Leleplezték Észak-Korea operációs rendszerét
2015. december 28. írta: lumens

Leleplezték Észak-Korea operációs rendszerét

Egy hamburgi konferencián két német kutató részletesen bemutatta az észak-koreai rezsim által használt Linux-alapú, saját fejlesztésű operációs rendszert. A Red Star méltó a politikai közeghez, ami megalkotta: invazív, totalitárius eszköz.

Forrás: Flickr

Komoly kihívást jelent a rezsim számára az, hogy a számítástechnika és az internet előnyeinek kihasználása mellett megtartsák szoros ellenőrzésüket a felhasználók fölött – válaszuk egy saját fejlesztésű operációs rendszer, melyről egy hamburgi számítás- és biztonságtechnikai konferencián számoltak be részletesebben az ERNW nevű IT-cég kutatói.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem csupán a nyugati operációs rendszerek egyszerű imitációjáról van szó. A Red Star a Linux Fedora 11-es iterációjára és egy 2011-es kernelre épül, fájlrendszerét és a felhasználó rendelkezésére bocsátott alapprogramokat tekintve – melyek a naptár és egy zeneszerző applikáció mellett többek közt egy módosított Firefox-böngészőt is tartalmaznak – a Mac OSX-re emlékeztet. Az operációs rendszer nem engedélyez semmilyen módosítást: amennyiben a felhasználó deaktiválná a vírusirtót, vagy a tűzfalat, a számítógép egy hibaüzenet kijelzése után leáll – ezzel időnként folyamatos újraindítási ciklusban ragadva.

A migrációs reformért lobbizik Zuckerberg és Gates

Megcsípték a bitcoin atyját?

Amikor lecsaptak a sötét webre

Van megoldásuk arra is, hogy az illegálisnak minősített médiatartalmakat pendriveokon és microSD-kártyákon keresztül juttatják el egymáshoz a lakosok: a Red Star a számítógépen és a hozzá csatlakoztatott eszközökön megtalálható összes dokumentumra és médiafájlra vízjelet rak, ezzel visszakereshetővé téve a különböző tartalmakat. A folyamatról a felhasználó nem tud, és azokat a fájlokat is érinti, melyeket meg sem nyitott. „Ez a magánszféra komoly megsértése” – nyilatkozta a Reutersnek az egyik kutató.

A rendszernek saját fejlesztésű vírusirtója is van, mely egy – nem meglepő módon – Észak-Koreában található központi szerverről kap rendszeres frissítéseket. A szakértők elképzelései szerint valószínűleg azért készítették el, mert tartanak a hasonló nyugati szoftverekbe beépített „backdooroktól”. Szintén saját fejlesztésű a titkosítás is, az internet helyett pedig saját, alapszintű intranet-szolgáltatásukhoz csatlakoznak a gépek, melyen keresztül természetesen csak az állami médiát és néhány, hivatalosan engedélyezett oldalt lehet elérni.

Nem lehet tudni, hány ember használja a Red Start: egyre több számítógépet használnak Észak-Koreában, de a legtöbb gépen a most már majdnem tizenöt éves Windows XP fut. Mások is próbálkoznak egyébként egyedi operációs rendszer létrehozásával: többek között Kína és Oroszország, de Kuba is igyekszik megszabadulni a Windowstól a National Nova nevű, Ubuntu-alapú havannai fejlesztéssel. Az ilyen és ehhez hasonló kísérletek sokakat aggodalomra int a techvilágban – megmutatja ugyanis, hogy a nyílt forráskódú, pozitív szándékkal készített programokat is lehet invazív, a szabadságjogokat elfojtó eszközök létrehozására használni.

Kelemen Luci

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr208205690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.28. 23:56:33

Hát a jelek szerint, nem ok nélkül tartanak a backdooroktól. Lásd juniper :D

Netuddki. 2015.12.29. 09:48:26

„Ez a magánszféra komoly megsértése”

Milyen magánszférát lehet ott megsérteni ahol olyan nincs is?

midnight coder 2015.12.29. 09:59:13

2011-es linux verzió ? Az már muzeális. Ha azóta nem frissítették a szoftvereket akkor már annyi biztonsági lyuk van rajta mint a szitán.

