Feketék a náci Németországban
2016. február 09. írta: lumens

Feketék a náci Németországban

A hitleri rezsim zsidók ellen elkövetett bűncselekményei már mélyen beleégtek a közös emlékezetbe, napjainkban pedig a romák, homoszexuálisok, lengyelek, valamint a nemzeti szocializmus politikai ellenfeleinek meghurcoltatása is egyre inkább ismertté válik. Kevesen tudják azonban, hogy a második világháború előtt már jelentős számban éltek feketék Németországban, akik – mivel a náci ideológia alacsonyabb rendűnek tartotta őket – hasonló szenvedéseken és megaláztatásokon mentek keresztül.

Forrás: U.S. National Archives and Records Administration

Németországban a 17-18. század környékén jelentek meg az első feketék, akiket akkor még szolgának hurcoltak Afrikából Európába. A jénai és hasseli egyetemnek már az 1720-as években volt fekete hallgatója Anton Wilhelm Amo személyében. A mai Ghána területén született férfit még gyermekkorában hurcolta el a Holland Nyugat-indiai Társaság, majd a von Wolfenbüttel családnál szolgált, akik családtagként kezelték és tanítatták. Ez a jelenség azonban korántsem volt általános: a fekete németek egészen a huszadik század második feléig jellemzően elnyomva éltek.

Az afro-németek (Afrodeutsche) nagyobb számban való megjelenése a tizenkilencedik századi gyarmatosítás korára tehető. Németország afrikai gyarmatain szakemberhiány volt, ezért sok őslakos az anyaországba ment tanulni. A kolóniákon eleinte vegyes házasságokból sok afro-német gyermek született, de ez egyre ritkábbá vált az 1890-es évektől kezdve, mikor az eugenika térhódítása miatt egyre több gyarmati tisztviselő megtagadta, az ilyen párok esketését – annak ellenére, hogy ez teljesen legális volt a Reichstag 1912-ben meghozott tiltó rendelkezéséig.

„Vilmos császár megtekinti a négereket a hamburgi állatkertben”- a feketéket Hitler rezsimje előtte is sokszor megalázó helyzetbe kényszerítették. Forrás: Bundesarchiv

Az első világháborút lezáró Párizs környéki békék értelmében Németország elvesztette gyarmatait, a német kormány pedig igyekezett a gyarmatok lakosságát a maradásra motiválni, sokan azonban – fekete családtagjaikkal együtt – az anyaországba költöztek. A békeszerződések kötelezték Németországot a Rajna-vidék demilitarizációjára, amit ezt követően francia csapatok szálltak meg. Ezek között több gyarmati alakulat is volt. A francia katonák éveken át megszállva tartották a régiót, ez idő alatt pedig többen is futó, vagy hosszú távú kapcsolatot létesítettek a helyiekkel.

A német médiában lejárató kampány indult a fekete francia katonák ellen, az eseményeket úgy próbálva beállítani, mintha azok a német nőket megerőszakolták volna. Az újságokban megszólaltatott hangokkal szinte teljesen ellentétes volt a helyiek véleménye, akik népszerűnek és udvariasnak festették le a gyarmati alakulatokat – valószínűsíthetően azért, mert ők nem fásultak bele teljesen a háborúba, és nem viseltettek olyan ellenszenvvel a németek iránt, mint a fehér franciák. Az ezekből a kapcsolatokból születő gyermekeket a média csak „Rajna-vidéki fattyaknak” (Rheinlandbastard) nevezte, Adolf Hitler pedig a Mein Kampfban „a fehér faj vérének bepiszkolásaként” írta le az eseményeket. Elmélete szerint „a zsidóság volt felelős a négerek Európába szállításáért, akik így akarták a fehér faj kulturális és politikai szintjét csökkenteni, hogy aztán könnyebben zsidó irányítás alá lehessen vonni őket”. Később, a náci rémuralom idején a „rajna-vidéki fattyak” közül körülbelül négyszázat akaratuk ellenére sterilizáltak.

