A tudomány bebizonyította, hogy a kínzás nem célravezető
2016. október 16. írta: lumens

A tudomány bebizonyította, hogy a kínzás nem célravezető

Glenn Carle, CIA-hoz tartozó vallató szakember 2003-ban egy titkos fogdalétesítménybe látogatott, hogy kikérdezzen egy nemrég elfogott Al-Kaida-gyanúsítottat. A börtön hideg és sötét volt, olyannyira, hogy Carle a saját kezét sem látta. A cellába belépve egy reszkető férfi feküdt egy vékony lepedő alatt, aki lassan felnézett a CIA munkatársára, és csupán egy értelmetlen mondatot tudott a kérdésére felelni. „A férfi egy roncs volt” – nyilatkozta később a Newsweek riportjában.

Forrás: Wikipedia Commons

Az Amerikai Egyesült Államokkal szemben elkövetett 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően a Bush-kormány fogolytáborokat és olyan megtorló módszereket vezetett be, amelyeket az emberjogi szervezetek alapvetően kérdőjeleznek meg. Carle rabjának szellemi leépülése is ennek a tortúraprogramnak az eredménye, amelyet a CIA 9/11 óta a terrorista gyanús személyekkel szemben rendszeresen alkalmaz. A tortúrasorozat különféle kínzási módszereket foglal magába, mint például az alvásmegvonás, szélsőséges hőmérsékleti körülmények, fullasztás vagy étkezési manipuláció. Mindezek célja, hogy együttműködésre kényszerítsék a vádlottat és értékes információkat csikarjanak ki belőle. Az elmélet azonban, amin ezek a módszerek alapulnak, hibásnak bizonyultak, hisz homályos, olykor hamis információkhoz vezetnek.

Bár kínzási módszerek laborkörülmények között való tesztelése nem engedélyezett, számos tanulmány támasztja alá, hogy a tortúra maga a legkevésbé hatékony módszere az információszerzésnek, hisz ha a fizikai vagy szellemi bántalmazás az agy memóriaközpontját károsítja, akkor azok hamis információt szülnek.

Charles Morgan pszichiáter 2006-ban végzett kísérlete a kínzómódszerek hatékonyságának kérdésével kapcsolatban egyértelmű eredményt mutatott fel. A kísérlet résztvevői különlegesen képzett és motivált katonák voltak. A stresszes és szélsőséges hőmérsékleti körülmények hatására jelentős memóriaromlás tapasztalt a csapat tagjainál. Mindez azt támasztja alá, hogy a fejlett vallatási eszközök hasonló hatást gyakorolnak a terroristagyanús személyekre, akiket ilyen módszerekkel kényszerítenek igazságmondásra.

Ennek ellenére mind a mai napig a fogolytáborokban, köztük a hírhedt Guantánamo táborban is alkalmaznak hasonló kínzó és megtorló technikákat, mint a fullasztás, alvásmegvonás, vagy szexuális megaláztatás.

Fullasztás

A waterboarding, azaz fullasztás módszere a CIA legismertebb kínzási technikája a terroristagyanús személyekkel szemben. A foglyokat lekötözik és arcukat ruharonggyal lefedik, majd fokozatosan vizet engednek az arcukra, amíg a ruha teljesen át nem ázik, és a gyanúsított szája, illetve orrnyílásai teljesen be nem telítődnek, ami végül megakadályozza, hogy lélegezni tudjon. A fulladozó rabról azt feltételezik, hogy beszélni fog annak érdekében, hogy újra levegőhöz jusson.

Nyilvános demonstráció 2008-ban Izlandon, Condoleeza Rice látogatásakor. Forrás: Flickr

A módszer hatékonytalanságára részletesebben O’Mara tanulmányai mutattak rá, miszerint a fogolynak ilyen esetben a „búvár reflexei” aktiválódnak. Hideg vízben tehát az agyi aktivitás a memóriáról átkoncentrálódik a túlélési ösztönökre, vagyis a félelem, stressz és fájdalom ideiglenes kezelésére. Az oxigénhiány (hypoxia) ugyanis csorbítja a kognitív készségeket, míg a felhalmozódó szén-dioxid (hypercapnia) félelmet és pánikot ébreszt a kínzott személyben. Ezáltal ilyen helyzetben jelentősen csökken a gondolkodás és az információ-előidézés képessége.

A waterboarding módszere nemcsupán ezen fizikai tényezők miatt hatástalan, hanem szellemi hozadékai miatt is valótlan információkat eredményez. A fullasztás alatt ugyanis a vádlott bármit hajlandó lenne mondani vagy megtenni annak érdekében, hogy leállítsa a kínzási folyamatot – nyilatkozta Malcom Nance, aki egy 2007-ben leállított ellenállási tréning instruktora volt.

