Terroristákra csap le a Twitter
2016. február 08. írta: lumens

Terroristákra csap le a Twitter

Több mint 125 000 felhasználót függesztettek fel, melyek a cég blogbejegyzése szerint „elsősorban az Iszlám Államhoz köthetőek”. Egyre nagyobb a nyomás a szilikon-völgyi vállalatokon a terroristacsoportok tevékenységének cenzúrázására.

Tiltott hozzászólások

A több mint ötszázmillió embert kiszolgáló közösségi oldal – melynek társalapítója, Jack Dorsey októberben kapta meg ismét az elnök-vezérigazgatói posztot – február ötödikei blogbejegyzésében részletezte a szélsőséges csoportok elleni tevékenységét. 2015 közepe óta százhuszonötezer felhasználót függesztettek fel. Mint írják, „indokolt esetben” a hatóságokkal is együttműködnek, melyet az FBI egyik igazgatója is megerősített. (Az oldal 2013-ban még alig 437 felkérést kapott különböző kormányoktól különböző tartalom eltávolítására.)

Mindez nem kizárólag pozitív fejlemény – egy 2014 végi elemzés szerint ugyanis mindössze nagyjából negyvenhatezerre tette a terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat terjesztő Twitter-fiókok számát. Természetesen azt sem lehet most még megítélni, hogy milyen platformokra „emigrálnak” a szélsőségesek, ahogy az sem egyértelmű, hogyan kezel majd a közösségi oldal más, vitatott megítélésű tartalmakat. Nem csak ők küzdenek ezzel a problémával: a Facebook tavaly márciusban módosította „közösségi sztenderdjeit”, melyben azóta már szélsőséges csoportok is szerepelnek.

Ami Európát illeti, 2015 augusztusában kerültek a német média figyelmének középpontjába a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletkeltő bejegyzések és kommentek: a Facebook, a Twitter és a Google is bejelentette, hogy olyan intézkedéseket fognak bevezetni Németországban, melyek segítségével 24 órán belül törölni tudják majd az ilyen tartalmakat.

Közösségi propaganda

A terroristák imádják a Twittert – fogalmazott Alex Altman a Time oldalán még 2014 szeptemberében. A SITE Intelligence Group igazgatója szerint az ISIS követői „ellopták” a közösségi oldalt saját ideológiájuk terjesztésének érdekében. A kép mindenesetre nem fekete-fehér: egy másik szakértő szerint ugyanis megvan annak a haszna, hogy mindenki számára elérhető a csoport tevékenysége. Ahogy az Iszlám Állam minden sikerről beszámol, a nyugati titkosszolgálatokat is informálják – volt, aki konkrétan „aranybányaként” emlegette ezeket a fiókokat. Szintén informatív számukra az, hogy egy nagyobb közönséggel rendelkező felhasználó felfüggesztése után hol szerveződik újra a csoport: ez megkönnyíti a legaktívabb szereplők beazonosítását.

Az Egyesült Államokban egyre fokozódó kampányhangulat a techcégekkel kapcsolatos kérdésekre is kihat: a különböző politikai szereplők aktívabb szereplést várnak el tőlük a terrorszervezetek online kommunikációjának megnehezítése érdekében. „Egységes nemzeti stratégiát a kibertérben” – szólított fel Hillary Clinton volt külügyminiszter egy minneapolisi beszédében, hozzátéve, hogy a techcégeknek és a kormánynak nem szabad ellenségként tekintenie egymásra.

Amikor szembeszálltak Donald Trumppal

Hazugságon kapták Ben Carsont?

Nem ő az egyetlen. Az Obama-kormányzat január elején kezdett komolyabb erőforrásokat fordítani a szélsőséges csoportok online propagandájának megfékezésére, szintén nyomást gyakorolva a szilikon-völgyi vállatokra. „Bízom benne, hogy patrióta amerikaiak vezetik e cégeket, és nem akarják, hogy technológiájukat ártatlan amerikaiak veszélybe hozatalára használják” – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője. A nyomásgyakorlás a titkosítással kapcsolatos „Crypto Wars” újabb fejezetét is előidézte. Ezek a cégek a nemzetbiztonsági kérdések mellett más területeken is egyre komolyabb szerepet vállalnak az amerikai politikai életben: egy Zuckerberghez köthető lobbicsoport 2013 óta próbál kétpárti konszenzust elérni az amerikai migrációs reform kapcsán.

A terroristák visszaverése az online szférában sem egyszerű, és ezzel mindkét fél tisztában van. Amikor egy, az Iszlám Államhoz köthető csoport kilencvenkilencedik felhasználóját is felfüggesztették, a századik @IslamicState100 néven, tortákat és trófeákat posztolva tért vissza. Szakértők abban bíznak, hogy a gyermekpornográfia és a különböző komputervírusok visszaszorítására használt technológiák a terrorszervezetek ellen is hatékony lehet majd. „Nincs algoritmus a terrorizmushoz köthető tartalmak beazonosítására” – int óvatosságra a Twitter beszámolójában.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr348369590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása