Nemzetközi téma lett a boltzár feloldásából
2016. április 12. írta: lumens

Nemzetközi téma lett a boltzár feloldásából

Nem csak nálunk volt címlapsztori a tény, hogy a kormány visszavonja a vasárnapi boltzár rendkívül népszerűtlen intézkedését. A Wall Street Journal, a Bloomberg, a Reuters és az Associated Press is beszámolt a döntésről. A boltok több helyen is zárva tartanak a hét utolsó napján – a legtöbb országban azonban fokozatosan feloldják ezeket az intézkedéseket.

Angol nyelvű plakát az MKKP-Vastagbőr jóvoltából a XIII. kerületben. Forrás: Wikipedia Commons

Nem lehet megunni

A 2015-ös törvénnyel kapcsolatban egyöntetűen megjegyezték, hogy mennyire rossz fogadtatása volt a teljes lakosság körében – a Wall Street Journal „népszerűtlennek”, a Reuters „a Fidesz és a baloldali ellenzék közti komoly konfliktusforrásnak”, az Associated Press „rendkívül népszerűtlennek”, nevezte, a Bloomberg pedig Rogán Antal sajtótájékoztatójából azt a megjegyzést idézte, mely szerint „a kormány felismerte, hogy a legtöbb ember ellenzi a boltbezárásokat”.

Az IPSOS 2015 márciusi felmérése szerint a válaszadók több mint 68%-a nem értett egyet az intézkedéssel, negyedük szerint ugyanis ez rendkívül megnehezíti számukra az alapvető tartós- és élelmiszertermékek beszerzését. A TÁRKI és a Medián hasonló eredményekre jutott: esetükben 59,2% és 62% ellenezte a törvényt. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, az Országos Kereskedelmi Szövetség és a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is a várható negatív gazdasági hatásokra hívta fel a figyelmet.

Tény azonban, hogy az első hónapokban ha csak minimálisan is, de emelkedett a napi kereskedelmi forgalom – írja a Eurofound. Varga Mihály sajtótájékoztatójában azt mondta, hogy az intézkedés nem hozott alapvető változásokat a kereskedelemben, az üzletek eladásai azonban típustól és helytől függetlenül megnőttek, fogalmazott a TeleTrader a Portfólió cikke alapján.

Vasárnapok külföldön

Az Európai Unió minden egyes tagállam számára lehetőséget ad arra, hogy a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban saját törvényeket hozzon – az egyetlen kötelező elvárás csupán az, hogy hat napi munkát mindenképpen egy szünnap kövessen, azonban ennek sem kell feltétlenül vasárnapnak lennie.

Belgiumban 2006 óta hat, illetve kilenc vasárnapon tarthatnak nyitva az üzletek évente a helyi szabályozástól függően. 2011-ben a Comeos csoport kezdeményezésére 3400 bolt tartott nyitva ugyanazon a hétvégén. Az Európai Bizottság Belgiumra vonatkozó javaslataiban előkelő helyen szerepel az idevágó „túlzó korlátozások megszüntetése” a gazdasági növekedés elősegítésének érdekében. Horvátországban a katolikus egyház lobbitevékenysége miatt 2004-ben az alkotmánybíróságnak kellett kimondania, hogy a tiltás alkotmányellenes lenne, 2008 nyarán azonban mégis elfogadtak egy törvényt a vasárnapi nyitva tartás ellen. Erről 2009 nyarán hozott ítéletet a testület, és ismételten alkotmányellenesnek találta.

Ontario 1911-es idevágó törvénye.

Ami a skandináv országokat illeti, Finnországban 1994 óta tarthatnak nyitva az üzletek a hét utolsó napján, 2009 óta pedig minden szabályozást eltöröltek a 400 négyzetméternél kisebb üzletek nyitvatartásával kapcsolatban. Svédországban az egyetlen tiltás az állami kézben lévő Systembolagetre vonatkozik, mely az egyetlen üzletlánc, ami 3,5%-nál nagyobb alkoholtartalmú italokat árusíthat – ők nem nyithatnak ki vasárnap. Dániában 2012-ben törölték el a vasárnapi nyitvatartást korlátozó intézkedéseket.

