Nem volt egy békés napja sem a világnak Párizs óta
2015. december 27. írta: lumens

Nem volt egy békés napja sem a világnak Párizs óta

Közeledik az év vége, és egyre távolodnak a párizsi merénylettel kapcsolatos híradások. A nyugati médiában sorra jelennek meg az információk újabb, az ISIS-hez köthető kisebb-nagyobb terrorakciókról. Nem készült azonban még olyan elemzés, ami egységesen mutatta volna be a történteket és a helyzet jelenlegi állását.

Az Iszlám Állam sikere

Az ISIS, vagy IÁ vezetője Abu Bakr Al-Bagdadhi (Ibrahim Kalifa) 2014. június 29-én kiáltotta ki saját magát kalifának, az iraki határon túli terjeszkedések nagy része ezek után kezdődött. Az ISIS mindeddig a Közel Keleten és Egyiptomban tudott tartós sikereket elérni, főként a helyi ellentétekre való rátelepedéssel. Irakban például először szunnita területeken szereztek maguknak támogatottságot, mivel a hadsereg nagyrészt síita tagokból állt. Kezdetben a környező területeken is ezt a konfliktust használták ki – közvetlen területi terjeszkedés határait ezzel el is érték. Erős hívószót jelentett azonban az iszlám világban az, hogy kilencven év után újraéledt a kalifátus intézménye.

Forrás: Flickr

Az első kalifa, azaz világi hatalommal is felruházott vallási vezető Mohamed próféta („Isten küldötte”, arabul raszúl Allah) volt, akinek halála után nem volt kire szállnia az egyházi főhatalomnak. Mivel élete utolsó éveiben Abu Bakrt bízta meg az ima vezetésével, ezért a pozícióra később őt jelölték ki – az ő nevét vette át az ISIS jelenlegi vezetője. Abu I-Abbász az asz-Szaffáh (vérontó) nevet viselő kalifa idejében a korábbi, Omajjád dinasztiát kiirtották és később, az Abbászida korban Bagdad lett a Kalifátus székhelye. Ettől a korszaktól vált szokássá az uralkodói melléknevek használata is, mint például al-Manszúr (Isten által győzelemre segített). Az Oszmán Birodalom hódításainak következtében a kalifátus a szultánra szállt át, és egy ideig a két hatalom egymással összeforrva hagyományozódott az uralkodói dinasztia tagjaira. VI. Mehmed után szétvált a két ág, hiszen szultánt nem választottak, a kalifa rangot viszont unokatestvére, II. Abdul-Medzsid kapta meg. Ezzel ő lett a százegyedik kalifa, címét 1924-ig viselte.

Az iszlámnak két fő ideológiáját követik szerte a világban: egyik a szunnita hagyomány (90%), a másik pedig a síita (10-13%). Ezen kívül léteznek kisebb tábort magukba olvasztó ideológiai irányok is: ilyen például a háridzsiták hagyománya. A szunniták a „bevett szokás és a közösség követői”, akik a próféta cselekedeteit és szokásait követik – a síiták ezzel szemben azt vallják, hogy a próféta halála után a hagyomány átszállt politikai utódjaira. Az ő ideológiájukat osztja például a libanoni Hezbollah nevű szervezet is, mely az országban jelentős politikai erőt képvisel, de az USA, Kanada és Izrael terrorszervezetként tartja számon. A szunniták a Hezbollah (és a hozzá hasonló szervezetek tevékenységét) ellenállási mozgalomként értelmezik.

Az ISIS a szunnita irányvonalat követi a háridzsitákra jellemző szó szerint értelmezett dzsihadista vonásokkal fűszerezve, így egészen sajátos világnézetet vall magáénak.

Párizs óta a világ

Nem a november 13-i volt az ISIS utolsó akciója: néhány napja például Szíriában rántott magával a halálba tizenhat embert két öngyilkos merénylő Homs városában. A bomba először egy kórház közelében robbant, majd pár perccel ezután egy közeli boltban ismétlődött meg az eset.

