincs Szabad Szír Hadsereg.

Balt 2015.10.08. 13:48:25

@chepunk: Épül a vezeték is, meg az orosz atomerőmű is Törökországban. Persze az USA még beleköphet, ha Törökországot is lángba akarja borítani. Sajnos valszeg nem áll távol tőle a gondolat.

Balt 2015.10.08. 13:49:49

@chepunk: Fogalmazhatok egyszerűen? A jbqa-d!

fran7 2015.10.08. 13:49:54

@chepunk: Nem érted a lényeget. Mert itt van elásva a kutyi. Az Usa többször árulta el barátait, nem tartotta be a szavát, mint a SZU. 56-ban az oroszok nem véletlenül vonultak ki. Be kellett volna tartaniuk a szavukat. Ők akarták is. Csak. No onnantól én nem hiszek az USÁ-nak hiába ígér szépeket, s jókat. Ha az érdeke úgy tartja el fogja felejteni. Ezért egyszerűbb az oroszokkal.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.10.08. 13:52:29

@Balt: Szerintem meg meg lehet vezetni bárkit, bármilyen szervezetet. Az egész pénz kérdése, márpedig az "arab ligában" másból sincs a közelmúltban és a jelenben nagyon sok mint pénzből és olajból. Simán el tudok képzelni egy olyan Szaud-Arábiai illetve "arab liga" általi tervet ami a következőkre alapoz.

1. Az olaj el fog fogyni, utána más sincs ott csak homok meg teve a megkeresett pénz meg szépen majd elfolyik. Hiszen a víz és a kaja drága dolog arra felé.

Megoldás:

Kell egy "jó nagy birodalom". Amiben mi arabok leszünk a kiválasztott nép. Legyen benne sok rabszolga , igen szó szerinti rabszolga. Ezeket tartsuk minél jobban elnyomva majd Ők fenntartanak minket a kiválasztottakat akik addig kefélünk, vízipipázunk, meg vedelünk és disznóhúst zabálunk. Mert a korán és a saria csak a rabszolgákra nézve lesz kötelező. Lehetőleg legyen a birodalom öneltátó és akkor szarunk a világ fejére.

Nem kelen megvárni míg megcsinálják szerintem, jobb lenne még hamarabb eltörölni az egész bagázst a föld színéről szerintem. De ehhez fel kellene ismerni ki is a valódi ellenség és ki a valódi veszély. Azaz ne a marionettbábut püföljük hanem a bábmestert....

eßemfaßom meg áll 2015.10.08. 14:15:11

"Visszatértünk a kőkorszakba. Gyönyörű, márványpadlós házunk volt, most pedig egy lavórban mossuk a ruháinak” – mondja egy munkás"

Ilyen jól ment nekik, hogy a munkásnak márványpadlós háza volt? Mindenesetre z oktatás színvonalát jelzi, ha ugy tudja, hogy a kökorszakot az jellemezte, hogy lavórban mosták a ruhát és a kórházakban csak az életmentő műtéteket végezték el.

chrisred 2015.10.08. 14:16:44

@Balt: Milyen indexes maszlagot? A magyarázat: arrafelé mindenki üt mindenkit.

Balt 2015.10.08. 14:20:58

@chrisred: Itt fentebb olvashatsz tényszerű, elfogulatlan amerikai (na jó: iráni) véleményt az Indexszel szemben. Attól függetlenül, hogy a napi.hu is az Indexes (fideszközeli, hehe) lapcsalád része.

chrisred 2015.10.08. 14:21:25

@eßemfaßom meg áll: Ebből a szövegből csak az derül ki, hogy most munkás. Ki tudja, mi volt a foglalkozása, amikor márványpadlós háza volt? Amúgy fogalmam sincs, mennyire számít ott különlegesnek. A Közel-Keletből kiindulva, lehet, hogy ott a laminált fapadló a luxus.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.08. 14:22:49

@chepunk:

Marhaság..

Az Isis-t Szaud Arábia és érdekeltségei hozták létre, Amerikai segítséggel.

Az Arab Tavasz idején sok helyütt a segítségükkel zavarták el a kormányokat, és a káoszban vásárolták fel bagóért az erőforrásokat.