PTSD: az ukrán háború új frontja

Csak a világ változik – az orosz vezetés örök

Más kapcsolatokból származó afro-német gyermekek helyzete se volt rózsás a weimari Németországban: többségük a társadalom szélére sodródott, az iskolákban gúnyolódások célpontjává váltak, nem tudtak továbbtanulni, sok munkakörből kizárták őket, nagy részük pedig a nagy gazdasági világválság során nem jutottak semmilyen segélyhez. Helyzetük tovább romlott Hitler 1932-es hatalomra jutása után. Az ekkor körülbelül húsz-huszonöt ezer fős fekete német közösség gyorsan a nácik célpontjává vált. Míg Hitler és főideológusai a zsidók esetében először nem terveztek teljes kiirtást („csak” Madagaszkárra való telepítésüket), addig velük kapcsolatban a deportálás fel sem merült, csak a szisztematikus gyilkolás.

A fekete felmenőkkel bírókat megfosztották német állampolgárságuktól, és „hazátlan négereknek” nyilvánították őket. Megtiltották a feketék és fehérek közötti szexuális kapcsolatot, a vegyes párokat erőszakkal szétválasztották, és amennyiben gyermeket vártak, a pár fekete tagját sterilizációra kényszerítették. Munkát szinte egyáltalán nem tudtak vállalni, a hagyományosan jellemzően feketék által űzött művészeti formákat és stílusokat (mint például a jazz zene) „degenerált művészetnek” minősítették, és betiltották. A kevés munkalehetőség egyikét a „Németországhoz visszatérő gyarmatok” ötletét népszerűsítő propagandafilmekben való statisztálás jelentette, erre azonban sokszor kényszeríteni kellett a potenciális szereplőket. Sokukat lényegében ok nélkül tartóztatták le, orvosi kísérleteket hajtottak végre rajtuk, majd eltűntnek nyilvánították őket.

Az Arab Szabad Légió egy fekete tagja. Forrás: Bundesarchiv

Húsz fekete németről lehet biztosan tudni, hogy koncentrációs táborba kerültek. A fekete amerikai és francia katonák közül is többen a luckenwalde-i lágerben raboskodtak, viszont sokukat elfogásuk után rögtön kivégeztek. A táborokba kerülő feketéket elkülönítették a fehérektől, és közel felük ott lelte halálát. Az SS vezetője, Heinrich Himmler 1942-ben – mikor a nácik már Európa nagy részét uralmuk alá hajtották – elrendelte az európai feketék összeírását.

Mindezek ellenére bizonyított, hogy több fekete is szolgált a Hitlerjugendben, a Wehrmachtban és az SS-ben, főként olyan szervezetekben – ilyen volt például az Arab Szabad Légió, amely németpárti felkelést próbált kirobbantani a brit fennhatóság alá tartozó Irakban.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány fekete vált a náci rendszer áldozatává, de az biztos, hogy számuk több ezerre tehető. A háborút követően helyzetük fokozatosan javult, és létszámuk is növekedett az afroamerikai és francia afrikai megszállók németekkel kötött házasságai, valamint a fokozódó bevándorlás miatt. Becslések szerint körülbelül 800 000 fekete él jelenleg Németországban, főképp a nagyvárosokban koncentrálódva.

Schuck Róbert

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr588372418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2016.02.09. 18:26:37

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
Éles meglátás...
Egy náci Németországról szóló történelmi cikk a nácikról szól.
Ugye nemsoká felfedezed a meleg vizet és a szeletelt kenyeret is. :)

Kelly és a szexi dög 2016.02.09. 18:46:00

Várjá má, most érkezett még 800.000...nemsokára a szőke németeket mutogatják majd állatkertben....

Brix 2016.02.09. 19:07:53

A németek soha nem fogják magukkal egyenrangúnak tekinteni a feketéket. Erra a nagy migrációs hullámra , még lesz ellenreakció a németek részéről... Csak idő kérdése , hogy a II.Vh után rájuk erőszakolt áldemokratikus rendszer, a jobb- és baloldal együttes kormányzásával együtt megbukjon.

Visceroid 2016.02.09. 19:11:19

„Vilmos császár megtekinti a négereket a hamburgi állatkertben”- a feketéket Hitler rezsimje előtte is sokszor megalázó helyzetbe kényszerítették.

Igen, Németország akkor nagyon gonosz volt. Ezzel szemben a jó Amerikai Egyesült államokban már akkor is szabadon éltek a feketék, teljes egyenjogúságban a fehérekkel.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.02.09. 19:22:01

Mindennapi holokauszt-cikkünket add meg Uram

Punxsutawney Mormota 2016.02.09. 19:28:59

@Brix: Persze, Merkel megint megbukik. Ezen a héten már másodszor pedig csak kedd van. Álmodozz még egy kicsit!

Punxsutawney Mormota 2016.02.09. 19:29:35

@enpera: Ezért is Habony fizet vagy már a Vonó Gábor?

Jossarian 2016.02.09. 20:17:54

Akkor meg tudtak a niggerek hol a helyuk. Mara mar elfelejtettek de majd eszukbe jut. Es a cikket idepiszkolta schuck, nomen est omen...

kvadrillio 2016.02.09. 20:24:06

Tudja, hol voltak hónapokig a Szépművészeti Múzeum festményei?
19600
Th.B.
Th.B. követés
2016.02.09. 11:01

Másfél évig pereskedett az Átlátszó azért, hogy a Szépművészeti Múzeum végre kiadja azt az információt, hogy hol tárolta a múzeumból kölcsönzött tíz antik festményt az Andrew Vajna tulajdonába került TV2 új gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella. A bíróság jogerős döntése után kiderült, hogy
a Szerb utca 9. szám alatt lévő, I. emelet 1. számú lakásban, amit hivatalosan Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól.
Antonio Diziani: Szatír tájban
Antonio Diziani: Szatír tájban
Fotó: Foto / Szépművészeti Múzeum

A múzeum a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek kölcsönzött ki tíz, 1600-1700 között készült, 292 millió forint értékű reneszánsz és barokk festményt. A cég Halkó Gabriella és Jáksó László tulajdonában van, korábban ez a cég gyártotta a köztévén hatalmas bukó Marslakókat, és 2010-ig a cégben tag volt Habony Árpád húga, Habony Mária is. A lakást az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminsky Fanni édesanyja bérli az önkormányzattól.

A múzeum a festményeket 2013 decemberében három hónapra adta kölcsön, képenként havi nettó 15 ezer forintért. A festmények között van például két Antonio Diziani festmény, a Nimfa tájban és a Szatír tájban, két Francesco Simonini festmény, a Csatajelenet és Csatajelenet II., egy Maffeo de Verona: Jupiter Ámor diadalmenetében, és egy Gerrit van Bronchorst: Vénusz és Ámor.

A Szépművészeti Múzeum a perben elment a Kúriáig is, annyira nem akarták elárulni, hogy hol voltak a nemzeti vagyon részét képező műkincsek.

(Borítókép: Maffeo de Verona: Jupiter Ámor diadalmenetében Fotó: Szépművészeti Múzeum)

EZ AZÉRT IS ÉRDEKES, MERT EGYRE TÖBBSZÖR OLVASNI OLYAN HÍREKRŐL, HOGY MÚZEUMOKBÓL TÖBB SZÁZMILLIÓT ÉRŐ FESTMÉNYEK TŰNNEK EL NYOMTALANUL ÉS A FELELŐSÖK NEM TUDNAK ELSZÁMOLNI VELÜK !!!!!

kvadrillio 2016.02.09. 20:26:26

hmmm....PALKOVICS LÁSZLÓ..., MŰSZAKI VÉGZETTSÉGGEL....., MINT OKTATÁSI ÁLLAMTITKÁR ?????
DE EZ SEMMI ! EZ A FÓSZER NEM TUD ÉRTHETŐEN BESZÉLNI ! ÉN A FELÉT SEM ÉRTEM A HADARÓ-PÖSZMÖGŐ BESZÉDÉNEK.......MIÉRT KELL ILYEN BESZÉDHIBÁS EMBEREKET ÁLLAMTITKÁRNAK KINEVEZNI ? HOPGYAN FOGJA LEVEZETNI A KÉTHETENKÉNTI TANÁROKKAL KAPCSOLATOS KEREKASZTALI ÜLÉSEKET ????? ELKÉPESZTŐEN ROSSZ VÁLASZTÁS Ő ERRE A POSZTRA !!!