Németországban máig egy 1956-os törvény szabályozza az üzletek működését. A vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos tiltások feloldását 2004-ben alkotmányellenesnek találták, jelenleg az ezzel kapcsolatos döntéseket a helyi önkormányzatok hozzák meg, az IEA adatai szerint pedig a kezdődő deregulációs folyamat gazdasági előnyökkel jár számukra. Franciaországban egy 1906-os törvény miatt alapvetően szintén zárva tartanak az üzletek a hét utolsó napján, azonban ez alól rengeteg a kivétel.

Kanadában és az Egyesült Államokban az egyes tartományok illetve államok relatíve szabadon dönthetnek az ezzel kapcsolatos intézkedésekről, így a szabályozás sokáig nem volt egységes. Kanadában 2006-ra szinte mindenhol feloldották a tiltásokat – Nova Scotia volt az utolsó tartomány, ahol erre sor került. A szigorúan értelmezett vasárnapi boltzárra kevés példa van az Egyesült Államokban, kivétel ez alól a New Jersey-ben található Bergen County, ahol nem vallási okokból, hanem protestjelleggel, illetve a 4-es és 17-es utak forgalmának alacsonyan tartása miatt ragaszkodnak hozzá. A Sandy hurrikán lecsapásakor a törvényt ideiglenesen felfüggesztették.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr418589974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.04.12. 12:50:07

Osztrákok, franciák mind hülyék, a minimálbért is el kellene törölni...

kewcheg 2016.04.12. 13:07:02

Nem halt bele senki.Baloldali katolikusként két irányból is ellenszenves a vasárnapi munkára kényszerítés. Embertelen, pláne egy családosnak. Nekem az elmúlt egy évben kb. háromszor okozott kisebb kellemetlenséget a zárvatartás, de egyszer sem élelmiszer vonatkozásában. Egyébként van fontosabb dolog is, az álbaloldal, ha igazán baloldal lenne, a nevét se adta volna ehhez, plusz ráadásul akarva-akaratlanul asszisztál ahhoz, hogy az igazán nagy horderejű kérdésekről most hetekig ne beszéljen senki....Ilyen ellenzék...nem ér egy kalap bódiszilvát se...

steery 2016.04.12. 14:53:56

Az újságok szokás szerint hazudnak. Én egyetlen olyan embert sem ismerek a környezetemben, aki rosszul fogadta volna a vasárnapi boltzárat vagy tiltakozott volna ellene (még a boltosok sem!). Mindenki egyszerűen tudomásul vette és nem csinált belőle nagy ügyet.

Az viszont tényleg szánalmas, hogy ilyen töketlen, béna kormányunk van. A döntés meghozatala előtt miért nem fontolták meg jobban ezt az egészet? Utólag pedig miért nem ragaszkodtak a döntésükhöz? Ennyire gyávák lennének, hogy folyton visszatáncolnak, ha megszorongatják kicsit a töküket? Akkor mi lesz majd, ha valami igazán fontos kérdésben kell döntést hozniuk, ami tényleg élet-halál kérdése lesz? Szégyen ez rájuk nézve. És ránk nézve is, hogy ilyen béna vezetésünk van.

röf 2016.04.12. 15:30:19

Gondoltam, hogy sokan sok-sok rágnivalót találnak ezen e csonton....
Azt is tudtam, hogy a Fidesz akkor is hülye, amikor elrendelte mindezt, meg akkor is, mikor visszavonta.
Csak halkan mondom, hogy az sima hazugság, hogy vasárnap zárva voltak a boltok.
Kis családi boltok mind nyitva voltak, és ha valaki enni-innivalót akart venni, nyugodtan megtehette.
Valóban tény, százhat centis lapos TV-t azt nem lehetett kapni vasárnap.

FF 2016.04.12. 16:29:00

@kewcheg: munkára kényszerítés? Nem tudok senkit, akinek pisztolyt tartottak a fejéhez, hogy vasárnapokra is kiterjedő állást vállaljon. Viszont van, akiknek a kevesebb nyitvatartás kevesebb keresetet jelentett. Az a 10 ezer ember, amennyivel kevesebb dolgozik a kereskedelemben, az biztos örült, hogy otthon lehet, csak hát azért nem adnak kenyeret a boltban, hétköznap sem.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.12. 17:53:54

'Nem csak nálunk volt címlapsztori a tény, hogy a kormány visszavonja a vasárnapi boltzár rendkívül népszerűtlen intézkedését. A Wall Street Journal, a Bloomberg, a Reuters és az Associated Press is beszámolt '

tehát CSAK NÁLUNK VOLT CÍMLAPSZTORI

vagy mutatsz egy címlapot?