Alvásmegvonás

Az alvásmegvonás egy régóta bevett módszer a CIA-nál. Elsősorban arra használják, hogy megtörjék a vádlott ellenállását. Egyszerre csökkenti az ember pszichológiai ellenállását és a test fájdalomtűrő képességét, ezáltal a gyanúsított is könnyebben válik együttműködővé. Azonban ennek a módszernek sok hátulütője is van információszerzés szempontjából. A kognitív teljesítmény – beleértve az emlékek és információk hosszú távú memóriából való előidézését – határozottan gyengül alvásmegvonás következtében. Ezen kívül több tanulmány is kimutatta már, hogy az alváshiány akár hamis memóriaképek, illetve intenzív hallucinációk képződését is elősegíti. Amennyiben a kínzott fél ezekhez az emlékekhez nyúl, azok szintúgy hamis információkat eredményeznek, akárcsak a fullasztás esetében.

Grafika: Mike Licht

Egy. a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben közétett tanulmány az alvásmegvonás hatásait vizsgálja. A kísérletben nyolcvan diák vett részt, akiket két csoportra osztottak: azokra, akiknek engedélyezték az alvást, illetve azokra, akik számára megtiltották. Másnap mindkét csoport tagjai ugyanazt a számítógépes tesztet töltötték ki, amelynek eredményeként az ébren maradottak közül 4,5-szer többen töltötték ki rosszul a feladatokat, mint a kialudt önkéntesek. Ez olyan nagy mértékű arány, amely arra enged következtetni, hogy a terrorista gyanús rabok által tett vallomások nagy része szintén megtévesztő információkon alapszik.

Barack Obama 2009-ben egy rendeletében betiltotta ezeket a kínzási módszereket, amelyek lényegében már korábban is megszűntek. 2014-ben a szenátus egy jelentésében közzétette, hogy ezek a vallatási eszközök több szempontból – köztük a fent említett okokból adódóan is – megbuktak. Egy ellentmondásos függelék azonban részlegesen továbbra is lehetővé tesz kínzási módszereket, mint az izoláció vagy alvásmegvonás, amely során minden 24 órában csupán 4 órát pihenhetnek le a rabok. A kutatók többsége szerint a kínzási módszerek alapvetően károsak, embertelenek és hibás gondolatokra engednek következtetni, ezen nem változtat, semmiféle részleges megoldás.

Lehetőségek

A második világháború során a német Hanns Scharff egy gyökereiben más módszert alkalmazott annak érdekében, hogy elkerülje a hamis, illetve megtévesztő vallomásokat. Módszere nem a tortúrán, hanem a kapcsolatépítésen alapult. A szakember elhitette a foglyokkal, hogy ő az igazság nagy részét már tudja, ahelyett hogy direkt kérdéseket tett volna fel, vagy nyomást gyakorolt volna a részletek kinyeréséért. Egyszerű, hétköznapi diskurzusokba rejtette a kérdéseit és részleteket. Ennek következtében a fogoly hasztalannak tartotta visszatartani az általa birtokolt információkat, s tudatalatt is igazolta vagy tagadta őket.

Nyilvánvalóan a foglyok és kihallgatóik érdeke eltérő annak tekintetében, hogy mire derüljön fény egy vallatás során. Ennek következtében a fent említett módszerek – függetlenül attól, hogy kínozzák vagy sem a foglyokat – egyike sem garantálhatja, hogy a megszerzett információ valós és tényszerű.

Halkó Petra

 

Kövessen minket a lumens.hu-n, illetve Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr9511812351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2016.10.17. 00:31:16

És?
Biztosíthatlak róla a magyarországi index olvasóid nem készül vallatónak.
Ha pedig vallató kiképzőnek gondolod magadat, a vallatóknak adj tanácsokat.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.10.17. 08:10:44

Tudomány = folyamatos hazugságok sorozata.
Nem meglepő, hogy ez a szekta emberkínzásokhoz is segédkezet nyújt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2016.10.17. 08:15:27

@Jakab.gipsz: :0
pedig az index címlapos blogokon rendszeresen amiatt rettegnek, hogy holnaptól Orbán fekete autót küld mindenkiért, és jó tudni, mire számíthatunk.
...persze azt is minden nap elmondják, hogy holnap Orbán lemond, de úgy néz ki, ez a kettő nem zárja ki egymást...

Medgar 2016.10.17. 08:53:23

@wmiki: Hogy a francba mered használni a számítógéped és a netet, ha szerinted a Tudomány = folyamatos hazugságok sorozata?

_Epikurosz_ 2016.10.17. 12:27:49

Ezt már Umberto Eco megmondta, nem kell ehhez tudomány.

IgazságotMindenkinek 2016.10.20. 12:02:43

A tanárok pontosan ezért verik a diákokat Magyarországon: nem jót, hanem rosszat akarnak nekik
tanarokbunei.blog.hu/
süti beállítások módosítása