Ugynazet csinálta az USA Ukrajnában.
444.hu/2014/05/14/az-amerikai-alelnok-fia-beszallt-az-ukran-gazuzletbe/

Balt 2015.10.08. 14:54:06

@Scagnetti: Épp most olvasom itt a blogon egy (máshonnan ismerve) nem túl kormánybarát külpolitikai szakértőtől:

"- Mit gondol a jelenlegi kormány külpolitikai tevékenységéről?

- A gyakorlati külpolitika alakítása és működése ennél tágabb kérdés, de önmagában a stratégiaalkotás terén jól szerepel, sokkal jobban, mint az előző. (...)

- Arról beszéltünk, hogy a transzatlanti tagságnak nincs alternatívája – ezen nem változtat az, hogy néhány konkrét ügyben pár szövetségesünkkel most feszült a viszony. Minden keleti vagy déli nyitási ambíció mellett a magyar külpolitika általános keretét és mozgásterét egyértelműen meghatározza az EU- és NATO-tagság, ebben nem is látszik változás.

Az egy dolog, hogy Magyarország néhány kérdésben mozgolódik – például az oroszokkal elleni szankciók kapcsán, a miniszterelnök híres beszédében meg is jegyezte, hogy ezzel „lábon lőjük” magunkat –, de végrehajtjuk őket, nem lépünk ki a sorból. Elkötelezett tagként követjük az EU és a NATO által megszabott fő külpolitikai vonalakat. A napokban számolt be a sajtó arról is, hogy jelentősebb NATO-bázis nyílik Székesfehérváron.

Mindenféle Oroszországhoz való közeledés ellenére nem alternatíva, hogy kilépjünk: nagyon szilárdak és beágyazottak a külpolitika euroatlanti irányultságát adó keretek, ez pedig nem fog változni."

Balt 2015.10.08. 15:05:45

Itt egy aranyos kis elszólás a zindexről (szerzői név nélkül) arról, hogy az oroszok lebombázták az egyik legnagyobb "szabadságharcos" fegyverraktárat:

"Olyan ellenzéki csoportról van szó, amelyet a szíriai kormányhadsereg volt katonái hoztak létre (vezetőjük maga is a hadseregből dezertált kapitány), nyugati hírforrások mérsékelt ellenzéki erőként tartják számon. [hehehe] Tagjai a hírügynökségek szerint katari és szaúd-arábiai CIA-egységektől kaptak kiképzést. Hadzs Ali szerint a Liva Szukor al-Dzsabal azért került az oroszok célkeresztjébe, mert ez a szervezet az egyik legerősebb szárnya a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen harcoló Szíriai Szabad Hadseregnek (SZSZH). Ez utóbbi olyan szervezet, amely több felkelőcsoport törékeny szövetségéből áll, de központi irányítással nem rendelkezik."

Azt hiszem, kiegészítés nélkül bármely nyelven megállja a helyét egy lexikonban a (külföldről felfegyverzett) "terrorista" címszó alatt.

Balt 2015.10.08. 15:12:47

Tegyem hozzá:
"Johnson az orosz sajtónak nyilatkozva maga is elismerte, hogy a Szabad Szíriai Hadsereg a valóságban nem létezik, mindössze egy a CIA által létrehozott konstrukció, amit pszichológiai hadviselés céljából, a közvélemény formálására használnak."

Ezt meg Bircától loptam: :))
bircahang.org/wp-content/uploads/2015/10/12107077_606019919536188_1331497502958429334_n.jpg

Muad\\\'Dib 2015.10.08. 15:43:24

@chepunk:
Lássuk:
www.businessinsider.com/biden-apologizes-turkey-erdogan-isis-comments-2014-10
Miért is kért elnézést? Biztos ő is konteo hívő...

www.thedailybeast.com/articles/2014/06/14/america-s-allies-are-funding-isis.html
Hogy is indult a dolog?

www.dw.com/en/is-supply-channels-through-turkey/av-18091048
Ha már szelektív memória...

Szóval érdemes lenne szétnézned a nemzetközi sajtóban.

eloi 2015.10.08. 15:58:05

@Bellagio: A törökök meg valahogy a kurdokat találják el az ISIS helyett. Érdekes. Miközben az ISIS-nek van pár tízezer "harcosa", az ellenük fellépő államoknak meg összesen több millió... Hogy is van ez a fellépés akkor? Valami nem stimmel. Baj lehet az akarattal, hogy tényleg helyretegyék őket.