Voznyák Pista2 2016.04.12. 18:28:26

A baloldal úgy viselkedik, mint egy részeg szurkoló, aki nem veszi észre hogy a meccsnek vége, és egyedül kántálja hogy "mindent bele"

Bogyó 2 2016.04.12. 22:04:23

@kewcheg: "Nem halt bele senki" A nyitva-tartásba se. Egy csomó ember teljesen szívesen dolgozott vasárnap a dupla pénzért, amit valamiért fontos volt eltörölni a kormánynak aki annyira szolidáris. Vajon miért is kellett most eltörölni? miért nem akkor amikor bezártak és nem volt értelme, legfeljebb a kicsiknél. Most, hogy engedik, a pótlékot eltörlik? Ez a szerencsétlen munkára kényszerítettek érdeke? Ugyan már! Kicsinyes bosszú, megbüntetik a népet, ha nem úgy táncol, ahogy a kormány fütyül, ennyire nagy demokraták őkelméék.

Bogyó 2 2016.04.12. 22:21:24

@steery: Hát én meg ismerek. Emlékszem gyerekkoromra, hogy mennyire jó volt, amikor pár bolt hajlandó volt a 80-as években már vasárnap is legalább tejet, kenyeret árulni. A vasárnap vásárnap, mindig is világos volt, hogy nem a szolgáltatókra gondol az egyház a munkavégzés tilalmánál, mert akkor a piacokat is zárják be, az se életszükséglet. A gyárak, üzemek, termelőcégek, állami szolgáltatások valóban nem szükségesek. De a mozik, színházak, orvosok, papok és a vásárlást lehetővé tevő szolgáltatók hozzátartozhatnak a vasárnaphoz. Nem egy helyen a vasárnapi bevásárlás családi program is volt, mert hétközben az ember nem feltétlen tud időt szakítani egy nagyáruházra, ami 1-2 órát is elvehet. A vasárnapba azonban beleférhet, hogy Tescoba, Obiba megy az ember, mert hetekre bevásárolhat, nincs úgy időhöz kötve, összekötheti egy mozival, és bármily hihetetlen de a gyereknek is sok mindent taníthat egy ilyen helyen, ahol van idő a megmutatni az árukat, tanítani, mit érdemes megvenni és hogyan, látni egy nagyobb választékot, magyarázni mi mire való pl. egy barkácsáruházban. A nagyáruházak erre kiváló lehetőséget nyújtanak, még arra is, hogy ezt itt nem érdemes megvenni, mert ha bemész a sarki kisboltba nézd meg, hogy az jobb, olcsóbb stb. De van olyan is, amikor ez nem így van. És egy-két óra bevásárlástól még nem válik végtelen shoppingolássá a nap, nem véletlenül kerül le a vasárnapi zár szinte mindenhol a fejlett világban a boltokról. Álszenteskedés a nagy tiltás, mert akinek probléma az ne menjen ilyen helyre dolgozni vagy vásárolni, hanem csücsüljön otthon két mise között, mert azt is lehet.

Bogyó 2 2016.04.12. 22:23:12

@Voznyák Pista2: Nem, te vagy az, aki nem vette észre, hogy csak szünet van, nincs a meccsnek vége. Szerinted a pótlékot miért kellett eltörölni??? Hát ezért nincs a meccsnek vége.

CoolKoon 2016.04.12. 22:24:40

@kewcheg: Mi az, hogy kényszerítés? Ki/milyen törvény kényszerít téged vasárnapi munkavégzésre?

CoolKoon 2016.04.12. 22:27:37

@steery: Érdekes, az én környezetemben még egy kertészet tulaja is azt morogta, hogy akkor se fog templomba járni (ugye mondanom sem kell, hogy ritka a 200 m2 alatti kertészet). Meg gondolom, a környező országokba vasárnaponként átjáró bevásárlók is mást gondolnak róla, mint te....

indapicsa 2016.04.12. 23:28:30

Mi magyarok nem haldoklunk... mi így élünk! Senki nem meri megmondani a tutit, mert mindenkinek van egy level 3-as rokona aki az állami szférában dolgozik. Kényszermunka? Ne röhögtessenek! Nekem inkább azt mondja meg valaki, hogy miért van az, hogy a Stadionok épülnek, a korházak meg összeomlanak! Vagy ha már kisstílüségről van szó, hogy lehet a kormánynak arra ideje, energiája, hogy a kutyák törzskönyvezéséről döntsön bármit érdemben? 1, Kismillió fontosabb dolog van az országban. 2, gondolom a törzskönyvezésért fizetni kell, szóval kurv@ra pofád lapos magyar állam, max megy a közmunkás is kutyaszakérteni!