December 6-án, Szent Miklós napján San Bernardinoban (Dél-Kalifornia) csapott le a terrorszervezet, a lövöldözésben 14 ember meghalt és 21-en megsérültek. A kapcsolat néhány szakértő szerint még mindig nem egyértelmű – annak ellenére sem, hogy az ISIS magára vállalta a merénylet elkövetését. A fentiekhez hasonló események csak a jéghegy csúcsát képezik, hiszen a rendőrség Európa- és Amerika-szerte fokozott készültségben áll, és folyamatosan zajlik a gyanús emberek átvizsgálása is. December 15-én például egy harmincéves marylandi férfit tartóztattak le mivel 9 000 dollár értékű támogatást fogadott az ISIS-től egy terrortámadás finanszírozására. A történtek hatására természetesen az ellenállás is egyre inkább fokozódik, és nem csak Európában tapasztalható a növekvő bevándorlás-ellenesség: Amerikában a véleményváltozást jól mutatja például az aktuális kérdésekkel foglalkozó deiszlamizációs irodalom megjelenése és annak fogadtatása is.

A lövöldözés gyanúsítottjának autója. Forrás: Wikipedia Commons

Egyedi fordulat a történetben, hogy nem csak a különböző államok kormányai, de szintén illegális szervezetek is beszálltak az ISIS elleni harcba. A szicíliai maffia például azt üzente a terrorszervezetnek, hogy ha beteszik a lábukat New Yorkba, akkor meg fogják védeni az ott lakókat – illetve azt is közölték, hogy sokkal jobb eszközeik vannak erre, mint például az FBI-nak, ami jóval lassabban oldja meg az egyes problémákat és nem rendelkezik kellő „emberi intelligenciával”. Giovanni Gambino, a szicíliaiak feje szerint mindennek megvan a maga jó, rossz és csúf oldala, és a maffiát nagyon sok alaptalan támadás éri. Az Iszlám Állam terroristái Szicíliában eddig nem szerveztek terrorakciót, amit ő szintén az illegális szervezet érdemének tart.

A kijelentés csak elsőre tűnhet meggyőzőnek. A korábbi, párizsi terrorral kapcsolatos cikkekből például éppen ennek az ellentéte derül ki: az olasz törvényellenes szervezetek örömmel nyújtanak segédkezet az országukon keresztüláramló terroristáknak – amennyiben azok megfelelően honorálják ezt. Egy volt SISMI-ügynök (olasz katonai kémszervezet) szerint ennek ellenére a maffiának valóban érdekében áll megvédenie a területét, hiszen – mint mindenki más az országban – magának szeretné megtartani a terror monopóliumát. Ez összefüggésben áll például a tömegközlekedéssel, nagy bevásárlóközpontok és repterek megfigyelésével. Az ex-ügynök szerint az állampolgárok védelmének biztosítása nagyban függ az informális, szervezett bűnözőkkel fenntartott állami kapcsolatoktól.

Az Anonymous hackercsoport szintén ellentámadást hirdetett az Iszlám Állam ellen, amikor az lecsapott a francia fővárosban. Annak ellenére, hogy sokan nem veszik elég komolyan a névtelen és arctalan hacker-világszövetséget, egyre több bizonyíték halmozódik fel arra vonatkozóan, hogy valós hatalommal rendelkeznek. A tagok között nem csak lelkes „hobbi-jogvédők” vannak, hanem olyan szakemberek is, akik korábban valamilyen titkos szervezetnél vagy katonaságnál szolgáltak. A fejlett technológia miatt elengedhetetlenné vált a hozzáértők segítsége, és a szicíliai maffia esetéhez hasonlóan ebben az helyzetben is fennáll az az igazság, hogy a hivatalos szerveket sokszor túlságosan lelassítja a bürokrácia súlya, míg az illegális vagy épp a szürke zónában mozgó szövetségeknek nincsen szükségük aláírásokra vagy engedélyekre, hanem akár azonnal tudnak cselekedni, ha a helyzet megkívánja ezt.   Herbert Lin, a Stanford egyetem kutatója is ezt emeli ki, mint az Anonymous hatékonyságát garantáló tényezőt. Bár a szervezetnek nincs akkora hatalma, mint az NSA-nek, akik például képesek drága hardvereket is a szolgálatukba állítani (és alkalmazni ezeket a terroristák eszközein – ami jelentős veszéllyel jár, és közvetlen beavatkozást igényel), jelentős akadályt gördíthetnek a terroristák elé. November végén például több olyan tervezett akciót is felfedtek, amelyekből aztán (vagy mert tévesek voltak az adatok, vagy – ami valószínűbb – mert így a hatóságok képesek voltak megakadályozni őket) egy sem valósult meg. Lin szintén alátámasztja azt az információt, hogy – bár nem szívesen – az amerikai állam minden bizonnyal használja ezeket az információkat, és annak ellenére, hogy nem az Anonymous fogja eltörölni az Iszlám Államot a térképről, valószínűleg ténylegesen rá is szorulnak az általuk nyújtott információkra.