Jossarian 2016.02.09. 20:31:45

@kvadrillio: Mit szivtal? En is kerek! :-)

kvadrillio 2016.02.09. 20:34:03

jahhh...és igen... SZERETEM NÉMETORSZÁGOT ! NÁLUK SOKKAL BORZALMASABB BŰNÖKET KÖVET EL SOK-SOK ÉVE IZRAEL A PALESZTINOK ÉS EGYÉB NEMZETEK ELLEN !!!!!
a feketékkel kapcsolatban pedig én emléxem még az amerikai feketék sok évig tartó meglincselésére....(KU-KLUX-KLÁN...).., de emléxem az amerikai kommunisták fekete-listára tételére, aki így évekig nem juthattak semmilyen álláshoz.......De lehetne sorolni hasonló történéseket a végtelenségig.....

kvadrillio 2016.02.09. 20:35:33

@Jossarian: :))))) VALAMIFÉLE "TISZTÁNLÁTÓ" FOLYADÉKOT ASSZEM ! :o)))))))

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.02.09. 20:36:59

@Stenonis: 2016 van, hány bőrt lehet még lehúzni erről a témáról? és meddig?

tralalala 2016.02.09. 20:37:07

@Visceroid: "Igen, Németország akkor nagyon gonosz volt. Ezzel szemben a jó Amerikai Egyesült államokban már akkor is szabadon éltek a feketék, teljes egyenjogúságban a fehérekkel. "

Haha, na ja :D pl. az 1936-os olimpia futóbajnokának, a fekete Jesse Ownesnek igazából több joga volt a náci Németországban, mit a demokratikus Egyesült Allamokban. Pl. öltözhetett együtt fehérekkel, sőt a buszon is oda ült, ahova akart.

kvadrillio 2016.02.09. 20:37:21

@Jossarian: pedig már a fülészetre is elmentem, hogy nézzék mááá meg, az én fülem a rossz vagy csak ez a Palkovics a fogyatékos.....:) Kiderült, a fülem jó !!!!!

Jossarian 2016.02.09. 20:44:32

@kvadrillio: a fuled jo es a "TISZTÁNLÁTÓ" FOLYADÉK is :-)))

Krisz11 2016.02.09. 20:55:04

Hitlerék objektíven közelítették meg a kérdést.
Mondjuk engem nem zavar, ha valaki nigger, ameddig otthon a négy fal között csinálja.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.02.09. 21:42:44

A négerek egymást árulták ki a fehéreknek. Az nem úgy volt ám hogy a gonosz fehér ember odament a nagyon jó, ártatlan niggerekhez aztán erőszakkal elhurcolta. Egy faszt. A geci egymást gyilkoló nigger törzsek egymás hadifoglyait árulták a fehéreknek. Bizonyám.

kvadrillio 2016.02.09. 23:21:47

ÜGYESEK...NA !!! :) Vödör a tankon

Ez így csak egy kép, de talán mindenkinek pontosabban magyarázza el a mai szíriai helyzet, mint a legmélyebb és leghosszabb elemzések. Mert mi is van a képen? A szíriai kormányhadsereg egy ősöreg, de még masszív T 55-ös tankja és egy vödörszerűség. Nézd meg a képet.

A haditechnika egyéb kivitelezési módjait tekintve mindez egy gyatra barkácsmegoldás, nézhetnéd vödör helyett akár kartonból készült papírkosárnak is.

De nem az. Ez a vödör jelenleg a világ legjobb páncéltörőrakéta – elhárító rendszerének, az orosz Stora-1 rendszernek a része.

Hogy miért érdekes? Azért, mert ezzel a rendszerrel -a modern tankokba persze beépítve, így viszont egyszerűen odahegesztve – az ősöreg T 55-ös sebezhetetlenné válik az amerikai TOW – tankelhárító rakéták számára. A Stora-1 százszázalékos eredménnyel eltéríti őket.
TOW páncéltörő rakéta

TOW páncéltörő rakéta

Szóval ez a helyzet ma Szíriában. Az Aleppo elleni harcokban bevetett 10 db T 90-es tankban is ez a rendszer üzemel, az Assad-ellenes erőknek egyet sem sikerült még kilőniük.
T 90-es tank

T 90-es tank

A Su 35-ös vadászgépek és az S 400-as légelhárító rakétarendszer telepítése óta a török légierő nem mer berepülni a szír légtérbe, ahol előtte vígan bombázta azokat a kurdokat, akik éppen az IS állásait támadták.