2016.04.13. 00:16:27

@röf: "Valóban tény, százhat centis lapos TV-t azt nem lehetett kapni vasárnap."

Hát ez a baj. Nincs annál nagyobb élvezet a prolinak, mint vasárnap 4k led tévét venni. Hitelre.

2016.04.13. 00:29:59

@Bogyó 2: "nem véletlenül kerül le a vasárnapi zár szinte mindenhol a fejlett világban a boltokról"

Persze hogy nem véletlen. A Profitéhség, a fogyasztói társadalom, és az egyre értéktelenedő, kihasználható munkaerő metszéspontjából ez adódik. Mamég csak a boltokat nyitogatják. Ne lepődj meg, és főleg ne háborogj, ha pár év mulva -akármilyen területen is dolgozz- neked is húznod kell az igát vasárnap. Egyébként a vasárnapi nyitvatartást semmi nem indokolja, egyszerű ócska bazári ideológia, hogy nem tudják máskor megoldani a vásárlást, csak vasárnap. Meglehet, csak akarni kell. A vasárnapi nyitvatartásra sosem volt igény, a multikkal együtt szép lassan beköltözött az országba, bejutott a köztudatba, aztán az emberek megszokták, mint minden kényelmes dolgot, mostmeg hirtelen elvonási tünetek vannak, meg persze nagyban rájátszik a hisztire az átpolitizáltság is.

Ejkekjetter 2016.04.13. 00:43:46

Amíg "vasárnapi munkavéhzés tilalma" kitétel így szerepel a törvényben, addig az egy kurva szar és diszkriminatív törvény, mert sajnos elég sok olyan munkakör van, ami nem engedheti meg magának, hogy betöltetlen maradjon. Persze politikusaink, akik fel vannak mentve a hét 7 napján az értelmes munkavégzés alól, erről nem sokat sejtenek. Örülnék egy "vasárnapi munkavégzés tilalma atomerőművekben és azok 5 kilóméteres körzetében" törvénynek, vagy tiltsák meg a tömegközlekedést vasárnap, de a legjobb az lenne, ha megvalósítanánk a The Purge című filmet minden héten, tuti itt is megoldódna minden szociális probléma.

swfla 2016.04.13. 03:30:26

@kewcheg: "nem ér egy kalap bódiszilvát se"

bocsanat, azt hiszem elutotted a nevet, probald sok xy-nal! :-)

2016.04.13. 05:45:23

@kewcheg: paternalizmusnak hívják amikor az állam felülről megmondja hogy sima hétköznapi szituációkban is hogyan viselkedjen az állmapolgár: például felülről döntik el kényszerként hogy vasárnap tartsanak zárva. Ezt a paternalista államberendezést éltük sok évtizedig szocializmus címén. Most orbánék ugyanezt csinálták, de hisz érthető: ahogy öregszik a vezetői gárda (orbán 50 felett, lélekben meg 70 felett), úgy térnek vissza a gyerekkori élményeik, reflexeik. Hát itt a baj. Senki nem kényszerit hétvégi munkára senkit, szabad munakerő áramlás van, a röghözkötés a középkorban volt divat.

2016.04.13. 05:47:54

@Jankove: a profitéhségben igazad van. De pont emiatt zárva tartanak az irodák, hogy szombat vasárnap lehessen vásárolni. A viziód tehát nem igaz. Sőt! Inkább az a cél, hogy minél több szabadidejük legyen az embereknek és az agymosással meg fogyasztásra ösztönzik őket.

CoolKoon 2016.04.13. 07:16:19

@Jankove: Képzeld, kedves spanyolviaszt feltaláló elvtárs, én világéletemben rendszergazdaként dolgoztam, és eddig majdnem mindenhol, ahova jelentkeztem, azt mondták, hogy néha hétvégenként és ünnepnapokon is be fog kellenem menni dolgozni. És úgy is lett. Mégse háborogtam, mert (egyes ostoba eladókkal ellentétben) én felfogtam, hogy ez a munkám része (mert gondolom, azt te se akarnád, hogy ha hétvégén vagy ünnepnapokon szerver- vagy routerhiba miatt leáll neked otthon a net, akkor az hétfőig úgy maradjon; arról nem is beszélve, hogy a frissítéseket is akkor végzik). Úgyhogy továbbra se értem, hogy mi ezzel a gond (azon kívül persze, hogy rohaggyonmegazösszeskizsákmányolótőkésimpralstamulti, csakhogy ez nem érv).