Van-e okunk félelemre?

Egyszer már megtörtént, hogy az arab világ kiterjesztette hatalmát Európára is. A Cordóbai Kalifátus (al-Andalusz) annak idején egész Dél- és Közép-Spanyolországra kiterjedt.

Szakértők szerint a terroristáknak két fajtája van: az egyik típusba a szervezett bűnözők, a másikba a magányos farkasok tartoznak. Utóbbiak esetében több tényező is közrejátszik abban, hogy merényleteket követnek el: gyakran úgy hiszik, hogy jelentős számú rokonlelkű ember áll mögöttük, akik a merénylet után hasznosnak tartják majd a tevékenységüket. Ezt persze nem csak úgy lehet érteni, hogy valamilyen elismerésben részesítik őt, hanem úgy is, hogy saját lelkiismeretük vezeti őket erre a következtetésre. Ez azonban ritkán igaz; általában csak kevés támogatójuk akad, és a gyakorlatban ők is csak buzdítás formájában állnak az ügy mögé.

Bár egyetlen ember halála sem elhanyagolható, a különböző biztonsági szakértők (és sok újságíró) nem győzik hangsúlyozni, hogy az Iszlám Állam legfőbb eszköze a félelemkeltés és nem az erős támogatói tábor. Annak ellenére is, hogy csak igen kevés esetről tudunk, amelyek nagy része meg is valósult, még az ISIS markaiból megmenekült túszok is arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad elhamarkodottan dönteni, és belesétálni a csapdába, amit a terroristák a félelemkeltéssel állítottak körénk. Sok tagjuk nem azért van ekkora hatással az emberekre, mert többet tud náluk – hanem azért, mert megrészegülnek a hatalomtól és az ideológiától, ami ezzel az életmóddal jár.

Hegyi Heni

További írásaink megtalálhatóak a lumens.hu-n, illetve Facebook-oldalunkon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://lumens.blog.hu/api/trackback/id/tr708201552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2015.12.28. 10:11:53

köszönjük merkel. még szerencse hogy orbánnak köszönhetően magyarországot elkerülte a dögvész

jágör68 2015.12.28. 11:38:23

Nem volt egy békés nap sem a 2001.9.11- i önmerényletek óta.
Azóta megy a demokrácia nevében az olajrablás a Közel Keleten meg Észak- Afrikában.
Ennyit erről.

fehérfarkas 2015.12.28. 16:28:23

Miért? Párizs előtt volt?
Akkor sem volt, csak a szír, iraki, líbiai, jemeni, malii, nigériai, libanoni muszlim áldozatok nem érik el a nyugati mainstream média ingerküszöbét.
De nemcsak a muszlim területeken van ez így. Ukrajnában majdnem 2 éve háború van. Fekete Afrikában meg a Kony vezette keresztény Lord Resistance Army 1987-es létrejötte óra több mint 30.000 embert ölt meg, több mint 10.000 nőt kényszerített prostítúcióra, és több mint 10.000 gyermeket sorozott be magához katonának, a nyugati mainstream médiában pedig még a mínuszos hírt is alig éri el.
De persze, ha itt Nyugat-Európában történik egy terrortámadás, akkor elvárjuk, hogy az egész világ az Amerikai-kontinens országaitól Japánig nemzetközi gyásznapot tartson, nemzetközi békefelvonulásokat tartsanak emiatt, és a kormányfők/államelnökök/egyéb politikai vezetők részvét látogatásukat tegyék az adott nyugat-európai országban.

Számomra minden civil áldozat civil áldozat, és mindegyiknek járna a részvét és egyforma bánásmód. Számomra egy afrikai, latin-amerikai, ázsiai vagy kelet-európai áldozat semmivel sem ér kevesebbet mint egy nyugat-európai áldozat.
Amíg ezt nem érti meg a Nyugat, addig mentalitásban továbbra is a rasszista és übersoviniszta gyarmatosító mentalitást folytatjuk, és nem értjük meg, hogy pont emiatt nem szeretnek minket a világ más részein.
A technológiánkat, tudásunkat szeretik és átveszik a világ más részein, de a kizsákmányoló, másokat lenéző mentalitásunkat teljes joggal nem szeretik.

fehérfarkas 2015.12.28. 18:06:02

A cordobai kalifátust csak mint ellentétet lehet az ISIS-hez hasonlítani: alatta békében éltek a muszlimok, zsidók és keresztények. Virágoztak a tudományok és művészetek. Rombolás helyett pedig építettek. A 10. szában Európa legnagyobb városai és kulturális központjai Cordoba, Sevilla és Toledo voltak (meg a szicíliai Palermo, de az az akkor éppen Fatimida Egyiptom alá tartozott).

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.12.28. 21:35:22

@$$$=$$$: Jól van kisöreg,mehetsz a prémiumért!
@jágör68: Köszönjük Emese!
@fehérfarkas: Ezt a Kony-t tényleg le kellene vadászni már!
Először tényleg csak a Géppisztolyos prédikátor-ban hallottam róla.
"-Kony vérdíjat tűzött ki a fejedre!
-Akkor valamit jól csinálok!"
:))

2015.12.29. 00:38:10

Röhejes, hogy ma egy épeszű ember attól fél, hogy az iszlám elfoglalja európát. A legjobb fegyverük a toyota hilux platójára csavarozott szovjet géppuska. A többi technikai feltételről, létszámról, szervezettségről, morálról most nem beszélve. Reguláris seregekkel szemben nyilvánvalóan semmi esélyük, gyakorlatilag lövéshez sem jutnának.

Az igazi veszély abban van, amit egyébként nem is titkolnak, hogy nem fegyverekkel hódítják meg európát, hanem teleszülik muszlimokkal. A Houellebecq-féle Behódolás pont ezt a folyamatot írja le: a lassú erózióját a ma ismert világnak, a letargiát, a beletörődést. Ha itt vannak, hát itt vannak, mit csináljunk? Ez a szélsőségesen balos-liberális, elpuhult, elbuzult európa saját magát zabálja fel, a keletről jövő homokvihar csak egy poros háttér ehhez a folyamathoz, lehetne helyette akármi más is — a lényeg, hogy a zsákutca vége egyszer megérkezik. Mai hír, hogy semmit nem csökkent a menekültáradat Törökország felől az EU-s megállapodás óta.

midnight coder 2015.12.29. 09:17:00

@fehérfarkas: És mit gondolsz, afrikában hogy terjedt el a muszlim hit ? Bizony, erőszakkal, sok-sok ember kiirtásával. Erről sem nagyon szól a fáma errefelé, csak egy-egy nagyobb disznóság kerül reflektorfénybe, Pl. amikor a Boko Haram elrabol pár száz diáklányt, megerőszakolják őket és ott hagyják a bokrok közt a dögevőknek. De akkor is csak azért mert világi iskolából rabolták el őket, és az hogy a lányok nem tanulhatnak súlyosan sérti a liberális alapelveket. Ha csak úgy a mezőről rabolták volna el őket, akkor az ebet nem érdekelné a nyugati sajtóban.
De ez is igaz, hogy ezek a népek a kontines fennállása óta folyamatosan irtják egymást, és belátható időn belül ezt nem is igen fogják abbahagyni.

midnight coder 2015.12.29. 09:30:52

@retrovírus: Senki nem attól tart, hogy idejönnek az IS-ből erővel és Kalasnyikovval szétlövik a segged. Ez így persze hogy nevetséges, de egy percig sem erről volt szó.

A probléma ott kezdődik, hogy bejött az idén a németekhez cirka egymillió bevándorló. Jövőre is jönni fognak, ha látják hogy nem rúgják ki őket páros lábbal, akkor egyre többen. Van ott kb. olyan 50 millió ember alsó hangon is, aki jönne - és jönni is fog. És ezek csak a szírek és a velük rokon, kb. hasonló cipőben járó irakiak. Egy rakás nyelvet nem beszélő, az európai kultúrát elég nagy százalékban eleve elutasító, és bármit is mont a liberós sajtó, de többségben képzetlen ember. Ezek többsége az életben nem fog beilleszkedni, még annyira sem mint nálunk a cigányok.

Ez a kultúra a saját hazájában - azaz bár elég szar életszínvonalon, de mégiscsak saját környezetben, saját házban élve, saját kultúrában kitermelte az IS-t. Az IS - bár vannak európai vendégmunkások is szép számmal - alapvetően a saját szélsőségeseikből áll. Na most, ha Ahmed idejön európába, és látja hogy itt ugyan kolbászból a kerítés, de a kolbász meg disznóból van amit eddig nem mondtak neki, elég jó eséllyel bedurcul.
És ha csak a bevándorlók 5%-a lesz is terrorista és további 40% szimpatizáns az már bőven elég az amúgy is düledező Európa káoszba fordításához. És akkor durva dolgok jöhetnek.