Ricordo 2015.12.29. 10:58:37

Magyarázatra szorul, hogy miért lenne "invazív" ez az operációs rendszer. Számomra inkább a "defenzív", "elzárkózó" jelzők tűnnek helyénvalónak.

rnz 2015.12.29. 11:41:59

@Ricordo: "a Red Star a számítógépen és a hozzá csatlakoztatott eszközökön megtalálható összes dokumentumra és médiafájlra vízjelet rak, ezzel visszakereshetővé téve a különböző tartalmakat. A folyamatról a felhasználó nem tud, és azokat a fájlokat is érinti, melyeket meg sem nyitott."
Szerintem ez tökéletesen lefedi a jelzőt.

Ricordo 2015.12.29. 12:32:38

@rnz: Az "invazív" az "invázió"-ból képzett melléknév. Az invázió jelentése: valaki/valami hirtelen, egy tömegben történő beözönése valahová, valamilyen célterületre.

féregírtó 2015.12.29. 15:22:17

Ne vigyorogjatok, mi is errefelé haladunk.

rnz 2015.12.29. 16:15:13

@Ricordo: Nem. Az invazív egy orvosi kifejezés (eljárás), amikor egy csekély méretű metszést ejtenek és azon keresztül hatolnak be, illetve ezen keresztül végeznek beavatkozást. Helytálló a kifejezés.
Szegről-végről még az invázió is megfelelne egyébként, de azt most hagyjuk.

Ricordo 2015.12.29. 17:06:53

@rnz: Kérlek, legyen igazad. Ha ilyen laza, távoli és kevéssé találó asszociációk megengedettek, akkor a magyarázatod értelmében a sportversenyek invazív jellegűek, amennyiben mind a csapatok, mind a közönség a stadionhoz képest viszonylag kis kapukon hatol be a helyszínre - bár ebben az esetben nincs szó metszésről, mint ahogy az észak koreai operációs rendszer esetében sem. Ugyancsak invazívnak minősül a vezetékes vízellátás, a töltött hús készítés, a lakat rendeltetésszerű működtetése, az összes kábeles informatikai hálózaton végzett adattovábbítás stb. stb.

Ricordo 2015.12.29. 17:09:47

@rnz: Egyébként ha az "invazív" a magyarázatod értelmében kizárólag az orvosi beavatkozások jelzője lehet, akkor mi van az invazív fajokkal?

Ricordo 2015.12.29. 18:00:41

@rnz: Ráadásul nem is azt jelenti az invazív eljárás (orvosi értelmeben), mint amit leírtál. Szó nincs róla, hogy csak azok az orvosi beavatkozások lennének invazívak, amelyek esetében kis metszésen keresztül hatolnak be testbe. Egy teljes melkasfeltárásos műtét is invazívnak minősül. Valamit félreértettél, mert a te fenti meghatározásod nem az "invazív", hanem a "minimálinvazív" eljárásokra vonatkozik.

Beer Monster 2015.12.29. 20:31:26

@rnz: Semmi köze sincsen a metszéshez, a szív-tüdő átültetés is invazív, a vérvétel és a lézeres anyajegy-eltávolítás is.

De itt nem az orvosi fogalom volt használva.

Afrika steht an der Elbe 2015.12.29. 22:59:11

A Google és a Facebook jobban csinálja.

I_Isti 2015.12.29. 23:13:23

@Afrika steht an der Elbe: És még meg is gazdagodnak belőle. Nem is kicsit.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.29. 23:34:32

@Beer Monster: invazív nagy általánosságban behatoló módszert jelent, legyen szó orvosi eljárásról (igazán precíz vérnyomásmérést invazív módszerrel kehet végezni, katéterrel) vagy épp biológiai kifejezésről, pl. invazív, bevàndorló fajok (talán a busa a vizeinkben). Az orvosi jelentés analógiája lehet ez is)
süti beállítások módosítása