CoolKoon 2016.04.13. 07:21:24

@Ejkekjetter: Persze. Szombat délutánonként leállna teljes Paks, és hétfőig újra se indulna. A kriptokommunista fideszbirkák meg vasárnaponként vígan tekernének, hogy pl. meg ne rohadjon nekik a hűtőben hétfőig a kaja. Ej, be szép is lenne :D

CoolKoon 2016.04.13. 07:24:06

@Kulics: Sőt, a középkorban is csak a Dózsa-féle parasztfelkelés után vezették be.

boundary 2016.04.13. 08:57:59

@Bogyó 2: teljesen igazad van.
A barkácsáruház egy izgalmas program egy kisfiúval, sokat tanulhat!!

boundary 2016.04.13. 09:03:54

@Jankove: "Egyébként a vasárnapi nyitvatartást semmi nem indokolja, egyszerű ócska bazári ideológia, hogy nem tudják máskor megoldani a vásárlást, csak vasárnap."

Hétköznap délután és szombaton nyomor volt a boltokban, idegesek az eladók, akkor kellett kipakolni az árut, tologatták a békát, eladó és vevő ideges lett ettől.
A közelben lévő Lidl egyre koszosabb lett, itt-ott a vásárlók által máshova letett áruk, nem volt enefrgiájuk az eladóknak visszatenni, rendet rakni a vevő után.
Hétköznap mindenki rohan haza a gyerekhez, nem lehet nyugodtan-átgondoltan nagybevásárlást csinálni, szombaton meg azért nem lehetett, mert tömegnyomor volt.

Üdv!

jágör68 2016.04.13. 09:05:15

"Akkor vásároljatok, zsidók!"
- Máyer Z. Solt

2016.04.13. 09:40:47

@jágör68: igen, zseniális volt az a cikk a hírcsárdán
/csak hogy a többiek is megtalálják/

Punxsutawney Mormota 2016.04.13. 09:44:56

@CoolKoon: A kertészetek és autókereskedések forgalmának a zöme hétvégén bonyolódik. Ugye, egy autóvásárlásnál default, hogy viszem a családot, hogy nézzék meg autót, amit kinéztem.

Punxsutawney Mormota 2016.04.13. 09:46:12

@jágör68: Eddig csak egy pöcs voltál, most már zsidózást is utasításba kaptad? Ennyire nem tudjátok lenyelni a békát? Ez szórakoztatóbb lesz, mint aminek hittem. :D

Punxsutawney Mormota 2016.04.13. 09:49:13

@Jankove:

"A vasárnapi nyitvatartásra sosem volt igény, a multikkal együtt szép lassan beköltözött az országba, bejutott a köztudatba,"

Aha, hány éves vagy, édes fiam? A 80-as években már egy sor bolt volt, ami nyitva volt vasárnap. Továbbá a Blaha Lujza téri Csemege már a hetvenes években is éjjel-nappaliként funkcionált.

Szóval bel lehet fejezni a multizást.

2016.04.13. 16:49:09

@CoolKoon: "én világéletemben rendszergazdaként dolgoztam"

Nahát, akkár már ketten vagyunk. Kettőnk között csak annyi a különbség, hogy belém szorult némi empátia is. Attól, hogy nekem sosincs hétvége, és ünnepnap, még nem kívánom, hogy másnak se legyen. Engem ráadásul (hálistennek) még rendesen meg is fizetnek, de ha lehetne választanom, nagyon szívesen lemondanék a hétvégi gályáról, meg a pluszpénzről is. Nem kérdezték meg akarok-e hétvégézni, ez a szakma ilyenné lett.

2016.04.13. 16:59:35

@Punxsutawney Mormota: "A 80-as években már egy sor bolt volt, ami nyitva volt vasárnap. Továbbá a Blaha Lujza téri Csemege már a hetvenes években is éjjel-nappaliként funkcionált."