♔bаtyu♔ 2015.12.29. 15:16:28

"Nem volt egy békés napja sem a világnak Párizs óta"

Ahogy elnézem, törleszt is rendesen a nép a libsiknek, ahol választások vannak.

Ha valaki ennyire ostoba/hazaáruló, hogy ellenőrzés nélkül beengedjen egy millió embert az megérdemli, hogy a kukába kössön ki.

Ez ráadásul még semmi, a valódi problémák még hátra vannak.

♔bаtyu♔ 2015.12.29. 15:19:59

@retrovírus: "Röhejes, hogy ma egy épeszű ember attól fél, hogy az iszlám elfoglalja európát......"

Igen, 10 éve ezek a hollandok sem féltek. Ma már menekülnek.

nemzeti.net/az-arabok-europai-fovarosa-rotterdam-3165585.html

♔bаtyu♔ 2015.12.29. 15:29:52

@fehérfarkas: Azzal együtt, hogy az ennek ellenére az sem maradt fent, tudod hol lennénk, ha akkoriban is úgy kezelte volna Európa az iszlámot mint ma. Segélyek, ingyen ellátás, utaztatás. Te pld. nem itt irogatnál, hanem gajdolnál a mecsetben.

2015.12.29. 18:51:10

@midnight coder: de én kb. ugyanezt mondtam.

@♔bаtyu♔: te se olvastad végig, amit írtam. A poszt konkrétan azt a lehetőséget veti fel, hogy valamilyen iszlám entitás erővel átveszi az európai életteret. Én erre azt írtam, hogy ennek az esélye kereken nulla. A terrorista tevékenység teljesen más. A menekülthelyzet pedig elsősorban nem a menekültek hibája, hanem a mienk — vagyis az általunk választott és a pusztító válság ellenére is hatalmon tartott európai vezetőké. Egy egészséges társadalomban ezeknek hazaárulás miatt kellene felelniük. A mi világunk viszont olyan, amilyen. A jelenlegi káosz megszüntetéséhez semmi nem kellene, csak politikai akarat. Viszonylag egyszerű lenne olyan döntéseket hozni és kivitelezni, amik rögtön és teljesen megszüntetnék ezt a mostani állapotot és visszaadnák Európának a reményt a túlélésre.

Ez azonban sosem fog bekövetkezni. Láttad, hány régiót kaptak a jobbosok a közvetlenül a párizsi merényletek utáni választáson: kereken nullát. A franciáknál és a németeknél akkor se lehetne nemzeti kormányban reménykedni, ha mondjuk atombombát robbantana ott valami abroszfejű. Egyszerűen abszolút semmi remény nincs, hogy a jelenlegi ultralib kurzus elhasal európában, örökre be van betonozva.

fehérfarkas 2015.12.30. 00:38:21

@midnight coder:

Ne a Boko Haram, al-Kaida, ISIS meg egyéb terrorista szervezetek alapján ítélt meg az iszlámot. Ha már fekete Afrika, akkor azon a kontinensen van a Kony vezette keresztény Lord Resistance Army 1987-es létrejötte óta több mint 30.000 embert ölt meg, több mint 10.000 nőt kényszerített prostitúcióra, és több mint 10.000 gyermeket sorozott be magához katonának, a nyugati mainstream médiában pedig még a mínuszos hírt is alig éri el. De a kereszténységet sem az LRA és hasonló társai alapján ítéljük meg, ahogy az iszlámot sem.

A 20. sz. végén és 21. sz. elején létrejött Boko Haram, Talibán, ISIS és társaik csupán rombolni és pusztítani tudnak, és a muszlim mecseteket, mauzóleumokat, építményeket, iskolákat és könyvtárakat is rombolják. Pár éve az arab tavasz után a Boko Haram eljutott a Maliban található Timbuktuba is, ahol elkezdte rombolni az ottani mecseteket, mauzóleumokat és könyvtárakat is.
Tudod miről nevezetes Timbuktu? A középkorban az volt fekete Afrika kulturális és oktatási központja (amíg a tengeri hajózás fejlődésével a kereskedelmi útvonalak át nem helyeződtek máshová), és abból a korszakból több mint 600.000 arab nyelvű könyv maradt fent Timbuktuban.

Igaz, az már nem fekete Afrika, hanem az arab Afrika, de Marokkó, Algéria, Tunézia, Egyiptom az Afrikai kontinens legjobb egyetemeivel és főiskoláival rendelkezik. Sőt, a világ legrégibb mai napig működő egyetemei az egyiptomi al-Azhar Egyetem és a marokkói Fezben található Qarawiyyin Egyetem, amit egy gazdag kereskedő lánya, Fatima al-Fihri alapított.