Asszad katonáit nemcsak új fegyverekkel, de új egyenruhákkal is felszerelték, golyóálló betétekkel és ilyeneket kaptak a Hezbollah és az iráni gárdák tagjai is, akik Assadot támogatják.
mmmmmm1ca9

Az új egyenruha

Az orosz stratégák tanultak a kezdeti sikertelenségből is. A szír kormánycsapatok már nem száz kilométeres arcvonalon támadnak, mint ősszel, hanem egyszerre egy-két falvat vagy várost, de azt elképesztő tűzerővel. Aleppótól északra úgy foglaltak vissza két kisvárost, hogy egy óra alatt 4000 tüzérségi lövedéket lőttek ki rá, az orosz bombázók pedig egy nap alatt 300 bevetést repültek. A tüzérség hagyományosan “orosz” fegyvernem, most újra kiderült, hogy a drón felderítéssel összehangolva félelmetes és aránylag olcsó fegyver.
su-35b21e

Su 35 , a török F 16-osok nem tudják felvenni vele a versenyt

Az offenzíva hatására az Aleppot körülvevő hegyekben lassan minden ellenállás megszűnik, a gyűrű a város körül lassan bezárul. A beásott állásokat, földalatti rendszereket olyan vákuumot előidéző rakétákkal lövik a “Buratino” – névre keresztelt rakétavetők, amelyek hatása elől a föld alatt sincs semmilyen védelem. Egyszerre egy raj egy négyszáz méter széles egy kilométeres sávot képes belőni.
buratino04d5

Buratino rakétavető

Talán az is, aki nem sokat foglalkozik Szíriával láthatja, hogy a modern fegyverek, a libanoni és iráni gyalogsági egységek, az orosz légicsapások és az arcvonal rövid szakaszon történő áttörésének stratégiája tette lehetővé a szír kormányerők sikereit, amelyek egyébként pár hete Homsz városában kezdődtek, ahonnan kivonult minden Assad – ellenes erő. Most Aleppo visszavétele szinte küszöbön áll.

Ha sikerül, az teljesen megváltoztatja az eddigi állapotokat és erőviszonyokat. Többek között azért is, mert a törökök sem engedik be a határ és a kormánycsapatok közé szorult felkelőket. Ennek a politikai üzenete félreérthetetlen.

torrente.reblog.hu

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.02.09. 23:40:38

Kissé árnyalnám. Nyilván nem tekintették őket egyenangúnak más német állampolgárokkal, de sokuk elkerülte a zsidók sorsát, mivel az UFA filmgyár és a propagandaminisztérium bizonyos védettséget biztosított a számukra.
A Wehrmachtba többnyire nem kaptak behívót, de tévedésből előfodult, ha németes vezetékneve volt az illetőnek. Később mesélte egy dokumentumfilmben, hogy amikor a sorozóbizottság elé került, udvariasan megkérték, hogy menjen vissza a folyosóra, majd 10 perc múlva visszahívták, és kapott egy papírt, hogy a továbbiakban a német haderő nem tart igényt a szolgálataira, majd hazaküldték.

Egyébként amikor amerikai katonák fogságba kerültek, a tisztjeik gyakran kérelmezték a németeknél, hogy legyen külön wc a "négerek" számára..
(Ugyanezen okból épült jóval több wc a pentagonban, mint amennyit az ott dolgozók száma indokolt volna. Az 1940-es években járunk, 80 évvel a polgárháború után északon..)

FikkFakk 2016.02.10. 02:22:33

2016: Nemetek helyzete a fekete Nemetorszagban.

Soon in theatres.

Nzoltan 2016.02.10. 06:53:42

A feketék soha nem fogják kultúrában utolérni a fehéreket, vagy a távolkeleti ázsiaiakat. Egyszerűen hülyék hozzá. Viszont fizikailag a legjobb felépítésűek. Ezt el kell fogadni. A természetet nem lehet hülyének nézni a PC dumával.

midnight coder 2016.02.10. 07:45:53

Na igen, akkortájt tényleg elég nagy szívás volt négernek lenni a németeknél. Meg az amerikaiknál is. Most pedig Dél-Amerikában szívás fehérnek lenni. De ha Merkel marad, hamarosan az lesz a németeknél is.

Punxsutawney Mormota 2016.02.10. 13:14:22

@enpera: OKJ-s vizsgás lágerparancsnok?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.02.10. 15:02:47

@Punxsutawney Mormota: ez gyenge volt, mint a higított babavizelet, kicsihuszár
süti beállítások módosítása