Nem tudom leellenőrizni az állításod helyességét, így csak annyit tudok mondani, nekem elég szűrreálisnak tűnik 70-es években egy nonsztop bolt, így ezt fenntartásokkal kezelem. Épp eléggé vén fasz vagyok már ahhoz, hogy emlékezzek, az éjjel-nappali kisközértek 80-as évek végétől a 90-es évek közepéig élték reneszánszukat, és az emberek arra használták amire való: végszükség esetén, ha nagyon kellett hirtelen valami, onnan beszerezték , persze jókora busás felárral. A másik dolog amit kifelejtettél: A rendszerváltásig bezárólag, a hétvégi meló ebben a szektorban választható alternatíva volt. Aki vállalta, meg is volt rendesen fizetve.

2016.04.13. 17:05:40

@boundary: "Hétköznap mindenki rohan haza a gyerekhez, nem lehet nyugodtan-átgondoltan nagybevásárlást csinálni, szombaton meg azért nem lehetett, mert tömegnyomor volt."

Nekem aztán igazán be van táblázva minden egyes percem, de sikerült megoldanom mindig a vásárlást. Mindig. Nem tudom mit kell egy nagybevásárlást túlmisztifikálni, és átgondolni. Írok egy listát, elmegyek, célirányosan pakolok a kosárba, kifizetem. Ha nagyon leragadok, és az asszonnyal megyek, aki egy időhúzó, akkor másfél óra. Ezen mit kell tervezni? Hétköznap meló előtt/után bármikor megoldható.

Punxsutawney Mormota 2016.04.13. 17:19:15

@Jankove:

Amint írtam, a Blaha Lujza téren, az árkád alatt, most is élelmiszerüzletként funkcionáló bolt volt az első éjjel-nappali Budapesten. Én 45 éves vagyok, és emlékszem rá, hogy már a 70-es évek legvégén is így funkcionált. Aztán megnyitott a Sugár 1980-ban, és benne a Csemegével, ami azonnal menő lett, mert már az első pillanattól kezdve este 9-ig lehetett vásárolni. A vasárnapi nyitvatartást 82 vagy 83-tól tették általánossá, addig csak speckó engedéllyel lehetett.

CoolKoon 2016.04.14. 13:25:09

@Punxsutawney Mormota: Pontosan! Arról nem is beszélve, hogy a kertészetek forgalma erősen függ az időjárástól (esős időben nettó veszteséget termelnek).

CoolKoon 2016.04.14. 13:36:20

@Jankove: "Kettőnk között csak annyi a különbség, hogy belém szorult némi empátia is." - Ez egyáltalán nem empátiafüggő. Az empátia nem azt jelenti, hogy "dögöljön meg a szomszéd tehene is".

"Attól, hogy nekem sosincs hétvége, és ünnepnap, még nem kívánom, hogy másnak se legyen." - Én se kívánom senkinek se, hogy ne legyen. De ez akkor is szakmafüggő. Ha én informatikusként/rendszergazdaként akarok elhelyezkedni valahol, akkor számolnom kell azzal, hogy nemcsak hogy hétvégén meg ünnepnapokon kell bejárnom dolgozni, hanem még máskor is telefonközelben kell lennem, azzal a tudattal, hogy az a nyomorult szerver vagy router akár hajnali háromkor is leállhat. De ezt azok az ostoba tömegek, akik most a vasárnapi nyitvatartás visszaállítása miatt sírnak, pont leszarják.

"Engem ráadásul (hálistennek) még rendesen meg is fizetnek, de ha lehetne választanom, nagyon szívesen lemondanék a hétvégi gályáról, meg a pluszpénzről is." - Pedig lemondhatsz! Elmész máshova, más pozícióba (pl. programozónak, bár ők meg állítólag a határidők előtt szoktak keveset aludni), és nem fog kellened vasárnap dolgoznod. Ez ilyen egyszerű.

"Nem kérdezték meg akarok-e hétvégézni, ez a szakma ilyenné lett." - Tőlem se kérdezték meg, de minden ilyesmivel járó hely állásinterjúja során közölték velem, hogy hétvégi/három műszakos munka/24 órás ügyelet is benne van a pakliban. Én meg vagy azt mondtam, hogy akkor nem kell, vagy azt, hogy jó (szinte mindig az utóbbit választottam). Egyébként meg perszehogy ilyen lett a szakma, az elektromos hálózatok/távközlési rendszerek karbantartóinak is mindig készen kell állniuk, mivel kritikus rendszerekért felelnek. A kevésbé kritikus rendszerek felügyelete kevésbé fontos is, és a felügyeletükért (már ha van egyáltalán) jóval kevesebb pénz is jár.
süti beállítások módosítása