Ha nem a terrorista szervezetekkel mosod össze az iszlámot, hanem a valódi iszlám országokat nézed, akkor azt látod, hogy a nők igenis tanulhatnak ott. Sőt

Érdemes elolvasnod ezt a cikket: nokesferfiak001.blog.hu/2015/12/25/egyesult_arab_emirsegek_real_tudomanyokban_tarolnak_a_nok
Most néhány részt idézek belőle:
"Egyesült Arab Emírségek: reál tudományokban tarolnak a lányok

Míg Európában, vagy Amerikában ez a szám jóval alacsonyabb, addig Kínában például a sikeres mérnökök megközelítőleg fele, Iránban a reál szakon továbbtanuló egyetemi hallgatók 70%-a, az Egyesült Arab Emírségekben pedig a robotikai mérnökhallgatók szintén fele nő.
(...)
Visszatérve a Közel-Keletre, a Khalifa egyetem vezető kutatójának beszámolója alapján egyre több nő érdeklődik a tudományos és technikai témák iránt, a robotikát is ideértve.

A robotikai intézet igazgatója, Dr. Lakmal Seneviratne elmondása szerint az Egyesült Arab Emírségekben hatalmasat változott a helyzet a nők lehetőségeit illetően: említett területeken az aktív női részvétel és tudományos eredmények tekintetében az ország magasan veri mind Amerikát, mind Angliát. Ez már csak amiatt is különösen szembeötlő, mivel azokról a tudományágakról van szó, amelyek - állítólag - hagyományosan nem vonzzák a pályaválasztás előtt álló fiatal lányokat, s a nyugati világnak nem is sikerült igazi áttörést elérnie az ügyben.

Dr. Seneviratne kifejtette, hogy a Londoni Királyi Főiskolán, - ahol ő is dolgozott - a műszaki hallgatóknak csak mintegy 10%-a került ki a lányok közül, s ez a szám most is kb. 20% körül mozog. Ellenben az Egyesült Arab Emírségekben az említett szám mintegy 50% - ami a robotika terén is feltűnően megmutatkozik.

(...)

Mindannak ellenére, hogy - mint a bevezetőben is említettük - a robotikai fejlesztések világában nyugaton is szép számmal képviseltetik magukat a nők, általánosságban elmondható, hogy a technikai fejlesztések jelentős részét egyre inkább ázsiai országok tudhatják magukénak. Az említett Kínán kívül - az országgal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a fiatalok számára rendezett tudományos versenyeken a kínai lányok és fiúk a díjak jelentős hányadát tudhatják magukénak - Irán fejlődése jelenleg a leggyorsabb ütemű, s a nők másodrendű szerepének ellenére a reálterületekre való betörésük eleinte kirobbanó volt (a reál szakos egyetemi hallgatók 70%-át nők adták; Irán ebben az időben számtalan tehetséges, nemzetközileg is sikeres matematikusnőt képzett). "

De Szaúd Arábiában, a legkonzervatívabb muszlim országban is egyetemeken a nők aránya 50% felett van.

Vagy ez a másik cikk: newsrescue.com/13-muslim-countries-produce-higher-percentage-women-science-graduates-than-united-states-unesco-report/
"13 Muslim countries produce more women science graduates than US – UNESCO

he fact is that the United States falls behind thirteen Muslim countries in the percentage of women graduating in science to the total science graduate population. The countries whose ratio of women science graduates exceeds that of the United States include Bahrain, Brunei Darussalam, Kyrgyzstan, Lebanon, Qatar and Turkey. Morocco exceeds the United States in the ratio of women engineering graduates as a percentage of the science graduate population. "

A muszlim országok között nagyon szegények és nagyon gazdagok egyaránt vannak, de a Boko Haram és terrorista társaik egyik muszlim országot sem reprezentálják. Sőt, azt rombolják.

Nzoltan 2015.12.30. 08:43:02

@fehérfarkas: Afrikában tökmindegy ki van hatalmon. Előbb-utóbb mindig kiderül, hogy elfelejtettek lejönni a fáról.
De ezt még a google képfelismerője is tudja.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.12.30. 16:07:29

@♔bаtyu♔: Haver,neked tényleg a libsizésért fizetnek!
Ezt hogy sikerült kihoznod...?!

@Nzoltan: Baszod!
süti beállítások módosítása