Ma már az "ellenzéket" a terroristáktól elválasztani, szinte lehetetlen. És mindegyik az instabilitást fokozza csak! A megoldás csak az lehet, ha lesz a térségben egy központi erő, amely rendet tart! Ez nem fog menni nyugati, demokratikus mintára, ahogy nem ment sehol a térségben.
Tehát, vagy lesz egy központi vezető, vezetés, aki a megfelelő erővel rendelkezik ehhez, vagy marad a káosz.
És mit ad Isten, van ott ilyen: Asszad. Aki semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint bárki lenne, aki erővel rendet tenne és tartana!
Tehát az orosz logika jó. Minek keresni másik diktátort, ha már van?!

eloi 2015.10.08. 16:15:41

@chepunk: Azt csak tök hülyék gondolhatják komolyan, hogy Aszad pénzelte és hozta létre SAJÁT MAGA ELLEN a terrorcsoportokat! Különösen, mikor látta, hogy mi lett a sorsa Kadhafinak és Husszeinnek! És tudta, hogy neki is ezt a sorsot szánták! Aszad aligha szuicid vagy elmeháborodott, ahogy azt szeretnék róla elhitetni.
Ez az értelmezés is csak arra jó, hogyan lehet valamit még rákenni. Hogy ne másra kelljen!
A szíriai Aszad rendszer egy tekintélyuralmi puha diktatúra volt. Nem jobb vagy rosszabb, mint a többi a környéken. Sőt, lehet, hogy Szaúd-Arábiához meg Katarhoz képest sokkal puhább! Ahol egy szekularizált, modern állam működött.
Most mi van helyette?? Most jobb?
Lehet-e nyugati demokráciát építeni ott, ahol ennek sem hagyománya nincsen, és teljesen ellentmond az iszlámnak, ami a térség domináns vallása?!
Szaúd-Arábiában lehet??? Dehogy lehet! Akkor a szaúdi totális iszlám monarchikus diktatúra miért nem célpontja a Nyugatnak? Miért Szíria? Miért csak Aszad?...
És lehet-e akár egy új diktátor nélkül újra rend a térségben? Négy évente demokratikus választásokkal...???
Láttuk, hogy mennyire lehet, Irakban, Afganisztánban....
Fel kéne ébredni az álmodozásokból, de gyorsan.

BéLóg 2015.10.08. 17:45:54

@high up!: Hát öregem, te azért iszonyúan alul tudod múlni a szellemi sötétséget.
Mondd, HÁNYSZOR kell megcáfolnia az embernek a sok hazug állításaidat, hogy legalább AZOKAT levedd a különböző blogokról?
Az ISIS már a kezdet kezdetén kiadott egy térképet arról, meddig is FOG majd terjeszkedni. Ebben a FÉL Magyarország, nagyjából a Balaton déli vonala alatt szerepelt!
Gondolom ez a te sötét fejedben mint fideSSpropaganda szerpel.
Hányszor kell még leírni neked, hogy már MEGTÖRTÉNT hogy egy bomlott elméjű prédikátor, névszerint Kaplan imám, akik ki is utasítottak Németországból KIKÁLTOTTA a Kölni Kalifátust és közölte minden igazhitűvel, hogy ha egy ország törvénye ellentétes az iszlám rendelkezésekkel, akkor azt nem kell betartaniuk.
Gondolom ezt is a fideSSpropaganda készítette, csak neked!
Harmadszorra pedig kaptál már elégszer linket arról, VAN MÁR iszlám "állam" Európában és annak "fővárosa" Rotterdam.
Itt a link nemtudomhanyadszorra, te éjfekete sötétség!
cikkek.soti.ca/eurabia-has-a-capital--rotterdam.html

HÁT FOLYTASSUK!

Netuddki. 2015.10.08. 18:55:38

Mese nincs, fegyvert kell osztani a "meghódítottak" között, aztán seperc alatt felkoncolnák a "hódítókat".
"Isten megteremtette az embert, Sam Colt egyenlővé tette." Könnyű azt terrorizálni aki nem tud visszavágni. Nem véletlenül a kádár rendszerben is úgy féltek attól, hogy a lakosságnak fegyvere legyen, mint a tűztől.

Scagnetti 2015.10.09. 09:59:25

@Balt: Ez se magyarázza a hirtelen jött putyinimádatot. Azt meg pláne nem, hogy ha kilépni nem akarnak (sajnos a Fidesz esetében már nem lehet tudni, meddig képesek elmenni), akkor miért is szarnak állandóan a küszöbre.
süti beállítások módosítása